Teodorki świat // POMOC STERYLIZACJA

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 13, 2015 17:27 Teodorki świat // POMOC STERYLIZACJA

Witajcie historia z moją kotką zaczeła się 2 lata temu w lato. Została znaleziona z matką przy ulicy więc gdy pomyślałam sobie że może zdarzyć im się nieszczęście to zaniosłam obie zguby za dom(wtedy opcja z przygarnięciem była nie możliwa bo miałam kocura). Były strasznie sympatyczne ale po 5 dniach zauważyłam że matka wyruszyła na dłuższą wyprawę i zostawiła swoją małą bez opieki. Po chwili namysłu przygarnełam małą która się strasznie zaaklimatyzowała w rodzinie.Początkowo nazywał się Teodor bo nie byłam w stanie okreslić jego płci ale gdy zaczął się marzec to okazało się że jest to kotka . Przez okres rui nie udało jej się zajść w ciąże bo stosowałam dla niej tabletki antykoncepcyjne które przepisał weterynarz. Teraz gdy kotka według mnie jest starsza i zdecydowałam że chciałabym ją wysterylizować. Jedyny problem tkwi w tym że nie jestem zwolenniczką poddawania kotów róznym zabiegom a jest to pierwsza moja kotka( zawsze miałam kocury). Jest ktoś na forum kto dokładnie objaśni mi jak wykonywany jest zabieg i ile może kosztować?

W LINKU SĄ PODANE ZDJĘCIA KOTKI :1luvu:

http://zapodaj.net/3ae170ef1283b.bmp.html

http://zapodaj.net/bbafdafef72a0.jpg.html

http://zapodaj.net/c02f60947457e.jpg.html

Czy znalazłaby się osoba która pomogła by choć w połowie sfinansować sterylizację?

Kaldia

Od: Pon kwi 13, 2015 14:19

Post » Wto kwi 14, 2015 9:16 Re: Teodorki świat // POMOC STERYLIZACJA

Napisz skąd jesteś. Jeśli z okolic Warszawy pomogę w sterylce.
Zabieg polega na usunięciu narządu rodnego (macicy i jajników). Rekonwalescencja po zabiegu trwa ok tygodnia.
Dziś to rutynowy zabieg dla wetów. Szew jest malutki, u dobrego weta nawet 3-4 cm. po zabiegu kotki szybko wracają do kondycji. Nie wahaj się. Z tego wynikają tylko korzyści. Hormony natomiast są przyczyną nowotworów i ropomacicza.
Zajmuję się kotami od 20 lat. sterylizuję dzikie koty by obniżyć ich bezdomność. Przed te wszystkie lata, żadna łapana przeze mnie kotka nie ucierpiała z powodu zabiegu sterylizacji.

"ZALETY ZABIEGÓW STERYLIZACJI I KASTARCJI ZWIERZĄT:
- u zwierząt poddanych tym zabiegom zmniejsza się niekontrolowana agresja,
- nie dochodzi do ucieczek - zwłaszcza w okresie rui, dzięki czemu ogranicza się ilość zaginięć zwierząt, przypadki pogryzień, czy wypadków komunikacyjnych,
- nie dochodzi do nieplanowanych ciąż i pojawiania się niechcianych kociąt czy szczeniąt,
- większe przywiązanie do właścicieli - swojego „stada”,
- sterylizacja zapobiega wystąpieniu tzw. ciąży urojonej,
- sterylizacja eliminuje lub zmniejsza ryzyko wystąpienia groźnych dla życia schorzeń układu rozrodczego oraz nowotworów sutków,
- kastracja zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia prostaty, w tym na śmiertelny nowotwór prostaty,
- dzięki wykonanemu zabiegowi zwierzęta mogą żyć dłużej."
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Wto kwi 14, 2015 12:29 Re: Teodorki świat // POMOC STERYLIZACJA

Znajdujemy się w województwie Lubelskim // Biała Podlaska. Jest to dość daleko od Warszawy ale spróbuję i w Białej znaleźć odpowiedniego weterynarza dla Teodorki. Czy w takim mieście koszt zabiegu może być mniejszy czy większy?

TEODORKA WYGRZEWA SIĘ NA PARAPECIE :1luvu:
http://zapodaj.net/ec53b01af3ac9.jpg.html

Kaldia

Post » Wto kwi 14, 2015 12:33 Re: Teodorki świat // POMOC STERYLIZACJA

W Warszawie w zależności od lecznicy 150-250 zł.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Wto kwi 14, 2015 14:56 Re: Teodorki świat // POMOC STERYLIZACJA

Dzwoniłam już do weterynarza Andrzej Iwanicki podobno najlepszy w Białej. Termin ustalił mi już na następny tydzień ale nie spytałam o szczegóły i koszt. Czy po takim zabiegu nie potrzebna jest zmiana żywienia dla kotki? Czytałam że wysterylizowane kotki mają tendencję do tycia.

Kaldia

Post » Śro kwi 15, 2015 7:56 Re: Teodorki świat // POMOC STERYLIZACJA

To różnie, jedne tyją, drugie nie. Są karmy dla kotów sterylizowanych.
Przed zabiegiem nie można karmić. Rekonwalescencja trwa ok 7-10 dni. Kotka nie powinna wysoko skakać po zabiegu, jeżeli będzie lizać szew, trzeba założyć kaftanik pooperacyjny (do kupienia u weta ok 25 zł).
poza tym wszystko normalnie. Nie obawiaj się.

Prakseda