WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Sob lip 16, 2011 19:30 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Też czekam na info o ilości kotów z podziałem na rasy, ale na razie coś cisza :cry:
Hodowla na www.nevaliya.pl
Obrazek

Lilith_asb

Od: Sob cze 20, 2009 18:55

Post » Sob lip 16, 2011 22:41 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

EXO - 7
PER - 16
ACL - 3
ACS - 3
MCO - 90
NEM - 11
NFO - 15
RAG - 19
SBI - 4
SIB - 7
ABY - 3
BEN - 6
BML - 1
BRI - 51
BUR - 5
CHA - 1
CRX - 7
DRX - 12
DSP - 8
EUR - 3
MAU - 3
OCI - 2
RUS - 9
SPH - 19
OSH - 4
SIA - 3
SYS - 1
HCS - 8
XLH - 1
SRL_non - 3
SRS_non - 4

--------------------------------------------------------------------------------
Razem: 329
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Sob lip 16, 2011 22:52 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Dzięki Rafał :ok:
Kocie wiersze i KociennikObrazek
Obrazek
Holmes & Watson (Brytole)
Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]

Majorka

Od: Pt lis 29, 2002 10:06

Post » Nie lip 17, 2011 8:50 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

czy mogę prosić o podanie liczby kotów ocenianych na wystawie sobotniej i na wystawie niedzielnej
oraz o faktyczny skład sędziowski ...

/ na tę chwilę jest 6 sędziów i 329 kotów - czyli średnio = statystycznie 55 na jednego sędziego do oceny
a zapowiedziano jeszcze w każdym dniu wystawy specjalistyczne ... /

zgodnie z informacją na stronie klubu - ocena odbywa się od godz.10.15 do godz.14.30

PROGRAM WYSTAWY:

SOBOTA: NIEDZIELA:
07.00 – 09.00 kontrola weterynaryjna 08.00-09.00
09.30 – 10.00 korekty klas i zmiany kolorów korekta 09.30-10.00
10.15 – 14.30 sędziowanie 10.00-14.00
16.00 – 18.00 Best in Show i zakończenie wystawy 15.30-17.30

po odliczeniu czasu na porównania do NOM BIS, BIV ... średnio kot będzie ... oceniany ... ok. 3 min. z wypisaniem mu protokołu oceny ...
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Nie lip 17, 2011 10:50 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Doproszono sędziów:

A.Wilczek
S.Stoliarova
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Nie lip 17, 2011 10:57 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

lrafal pisze:Doproszono sędziów:

A.Wilczek
S.Stoliarova

Dlaczego ta informacja pojawiła się dopiero teraz??? czyt. po zamknięciu zgłoszeń. :? Teraz nie mam możliwości wycofania kota, a wystawa już opłacona. No pięknie, a tak się cieszyłam na tę wystawę. :cry:
Obrazek

black_sheep

Od: Wto mar 01, 2011 17:58

Post » Nie lip 17, 2011 11:31 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

black_sheep, to pytanie nie jest do organizatora, tylko do wystawców,którzy wysyłają zgłoszenia w ostatnim dniu przedłużonego terminu, czyli 15.07., niektórzy zgłaszający uważają, że termin w danym dniu to godz. 24,oo. W związku z takimi praktykami ostateczna liczba kotów jest znana rano dnia następnego czyli w tym wypadku 16.07. i w tym momencie organizator zmuszony jest do zaproszenia dodatkowych sędziow.
Udało sie to załatwić w ciągu 1 dnia i dzis rano otrzmaliśmy potwierdzenie przyjęcia zaproszenia i dziś pojawiła się informacja. Tak więc zanim skrytykuje się organizatora,wypada zastanowić się, gdzie leży wina.
Co do życzeń odnosnie sędziowania ,zawsze można napisać maila z życzeniem

ika2703

Od: Pt cze 10, 2005 23:34

Post » Nie lip 17, 2011 13:09 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Podanie informacji o przydzieleniu dodatkowych sędziów, po zamknięciu zgłoszeń (!) jest nie fair w stosunku do tych osób, które kierują się głównie składem sędziowskim przy wyborze wystawy, na którą chcą pojechać. Tak się dobrze składa że należę do tej grupy osób. Kot zgłoszony, hotel zarezerwowany, a tu taki surprise :? Skład sędziowski bardzo mi się podobał, dopóki nagle nie "dostawiono" jednej z pań (do której wolałabym nie trafić z kotem. A dlaczego? z tego się chyba już nie muszę tłumaczyć, bo to moja prywatna sprawa)

I co mam zrobić w takiej sytuacji? jechać i liczyć na łut szczęścia, czy jednak zostać w domu? Nie chcę się bawić w rosyjską ruletkę, więc chyba jednak nie pojedziemy. Bo jeśli się okaże że w któryś dzień trafimy do owej "sędziny" (a na pewno trafimy, bo ta sędzina ocenia koty mojej kategorii), to zmarnuję tylko czas i pieniądze. No i pozostanie niesmak...

Co do życzeń odnosnie sędziowania ,zawsze można napisać maila z życzeniem.

Niedawno zgłaszałam. Ale ileż można? :?
Obrazek

black_sheep

Post » Nie lip 17, 2011 13:56 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Poniewaz III kat teraz ma 6 sedziow to dobrze by bylo aby byla rozpisana na wlasnie cala 6 sedziow a nie jak bywa czasami na 4 lub 5 sedziow :P
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Nie lip 17, 2011 13:56 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

ika2703 pisze:black_sheep, to pytanie nie jest do organizatora, tylko do wystawców,którzy wysyłają zgłoszenia w ostatnim dniu przedłużonego terminu, czyli 15.07., niektórzy zgłaszający uważają, że termin w danym dniu to godz. 24,oo. W związku z takimi praktykami ostateczna liczba kotów jest znana rano dnia następnego czyli w tym wypadku 16.07. i w tym momencie organizator zmuszony jest do zaproszenia dodatkowych sędziow.
Udało sie to załatwić w ciągu 1 dnia i dzis rano otrzmaliśmy potwierdzenie przyjęcia zaproszenia i dziś pojawiła się informacja. Tak więc zanim skrytykuje się organizatora,wypada zastanowić się, gdzie leży wina.
Co do życzeń odnosnie sędziowania ,zawsze można napisać maila z życzeniem

wydaje mi się, że przyjmowanie zgłoszeń do ostatniej chwili ma miejsce wtedy, kiedy organizator chce pozyskać dużą ilość wystawców ...
a kiedy organizator ma od początku ustalony skład sędziowski i szacunkowy limit wystawianych kotów - to zamyka przyjęcia nawet przed ustalonym terminem, nie przedłuża terminu przyjmowania zgłoszeń ...

po zamknięciu katalogu/ przyjmowaniu zgłoszeń i możliwości wycofania się - zmiany w składzie sędziowskim mogą następować z epizodycznych przyczyn losowych
nie każdy wybiera się na wystawę w celu obejrzenia samochodów innych wystawców, czy zaprezentowania własnej kreacji
czasem wystawę wybiera się właśnie ze względu na potencjalną możliwość uzyskania oceny od jakiegoś sędziego ...

ika2703 - organizator właśnie po to jest aby organizować, koordynować i nadać ''wizerunek'' przedsięwzięciu, którego się podjął, a nie jest bezwolną istotą, na której wystawcy wymusili ściąganie w ostatniej chwili dodatkowych sędziów ...

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Nie lip 17, 2011 14:03 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Można pisać życzenia przy okazji każdej wystawy, ale lepiej się obrazić i nie przyjechać.
Dalej twierdzę, żeby napisać, ale wybór należy do osoby, która nie chce byż oceniana, przez danego sedziego, takich zyczeń są dziesiatki , nie ma tez obowiązku pisania dlaczego

ika2703

Od: Pt cze 10, 2005 23:34

Post » Nie lip 17, 2011 14:22 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

ika2703 - tu nie chodzi o dziecinne obrażanie i sabotowanie wystawy przez zmówienie się do nie przyjazdu ...

co do ''koncertu żczeń'' - to organizator może brać pod uwagę, ale również wcale nie musi uwzględnić nawet prośby o sąsiada klatkowego ... nie mówiąc już o przydziale do wymarzonego sędziego
/ min. dlatego , że ''marzenie'' jednego wystawcy wcale nie musi pokrywać się z marzeniami innych wystawców kotów w tej samej grupie ...
albo np. liczebnością grupy przydzielanej danemu sędziemu ... /
oczywiście - jak tu na miau zostało już też napisane ''z organizatorem można załatwić/ustalić wszystko'' ...

i uważam, że skoro wystawcy nakładane są obowiązki, ''kary'' finansowe za przekroczenie terminu, to działania organizatora powinny być jasne i zrozumiałe PRZED podjęciem decyzji - na co decyduje się wystawiając ...

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Nie lip 17, 2011 21:05 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Go!Go! ma rację. Nie powinno być tak, że organizator ma tylko prawa, a wystawca tylko obowiązki!

Pamiętam jak kilka lat temu jeden z klubów organizował wystawe pod hasłem, że będzie komfort dla kotów, duża sala, dużo przestrzeni itp.

Na jakieś dziesięc dni przed wystawą zamknięto przyjmowanie zgłoszenia, bo przekroczyły przewidywany limit.

Po czym na dwa dni przed wystawą okazało sie, że bokiem przyjęto jeszcze ponad 100 zgłoszeń! Oczywiście organizator uwazał, że jest w porządku i że nie ma podstaw do rezygnacji z wystawy, a wlasciwie nieplacenia za udział w wystawie, z której sie zrezygnowało.

A to nie tak!. Przecież ogloszenie o wystawie jest rodzajem umowy między organizatorem, a wystawcą.

Uwazam, że w takiej sytuacji jak w Cieszynie - przy zmianie lub powiększeniu skladu sędziowskiego - osoby, którym to nie odpowiada powinny mieć prawo wycofania się i zapewniony zwrot pieniędzy.

Czy to naprawdę zbyt wielkie oczekiwanie?!
fanaberia

fanaberia

Od: Pon maja 29, 2006 0:09

Post » Nie lip 17, 2011 23:14 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Łatwo napisać - "jak ci się nie podoba, to nie jedź i tyle". Jest przecież tyle innych wystaw w Polsce. Ale jaką mam pewność że znowu kogoś nie "dorzucą"? i to tydzień przed wystawą, po zamknięciu zgłoszeń. Nie wiem teraz czy jechać do Opola, heh. :?

Nie rozumiem dlaczego kluby nie chcą zapraszać większej ilości sędziów, przecież zawsze można z któregoś "zrezygnować". Te panie też można było zaprosić wcześniej - wtedy bym się na wystawę nie zgłosiła, albo wycofała kota. Ale teraz to już musztarda po obiedzie.
Obrazek

black_sheep

Post » Pon lip 18, 2011 5:29 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

nasze kluby - mam takie wrażenie - robią wszystko ''krótkoterminowo'' ...
hale są wynajmowane tuż przed wystawą - bo musi to uczynić zarząd ''panujący'', aby nie przejąć przypadkiem umowy wstępnej od zarządu, który ustąpił ...
sędziów - też jak widać mamy takich, których można zarezerwować na 2-3 miesiące przed ...
a z tym wiąże się - na mój gust - bukowanie drogich biletów ... a czasem konieczność wykupienia takiego biletu, co się został ....
to daje efekt - np. wystawa krakowska - wychodzenia sędziów w czasie finału ...

wystarczy otworzyć ze stronki FIFe trochę wystaw na świecie i można zobaczyć - gdzie wystawa się odbędzie, kto będzie oceniał ... wcale nie tydzień, czy dwa przed ...

myślę, że organizatorzy wkładają w takie planowane wystawy równie dużo wysiłku, tylko z mniejszym stresem, nerwami i większym zadowoleniem ...

a pewnie - myślę niepolitycznie :wink:

ObrazekObrazek

Go!Go!

[poprzednia][następna]