co zrobic zeby "wystawic" kotka?

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pt sty 19, 2007 17:25 co zrobic zeby "wystawic" kotka?

W grudniu na wystawie kotkow w Wiedniu kupilam (od pani z Czech) cudnego syjamka. Co mam zrobic zebym mogla jezdzic z nim czasami na wystawy? Mam sie zapisac do jakiegos klubu? I co dalej? Zupelnie nie wiem od czego mam zaczac :?:

paula01

Od: Pt sty 19, 2007 14:07

Post » Pt sty 19, 2007 17:30

rodowód jak rozumiem masz?
z jakiego związku?

Zapisujesz siebie i kota do związku
np tu http://www.felispolonia.pl/
poszukaj klubu w Twoim mieście lub gdzieś w pobliżu

płacisz składaki, nostryfikujesz rodowód w klubie jeśli trzeba

jak jest jakaś wystawa sprawdzasz czy spełniasz wymogi zdrowotne (terminy szczepień, chip), zgłaszasz kota, płacisz i szykujesz wystrój klatki 8)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pt sty 19, 2007 17:31

Jesli masz rodowod , a zakladam ze masz i bedziesz chciala kota wystawiac - zapisz sie do Klubu w poblizu miejsca twojego zamieszkania - lub niekoniecznie :)
Polecam jednak Kluby nalezace do FPL .
Jesli kiedys bedziesz chciala zalozyc hodowle , to do Klubu skladasz wniosek o przydomek i dalej wszystkiego dowiesz sie w Klubie .
Obrazek

Kikee

Od: Czw sty 26, 2006 17:14

Post » Pt sty 19, 2007 18:06

Dzieki za zainteresowanie. Mam rodowod. Jest wystawiony przez "Federation Internationale Feline-FIFe" w Czechach. Czyli mam go przepisc na Polske?
A czy w tych klubach mozna takie rzeczy zrobic droga elektroniczna? Bo jak na razie jestem w Austrii.

paula01

Post » Pt sty 19, 2007 18:10

paula01 pisze:A czy w tych klubach mozna takie rzeczy zrobic droga elektroniczna? Bo jak na razie jestem w Austrii.

Wiekszosc spraw mozna zalatwic elektronicznie, ale niektore dokumenty np. rodowod do nostryfikacji, wymagane sa w oryginale, wiec trzeba wyslac poczta tradycyjna.
Obrazek

M.

Od: Wto lut 05, 2002 11:17

Post » Pt sty 19, 2007 18:12

A czy takiego kotka musze kastrowac? Bo pewna pani na tej wystawie powiedziala,ze musze, bo za kota do krycia musze wiecej zaplacic. Nie mam zamiaru zakladac hodwli ale kastrowac tez go nie chce.

paula01

Post » Pt sty 19, 2007 18:19

paula01 pisze:A czy takiego kotka musze kastrowac? Bo pewna pani na tej wystawie powiedziala,ze musze, bo za kota do krycia musze wiecej zaplacic. Nie mam zamiaru zakladac hodwli ale kastrowac tez go nie chce.

:? powiedziała to hodowczyni,od której kupiłas kocurka ?? jest jakis zapis hodowcy tzw."zastrzeżenie" na rodowodzie ? lub może w umowie ???
hodowlę zakłada się wtedy kiedy masz kotkę (hodowlaną) i wystąpisz o Przydomek hodowlany :-)
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pt sty 19, 2007 18:26

W rodowodzie nic takiego nie pisze. A powiedziala mi to pani ktora miala "klatke obok". Moj kocorek jest zdrowy, zostal nominowany do "best in schow", dostal ocene EX1 wiec zaskoczylo mnie co ta pani powiedziala.

paula01

Post » Pt sty 19, 2007 18:48 W rodowodzie nic takiego nie pisze.

Do takiego typu zabiegu jak kastracja obliguje Cię przedewszyskim umowa. Posiadasz taką? Poza umową możesz mieć wpis na rodowodzie, że kocur nie jest przewidziany do programu hodowlanego.
Istnieje także umowa ustna, ale taką wersję po Twoich wypowiedziach odrzucam.
Jeżeli nic takiego nie masz to posiadasz kocura wystawowo-hodowlanego i jak najbardzie nie musisz go kastrować.

womack (made in holland)

Od: Pt wrz 15, 2006 18:54

Post » Pt sty 19, 2007 18:54

dzieki za odpowiedz :) Nie chce kastrowac mojego Bazylka :kitty:

paula01

Post » Pt sty 19, 2007 19:03

paula01 pisze:W rodowodzie nic takiego nie pisze. A powiedziala mi to pani ktora miala "klatke obok". Moj kocorek jest zdrowy, zostal nominowany do "best in schow", dostal ocene EX1 wiec zaskoczylo mnie co ta pani powiedziala.

8O :wink:
nie słuchaj obcych pań (nie zawsze się to wiąże z Życzliwością).Najważniejsze jest to co powiedziała,czy napisała Hodowczyni !!!!!!!
A teraz do dzieła :-) wybór Klubu,zapisanie siebie i kotka ,załatwienie formalnych spraw i na WYSTAWY :lol:

poczytaj sobie :-) http://www.catclub-lodz.pl/wystawy/debiut_kota.php
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pt sty 19, 2007 20:42

Dzieki danunka!! :D

paula01

Post » Pt sty 19, 2007 20:45

paula01 pisze:A czy takiego kotka musze kastrowac? Bo pewna pani na tej wystawie powiedziala,ze musze, bo za kota do krycia musze wiecej zaplacic. Nie mam zamiaru zakladac hodwli ale kastrowac tez go nie chce.

jeśli pani sprzedała Ci kota "na kolanka" czy inaczej mówiąc na peta, to wykastrować go powinnaś.
W umowie zresztą powinno to być określone.
Druga sprawa, że twój syjamek za kilka miesięcy zacznie Ci znaczyć, a nie sądzę byś wytrzymała w mieszkaniu cuchnącym kocurem ;)
Kastraty tak samo można wystawiać jak niekastraty.

A ocena Ex1 to nic nadzwyczajnego ;) Za to nominacji do BISu już gratuluję :D
Nawet doskonałe kocurki są kastrowane jeśli nie są w planie hodowlanym.

Felis Polonia do której podałam Ci linka jest członkiem FIFE, więc nie będzie żadnego problemu zrodowodem :)
Obrazek

Mysza

Post » Pt sty 19, 2007 21:07 syjamek za kilka miesięcy zacznie Ci znaczyć

A dlaczego odrazu zakładasz, że będzie to robił?

womack (made in holland)

Od: Pt wrz 15, 2006 18:54

Post » Pt sty 19, 2007 21:37

statystyka ;)
Obrazek

Mysza

[następna]