Ciekawostka - Wystawa federacji CFA-Padwa Włochy 1-2.12.2012

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Sob gru 01, 2012 13:23 Ciekawostka - Wystawa federacji CFA-Padwa Włochy 1-2.12.2012

Dziś jesteśmy na wystawie federacji CFA w Padwie w Italii. Zawsze to jakaś ciekawostka tym bardziej, że u nas tej federacji nie ma. A że dostaliśmy zaproszenie od organizatora grzechem było by odmówić.

Jest to druga wystawa tej federacji jaką zorganizowano we Włoszech. Dosyć malutka, można powiedzieć kameralna.
Dziś jest obecnych ok. 60 wystawców a w sumie ma być ich blisko 100. Hodowle z różnych zakątków Europy oraz USA. Dominują persy ...

Obrazek

Więcej informacji o tej wystawie na naszym włoskim portalu: http://www.tigri-domestiche.it/novita,e ... d_,53.html
lub poprzez translatory
- Google: http://translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.tigri-domestiche.it%2Fnovita%2Cesposizioni_gatti_di_razza%2C1%2C1%2C1_e_2_dicembre_2012_show_italy_cat_fancier_cfa_limena_pd_%2C53.html
- Bing: http://www.microsofttranslator.com/bv.aspx?from=&to=pl&a=http://www.tigri-domestiche.it/novita,esposizioni_gatti_di_razza,1,1,1_e_2_dicembre_2012_show_italy_cat_fancier_cfa_limena_pd_,53.html

Gdy udostępnimy galerię zapodam linka ...

Pozdrowienia z IT :kotek:
Ostatnio edytowano Sob gru 01, 2012 20:00 przez eju, łącznie edytowano 1 raz

eju

Od: Pt cze 19, 2009 19:04

Post » Sob gru 01, 2012 14:42 Re: Ciekawostka- Wystawa federacji CFA-Limena Włochy 1-2.12.

pięknie !!! :1luvu:

ależ ten koci świat malusi !!!
jedna niedziela - a jak wszystko dobrze się ułoży - to z trzech kocich federacji będzie można koty podziwiać !!!
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Sob gru 01, 2012 18:19 Re: Ciekawostka- Wystawa federacji CFA-Limena Włochy 1-2.12.

O, cieszę się, że będzie relacja :D
Może się tatuś mojego młodego na fotkę załapie :D

A mogę się uśmiechnąć o kilka szczegółów dot.sędziowania?

.... ech tak mi się marzą wystawy CFA bliżej Polski (tak poniżej 400km ;) )
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Sob gru 01, 2012 18:52 Re: Ciekawostka- Wystawa federacji CFA-Limena Włochy 1-2.12.

Austria - to już ten zasięg ?
bo wydaje mi się, że w styczniu tam będzie europejska CFA ....

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Sob gru 01, 2012 19:38 Re: Ciekawostka- Wystawa federacji CFA-Limena Włochy 1-2.12.

cóż ... powiem tak na szybko

Wystawa zupełnie inna niż znane mi dotychczas.
A jak zobaczyłem zestaw szczotek do persów jakie przywozili hodowcy - kopara mi spadła. Nawet w najlepszym sklepie tyle nie mają ...

Ciekawostką było:
- masa persów i egzotyków,
- nie doszukaliśmy się żadnego MCO ani też NFO,
- zero informacji o sprzedaży kotów,
- klatki są nieopisane ani też nie ma reklam hodowli,
- są miejsca za parawanami gdy ktoś chce poprawić swojego kota,
- wystawa w całości w języku angielskim ...

Ogólnie wystawa bardziej dla hodowców jak dla publiczności. Klatki w większości zasłonięte całkowicie - nie siatką a materiałem.

Katalog tylko dla wystawców - ale udało nam się zdobyć jedną sztukę.

Ocenianie wygląda podobnie jak w TICA.
W każdym dniu jest inny skład sędziowski.
Koty są brane z klatek obok ringu przez stewardów lub sędziego.
Oceniany kot jest bardzo szybko, lecz same branie, przenoszenie kota - to widok jaki warto zobaczyć. Wygląda to tak jakby brano i przenoszono jajko. Delikatnie, z gracją - no widok niesamowity.
Ciekawostką jest też samo miejsce ocen kotów - polecam potem zobaczyć to w galerii.

Galeria powinna być jeszcze dziś na stronie Tigri Domestiche.

eju

Post » Sob gru 01, 2012 20:10 Re: Ciekawostka - Wystawa federacji CFA-Padwa Włochy 1-2.12.

No własnie - ten ogrom plaskaczy mnie tak ciągnie :D

Ja zauważyłam, ze w ogóle zagraniczne wystawy są bardziej dla hodowców niż publiczności - szczególnie w Skandynawii da się to odczuć.
I fakt - CFA, TICA to zupełnie inne podejście do kota, właśnie z takim pietyzmem są dotykane przez sędziów, delikatnie, żeby nie naruszyć godności i ... fryzury nie zepsuć ;)

Czekam w takim razie na galerię 8)
Obrazek

Avian

Post » Nie gru 02, 2012 0:39 Re: Ciekawostka - Wystawa federacji CFA-Padwa Włochy 1-2.12.

mamy problemy natury technicznej z serwerem dlatego zdjęcia pojawią się dopiero gdy uporamy się z awarią ...
mam nadzieję że jeszcze przed moim powrotem :cry:

eju

Post » Nie gru 02, 2012 1:18 Re: Ciekawostka - Wystawa federacji CFA-Padwa Włochy 1-2.12.

Pamiętam jak moja przyjaciółka mieszkająca we Włoszech -- znająca TICE-- pojechała na wystawę CFA -[pierwszą zorganizowaną, kotka MCO z jej przydomkiem wygrała koty LH

to było kilka lat temu

boleję ze nie ma wystawy TICA z Szwajcarii (Giubasco byłam w 2008)
od tamtej pory nie było w rejonie włosko-szwajcarskim wystawy
GłÓwnie persy - Avian dla Ciebie

a u mnie się urodziła sibka-ny11 na początku ją oceniłam jako ny24) ale jest ny11, ale została jej siostra n0922

Isia23

Od: Nie lut 11, 2007 22:07

Post » Nie gru 02, 2012 1:50 Re: Ciekawostka - Wystawa federacji CFA-Padwa Włochy 1-2.12.

Awaria opanowana.

Fotki na serwerze, link: http://www.tigri-domestiche.it/galleria ... ,14,1.html

Galeria działa podobnie jak na stronie polskiej czyli miniaturki > klik > zdjęcia 600px
a osoby zalogowane mogą kliknąć w foto 600px by pobrać/zobaczyć dużą fotkę 1920px.

Nie będzie niestety zdjęć z niedzieli bo dostałem telefon i muszę pilnie zmykać w dalszą drogę ...

Pozdrawiam
GreG

eju

Post » Nie gru 02, 2012 2:20 Re: Ciekawostka- Wystawa federacji CFA-Limena Włochy 1-2.12.

Avian pisze:O, cieszę się, że będzie relacja :D
Może się tatuś mojego młodego na fotkę załapie :D

A mogę się uśmiechnąć o kilka szczegółów dot.sędziowania?

.... ech tak mi się marzą wystawy CFA bliżej Polski (tak poniżej 400km ;) )

a to informacja o kolejnej wystawie CFA - w Austrii ...

CATS' R' US ARE DOING IT AGAIN!!!
AUSTRIAS CFA-CATSHOW

26 & 27 JANUARY 2013

12 AB-RINGS
2 ONE DAY SHOWS

IT'S ALL HAPPENING HERE!

KLAGENFURT – AUSTRIA
MESSEGELÄNDE KLAGENFURT
MESSEHALLE 3

12 TOP QUALIFIED JUDGES:
Mary Auth, Gloria Hoover, Betty White, Kenny Currle,
John Webster, Douglas Meyers, Don Williams, Bob Zenda,
Ed Yurchick, Iris Zinck, Dennis Ganoe, TBA

Entry Fees / Meldegebühr
PER DAY / PRO TAG

1st Cat: € 48,00
2nd Cat: € 46,00
3rd Cat: € 43,00
4th Cat: € 40,00

Catalogue Obligatory € 8,00

Exhibition Only: € 25,00
Double Cage for Single Cat: € 20,00
Grooming Space: € 20,00

ID & CFA Fees Obligatory: € 2,00

EARLY BIRD (until DEC. 28. 2012): € 5, 00 DISCOUNT PER CAT. Entry Fee must be received by December 28. 2012!
Die Gebühr muss bis 28. Dezember 2012 eingelangt sein!

Online-Entry:http://www.cfaeurope.org/en/shows/2012/Jan-Cats%20%27R%27Us/entry
Entryclerk: Henny Wintershoven, Lekoord 47, 3448 VS Woerden, +31348419087
henny@cfaeurope.org

PAYMENT TO / ZAHLUNG AN CATS R US
Raika Ziersdorf KtoNr: 39.909 BLZ 32982
IBAN: AT69 3298 2000 0003 9909 BIC: RLNWATW 1982

Hotels

Hotel Aragia Hotel Liebetegger
Völkermarkterstraße 100 Völkermarkter Straße 8 SHOW-INFO: cl.gasser@aon.at
A-9020 Klagenfurt A-9020 Klagenfurt
E-Mail: hotel@aragia.at E-Mail: office@liebetgger.com

Please be aware: No cancellation possible after January 12, 2013! Substitutions will be accepted until dead line.
ACHTUNG! Keine Abmeldung nach dem 12. Jänner 2013 möglich! Ersatzmeldungen werden bis Meldeschluss akzeptiert.
Please use our online entry form at: http://www.cfa-online.eu/cru/show.asp and give the day you’re entering your cat at “comments” (Saturday only - Sunday only – both days)
Bitte benutzen Sie unser Online Meldeformular unter: http://www.cfa-online.eu/cru/show.asp und geben Sie den Tag für den Sie Ihre Katze(n) melden unter “Comments” an (nur Samstag – nur Sonntag – beide Tage)

Show rule XI (Responsibilities of exhibitors), point 11.08
EACH ENTRY *MUST* BE ACCOMPANIED BY THE STIPULATED ENTRY FEE. IF THE CLUB OPTS TO ACCEPT FAX OR EMAIL ENTRIES,
SUCH ENTRIES *MUST BE PAID IN FULL WITHIN 10 DAYS OF RECEIPT OR PRIOR TO THE START OF THE SHOW*, WHICHEVER IS FIRST.
Show Regel XI (Verantwortung des Ausstellers), Punkt 11.08
JEDE MELDUNG *MUSS* VON DER VORGESCHRIEBENEN GEBÜHR BEGLEITET WERDEN. AKZEPTIERT DER CLUB FAX ODER EMAILMELDUNGEN, *MÜSSEN DIESE INNERHALB VON 10 TAGEN NACH MELDUNG ODER NOCH VOR DEM BEGINN DER SHOW BEZAHLT SEIN.

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Nie gru 02, 2012 2:35 Re: Ciekawostka - Wystawa federacji CFA-Padwa Włochy 1-2.12.

eju !!! spisałeś się na medal ze wszystkiej czekolady krakowskiego WAWEL-u :wink:

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Nie gru 02, 2012 8:57 Re: Ciekawostka- Wystawa federacji CFA-Limena Włochy 1-2.12.

Go!Go! pisze:
a to informacja o kolejnej wystawie CFA - w Austrii ...

Dla mnie niestety Austria za daleko ...

Lecę oglądać fotki :D
Obrazek

Avian

Post » Nie gru 02, 2012 10:11 Re: Ciekawostka - Wystawa federacji CFA-Padwa Włochy 1-2.12.

Go!Go!

Cieszę się, że foty się podobają.
Dla nas to pierwsza wystawa CFA na jakiej byliśmy.

Odczucia mieszane. O ile jako odwiedzający można się troszkę zdziwić lub wręcz zawieść - o tyle dla hodowców to wystawowy raj. Musieliśmy się sporo nagimnastykować by porobić fotki - dlatego każde udane zdjęcie z tej wystawy jest na miarę sztabki złota. Nie ma więc ich może dużo - ale te co są, długo zapamiętam ...

Warto zobaczyć. Ciekawe doświadczenie. Na 100% nie była to ostatnia wystawa CFA na którą się wybraliśmy. No i te mrusie - łłłaaaałłłlł ...

eju

Post » Nie gru 02, 2012 10:56 Re: Ciekawostka - Wystawa federacji CFA-Padwa Włochy 1-2.12.

po zakorzenieniu się nawyków z fifowych wystaw ... czy nawet wceefowych ... to faktyczny :lol: szok :lol:
i ''kosmos'' dzielący wystawcę ''naszych'' i ''ichniejszych''

mimo wszystko - zdarzyło mi się być oglądaczem ... dlatego bardzo cenię ''Twoje oko'' uzbrojone w pstryka ...
atmosfery wystawy CFA - nie da się oddać - trzeba być !!!
a koty - najlepiej podgląda się - grzecznie siedząc na widowni jednego z ringów=''mini sceny teatrum kociego'' przez wejścia wszystkich ''zmian'' u sędziego ...
/ można bardzo fajnie obserwować - nie tylko sposób oceny, czasem kilkakrotne podchodzenie do klatki z kotem i wyjmowanie go ... dla porównania, ale i koci temperament, zabawowość, sposób przygotowania ... jak ktoś biegły w angielskim - to z ruchu warg i czasem półgłośnego dyktowania oceny asystentowi - można się dowiedzieć - co dany kot w ocenie tego sędziego reprezentuje ... Mnie porażają kolory wstążek wieszane na klatkach w czasie oceny - bez rozpiski - wymiękam !!! /
Tam wystawca nie stepuje u ''lady'' sędziego i nikt niczego nie zasłania ... /

O akcesoriach przywożonych z kotem ... lepiej nie mówić !!!
A gdybyś miał okazję bliżej przyjrzeć się tym szczotkom i grzebieniom - to są to narzędzia ''pracujące'' w służbie kociej urody ! One nie są nowiuśkie, dla splendoru i opłacenia nadbagażu w wielkich walichach wożone ...

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Nie gru 02, 2012 11:31 Re: Ciekawostka - Wystawa federacji CFA-Padwa Włochy 1-2.12.

Go!Go! - nie ulega wątpliwości że wiemy o czym mówimy.
Ba ... wiesz na 100% więcej niż my. Fakt jest - to trzeba zobaczyć i utkwi na długo.
Dopiero gdy zobaczy się to wszystko na żywo będzie wiadome o czym mówimy.
Żadne zdjęcia tego nie oddadzą.

Co do szczotek ... mmmmmmmm ...
miałem okazję widzieć dokładnie. Łącznie z ich użyciem. I w życiu bym się nie spodziewał, że do samego pyszczka trzeba ich co najmniej 4 (a może i więcej). A to tylko pyszczek a gdzie tam cały kot. Arsenał na kota ... no brak słów na to co zobaczyłem. Każda szczotka, grzebyk i sam nie wiem co tam jeszcze było były w użyciu, każda do innej partii sierści, na początek, na rozczesanie, przeczesanie, układanie, poprawianie ... o jejku. Gdybym ja do swojego Gucia z takim arsenałem podszedł - o matko. Kot by chyba zeszedł na zawał. Ale wiem, że to jest konieczne - a uzyskane efekty ... nie, to trzeba widzieć.

Bardzo mi się to podobało co mieliśmy okazję zobaczyć.
Polecam każdemu miłośnikowi kotów - szczególnie posiadaczom persów.
Słowa, zdjęcia - to nawet nie 1% tego co chciałbym przekazać.

eju

[następna]