Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 20, 2014 6:57 Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

Witam was serdecznie!
Jestem tutaj nowy, ale od czasu, kiedy posiadam moje psotniki, to zagladam tu regularnie:) Takze jeszcze raz, czesc wam! I dziekuje, ze moglem tutaj znalezc mnostwo porad dotyczacych zywienia i zachowania kotkow, jako ze jestem zielony w tych sprawach:)

Gucio trafił do nas dwa miesiace temu. Obecnie ma cztery miesiace, no prawie cztery i pol. Jest najladniejszym futrzakiem, jakiego widzialem i z tygodnia na tydzien robi sie ladniejszy (tak tez twierdzi moja narzeczona). Gucio jednak byl smutny i zaczal byc swiecie przekonany, ze jest jedynym kotem na swiecie. Wlasnie dlatego zaopiekowalismy sie kilka dni temu trzy miesieczna Łapką, czy tez Choco, jak na nia czasem wolamy ze wzgledu na jej czarne futerko. Oba kotki dogadaly sie bardzo szybko i teraz juz sypiaja razem i ladnie sie bawia (to byla kwestia dwoch dni, chociaz bardzo sie balem, gdyz Gucio wykazuje cechy do dominacji).

Mam jednak z nimi pewien problem. Gdy ich karmie, to oboje leca do jednej michy, a przeciez maja dwie. Gucio zaczyna warczec na Łapkę i chyba boi sie konkurencji w jedzeniu, wiec bierze do pyszczka ile moze i ucieka z kuchni do pokoju pod stol, gubiac przy Tym pod drodze sporo jedzenia i brudzac podloge od krwi i sladow jedzenia (dzisiaj byly to kurze serduszka). Musze ich z rana pilnowac i przestawiac do swoich misek, a nie zawsze mam czas, zeby stac i czekac z rana, az skoncza jesc. Macie, moi drodzy, jakies rady? Nie chce, zeby Gucio czul, ze musi walczyc o jedzenie.

Avensus

Od: Pon paź 20, 2014 6:41

Post » Pon paź 20, 2014 20:34 Re: Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

Ponieważ Gucio był pierwszy w domu to myślę że jako pierwszy powinien dostawać jeść albo w jakimś innym miejscu.
Ja mam dwa koty to pierwsza dostaje Mili, tzn jej pierwszej wykładam do miski i je na blacie. Druga kotka, Amy czeka na swoją kolejkę na podłodze i tam je z miseczki. Gucio musi wiedzieć, że jest ważniejszy :) Spróbuj je rozdzielić jak podchodzą do tej samej miski. Pokaż temu drugiemu kociakowi że on też ma swoje jedzenie.
To jest moje zdanie. Moze inni coś innego podpowiedzą.

A jakieś fotki ???
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Wto paź 21, 2014 20:10 Re: Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

Dzieki Monika, jutro sprobuje dac im jesc po kolei i zobacze, jak to sie sprawdzi :) Jutro tez powrzucam kilka fotek, bo glownie operuje z telefonu i nie bardzo mam jak to zrobic. Mam tez problem z tym, ze Gucio jest wiecznie glodny. Dostaje 3 razy dziennie jesc: rano i wieczorem po okolo 50g mieska, a popoludniu suche z Animondy dla malych kociakow. On zwykle je szybko i jak skonczy, to probuje podbierac Łapce, ktora je o wiele wolniej. Sam nie wiem, czy on jest po prostu łakomczuchem, czy tez naprawde jest glodny :/ Z jednej strony nie chce go glodzic, z drugiej jednak nie chce tez, zeby byl gruby, jako ze nie wychodzi z domu i wychodzic nie bedzie :( Jak to jest u Was?

Avensus

Post » Śro paź 22, 2014 9:16 Re: Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

W tym wieku koty powinny jeść do oporu, bo intensywnie rosną. Nie wydzielaj suchego, niech mają cały czas dostępne.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Śro paź 22, 2014 17:41 Re: Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

Obrazek

To jest Gucio, albo Kawowy Ryjek, jak go nazywamy ze względu na plamkę na buzi

Obrazek

Łapka nie bardzo chciała pozować, wolała siedzieć w spodniach

Obrazek

No i tak sobie właśnie odpoczywamy

Avensus

Post » Pt paź 24, 2014 8:40 Re: Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

a gdzie jest ten gruby kotek?
nie ma zdjęcia?

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt paź 24, 2014 12:09 Re: Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

Ten "gruby" to Gucio, na ostatnim zdjęciu leży po lewej :) Na moje oko wcale nie gruby, po prostu będzie dużym kocurem :)
Unicornia Workshop - wykonywanie pluszaków na zamówienie!
Moje kociaki na YouTube ;)

Kamisha

Od: Pt lip 15, 2011 8:37

Post » Pt paź 24, 2014 12:11 Re: Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

on jest gruby?
czy to taka jakaś metafora?

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt paź 24, 2014 22:32 Re: Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

Moze nie gruby, ale chyba nie jestem przyzwyczajony, ze kotek tak szybko rosnie :D Futerko zmienilo mu wie na grubsze i przybral na wadze, wiec to moze byc taka iluzja.

Avensus

Post » Pt paź 24, 2014 22:57 Re: Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

Avensus pisze:Moze nie gruby, ale chyba nie jestem przyzwyczajony, ze kotek tak szybko rosnie :D Futerko zmienilo mu wie na grubsze i przybral na wadze, wiec to moze byc taka iluzja.

do tego koty - nawet te niewychodzące - z reguły na zime troche się otłuszczają, atawizm taki :mrgreen:

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob paź 25, 2014 5:36 Re: Dwa koty, jeden dom, czyli Gucio i Łapka w akcji

Ha, to zupełnie tak jak ja! :D

Avensus