Pierwsza wystawa i co dalej?

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon gru 11, 2006 14:46 Pierwsza wystawa i co dalej?

mamy za soba pierwszą wystawę.
Wiedźmak (klasa 11) oceniony został na Ex1.

zastanawiam sie co dalej - wystawiać w klasie 11? poczekać kilka miesięcy aż dorośnie do otwartej a tym czasem kota nie męczyć czy przeciwnie, przyzwyczajać do wystaw i zdobywać oceny?

kot kupiony w opcji hodowlanej - po czym poznac że faktycznie warto go jako reproduktora chować? oceny sędziów czy moze coś jeszcze?

z tego co się zdążyłam zorientować to liniie przodków futra raczej w PL się nie pojawiają.

próbuję się odnaleźć w świecie hodowlanym :wink: ale najważniejszy dla mnie jest kot - jeśli się okaże, ze na reproduktora się nie nadaje albo będzie tylko średni, to dla jego własnego (i całej rasy też) dobra wykastruję.
Vixen i Najlepszy Czarny Kot

Vixen

Od: Pon sie 28, 2006 21:48

Post » Pon gru 11, 2006 15:12 ...

Moim zdaniem przyzwyczajać do wystaw i zdobywać oceny. Potem jak kot dorośnie podpytać doświadczonych hodowców kto się dobrze zna na danej rasie i upolować tego sędziego i poprosić o dokładne opisanie co sądzi o kocie. Najlepiej mieć ze 3 opinie pozytywne i jakiegoś zaprzyjaźninego "mentora" :)

Thien

Od: Śro sie 03, 2005 14:19

Post » Pon gru 11, 2006 15:54

jak masz mozliwości wystawiać :D kot rośnie i zmienia sie z dnia na dzień :wink: I jak mądrzy hodowcy mówią (nienajlepszy/a tzn. nie wygrywający wystaw) kocur/kotka,a nawet czasami nie mające Nom do BIS przy odpowiednim kojarzeniu mogą dwać super fajne dzieci ,kocie dzieci :D
ja swój pierwszy tak duży miot B "ciągałam" na wystawy od 4m-ca zycia jako miot,potem indywidualnie występowały,jeszcze wystepują jako młodzież ,a od stycznia ruszą na wystawowe salony w klasie otwartej
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pon gru 11, 2006 16:39

dziękuję za odpowiedzi :)

na razie mam trochę spokoju - musze to moje cudo po chorobie odkarmić, przyuczyć do pozycji wystawowej.

poza tym powinnam go skrócić :twisted:

najbliższa wystawa w lutym albo w marcu.

Vixen

Post » Wto gru 12, 2006 0:14

Vixen , nie przesadzaj :wink:

wystawiaj ile mozesz, kot sie przyzwyczai i Ty takze :D
pozniej w otwartej zawsze ciut mniejszy stres bedzie, niz gdyby to byl dopiero debiut :D
Obrazek

O-l-g-a

Od: Śro sie 11, 2004 1:46

Post » Wto gru 12, 2006 0:33

O-l-g-a pisze:Vixen , nie przesadzaj :wink:

wystawiaj ile mozesz, kot sie przyzwyczai i Ty takze :D
pozniej w otwartej zawsze ciut mniejszy stres bedzie, niz gdyby to byl dopiero debiut :D

nie przesadzam :P kot ma w ocenie wpisane "za długi" :wink: no i pucki wg sędziny miał za małe.

za to mogę sie pochwalić że w ocenie piękne futro i piękne oczy :D

mam nadzieję że sie Wiedźmak przyzwyczai (ja już najgorsze mam za sobą), bo na razie rozrabiał i wydzierał się tak, ze nawet w karcie oceny ma "talkative" (czyli kulturalnie powiedziane "wyjątkowo drący ryja kot")

Vixen

Post » Wto gru 12, 2006 1:52

Vixen pisze:

nie przesadzam :P kot ma w ocenie wpisane "za długi" :wink: no i pucki wg sędziny miał za małe.

za to mogę sie pochwalić że w ocenie piękne futro i piękne oczy :D

mam nadzieję że sie Wiedźmak przyzwyczai (ja już najgorsze mam za sobą), bo na razie rozrabiał i wydzierał się tak, ze nawet w karcie oceny ma "talkative" (czyli kulturalnie powiedziane "wyjątkowo drący ryja kot")

rozbawiłas mnie :lol: fajnie ,że z humorem podchodzisz do tego (tak myslę !).Jeżeli to Twoje kocie szczęście było na wystawie w kl.6-10- to był jeszcze malutki koteczek.Nie za bardzo znam sie na innych rasach ,ale opowiem Ci,ze na wystawie w Maastricht byłam z niebieskim persikiem (już JW) 8 miesięcznym.Obok w klatce siedział czarny ponad trzyletni pers włoski.Gały mi wychodziły ze zdziwienia ,ze moje niebieskie szczęście jest trzy razy wieksze od sąsiada :lol: A kocieta w jego wieku wygladały na trzymiesięczne :roll: I one dostały sie do BIS-u
Wiec sama widzisz -co kraj to obyczaj,co sędzia to inna ocena :-)
Jedna czy dwie oceny to zbyt mało aby powiedzieć czy kot do czegoś nadaje się .Ale kocurek dostał EX1 ?
A co do wydzierajacych sie kotów - mam taka najukochansza czarną młodą persiczke - tez drze paszczuchnę
:D :roll: W Poznaniu sedzia powiedział do niej po angielsku "cicho bądż,zamknij sie" :-) no i zaprzestała darcia :wink:

danunka

Post » Wto gru 12, 2006 10:06

danunka pisze: W Poznaniu sedzia powiedział do niej po angielsku "cicho bądż,zamknij sie" :-) no i zaprzestała darcia :wink:

zna angielski :ryk:
Ave

Post » Wto gru 12, 2006 14:08

Ave pisze:
danunka pisze: W Poznaniu sedzia powiedział do niej po angielsku "cicho bądż,zamknij sie" :-) no i zaprzestała darcia :wink:

zna angielski :ryk:

:wink: a kto nie zna "shut up !!!!" wypowiedziane odpowiednim tonem :lol: :lol:

danunka

Post » Wto gru 12, 2006 17:51

Vixen, ja polecam wystawianie. Nie ma wystawy to pokazik...
Kot przyzwyczai się do klatki, szumu i zamieszania.
W domu oczywiście trenować pozycję wystawową :), moje dziewczyny się nauczyły a chłopak jak to chłopak w domu oki a na wystawie szczupak :D.

No i to ze jest za dlugi jako młodzież o niczym do końca nie świadczy. Bashulec wyglądał jak kotka w Sopocie,a teraz w Wiedniu oczy mu się do niego usmiechnęły :)
Aleks i koty EC Niunia i GEC Koszmarka, Mała, CH Harmonka, CH Elcia
Obrazek

Aleks1

Od: Pt paź 15, 2004 12:07

Post » Wto gru 12, 2006 23:34

jak trenowac pozycję wystawową? kota na ręce i nosić/trzymać?

nie jest to lekkie zadanie :wink: 4 wyrywające się kilogramy na jednej ręce :twisted:

Vixen

Post » Wto gru 12, 2006 23:41

Vixen pisze:jak trenowac pozycję wystawową? kota na ręce i nosić/trzymać?

nie jest to lekkie zadanie :wink: 4 wyrywające się kilogramy na jednej ręce :twisted:

brac na rece i stawac np przed lustrem, i postac tak pare minut :D
i dawac tak innym domownikom, gosciom itd
no i przeciez nie na jednej rece :wink:
jedna pod dupke, druga pod przednie lapki, lokciem zapierasz sie o biodro i trenujesz :roll:
ja na wystawach czasem dlugo swoja panne trzymalam, jak byly porownania itd i cieszylam sie wtedy, ze kocura nie mam :twisted:
Obrazek

O-l-g-a

Od: Śro sie 11, 2004 1:46

Post » Śro gru 13, 2006 10:20

Vixen pisze:jak trenowac pozycję wystawową? kota na ręce i nosić/trzymać? nie jest to lekkie zadanie :wink: 4 wyrywające się kilogramy na jednej ręce :twisted:

:roll: powiedz to stewardom prezentującym obce im koty :roll:
a swoją drogą ćwiczyć z kotkiem trzeba, bo póżniej słyszę na wystawie jak pewna pani z ABY mówi , że jej kotka to najlepiej w BISie przytulić do siebie - i co to za prezentacja :wink:
Ave

Post » Śro gru 13, 2006 11:02

Vixen,
pozycja wystawowa to podstawa.
U mnie kocica traktuje ją jako coś naturalnego, gdyż jest stosowana nacodzień.

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Śro gru 13, 2006 12:45

Basia_D pisze:Vixen,
pozycja wystawowa to podstawa.
U mnie kocica traktuje ją jako coś naturalnego, gdyż jest stosowana nacodzień.

Basia ma rację.

Nasza kotka nie cierpi być noszona na rękach, spokojnie leży tylko w pozycji wystawowej.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

[następna]