MariaD pisze:sebas1137 pisze:EverGreen pisze:lrafal pisze:reg wystawowy 4.8a
wymagana jest obecność konkretnej ilości kotów i ten warunek został spełniony, 344 został oceniony razem z kotami gr7. w wyniku złego określenia koloru sędzia odstąpiła od wpisania konkretnej oceny, kot dostał rekomendację do zmiany koloru i to zrobiliśmy w niedzielę rano.
MCO już wpisujemy.
To nieprawidłowa interpretacja przepisu! Aby przyznać tytuł BIV potrzeba minimum 3 kotów w tym samym kolorze lub grupie kolorystycznej. W tej sytuacji kot 349 wypadł z tego porównania bo sędzia znienił kolor i grupę. Zmiana koloru to nie ocena. Oceną jest kwalifikacja i klasyfikacja. Czyli ex vg g CAC CACIB itd. Sędzia popełnił błąd i sekretariat powinien go zweryfikować.
Przepis wystawowy 6.13 mówi wyraźnie: "decyzja sędziego nie może być zakwestionowana".
Nawet jak popelni ewidentny blad proceduralny? Sedzia to nie papiez by byc nieomylnym.

Ja kiedyś miałem podobny przypadek w Finlandii: 3 koty, ale jeden z nich był tak agresywny, że nie napisałem słowa na raporcie

W pierwszej chwili nie chciałem robić BIVa, bo oceniłem przecież 2 koty, jednak od razu miałem organizatora wystawy, który na mnie to wymógł, bo przecież 3 koty były zgłoszone w danym kolorze i obecne na wystawie.
Sędzia może i nie papież, ale przepis traktuje decyzje sędziego bardzo wyraźnie