którędy na wystawę ?

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Śro maja 24, 2006 23:02 którędy na wystawę ?

Witam.

Mam ośmiomiesięczną koteczkę bri. Oczywiscie jak dla mnie jest najprzecudniejszej urody :1luvu: i chciałabym ją pokazać na wystawie. Tylko zupełnie nie wiem co i jak.Ile przed trzeba to zaplanować, zapisać się, jak przygotowac kota. Po prostu zielona jestem bardzo. Do tego pewnie byl ten wątek już poruszany wiele razy ale ja nie umiem sobie go odszukajować.
Bardzo proszę o informacje lub linki do stron lub watków z takowymi.

Dziekuję z góry :)

Phoebe

Od: Wto maja 16, 2006 10:23

Post » Czw maja 25, 2006 7:21

http://nfo.pl/art/index.php?art=3

Tu jest artykuł (lekko zdezaktualizowany, SHKRP już nie istnieje :twisted: ) dosyć fajny na ten temat.

A tak w skrócie:

- musisz zapisać siebie i kota do jakiegoś klubu. Wybór klubu determinuje też wybór organizacji kociej, do której się niejako "z automatu" zapiszesz, n.p. jeśli zapiszesz się do któregoś z klubów zrzeszonych w Felis Polonia, to niejako "będziesz" w FIFe, jeśli n.p. do PZF, to "będziesz" w WCF

- potem trzeba zapisać kota na wystawę. Sprawdzasz, czy spełniasz wszystkie wymogi klubu organizującego wystawę (generalnie trzeba być gdzieś zapisanym, kot musi być zdrowy i mieć odpowiednie szczepienia - podstawowe plus wścieklizna, minimum miesiąc i maksimum rok przed terminem wystawy), wypełniasz zgłoszenie, wysyłasz, po przyjęciu potwierdzenia płacisz. Jedziesz na wystawę!

- na wystawie kot mieszka w klatce ;) Klatkę trzeba udekorować. Niezbędne jest coś na podłogę (dywanik, koc), zasłonki minimum na boki klatki (koty z sąsiednich klatek nie mogą się widzieć z Twoim), poza tym dobrze mieć: budkę - żeby kot mógł się schować, kuwetę - najlepiej niewielką, można nie trzymać jej cały czas w klatce, tylko wstawiać od czasu do czasu. I koniecznie miseczkę z wodą - najlepiej wieszaną na prętach, a nie stawianą, żeby kot jej nie przewrócił. Wielu hodowców zakłada też na front klatki delikatną siatkę albo sztywną folię. Ma to zapobiec wtykaniu paluchów do klatek, głównie przez ciekawskie dzieci.

- maks. 3 dni przed wystawą musisz zabrać kota do weta, żeby wystawił świadectwo zdrowia

- a na samej wystawie ... na pierwszy raz najlepiej zaprzyjaźnić się szybciutko z jakimś doświadczonym wystawcą, który ma klatkę niedaleko Ciebie. Pomoże, popilotuje, wyjaśni :)

Proponuję też poszperać po tym forum, jest mnóstwo wątków dotyczących różnych aspektów wystaw: wystroju klatki, sposobów oceniania, tytułów itp.
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31