Koty na wystawach - Szczepienia !!!!

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie sie 26, 2007 18:37 Koty na wystawach - Szczepienia !!!!

:wink: Jak ma być ????

Wystawa Olsztyn
M. pisze:Warunki weterynaryjne:
Obowiązkowe są szczepienia przeciwko: wściekliźnie dokonane nie później niż 1 rok i nie wcześniej niż 30 dni przed wystawą, wirusowemu zapaleniu górnych dróg oddechowych i panleukopenii dokonane nie wcześniej niż 2 lata i nie później niż 15 dni przed wystawą. Koty, które nie skończyły 6 miesięcy są zwolnione z posiadania szczepienia przeciwko wściekliźnie.

Wystawa Wrocław.
almathea pisze:Warunki weterynaryjne:
. Obowiązuje szczepienie przeciwko
wściekliźnie (nie później niż na 360 dni i nie wcześniej niż 15 dni przedwystawą),
wirusowemu
zapaleniu górnych dróg oddechowych i panleukopenii (dokonane przynajmniej 15 dni przed
wystawą, a data ostatniego szczepienia nie może wypadać wcześniej niż dwa lata (730 dni) przed
datą wystawy.

Wystawa Bydgoszcz.
paula_niua pisze:Warunki weterynaryjne: Obowiązuje szczepienie przeciwko wściekliźnie (nie wcześniej niż 1 rok i nie później niż 15 dni przed wystawą), wirusowemu zapaleniu górnych dróg oddechowych i panleukopenii (dokonane przynajmniej 15 dni przed wystawą, a data ostatniego szczepienia nie może wypadać wcześniej niż dwa lata (730dni) przed datą wystawy. .

Wystawa Warszawa PFA
Go!Go! pisze:Koty uczestniczące w wystawie muszą:
posiadać szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu górnych dróg oddechowych, panleukopenii i wściekliźnie dokonane nie wcześniej niż 2 lata i nie później niż miesiąc przed wystawą.

Wystawa Łódż.
Ave pisze:WARUNKI WETERYNARYJNE
Obowiązkowe są szczepienia przeciwko katarowi kociemu i panleukopenii wykonane nie wcześniej niż 2 lata (730 dni) lub nie później niż 15 dni przed wystawą.
Obowiązkowe są szczepienia przeciw wściekliźnie wykonane nie wcześniej niż 2 lata (730 dni) lub nie później niż 15 dni przed wystawą.

Wystawa Elbląg.
"Obowiązkowe są szczepienia przeciwko wściekliźnie, wirusowemu zapaleniu górnych dróg oddechowych i panleukopenii dokonane nie wcześniej niż 1 rok i nie później niż 30 dni przed wystawą"
(info dot.wystawy ze strony klubu organizującego)

Wg informacji zawartych tu : http://www.vetserwis.pl/szczepienia_kot.html
p-ko wściekliżnie koty szczepi się co dwa lata,mimo,że w Polsce nie ma obowiązku szczepienia.
Czy te dane "wystawowe" zależą do Woj.Lekarza Wet. ????
A co z kocietami ?? - raz jest podane,że zwolnione są kocieta w kl.12 (tzn.do 6 m-ca życia) innym razem,że do 10 m-ca życia.
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Nie sie 26, 2007 22:08

bardzo dobry temat poruszyłaś,rowniez jestem ciekawa co do szczepień i dlaczego kazdy klub ma inne wymagania

sylwia1611

Od: Czw mar 17, 2005 17:37

Post » Nie sie 26, 2007 22:36

Intrygująca sprawa....
Również jestem ciekawa odpowiedzi.

Ruvil

Od: Pon lut 19, 2007 17:22

Post » Pon sie 27, 2007 9:10

:D :D aby wyjechać na zagraniczną wystawę z kociakiem do 10 m-ca życia tai i siak musi on zostać zaczipowany i zaszczepiony p-ko wściekliżnie ,bo takie są również przepisy graniczne :wink:

danunka

Post » Pon sie 27, 2007 9:28

sylwia1611 pisze:bardzo dobry temat poruszyłaś,rowniez jestem ciekawa co do szczepień i dlaczego kazdy klub ma inne wymagania

Kazdy klub ma inne wymagania, poniewaz w Polsce nie ma obowiazku szczepienia kotow przeciwko wsciekliznie w zwiazku z czym nie ma 'odgornych' przepisow. A wszystko zalezy od ustalen organizatorow wystaw z Powiatowymi Lekarzami Weterynarii.
Obrazek

M.

Od: Wto lut 05, 2002 11:17

Post » Pon sie 27, 2007 9:36

danunka pisze::D :D aby wyjechać na zagraniczną wystawę z kociakiem do 10 m-ca życia tai i siak musi on zostać zaczipowany i zaszczepiony p-ko wściekliżnie ,bo takie są również przepisy graniczne :wink:

Na ten temat mówią przepisy o wywozie kociat za granicę i tu koty powyżej 3 miesiaca życia muszą mieć szczepienie. Reszta ustaleń zalezy tak jak pisała Anita od ustaleń z Powiatowym Lekarzem Weterynarii.
Odnośnie najbliższej wystawy w Elblągu jestem w trakcie , ale po doswiadczeniach z poprzednią no nie powiem trudno było. Nikt tam poprostu nigdy nie organizował wystawy i może dlatego. Mam nadzieję ze teraz będzie prościej.
bo los tak naprawdę często się uśmiecha, trzeba tylko ten uśmiech dostrzec i na niego odpowiedzieć

Enya

Od: Czw paź 23, 2003 12:30

Post » Pon sie 27, 2007 10:08

Enya pisze:zalezy tak jak pisała Anita od ustaleń z Powiatowym Lekarzem Weterynarii.

:) tak myślałam Aniu ,że od powiatowego lekarza wet. , ale są duże rozbieżności w dniach przed wystawą jak również w kilku przypadkach nawet lata (rok albo dwa)
nie na każdym obszarze w Polsce pojawia się czasami wścieklizna a od tego jest również uzależniony program szczepień ,więc może należałoby to ujednolicić - rok - 30 dni ,albo rok i 15 dni :wink: albo faktycznie co dwa lata :wink:
Musiałyby być jakies przepisy odgórne może Głównego Inspektoratu Weterynarii - Głównego Lekarza Weterynarii - skoro w Polsce nie ma obowiązku szczepienia kotów p-ko wściekliznie ???
a my szczepimy - dla dobra naszych kociastych :D

danunka

Post » Pon sie 27, 2007 10:16

Ja bym wolała jednak, żeby przepisy nie zostały ujednolicone tak, aby wymagały szczepienia na wściekliznę raz na rok - są podejrzenia, że ta szczepionka (a ściślej białko w niej użyte) jest zwyczajnie szkodliwa.
Póki co cieszę się, że mogę wybrać wystawy z takimi warunkami weterynaryjnymi, które mi odpowiadają z punktu widzenia zdrowia kotów.
Jeśli miałabym do wyboru: szczepić na wściekliznę i wirusówki co rok lub nie wystawiać wcale - wybieram tą drugą opcję.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pon sie 27, 2007 16:35

wirusowemu zapaleniu górnych dróg oddechowych i panleukopenii (dokonane przynajmniej 15 dni przed wystawą , a data ostatniego szczepienia nie może wypadać wcześniej niż dwa lata (730 dni) przed datą wystawy

jedna wystawa tego samego klubu...

a juz druga po dwoch miesiącach ..
"wirusowemu zapaleniu górnych dróg oddechowych i panleukopenii dokonane nie wcześniej niż 1 rok i nie później niż 30 dni przed wystawą"
(info dot.wystawy ze strony klubu organizującego

dlaczego?
z tych samych wzgledow co wscieklizna?

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Pon sie 27, 2007 18:22

zenia pisze:
wirusowemu zapaleniu górnych dróg oddechowych i panleukopenii (dokonane przynajmniej 15 dni przed wystawą , a data ostatniego szczepienia nie może wypadać wcześniej niż dwa lata (730 dni) przed datą wystawy

jedna wystawa tego samego klubu...

a juz druga po dwoch miesiącach ..
"wirusowemu zapaleniu górnych dróg oddechowych i panleukopenii dokonane nie wcześniej niż 1 rok i nie później niż 30 dni przed wystawą"
(info dot.wystawy ze strony klubu organizującego

dlaczego?
z tych samych wzgledow co wscieklizna?

Dwa rózne miasta i różni Powiatowi Lekarze Weterynarii. Pisałam o tym troszkę wyżej. Elbląg jeszcze w trakcie uzgodnień. Za dwa , trzy dni będę mieć info wtedy podam dokładnie.
bo los tak naprawdę często się uśmiecha, trzeba tylko ten uśmiech dostrzec i na niego odpowiedzieć

Enya

Post » Pon sie 27, 2007 18:47

no tak...
dziekuje.. :P

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Wto sie 28, 2007 12:56

danunka - jesteś sekretarzm klubu. Wypada ci więc znac przepisy i uwarunkowania , na podstawie których ich dokonano.
Może napiszesz jak to jest w twoim , szczecińskim klubie i dlaczego tak, a nie inaczej ? Bo wymieniłaś kilka klubów, jakoś dziwnie zapominając o swoim ...
A może warto i zechcesz zaszczycić walne FP i w dyskusji z osobami mającymi na to wpływ wypracujesz jakieś ustalenia, które nie będą budziły choć TWOICH wątpliwości ?
Dyskusja na forum - nie załatwi sprawy ...

Zacytowanie mojej wypowiedzi z wątku o wystawie PFA w październiku 2007r. które to ogłoszenie, zamieściłam na MIAU, na prośbę Pani Prezes przenosząc je ze strony klubu - bardzo Ci dziękuję !
Czyżbyś danunka myślała, że i do tego klubu należę ?
Bo o tym, że jesteś przekonana iż ustalam warunki weterynaryjne na tej wystawie - dałaś wyraz cytując mnie ...

A jak mam już okazję - to zgadzam się z wypowiedzią
Oberhexe
Póki co cieszę się, że mogę wybrać wystawy z takimi warunkami weterynaryjnymi, które mi odpowiadają z punktu widzenia zdrowia kotów
.

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Wto sie 28, 2007 14:15

Go!Go! pisze:danunka - jesteś sekretarzm klubu. Wypada ci więc znac przepisy i uwarunkowania , na podstawie których ich dokonano.
Może napiszesz jak to jest w twoim , szczecińskim klubie i dlaczego tak, a nie inaczej ? Bo wymieniłaś kilka klubów, jakoś dziwnie zapominając o swoim ...
A może warto i zechcesz zaszczycić walne FP i w dyskusji z osobami mającymi na to wpływ wypracujesz jakieś ustalenia, które nie będą budziły choć TWOICH wątpliwości ?
Dyskusja na forum - nie załatwi sprawy ...

Zacytowanie mojej wypowiedzi z wątku o wystawie PFA w październiku 2007r. które to ogłoszenie, zamieściłam na MIAU, na prośbę Pani Prezes przenosząc je ze strony klubu - bardzo Ci dziękuję !
Czyżbyś danunka myślała, że i do tego klubu należę ?
Bo o tym, że jesteś przekonana iż ustalam warunki weterynaryjne na tej wystawie - dałaś wyraz cytując mnie ...

A jak mam już okazję - to zgadzam się z wypowiedzią
Oberhexe
Póki co cieszę się, że mogę wybrać wystawy z takimi warunkami weterynaryjnymi, które mi odpowiadają z punktu widzenia zdrowia kotów
.

No nie wiem czy walne FPL ma az taką moc sprawczą. Obawiam się, że nie , choć przydaloby się pewne unormowanie w tym temacie.
Każdy klub organizujacy wystawę kotów ma obowiązek na podstawie art.5 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r o ochronie zwierząt oraz zwalcznie chorób zakażnych zgłosić Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii zamiar prowadzenia działalności nazdorowanej o której mówi art 1 tej ustawy w naszym przypadku jest to organizacja wystawy.
Warunki do prowadzenia wystaw reguleje rozporzadzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 pażdziernika 2002 w sprawie szczególnych warunków weerynaryjnych wymaganych przy organiziowaniu lub urządzaniu targów, spędów i wystaw zwierząt. ( DZ. U. z 2002 nr192 poz.1906) a nad spełnieniem tych warunków ,ma czuwać Powiatowy Lekarz Weterynarii lub wyznaczony przez niego lekarz.
Przepisy te są jednakowe w całej Polsce. Uważam, ze kluby powinny uzgodnić między sobą stosowanie warunków i zawsze występować jednakowo. Czyli raz na dwa lata wścieklizna i pankleukopemia i byłoby po sprawie. Tylko nie mamy gwarancji ,że jakiś powiatowy wet tego nam nie zmieni.

Enya

Post » Wto sie 28, 2007 15:40

Go!Go! pisze:
Zacytowanie mojej wypowiedzi z wątku o wystawie PFA w październiku 2007r.

Proszę nie szukać zaczepki !!! Wystarczyły mi juz te Twoje zjadliwości na Persji.
Nie Ciebie cytowałam ( nie jesteś tu najważniejsza) i nie zrobiłam tego celowo .Zainteresowały mnie przepisy odnośnie szczepień p-ko wściekliznie -tylko i wyłącznie. Na temat swojej wystawy nie pisałam,bo jej na tej stronie nie było ,wrzuciłam te ,które są na bieżąco . Nasza wystawa bedzie w przyszłym roku więc chciałam wiedzieć czy mozna to jakoś "unormować"

Enya pisze:
Uważam, ze kluby powinny uzgodnić między sobą stosowanie warunków i zawsze występować jednakowo. Czyli raz na dwa lata wścieklizna i pankleukopemia i byłoby po sprawie. Tylko nie mamy gwarancji ,że jakiś powiatowy wet tego nam nie zmieni.

i o to mi Aniu chodziło,żeby wszędzie było jednakowo ... w sprawie szczepień !!!!!!!!!!!!!!!!!

danunka

Post » Wto sie 28, 2007 21:02

Enya pisze:(...)Uważam, ze kluby powinny uzgodnić między sobą stosowanie warunków i zawsze występować jednakowo. Czyli raz na dwa lata wścieklizna i pankleukopemia i byłoby po sprawie. Tylko nie mamy gwarancji ,że jakiś powiatowy wet tego nam nie zmieni.

przecież zostało to uchwalone na ostatnim Walnym FPL:
Obowiązkowe są szczepienia przeciwko katarowi kociemu i panleukopenii wykonane nie wcześniej niż 2 lata (730 dni) lub nie później niż 15 dni przed wystawą. Obowiązkowe są szczepienia przeciw wściekliźnie wykonane nie wcześniej niż 2 lata (730 dni) lub nie później niż 15 dni przed wystawą. Kocięta do 6 miesiąca nie muszą posiadać szczepienia przeciwko wściekliźnie.
ale zgodzę się z Anią, że co miasto to obyczaj - niemniej warto próbować i oswajać wetów , że to są federacyjne wymogi. A co do wścieklizny, to już kiedyś wyraziłam swoje zdanie na ten temat - w Polsce koty nie są objęte obowiązkiem szczepienia wogóle !
Ave

[następna]