ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Wto cze 07, 2011 12:15 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

lrafal pisze:(...) dla klas 1-8 należy mieć ze sobą dyplom uzyskania tytułu wystawiony przez członka FIFe uprawniający do wystawiania kota w wyższej klasie niż otwarta.

Proszę, czy może mi ktoś wskazać gdzie w regulaminie jest o tym mowa? Czy dotyczy to tylko wystaw za granicą PL? Może za słabo szukam gdzie o tym jest, dzięki.

Ruvil

Od: Pon lut 19, 2007 17:22

Post » Wto cze 07, 2011 12:27 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Punkt 8.2.b
Dorosły kot lub kastrat nie posiadający tytułu FIFe musi być wystawiony w klasie
9 lub, odpowiednio, 10; kot posiadający tytuł FIFe lub certyfikaty w kierunku
jakiegoś tytułu uzyskane na wystawach FIFe wystawiony będzie w odpowiedniej
klasie.

Teraz wszystko zależy od interpretacji.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Wto cze 07, 2011 12:33 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Ale to jest treść starego przepisu, bez wprowadzonej zmianie o wymogu rejestracji w FIFe dla kotów startujących w klasach wyższych niż odpowiednio 9 i 10.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Wto cze 07, 2011 12:35 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Masz na myśli przepis, który przeszedł na GA, bo ja nie bardzo kumałem o co w nim chodzi.
Obrazek

Satyr77

Post » Wto cze 07, 2011 12:42 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Tak, ten właśnie przepis.
Propozycja zamieszczona w agendzie na GA i dotycząca właśnie punktu 8.2.1.b brzmi następująco:
"they may only enter their cats in classes 12, 11, and 9 or 10, if they wish to enter cats in higher classes, they should become individual members of a FIFe member"

czyli

"mogą zgłaszać koty wyłącznie w klasie 12, 11 bądź 9 lub 10, aby zgłosić kota w wyższej klasie [wystawcy z innych organizacji] muszą stać się indywidualnymi członkami członka FIFe".
Wraz z dopiskiem, że w razie przegłosowania zmiana wchodzi w życie od 1 czerwca 2011 r. i wymaga wprowadzenia zmian w Regulaminie hodowlanym i rejestracyjnym FIFE (Breeding & Registration Rules), art. 5.2.1 (to pomyłka, jak sądzę - zapewne chodzilo o reg. wystawowy).
Sprawdzałam treść regulaminu wystawowego na stronie FIFe, zmiany nie ma. Informacji oficjalnych także nie ma, więc ciężko stwierdzić, jak brzmi cały przepis.

Oberhexe

Post » Wto cze 07, 2011 12:47 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Przyznaję się bez bicia, że takstu angielskiego nie widziałem, ale teraz po przeczytaniu zgłupiałem do reszty. Według tego przepisu który obowiązuje od 7 dni niezależnie od tego czy mam zatwierdzony tytuł, czy też go nie mam, wystawić kota i tak nie mogę, ponieważ nie jestem członkiem FIFe, mimo iż nim jestem, tylko zawieszonego członka :?
Obrazek

Satyr77

Post » Wto cze 07, 2011 12:50 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

To jest tylko fragment, wydaje mi się, że interpretować należałoby całość, tylko fajnie byłoby widzieć ten przepis.

Oberhexe

Post » Wto cze 07, 2011 12:54 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Też nie wiele rozumiem.... i co z tymi dyplomami?

Ruvil

Od: Pon lut 19, 2007 17:22

Post » Wto cze 07, 2011 12:55 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Oberhexe pisze:Tak, ten właśnie przepis.
Propozycja zamieszczona w agendzie na GA i dotycząca właśnie punktu 8.2.1.b brzmi następująco:
"they may only enter their cats in classes 12, 11, and 9 or 10, if they wish to enter cats in higher classes, they should become individual members of a FIFe member"

czyli

"mogą zgłaszać koty wyłącznie w klasie 12, 11 bądź 9 lub 10, aby zgłosić kota w wyższej klasie [wystawcy z innych organizacji] muszą stać się indywidualnymi członkami członka FIFe".
Wraz z dopiskiem, że w razie przegłosowania zmiana wchodzi w życie od 1 czerwca 2011 r. i wymaga wprowadzenia zmian w Regulaminie hodowlanym i rejestracyjnym FIFE (Breeding & Registration Rules), art. 5.2.1 (to pomyłka, jak sądzę - zapewne chodzilo o reg. wystawowy).
Sprawdzałam treść regulaminu wystawowego na stronie FIFe, zmiany nie ma. Informacji oficjalnych także nie ma, więc ciężko stwierdzić, jak brzmi cały przepis.

Treść pełnego przepisu zostanie wprowadzona do Regulaminu Wystawowego w odpowiednim wyznaczonym do tego czasie, z pewnością nie dzieje się to na hop-siup z dnia na dzień - wymaga to jenolitych tłumaczeń na 3 języki i zgodności z innymi przepisami.
Komisja Wystawowa ma na to odpowiedni czas. Mówiąc szczerze w naszej polskiej rzeczywistości nie zmienia to niczego, co miało miejsce do tej pory. Prepis ten reguluje po prostu sytuacje, które miały miejsce u innych członków FIFe a były nie zgodne z regulaminami.
Satyr77 pisze:Przyznaję się bez bicia, że takstu angielskiego nie widziałem, ale teraz po przeczytaniu zgłupiałem do reszty. Według tego przepisu który obowiązuje od 7 dni niezależnie od tego czy mam zatwierdzony tytuł, czy też go nie mam, wystawić kota i tak nie mogę, ponieważ nie jestem członkiem FIFe, mimo iż nim jestem, tylko zawieszonego członka :?

nie do końca - jeśli wystawca nie FIFe ma kota z tytułem FIFe to wystawia go w odpowiedniej klasie, ale jeśli chce po uzyskaniu odpowiedniej ilości certyfikatów uzyskać tytuł FIFe to musi stać się członkiem tej organizacji - to chyba logiczne.
Ave

Post » Wto cze 07, 2011 13:06 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Ave to nie jest logiczne, tytuł powinno dostawać się za zasługi/osiągnięcia a nie za przynależność do organizacji :)

Siakieś takie nie ten teges wydaje mi się inne traktowanie wystawców/rywali z federacji i z poza niej, jakby nie patrzeć jeśli już pozwalamy na rywalizację z kotów z różnych federacji to powinna być na tych samych zasadach.
Ostatnio edytowano Wto cze 07, 2011 13:10 przez Geralt Redhammer, łącznie edytowano 2 razy
Za moje wypowiedzi nie odpowiada DCC, gdyż nie jestem członkiem DCC :-)
Obrazek

Geralt Redhammer

Od: Pt cze 03, 2011 16:30

Post » Wto cze 07, 2011 13:07 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Ok. To teraz skoro dokumenty zatwierdzające tytuł zostały przesłane do FPL, a wątpliwe jest żebym otrzymał dyplom do wystawy w Żorach, to czy mój kot ma prawo być wystawiany w klasie wyższej mimo braku formalnego dyplomu, czy nie ma prawa. Wystawa się zbliża a ja dalej nie wiem czy mam zabierać kota, czy go wycofać.
Obrazek

Satyr77

Post » Wto cze 07, 2011 13:14 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Dobry obyczaj nakazuje wprowadzenie takiego vacatio legis, które umożliwia wprowadzenie zmiany w regulaminie przed terminem jej wejścia w życie :wink:

Zaznaczam, ze piszę to prywatnie, nie jako członek DCC, więc mam nadzieję, że do zarzutów wobec DCC nie dołączy jeszcze wniosek o relegowanie mojej osoby z powodu "podważania autorytetu organizacji nadrzędnej" :wink:

Oberhexe

Post » Wto cze 07, 2011 13:20 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Geralt Redhammer pisze:Ave to nie jest logiczne, tytuł powinno dostawać się za zasługi/osiągnięcia a nie za przynależność do organizacji :)
Siakieś takie nie ten teges wydaje mi się inne traktowanie wystawców/rywali z federacji i z poza niej, jakby nie patrzeć jeśli już pozwalamy na rywalizację z kotów z różnych federacji to powinna być na tych samych zasadach.

dla 43 członków FIFe to logiczne, dla Ciebie nie - masz do tego prawo, ale i tak niczego to nie zmieni.
FIFe to organizacja światowa, czy się to komu podoba czy nie, dba o interesy wszystkich swoich członków, więc patrzenie na pewne sprawy czy sytuacje tylko przez pryzmat własnego podwórka jest trochę zaściankowe.
Wystawcy innych federacji nie są na wystawach FIFe traktowani inaczej niż my na wystawach tychże, a polityka OPEN DOOR jest niczym innym jak zachętą dla innych federacji w przyszłej współpracy w ramach WORLD CAT CONGRES
Ave

Post » Wto cze 07, 2011 13:22 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Oberhexe pisze:Dobry obyczaj nakazuje wprowadzenie takiego vacatio legis, które umożliwia wprowadzenie zmiany w regulaminie przed terminem jej wejścia w życie :wink:

na szczęście w FIFe nie praktykuje się tej zasady - mogłaby wprowadzić dużo bałaganu i nieporozumień biorąc pod uwagę rozrzut językowy członków federacji
Ave

Post » Wto cze 07, 2011 13:41 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Ave pisze:dla 43 członków FIFe to logiczne, dla Ciebie nie - masz do tego prawo, ale i tak niczego to nie zmieni.
Ave pisze:na szczęście w FIFe nie praktykuje się tej zasady

No, to wyjaśnione. A teraz Megi pozbieraj zabawki i umyj rączki, bo nie będzie podwieczorku...

Viridian

Od: Pt lis 18, 2005 23:24

[poprzednia][następna]