WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie maja 22, 2011 10:55 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

jaskier pisze:Polskie przepisy, czyli krajowe odwołują się wprost do przepisów unijnych, co oznacza, że psy, koty i fretki przemieszczane choćby tylko na terenie Polski, muszą być zaszczepione przeciwko wściekliźnie i obowiązek ten podlega kontroli weterynaryjnej.
Czyli, jak to już ktoś słusznie zauważył, tak czy owak zawsze Nowak, koty szczepione muszą być. Bo przemieszczają się jako zwierzęta towarzyszące w celach niehandlowych.

Zaraz. To znaczy, że jeśli jadę z kotem do innej miejscowości w Polsce, mam go zaszczepić przeciwko wściekliźnie? :roll:
Kocie wiersze i KociennikObrazek
Obrazek
Holmes & Watson (Brytole)
Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]

Majorka

Od: Pt lis 29, 2002 10:06

Post » Nie maja 22, 2011 11:06 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

jaskier pisze:Polskie przepisy, czyli krajowe odwołują się wprost do przepisów unijnych, co oznacza, że psy, koty i fretki przemieszczane choćby tylko na terenie Polski, muszą być zaszczepione przeciwko wściekliźnie i obowiązek ten podlega kontroli weterynaryjnej.
Czyli, jak to już ktoś słusznie zauważył, tak czy owak zawsze Nowak, koty szczepione muszą być. Bo przemieszczają się jako zwierzęta towarzyszące w celach niehandlowych.

Polecam lekturę http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 122:PL:PDF

Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie stosuje się do przemieszczania między
Państwami Członkowskimi lub z państw trzecich zwierząt domowych
gatunków wymienionych w załączniku I.

A tak poza wszystkim, czy to jest taki wielki problem dla organizatorów napisanie wprost, tak jak to robią organizatorzy innych wystaw, jakie terminy obowiązują poszczególne szczepienia na wystawie w Sopocie?
Obrazek

M.

Od: Wto lut 05, 2002 11:17

Post » Nie maja 22, 2011 20:03 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

Jaskier czy ktokolwiek z organizatorów. Czy możecie napisać wprost jakie są obowiązkowe szczepienia i w jakich terminach. Czy kocięta w klasie 12 muszą być szczepione na wściekliznę? Nie wiem po co te 3 strony wywodów o przepisach takich i owakich, zamiast napisać normalnie co będzie obowiązywać na wystawie.... :roll:
Ruda Paskuda :twisted:

Obrazek

Rudzielec

Od: Pt maja 11, 2007 9:31

Post » Pon maja 23, 2011 22:26 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

Dołączam się do prośby powyżej.
Nie chciałabym się znów wykłócać z z kimś kto nie zna przepisów...

skyblue

Od: Pt lip 23, 2004 14:43

Post » Wto maja 24, 2011 18:59 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

Uwaga!
Koty do 6 miesięcy - niewymagane szczepienie przeciwko wściekliźnie.
Obrazek

jaskier

Od: Pon lut 08, 2010 23:42

Post » Wto maja 24, 2011 19:21 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

i....

skyblue

Od: Pt lip 23, 2004 14:43

Post » Wto maja 24, 2011 21:19 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

Widzę, że trzeba powoli.... Dziękuję za odpowiedź o kociętach. Pytanie nr 2... Czy wirusówki ważne standardowo 2 lata? Czy wścieklizna obowiązuje i czy ważna rok czy dłużej?
Ruda Paskuda :twisted:

Obrazek

Rudzielec

Od: Pt maja 11, 2007 9:31

Post » Wto maja 24, 2011 21:39 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

jaskier pisze:Uwaga!
Koty do 6 miesięcy - niewymagane szczepienie przeciwko wściekliźnie.

...to raczej standart
kocięta do 6 miesiecy, nigdy nie było wymogu szczepienie przeciw wsciekliżnie :roll:
Ostatnio edytowano Śro maja 25, 2011 9:21 przez malgosia_07, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

malgosia_07

Od: Wto lis 28, 2006 15:42

Post » Śro maja 25, 2011 6:52 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

Przyznam szczerze, że mi osobiście odechciewa się jechać na tę wystawę z powodu postawy organizatora. To w końcy jemu powinno zależec na tym by zachęcic jak najwieksza liczbe wystawców do udziału w swojej wystawie. Tymczasem tu na najprostsze i moim zdaniem jedno z najbardziej istotnych pytan dotyczących samych warunków wystawy organizator nie potrafi lub nie chce udzielic prostej i jednoznaczej odpowiedzi. Zupełnie nie wiem czemu ma to służyć :(
Magda
Obrazek

Meg241

Od: Śro sie 29, 2007 13:46

Post » Czw maja 26, 2011 16:37 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

Czego jeszcze chcecie od organizatora. Dziękuję za wyjaśnienie tej wscieklizny u maluchów.
Od lat jeżdzę na wystawy organizowane przez ludzi z klubu Amber i są to jedne z lepiej
organizowanych wystaw. I sala zawsze ładna i udekorowana, upominków dla hodowców zawsze
mnóstwo i uwzględniane prośby o przydział klatek i dużo stoisk, nie mówiąc o pucharach i nagrodach. Reklama doskonała ; wszędzie plakaty i banery. I dlatego i w tym roku jadę tylko do
SOPOTU z jednym tylko kocurkiem, ale ładnym. Może puchar będzie.

Czy może mi organizator wyjaśnić jakie konkursy przewiduje, no i jakie niespodzianki szykuje?

grupe

Od: Wto maja 24, 2011 19:04

Post » Czw maja 26, 2011 17:11 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

grupe pisze:Czego jeszcze chcecie od organizatora. Dziękuję za wyjaśnienie tej wscieklizny u maluchów.
Od lat jeżdzę na wystawy organizowane przez ludzi z klubu Amber i są to jedne z lepiej
organizowanych wystaw. I sala zawsze ładna i udekorowana, upominków dla hodowców zawsze
mnóstwo i uwzględniane prośby o przydział klatek i dużo stoisk, nie mówiąc o pucharach i nagrodach. Reklama doskonała ; wszędzie plakaty i banery. I dlatego i w tym roku jadę tylko do

Czy może mi organizator wyjaśnić jakie konkursy przewiduje, no i jakie niespodzianki szykuje?

witamy na forum kolejną bezstronną osobę :lol:
jedno jest pewne: PR to klub ma :ok:
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Pt maja 27, 2011 8:40 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

grupe pisze:Czego jeszcze chcecie od organizatora. Dziękuję za wyjaśnienie tej wscieklizny u maluchów.

Uffff, nareszcie ktoś napisał, że wystawy CC Amber to jedne z najlepszych, najspokojniejszych, najbardziej "na luzie" wystaw w naszym kraju :) Każdy, nawet taki dzikus jak ja, czuje się na nich jak u siebie w domu. Każdy dostaje prezent od organizatora, każdy uczestniczy w losowaniu nagród na koniec wystawy, każdy coś wygrywa w tym losowaniu. Są zawsze ciekawe konkursy, nagrody i piękne puchary :) Dziękuję organizatorom tych wystaw, osobom bardzo kreatywnym, pomysłowym i niebywale pracowitym :kotek:

maaaagda

Od: Wto mar 04, 2008 11:40

Post » Pt maja 27, 2011 8:51 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

grupe pisze:Czego jeszcze chcecie od organizatora. ?

Konkretnej odpowiedzi na pytanie: jaki obowiązuje termin przy szczepieniu na wirusówki i wściekliznę? (oprócz kociaków bo to już wiem). Czy tak trudno napisać jasna i klarowną odpowiedź zawarta w jednym zdaniu zamiast prowadzić jałową dyskusję o przepisach i ich interpretacji??
Magda
Obrazek

Meg241

Od: Śro sie 29, 2007 13:46

Post » Pt maja 27, 2011 14:37 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

Byłam kiedyś na wykładzie organizowanym przez CC Amber, a prowadzonym przez panią z Inspekcji Weterynaryjnej. Tam dostaliśmy ksera wszelkich przepisów i wymagań weterynaryjnych. Każdy, był na ten wykład zapraszany, było wiele osób z CC Sopot.

Z tego co pisała Jaskier i z tego wykładu zrozumiałam , że wymagania są takie, aby na wystawach i podczas przewożenia kotów ponad 3 miesięcznych wewnątrz Unii miały one szczepienia podstawowe nie wcześniej niż rok przed wystawą , oraz ważne szczepienie na wściekliznę nie dalej niż rok (mogę się mylić) . Zrozumiałam z lektury forum, że kobitki były tak miłe, że załatwiły pewną ulgę w stosunku do kotów w wieku 0d 3 do 6 miesięcy, ale jak tu oficjalnie pisać i mówić, że ktoś się zgodził że z kimś się "coś" ugadało.

Myślę, że jak ktoś ma wątpliwości to niech zapyta w mailu wysłanym bezpośrednio do CC Amber i będzie miał pełną jasność.

maaaagda

Od: Wto mar 04, 2008 11:40

Post » Pt maja 27, 2011 17:55 Re: WYSTAWA AMBER SOPOT 2-3 LIPCA 2011

Masz rację ! Kto ma jakieś zapytania - bezpośrednio do Klubu pisać zapytania lub telefonować.

A ja jadę do Sopotu. Już dużo wiem po rozmowie z Jaskier o czekających miłych niespodziankach ale nie powiem.

salomea

Od: Śro paź 19, 2005 11:21

[poprzednia][następna]