Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyczne

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 21, 2012 10:12 Re: Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyc

Fredziolina pisze:
Wima pisze:Nowi, czyli starzy domownicy ObrazekObrazek ObrazekObrazek, czyli Tercja i Tabisia.

:1luvu: :1luvu: :1luvu:
Cieszę się z aklimatyzacji Ryżawych nosków :piwa:

Yoduś się tak zaaklimatyzował, że znowu ogląda zawartość lodówki z moich pleców... Poza tym służę do ułatwiania życia :evil: Czyli po co wskakiwać bezpośrednio na szafki, skoro można się po drodze odbić od moich pleców.

Wima

Od: Pon sty 17, 2005 12:50

Post » Czw cze 21, 2012 10:29 Re: Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyc

Wima pisze:Zdjęcia persiczki, o której wcześniej wspominałam ...
Nie ma gdzie jej zabrać a ona naprawdę potrzebuje kochającego człowieka
Zdjęcia są kiepskie, bo komórkowe a sama kota tez nie chciała współpracować.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Śliczna jest :1luvu:
Bardzo mi się podoba :oops:

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Czw cze 21, 2012 10:34 Re: Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyc

Mnie też ....
Ale ja jej już nie wezmę, za dużo kotów, za mało przestrzeni i za mało człowieków do opieki.

Wima

Post » Pon cze 25, 2012 19:02 Re: Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyc

Wima myślę, że na tablica.pl szybko domek znajdzie.

Jak tam Yoduś?
Fotkę gościa poproszę :)

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Śro lip 04, 2012 10:08 Re: Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyc

W stadzie zmiany społeczne: nieoczekiwanie ducha walki poczuła w sobie Dunia, która sama w sobie jest tchórzem. Ale tu jest u siebie i co z tego, że Yoda, Tercja i Tabisia są starsi, więksi i byli tu wcześniej, ona tu jest u siebie i prześladuje tę trójkę. Poznał się jednak na niej już Yoda i tylko od czasu do czasu daje jej się pogonić. Tercja też już coraz mniej sobie robi z duniowych warkotów, tylko Tabisia daje się zastraszyć. Przestała chodzić po domu czy balkonie, zamieszkała na regale z książkami i stamtąd nawołuje.
Postanowiłam kupić jej obróżkę z "uspokajaczem", Feliway w kontakcie nie ma sensu, bo mam cały czas otwarty balkon. Liczę na mały cud, bo był już moment, gdy Tabisia przyszła spać do łóżka, ba nawet spala przy głowie. zwiedzała dom, ale Dunia jej "wybiła te pomysły z głowy" :evil:

Daniem na wczoraj był kalafior. Jakoś wcześniej nie zaobserwowałam apetytu na niego a wczoraj Półdiabełek na wyścigi z Bąblem "organizowali" sobie podwieczorek, oczywiście z mojego talerza.

Wima

Post » Pon lip 09, 2012 14:57 Re: Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyc

Obróżka kupiona i dzisiaj założona.
Kupiłam Calming Collar. Działa od pierwszej chwili, Tabisia jest tak zaskoczona faktem noszenia czegoś na szyi, że ani mruknie ani furknie mimo kotów krążących wokół, przywabionych nowym zapachem, rzekomo lawendy.
Ma działać do 30 dni, pożyjemy, zobaczymy.
Bardzo bym chciała ją uwolnić, dać jej tyle siły by zeszła z regału i żyła w stadzie.

Wima

Post » Pt lip 12, 2013 11:33 Re: Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyc

Cuda nastąpiły, może nie tak szybko jakbym sobie życzyła. ale jednak... :D
Tabiśka w końcu zeszła z regału, i chyba mały w tym udział tej obróżki uspokajającej, zamieszkała na komodzie :? mniejsza powierzchnia życiowa, ale bliżej mnie i stada. Potem poszła pod łóżko, oczywiście trafiła tam też kuweta i miski z jedzeniem. Po kilkunastu tygodniach ośmieliła się wdrapać na na łóżko i nawet ulokować się na poduszce.
I naprawdę nie wiedziałam czy mam się cieszyć czy drżeć o nędzne resztki mojej urody, bo każde moje poruszenie było komentowane warczeniem a czasami nawet pacnięciem uzbrojoną łapką. z czasem łapka przestała być zbrojona... Nadal warczała na koty usiłujące dzielić z nią i ze mną powierzchnię łóżka, reszta strada okupowała więc okolice nóg.
Mijały kolejne tygodnie, z/spod łóżka kotka zaczęła wychodzić zdobywając szafkę z telewizorem i sam telewizor (stary :)) ...
Aż wreszcie. po roku pobytu ośmieliła się podbić przestrzeń kuchenną. Wskakuje już na blat, z resztą stada melduje się po przysmaczki, inwentaryzuje naczynia w zlewie, idzie do kuwety w łazience (wreszcie zlikwidowałam kocią toaletę spod łóżka, mogę spać w "przyjaznej" atmosferze), zagląda na balkon, siada na wycieraczce i ogląda przestrzeń korytarza w bloku ...
Mam nadzieję, że nie zajdzie nic, co by ją przestraszyło i skłoniło znowu do życia w ograniczonym wymiarze.
Mam jednak zmartwienie, złapała jakoś koci katar, dostaje Unidox, już drugi dzień, ale wymiotuje po nim, takie przynajmniej odnoszę wrażenie. Nie wiem, ile się leku wchłania i czy się wchłania rzeczywiście. Na razie kicha jak z armaty, krew z nosa na szczęście jej nie cieknie już.

Tercja też ma kłopoty zdrowotne, po czyszczeniu zębów utrzymuje się stan zapalny dziąseł, tylko tej części głęboko położonej, w okolicy naszych ósemek. Dostaje steryd :evil: , dzięki temu trochę je ...

Reszta stada nie dostarcza wyzwań finansowych i emocjonalnych, na moje szczęście. Okupują balkon, domagają się pieszczot i przestrzeni na łóżku i cieszą oczy. Dowody w postaci zdjęć wkrótce.

Wima

Post » Pt lip 12, 2013 15:34 Re: Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyc

:ok:
po roku to powinno być dużo zdjęć :kotek:
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Od: Czw sty 04, 2007 23:29

Post » Pon lip 15, 2013 13:36 Re: Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyc

Zdjęcia będą, ale trochę później.
Miałam rację, Tabisia nie toleruje Unidoxu, po trzecim razie (trzecim hafcie znaczy się) przestałam podawać. Jeszcze kicha, ale już mniej a przede wszystkim nie krwawi z nosa. UFFF...

Jak na lato przystało mamy chłodne noce, ale jak można zmarznąć jak się ma sześć kotów w łóżku, można jedynie dostać skurczów w nogach, skrętu szyi i ogólnego braku powietrza ...

Ale jak je wygonić ...

Wima

Post » Nie wrz 22, 2013 18:51 Re: Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyc

W złą godzinę pochwaliłam Tabiśkę. Wkrótce się okazało, że jakiś koci barbarzyńca znowu pogonił jej kota i przyłapana na blacie kuchennym zsikała się tam parę razy. I tak, Tabcia teraz mieszka w zasadzie w łazience, ma tam kuwetę i miseczki z wodą i karmą a także święty spokój. Zamykam ja tam, kiedy wychodzę i na noc, w mojej obecności drzwi są otwarte i może poruszać się po domu bądź spoglądać na dom z pralki.

Tymuś ma jutro umówiony zabieg czyszczenia ząbków z kamienia, kilka trzeba będzie usunąć. Schudł przez te zęby, ale od kilku dni dostaje antybiotyk a wcześniej zastrzyk sterydowy i teraz je prawie normalnie. Tercja też miała kłopoty z dziąsłami, było czyszczenie zębów, długo sterydy, ale teraz już je i ziewa normalnie.

Reszta stada ma się nieźle, Szelmusia już zapomniała o kłopotach z nerkami i wróciła do formy i figury (pełniej).
Albo zima będzie sroga albo Bruno na stare lata zrobił się pieszczochem, bo domaga się głasków a czasem uwala się na mnie, Yoduś i Tymek a czasem Szelma coraz częściej domagają się miejsca pod kołdrą. Chrust trzeba zbierać???

Wima

Post » Pon wrz 23, 2013 20:31 Re: Czy Szelmusia to żonusia Tymusia? Trio wcale nie egzotyc

Tymek leży wbity w poduszki na fotelu, zafundowałam mu czyszczenie zębów.
Wyczyszczone, przy okazji jeden ząb został usunięty.
Nie lubię takich mało przytomnych zwierząt, boję się o nie. Właśnie powlókł się do kuwety, biedaczek.

Mam nadzieję, że teraz się odkuje, będzie mógł jeść i znowu nabierze ciałka. Teraz waży 4.35 kg :oops:

Wima

[poprzednia]