Opłaty za wystawę po terminie

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Czw gru 02, 2010 13:21 Opłaty za wystawę po terminie

Znaczna większość organizatorów wystaw domaga się dodatkowych opłaty za wystawę, gdy wpłata nastąpi po podanym terminie przyjmowania zgłoszeń kota.
Bywa, że nawet domagają się opłaty za każdego kota i za każdy dzień - kwot wręcz astronomicznych 8O
Nie jestem prawnikiem, ale w moim przekonaniu pobieranie opłaty karnej za wykonanie usługi, do której faktycznie jeszcze nie doszło ( bo przed rozpoczęciem wystawy) nie jest zgodne z prawem.

Gdy nie pojawię się na wystawie, muszę opłacić 100 % ceny - ale już bez opłaty karnej za nieterminową wpłatę - dziwne :wink:

W moim odczuciu, nawet rezygnacja z wystawy, nie powinna wiązać się z koniecznością 100 % opłaty za tą wystawę ( mamy wiele przykładów z życia codziennego, że gdy rezygnujemy z jakieś usługi, to zwracają nam częściowe koszty)

Pytanie mam do OLoK - jak się do takich sytuacji mają przepisy prawne w naszym kraju?

PS
rozumiem sytuacje organizatorów wystaw, ale ja jestem jedynie wystawcą i ten punkt widzenia mnie w tej chwili interesuje ;)
Nie dość, że organizator wystawy już na starcie ma prawo mnie ukarać, że płace przy wejściu na wystawę, a nie np. tydzień wcześniej, to gdy organizator nie wypełni swoich zobowiązań względem wystawców, oni nie mają prawa domagać się rekompensaty – przynajmniej ja nie słyszałam o takich wypadkach ;)

koc-cat

Od: Sob lis 13, 2004 14:00

Post » Czw gru 02, 2010 13:26 Re: Opłaty za wystawę po terminie

Też mi się wydaje, że ewentualna opłata powinna być w miarę zbliżona do faktycznych kosztów, jakie poniósł organizator w związku z przyjęciem i skreśleniem kota z wystawy. Poza tym - co, jeśli kota się rejestruje po terminie, kiedy można zrezygnować bez opłat?

scyth

Od: Pon sie 10, 2009 9:42

Post » Czw gru 02, 2010 13:42 Re: Opłaty za wystawę po terminie

jedziesz na wycieczkę... tak samo płacisz jak nie pojedziesz , tracisz im blizej tym więcej

na wystawach TICA im wcześnej płacisz tym masz większe zniżki,

a u nas wiele spraw można załatwic jak się chce tylko ta osoba która potrzebuje musi zaczać w odpowiednim czasie się starać

Dziękuję :1luvu:

Isia23

Od: Nie lut 11, 2007 22:07

Post » Czw gru 02, 2010 14:12 Re: Opłaty za wystawę po terminie

koc-cat pisze:Znaczna większość organizatorów wystaw domaga się dodatkowych opłaty za wystawę, gdy wpłata nastąpi po podanym terminie przyjmowania zgłoszeń kota.
Bywa, że nawet domagają się opłaty za każdego kota i za każdy dzień - kwot wręcz astronomicznych 8O
Nie jestem prawnikiem, ale w moim przekonaniu pobieranie opłaty karnej za wykonanie usługi, do której faktycznie jeszcze nie doszło ( bo przed rozpoczęciem wystawy) nie jest zgodne z prawem.

Gdy nie pojawię się na wystawie, muszę opłacić 100 % ceny - ale już bez opłaty karnej za nieterminową wpłatę - dziwne :wink:

W moim odczuciu, nawet rezygnacja z wystawy, nie powinna wiązać się z koniecznością 100 % opłaty za tą wystawę ( mamy wiele przykładów z życia codziennego, że gdy rezygnujemy z jakieś usługi, to zwracają nam częściowe koszty)

Pytanie mam do OLoK - jak się do takich sytuacji mają przepisy prawne w naszym kraju?

PS
rozumiem sytuacje organizatorów wystaw, ale ja jestem jedynie wystawcą i ten punkt widzenia mnie w tej chwili interesuje ;)
Nie dość, że organizator wystawy już na starcie ma prawo mnie ukarać, że płace przy wejściu na wystawę, a nie np. tydzień wcześniej, to gdy organizator nie wypełni swoich zobowiązań względem wystawców, oni nie mają prawa domagać się rekompensaty – przynajmniej ja nie słyszałam o takich wypadkach ;)

Na początek pobieranie opłat za nieterminowe płatności:

Zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego karą za nieterminowe płatności mogą być wyłącznie odsetki - umowne lub ustawowe, przy czym umowne nie mogą być wyższe aniżeli czterokrotność wysokości stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego (tzw. odsetki maksymalne). Odsetki ustawowe wynoszą na chwilę obecną 13% w stosunku rocznym.

Zastrzeganie kar umownych za nieterminowe płatności jest niedopuszczalne, ponieważ kary umowne mogą być zastrzeżone wyłącznie za zobowiązania tzw. niepieniężne. W wielu przypadakach opłaty pobierane za płatności po terminie były de facto karami umownymi za nieterminowe płatności i jako takie - świadczeniami nienależnymi.

Banki (i niektóre kluby też ;-) ) rozwiązują to w ten sposób, że określają takie płatności jako opłaty manipulacyjne, przy czym należy mieć na uwadze, że pobranie opłaty manipulacyjnej w wysokości np. 300 zl (w przypadku zgłoszenia 6 kotów i 50 zł dopłaty na wystawie) - za przyjęcie banknotów i monet, ewentualne wydanie reszty i wypisanie kwitu KP - wydaje się być kwotą wygórowaną i wydaje się, że mogłoby zostać zakwestionowane przez sąd (a to np. na podstawie przepisów o wyzysku).

Co do zwrotu opłaty w przypadku rezygnacji z wystawy, kwestia jest nieco bardziej skomplikowane - przemyślę i wrócę z wnioskami.

Zastanowię się też nad ustalaniem różnych wysokości opłat w zależności od terminów płatności - na pierwszy rzut oka wydaje się to być obejściem przepisów o karach umownych i np. maksymalnych odsetkach i jako tako niedopuszczalne, ale poczytam tzw. doktrynę w tym zakresie.

OloK.

Od: Śro cze 27, 2007 9:15

Post » Czw gru 02, 2010 15:39 Re: Opłaty za wystawę po terminie

OloK. pisze:Banki (i niektóre kluby też ;-) ) rozwiązują to w ten sposób, że określają takie płatności jako opłaty manipulacyjne

OK, jeśli opłaty dokonuje się tuż przed wystawą, ale taka opłata powinna być jednorazowa, czyli za sam fakt opłaty przed wystawą, a nie za każdego kota oddzielnie i za każdy dzień.

Inaczej wygląda sytuacja, gdy opłaty dokona się przelewem, już po wyznaczonym terminie przez klub i przy wejściu na wystawę przedstawi dowody wpłaty - wtedy "kasjerka" nie ma dodatkowej pracy przy przyjmowaniu pieniędzy.

Pozostaje pytanie, czy klub ma prawo pobierać "opłatę manipulacyjną", będąc stowarzyszeniem "non profit" - jak księguje taką wpłatę w swoich przychodach ?

koc-cat

Od: Sob lis 13, 2004 14:00

Post » Czw gru 02, 2010 15:46 Re: Opłaty za wystawę po terminie

koc-cat pisze:
OloK. pisze:Banki (i niektóre kluby też ;-) ) rozwiązują to w ten sposób, że określają takie płatności jako opłaty manipulacyjne

OK, jeśli opłaty dokonuje się tuż przed wystawą, ale taka opłata powinna być jednorazowa, czyli za sam fakt opłaty przed wystawą, a nie za każdego kota oddzielnie i za każdy dzień.

Jak najbardziej.

koc-cat pisze: Inaczej wygląda sytuacja, gdy opłaty dokona się przelewem, już po wyznaczonym terminie przez klub i przy wejściu na wystawę przedstawi dowody wpłaty - wtedy "kasjerka" nie ma dodatkowej pracy przy przyjmowaniu pieniędzy.

Wówczas opłata manipulacyjna nie jest uzasadniona w żaden sposób.

OloK.

Post » Czw gru 02, 2010 15:51 Re: Opłaty za wystawę po terminie

koc-cat pisze:Pozostaje pytanie, czy klub ma prawo pobierać "opłatę manipulacyjną", będąc stowarzyszeniem "non profit" - jak księguje taką wpłatę w swoich przychodach ?

jak to, jak? jako darowiznę :twisted:
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Czw gru 02, 2010 15:55 Re: Opłaty za wystawę po terminie

Dodam jeszcze, ze niektore kluby np. bydgoski, za koncowa date przyjmowania oplaty podaje dzien w ktorym konczy sie zglaszanie kotow. Niemozliwoscia wtedy jest oplacenie wystawy w terminie jesli zglasza sie kota ostatniego dnia, szczegolnie jesli jest to np. niedziela.
Magda
Obrazek

Meg241

Od: Śro sie 29, 2007 13:46

Post » Czw gru 02, 2010 15:57 Re: Opłaty za wystawę po terminie

Marcepan pisze:
koc-cat pisze:Pozostaje pytanie, czy klub ma prawo pobierać "opłatę manipulacyjną", będąc stowarzyszeniem "non profit" - jak księguje taką wpłatę w swoich przychodach ?

Taką nieco wymuszoną ;-)

OloK.

Post » Czw gru 02, 2010 16:05 Re: Opłaty za wystawę po terminie

a pobieranie opłat za nieterminowe odebranie dyplomu:
- po wystawie (kot ma BOBA czyli jest do końca wystawy) a odebranie po kilku dniach/tygodniach (straszenie, żę mamy szczęścia bo dyplom organizator mógł zniszczyć) :? (pomijam straszenie a chodzi o opłatę)
- pobieranie pieniędzy za wcześniejsze odebranie dyplomu na wystawie (skoro zgodnie z regulaminem klubu - taki hasła czasami słychać ale nikt nie potrafi podać punktu w regulaminie z takim zapisem ...... jaki klub to ma na dzień dzisiejszy w regulaminie)
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Czw gru 02, 2010 16:08 Re: Opłaty za wystawę po terminie

OloK. pisze:
Marcepan pisze:

Taką nieco wymuszoną ;-)

ale darowanej darowiźnie się w zęby nie zagląda. wymuszona czy nie - darowizną pozostanie.

taką opłatę trudno uznać za dochód z własnej działalności czy składkę, że o spadku nie wspomnę.
a niczym innym być nie może. nawet wtedy, gdyby stowarzyszenie prowadziło działalność gospodarczą, ale żaden koci klub nie prowadzi.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Czw gru 02, 2010 17:30 Re: Opłaty za wystawę po terminie

od Nowego Roku ulegną zmnianie zasady informowania o wystawie ...
/ jest znacznie wcześniejszy okres podania składu sędziowskiego - co nie znaczy, że zniknie zapis ''może ulec zmianie'' ... , miejsca, planu godzinowego, warunków weterynaryjnych itd ... /
ulega też znacząco zmianie termin ''zamknięcia katalogu'' - a tym samym nieodpłatnego wycofania kota ...

( myślę, że klubowicze zostali powiadomieni ... )
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Czw gru 02, 2010 18:39 Re: Opłaty za wystawę po terminie

Go!Go! pisze:od Nowego Roku ulegną zmnianie zasady informowania o wystawie ...
/ jest znacznie wcześniejszy okres podania składu sędziowskiego - co nie znaczy, że zniknie zapis ''może ulec zmianie'' ... , miejsca, planu godzinowego, warunków weterynaryjnych itd ... /
ulega też znacząco zmianie termin ''zamknięcia katalogu'' - a tym samym nieodpłatnego wycofania kota ...

( myślę, że klubowicze zostali powiadomieni ... )

jak piszesz, to pisz dokładnie
Informacja była dla klubów -organizatorów wystaw - obowiązuje od 01.01.2011r
o terminie opublikowania na swojej stronie internetowej informacji o planowanej wystawie minimum na trzy miesiące przed terminem wystawy i o zamknięciu katalogu na minimum 14 dni przed pierwszym dniem wystawy.
i nic ponad to :?
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Czw gru 02, 2010 18:48 Re: Opłaty za wystawę po terminie

wiedziałam, że na ciebie można liczyć :wink:
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Pt gru 03, 2010 7:18 Re: Opłaty za wystawę po terminie

Go!Go! pisze:wiedziałam, że na ciebie można liczyć :wink:

dopiszę .... jak zawsze :wink:
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

[następna]