POKAZ KOTÓW W TORUNIU

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Śro gru 21, 2005 14:20

Aleks1 pisze:nie tylko NFO, jakie ogromne różnice są w brytyjczykach.

:) przypuszczam, że wielu rasach są :) o NFO wiem - jak patrzę na strony amerykańskich hodowli, to wciąż się dziwię, kto im tak wyglądające uznaje ;)

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Śro gru 21, 2005 14:26

agal pisze:jak patrzę na strony amerykańskich hodowli, to wciąż się dziwię, kto im tak wyglądające uznaje ;)

pewnie oni mysla tak samo patrzac na nasze rodzime hodowle :) to jak ze smiesznoscia jezyka czeskiego dla polakow i polskiego dla czechow :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek

Zlociutki

Od: Pt sty 28, 2005 1:29

Post » Śro gru 21, 2005 18:46

Oberhexe pisze:Kicorek: różne organizacje mogą mieć też nieco różne standardy danych ras, więc kot, który wygrywa na wystawach jednej organizacji, niekoniecznie musi się podobać sędziom innej.

Ja myślę Megi ,że to nie do końca tak. Standardy są raczej ujednolicone i nie można mówić że są odstępstwa od nich w obrębie danej rasy. Chodzi raczej o preferencje estetyczne sędziów, którzy przecież jak to ludzie maja swoje gusta.
Pomyśl ile razy było tak że kot w jeden dzień otrzymywał NOM czy nawet wygrywał BIS a w drugi dzień EX3.
A są przecież koty, które bez wzgledu na organizacje podobają sie i osiągją sukcesy gdziekolwiek są wystawiane.

Erwi

Od: Śro maja 21, 2003 11:51

Post » Śro gru 21, 2005 19:45

Idealny kot zawsze jest gdzieś pośrodku. Nie lubię słodkich oczu amerykańskich nfo, ale europejskim dużym uszom zdecydowanie mówię NIE!
Norweg to nie syjam.
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Śro gru 21, 2005 20:31

Miriel pisze:Idealny kot zawsze jest gdzieś pośrodku. Nie lubię słodkich oczu amerykańskich nfo, ale europejskim dużym uszom zdecydowanie mówię NIE!
Norweg to nie syjam.

Miriel -
odnośnie uszatych norwegów -
słodziaczek Zuza - S*Skattkammaröns Zmazhing Zuzie
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Śro gru 21, 2005 21:19

Basia_D pisze:
Miriel pisze:Idealny kot zawsze jest gdzieś pośrodku. Nie lubię słodkich oczu amerykańskich nfo, ale europejskim dużym uszom zdecydowanie mówię NIE!
Norweg to nie syjam.

Miriel -
odnośnie uszatych norwegów -
słodziaczek Zuza - S*Skattkammaröns Zmazhing Zuzie
Duże uszy zdecydowanie mnie nie pociągają :lol: chociaż koteczka ładna, nadrabia dość szeroką głową, upierzeniem i pędzelkami, położenie uszu też nie jest bez znaczenia.
Kot składa się z mieszaniny cech, od ich proporcji zależy teraz jakie wywrze wrażenie.
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Śro gru 21, 2005 22:26

Erwi pisze:Standardy są raczej ujednolicone i nie można mówić że są odstępstwa od nich w obrębie danej rasy.

Ujednolicone, powiadasz...
Weźmy na tapetę standard NFO:

FIFe: forehead slightly rounded
CFA: The flat forehead continues into a gentle curved skull and neck.

FIFe: water repellent uppercoat which consists of long, coarse and glossy guardhairs covering the back and the sides
CFA: long, glossy and smooth water-resistant guard hairs hanging down the sides

FIFe: punkty za kolor - 0
CFA: punkty za kolor/wzór - 5

FIFe: EARS: pointed tips
CFA: EARS: rounded at the tip

FIFe: with lynx-like tufts and long hair out of the ears.
CFA: Lynx tips are desirable but not required.
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Od: Nie kwi 13, 2003 0:05

Post » Śro gru 21, 2005 22:49

Widzę, że temat już wymeandrował, ale się spytam - co właściwie on robi w dziale "FPL", skoro organizuje go SKR, które w FPL nie jest? :roll:

P.S. krris W :ryk:
znamy, znamy :ryk:
Obrazek

dakota

Od: Wto lis 16, 2004 15:06

Post » Śro gru 21, 2005 23:11

TŻ Oberhexe pisze:
Erwi pisze:Standardy są raczej ujednolicone i nie można mówić że są odstępstwa od nich w obrębie danej rasy.

FIFe: water repellent uppercoat which consists of long, coarse and glossy guardhairs covering the back and the sides

Oczywiście, masz rację. Powinnam napisać ,ze chodzi mi o WCF i FIFe. :oops:
Poza tym to ciekawe co przytoczyłeś, płaskie czółko, zaokrąglone uszka. To chyba zdecydowanie inny typ niż jest u nas preferowany.
Tak więc wydaje mi się , że standardy WCF i Fife są podobne.
Róznica jest taka ,ze koty nie są podzielone na grupy kolorystyczne. Nawet pręgowanie tygrysie i klasyczne to juz dwa różne koty. Czyli łatwiej o certyfikat.
Ostatnio edytowano Śro gru 21, 2005 23:21 przez Erwi, łącznie edytowano 1 raz

Erwi

Post » Śro gru 21, 2005 23:20

faktycznie to jest OT, zaraz przeniose
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Śro gru 21, 2005 23:38

Erwi pisze:
TŻ Oberhexe pisze:

Oczywiście, masz rację. Powinnam napisać ,ze chodzi mi o WCF i FIFe. :oops:
Poza tym to ciekawe co przytoczyłeś, płaskie czółko, zaokrąglone uszka. To chyba zdecydowanie inny typ niż jest u nas preferowany.
Tak więc wydaje mi się , że standardy WCF i Fife są podobne.
Róznica jest taka ,ze koty nie są podzielone na grupy kolorystyczne. Nawet pręgowanie tygrysie i klasyczne to juz dwa różne koty. Czyli łatwiej o certyfikat.

O, o tym nie wiedziałam :D
Erwi, gdzies na forum Agnaru, na ogólnym, jest wątek o różnicach między amerykańskimi a europejskimi norwegami, mogę tam jeszcze trochę zdjęć powrzucać, jeśli chcesz. To naprawdę inne koty - inna ekspresja, totalnie. Sweet look zamiast alert look.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Czw gru 22, 2005 6:45

Poszperałam trochę na stronach i rzeczywiście większość amerykańskich NFO to bardzo sweet look. Ale oni chyba też juz skłaniaja sie ku tym europejskim bo wiele ma koty zaimportowane, takie o nowym typie. Ciekawe czy zmienią to w swoich standardach.

Erwi

Post » Czw gru 22, 2005 9:28

Goura pisze:
agal pisze:jak patrzę na strony amerykańskich hodowli, to wciąż się dziwię, kto im tak wyglądające uznaje ;)

pewnie oni mysla tak samo patrzac na nasze rodzime hodowle :) to jak ze smiesznoscia jezyka czeskiego dla polakow i polskiego dla czechow :roll:

Wiesz ich to nie bardzo dziwi im(amerykanom) się to podoba, wląsnie sieo tym przekonuję, bo sporo ludzi pisze o kociaki BRI w typie europejskim i ciekawych kolorach :)
Mam wrazenie ze ameryka też trochę kisi się we własnym sosie tak jak polacy - i pisze o BRI, bo o reszcie nie wiem
Aleks i koty EC Niunia i GEC Koszmarka, Mała, CH Harmonka, CH Elcia
Obrazek

Aleks1

Od: Pt paź 15, 2004 12:07

Post » Czw gru 22, 2005 10:12

Erwi pisze:(...)

A wiesz, że w tym francuskim LOOF, który niby tez jest FIFowski, też podzielili NFO, MCO i SIB na kolory, no i u nich klasa otwarta zaczyna się od 9 miesiąca. Na szczęście standard ten sam ;)

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Czw gru 22, 2005 13:16

LOOF nie jest FIFowski :P Tam niestety FIFe jest zmarginalizowane ze względu na fakt, że zgodnie z ustawą (francuskie prawo) rodowody może wydawać tylko LOOF. Może to i lepiej bo jest w tym jakiś porządek. A u nas niebawem będzie 6 wzorów kocich rodowodów (FPL, ICF, IBSCC, SKR, PKR, PZF) :lol: :lol:

rosyjskieniebieskie

Od: Pt maja 06, 2005 12:19

[poprzednia][następna]