Kot domowy, rasa europejska, nowicjat i WCF .....

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Śro lis 16, 2005 13:44 Re: rasy

Wojtek pisze:
Aga1 pisze:
Chilli pisze:
Wojtek pisze:Czyli "mieszajmy co się da, a może cos nam z tego wyjdzie".

Tak to mnie wiecej wyglada.
Jak myslisz - w jaki sposob powstala rasa Twoich ulubiencow? :roll:

No ja bym tak tego nie zinterpretowała .... Moim zdaniem wyglądało to raczej na celowe dołączanie pewnych kotów .... A nie na mieszanie "co się da" ...

OK
Powstrzymajmy się od interpretacji zamierzeń twórców Bengali.

Pozostańmy przy faktach:
ponad 4500 mieszańców w ciagu prawie trzydziestu lat
żeby osiągnąć taki wynik potrzeba 25 amatorskich rozmnażaczy, którzy wywołują nasze oburzenie

Bengale sa przepiękne. To jest moja druga ulubiona rasa. I ogromnie się cieszę, ze moge cieszyć swoje oczy ich widokiem. Ale za tym w tle stoi ta ogromna rzesza zwykłych dachowców. I aż boję się myśleć, co się z nimi stało.
Sama nigdy nie wzięłabym się za tworzenie nowej rasy. Właśnie z powodu tych tysięcy dachowców .....

Aga1

Od: Pon lip 05, 2004 20:18

Post » Śro lis 16, 2005 13:55 Re: rasy

Wojtek pisze:
Thien pisze:Liczba 9000 kociąt jest spora, ale jak dla mnie 40 lat to długo i wydaje mi się że stare Hodowle wielu ras mogą się poszczycić podobną ilością pra...pra.. wnucząt.
Pozdrawiam

Ale łączysz w jednym zdaniu dwie różne rzeczy.
Wspomniane przez Ciebie "stare Hodowle" zajmują się hodowlą istniejącej rasy. "Podobna ilość pra...pra.. wnucząt" jest rasowa i ma rodowody.

W hodowli Millwood, przez niemal 30 lat (do uzyskania statusu championatu) rodziły się tysiące mieszańców

Jeżeli uznamy, że to w porządku (ponad 4500 mieszańców w ciągu niemal 30 lat), to nie będziemy mieli prawa oburzać się na tych, którzy rozmnażają swoją domową kotkę raz w roku.
Przecież 1 miot w roku, niech będzie nawet z 6 kociakami, to w ciągu 30 lat zaledwie 180 kociąt. Gdzie tu do 4500? Zupełnie inna skala.

no niezupełnie tak ;)
z 6 kociąt za rok będzie 36
za dwa 6 od matki i 216 od dzieci...
za trzy 6 od matki, 36 od kociąt z drugiego roku i 1296 z pierwszego
za cztery 6 + 36 + 216 + 7776

No i doszliśmy do ok 9000 w cztery lata...
Owszem nie wszystkie koty musza być rozmnażane, nie wszystkie przeżyją, ale to tylko jeden miot w roku. A jakby były dwa...?

więc zgadza się, zuepłnie inna skala, ale w drugim kierunku
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro lis 16, 2005 13:58 Re: rasy

To nie tak
Wojtek pisze:W hodowli Millwood, przez niemal 30 lat (do uzyskania statusu championatu) rodziły się tysiące mieszańców

Jeżeli uznamy, że to w porządku (ponad 4500 mieszańców w ciągu niemal 30 lat), to nie będziemy mieli prawa oburzać się na tych, którzy rozmnażają swoją domową kotkę raz w roku.
Przecież 1 miot w roku, niech będzie nawet z 6 kociakami, to w ciągu 30 lat zaledwie 180 kociąt. Gdzie tu do 4500? Zupełnie inna skala.

Nie ma Hodowli bez przydomka, wystaw, członkostwa i przestrzegania zasad. Millwood musiało mieć zgodę na swoją pracę (Otwarcie programu hodowlanego) i te kociaki nie były bez rodowodów tylko były z rodowodem "experymentalne". Musiały mieć ustabilizowany wygląd. Do dzisiaj natomiast w regulaminie FIFe "BEN (koty bengalskie) mają ograniczenia:
- do rozrodu nie dopuszcza się kotów w klasie nowicjatu
- nie dopuszcza się krzyżowania kotów bengalskich z kotami innych ras. "
Nowicjat jest dla ras naturalnych (żyjących na danym terenie- jak zuza), a experyment to experyment...
Pozdrawiam

Thien

Od: Śro sie 03, 2005 14:19

Post » Śro lis 16, 2005 14:02 Re: rasy

Thien pisze:To nie tak
Wojtek pisze:W hodowli Millwood, przez niemal 30 lat (do uzyskania statusu championatu) rodziły się tysiące mieszańców

Nie ma Hodowli bez przydomka, wystaw, członkostwa i przestrzegania zasad. Millwood musiało mieć zgodę na swoją pracę (Otwarcie programu hodowlanego) i te kociaki nie były bez rodowodów tylko były z rodowodem "experymentalne". Musiały mieć ustabilizowany wygląd. Do dzisiaj natomiast w regulaminie FIFe "BEN (koty bengalskie) mają ograniczenia:
Nowicjat jest dla ras naturalnych (żyjących na danym terenie- jak zuza), a experyment to experyment...
Pozdrawiam

Czy to oznacza, że np. można krzyżować np.OCI z ABY np. w celu poprawienia rasy i wszytskie kociaki dostaną rodowód EX?

Aga1

Post » Śro lis 16, 2005 14:10 Re: rasy

Aga1 pisze:Czy to oznacza, że np. można krzyżować np.OCI z ABY np. w celu poprawienia rasy i wszytskie kociaki dostaną rodowód EX?

W FIFe nie. Ale w innych organizacjach :roll: A w końcu tyle jest tzw. niezależnych. Tam często hulaj dusza.

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Śro lis 16, 2005 14:11 Re: rasy

Hmm
Aga1 pisze:Czy to oznacza, że np. można krzyżować np.OCI z ABY np. w celu poprawienia rasy i wszytskie kociaki dostaną rodowód EX?

Witam.
Nie wiem jak u innych ale w FIFe
ABY Abisyński można łączyć z SOM Somalijski. By łączyć inaczej to trzeba mieć specjalną zgodę ( 5 letni program hodowlany, stabilny wygląd kociaków z tych połączeń przez 4 pokolenia, wizja co się chce uzyskać bardzo dobrze uzasadniona), która przy restykcyjnym wobec "nowości" podejściu FIFe nie będzie wydana.
:)

Thien

Od: Śro sie 03, 2005 14:19

Post » Śro lis 16, 2005 14:13 Re: rasy

Pozdrawiam

Są też Bengale śnieżne Seal Lynx point -z genem syjama
Seal Sepia Tabby- z genem burm
i srebrne- nie wiem z jakim genem
Piękne, ale... :(
Obrazek

Mysza

Post » Śro lis 16, 2005 14:14 Re: rasy

Thien pisze:Hmm

Witam.
Nie wiem jak u innych ale w FIFe
ABY Abisyński można łączyć z SOM Somalijski. By łączyć inaczej to trzeba mieć specjalną zgodę ( 5 letni program hodowlany, stabilny wygląd kociaków z tych połączeń przez 4 pokolenia, wizja co się chce uzyskać bardzo dobrze uzasadniona), która przy restykcyjnym wobec "nowości" podejściu FIFe nie będzie wydana.
:)

No właśnie tak mi się wydawało .... Więc nadal nie rozumiem tego, co przytoczyła Chilli odnośnie możliwości kojarzenia ABY z OCI :?

Aga1

Post » Śro lis 16, 2005 14:15 Re: rasy

Aga1 pisze:

Pozdrawiam

Czy to oznacza, że np. można krzyżować np.OCI z ABY np. w celu poprawienia rasy i wszytskie kociaki dostaną rodowód EX?

ta
a skąd u rosyjskich rodzą się pointy? skrzyżował ktoś kiedyś z syjamem, kociaki rodowód dostały, gen się przenosi recesywnie :(
Obrazek

Mysza

Post » Śro lis 16, 2005 14:17 Re: rasy

Thien pisze:Nowicjat jest dla ras naturalnych (żyjących na danym terenie- jak zuza), a experyment to experyment...
Pozdrawiam

Mam też jeszcze jedno pytanie odnośnie tego co napisałaś, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
Oznacza, to że tak naprawdę do nowicjatu można zgłaszać koty tylko takie, które chcą być europejczykami ?????? No bo jak można zgłosić np. persa???? On nie jest rasą naturalną, zyjącą na danym terenie ....

Aga1

Post » Śro lis 16, 2005 14:25 Re: rasy

Aga1 pisze:
Thien pisze:Nowicjat jest dla ras naturalnych (żyjących na danym terenie- jak zuza), a experyment to experyment...
Pozdrawiam

Mam też jeszcze jedno pytanie odnośnie tego co napisałaś, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
Oznacza, to że tak naprawdę do nowicjatu można zgłaszać koty tylko takie, które chcą być europejczykami ?????? No bo jak można zgłosić np. persa???? On nie jest rasą naturalną, zyjącą na danym terenie ....

Dlatego nie ma nowicjatu dla persów. Są dla EUR żyjących na terenie Europy centralnej, dla SIB z terenów dawnego ZSRR, ale dla RUS już chyba nie ma. W roku 90 FIFe skończyło też nowicjat dla NFO. Ale wiem, że na przykład jakies organizacje w USA wciąż go mają.

A co do pointów u RUS - jeszcze do niedawna i dla nich był nowicjat, a w końcu point to gen recesywny. CHoć u tych pointów urodzonych ostatnio, tylko ze strony taty jest ten gen "z ulicy" ze strony mamy w 4 pokoleniu jest kot balinezyjski. I jak wspomniałam - organizacje niezalezne robią, co im się podoba, i takie poparpane rodowody bywają nostryfikowane :(

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Śro lis 16, 2005 14:26 Re: rasy

agal pisze:
Aga1 pisze:
Pozdrawiam

Dlatego nie ma nowicjatu dla persów. Są dla EUR żyjących na terenie Europy centralnej, dla SIB z terenów dawnego ZSRR, ale dla RUS już chyba nie ma. W roku 90 FIFe skończyło też nowicjat dla NFO. Ale wiem, że na przykład jakies organizacje w USA wciąż go mają.

A co do pointów u RUS - jeszcze do niedawna i dla nich był nowicjat, a w końcu point to gen recesywny. CHoć u tych pointów urodzonych ostatnio, tylko ze strony taty jest ten gen "z ulicy" ze strony mamy w 4 pokoleniu jest kot balinezyjski. I jak wspomniałam - organizacje niezalezne robią, co im się podoba, i takie poparpane rodowody bywają nostryfikowane :(

A.

Nie wiedziałam, że nowicjat jest tylko dla określonych ras :oops: Ale już wiem :D

Aga1

Post » Śro lis 16, 2005 14:45 Re: rasy

Mysza pisze:
Wojtek pisze:
Thien pisze:Liczba 9000 kociąt jest spora, ale jak dla mnie 40 lat to długo i wydaje mi się że stare Hodowle wielu ras mogą się poszczycić podobną ilością pra...pra.. wnucząt.
Pozdrawiam

Ale łączysz w jednym zdaniu dwie różne rzeczy.
Wspomniane przez Ciebie "stare Hodowle" zajmują się hodowlą istniejącej rasy. "Podobna ilość pra...pra.. wnucząt" jest rasowa i ma rodowody.

W hodowli Millwood, przez niemal 30 lat (do uzyskania statusu championatu) rodziły się tysiące mieszańców

no niezupełnie tak ;)
z 6 kociąt za rok będzie 36
za dwa 6 od matki i 216 od dzieci...
za trzy 6 od matki, 36 od kociąt z drugiego roku i 1296 z pierwszego
za cztery 6 + 36 + 216 + 7776

No i doszliśmy do ok 9000 w cztery lata...
Owszem nie wszystkie koty musza być rozmnażane, nie wszystkie przeżyją, ale to tylko jeden miot w roku. A jakby były dwa...?

więc zgadza się, zuepłnie inna skala, ale w drugim kierunku

Mysza, prawdopodobnie masz rację.
Piszę "prawdopodobnie", bo nie wiemy, czy hodowczyni z Millwood sprawuje kontrolę nad swoimi mieszańcami (tzn. kotami urodzonymi przed uznaniem rasy) i zna losy wszystkich potomków swoich eksperymentów.

Niezależnie od tego pozostają suche fakty:
kilka tysięcy powołanych do życia mieszańców.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Śro lis 16, 2005 14:49 Re: rasy

Thien pisze:Nie wiem jak u innych ale w FIFe
ABY Abisyński można łączyć z SOM Somalijski.

może zły przykład - te koty genetycznie nie różnią się niczym oprócz tego długiego włosa (SOM powstało jako mutacja ABY) i tez nie każde łączenie jest dozwolone - np nie powinno się używać SOM w liniach hodujących ABY, natomiast ABY są dodawane do SOM, w celu poprawienia konkretnych cech :)
czterej pancerni.... i piesy dwa :)
ObrazekObrazekObrazek Obrazek

Gacusiowa

Od: Wto gru 09, 2003 12:22

Post » Śro lis 16, 2005 14:51 Re: rasy

Gacusiowa Mama pisze:
Thien pisze:Nie wiem jak u innych ale w FIFe
ABY Abisyński można łączyć z SOM Somalijski.

może zły przykład - te koty genetycznie nie różnią się niczym oprócz tego długiego włosa (SOM powstało jako mutacja ABY) i tez nie każde łączenie jest dozwolone - np nie powinno się używać SOM w liniach hodujących ABY, natomiast ABY są dodawane do SOM, w celu poprawienia konkretnych cech :)

Dokładnie.
Ale to nie włączanie SOM w hodowle ABY to chyba tylko od hodowcy zależy? Czy jest to poprostu zabronione?

Aga1

[poprzednia][następna]