[WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon wrz 20, 2010 14:08 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

hihihih
o tak
to obrzydzenie jest nieraz tak widoczne ,że az żenujące 8)
Obrazek

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Pon wrz 20, 2010 14:08 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

A ja zdecydowanie wolę sędzinę Kneifel mimo że ostra i rzeczywiscie nie wygląda na zachwyconą oceniając koty, od sędziego który ocenia kota w zależności od tego kto go wystawia czy takiego który preferuje koty znajomych.
I chciałabym by sędziów którzy maja odwage powiedzieć właścicielowi ze ten kot to sie do hodowli nie nadaje i dac kotu % czy nawet VG. Bo sedziów co "klepną" każdego, nawet bardzo kiepskiego kota jest całe mnóstwo.
Magda
Obrazek

Meg241

Od: Śro sie 29, 2007 13:46

Post » Pon wrz 20, 2010 14:10 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Salami pisze:
OloK. pisze:
MalaMada pisze:To jest właśnie coś co lubie u Angeliki, że jest obiektywna i od lat nie zmienia zdania i typu. Ma swoj obraz kota w danej rasie - jak wiadomo standard opisuje kota słowami, a sędzia na tej podstawie wyrabia sobie obraz kota idealnego - Angelika nie zmienia tego "obrazu" od lat.

No właśnie "od lat" ... A tymczasem wygląd kotów ewoluuje ... Ja szanuję Angelikę co nie zmienia faktu, że z większością jej ocen się nie zgadzam. Trochę (a w zasadzie bardzo) ten szacunek osłabł kiedy bardzo skrupulatnie liczyła punkty za futro u CRX (35 pkt.) oceniajac czarne koteczki CRX, natomiast nieco mniej skrupulatnie brala pod uwage punkty za kolor, rysunek futra u OSH (20 pkt.) wybierajac BIS Adult w IV kategorii :wink: Ale z kolorami Angelika miała w ogóle duży problem na wystawie i przy ustalaniu koloru zapomniała, że w pręgowaniu ticked "The body is free from any markings" :wink:

Poza tym mrozi mnie obrzydzenie malujące się na jej twarzy podczas oceny kotów. Nieodmiennie "od lat".

:ok: Zgadzam się ze wszystkim.

I zeby nie bylo, Salami wiesz, ze kotke masz piekna ale nie n 25 :wink: A tak w ogole to cale to BIC w kat. IV powinna wygrac kastratka bedaca kwintesencja kat. IV i ulubienica dobrych sedziow od kat. IV (i jednoczesnie wielka niedoceniona przez niedouczonych albo kierujacych sie slepo regulaminami, albo sympatiami osobistymi sedziow). :wink:

A w ogole to powinnismy pamietac, ze zadna ocena sedziego, zadna wygrana, czy przegrana nie zmienia wygladu kota i nie decyduje o jego wartosci. I dlatego wszystkie "szol" i oceny powinno sie traktowac z przymruzeniem oka :wink:

OloK.

Od: Śro cze 27, 2007 9:15

Post » Pon wrz 20, 2010 14:13 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Meg241 pisze:A ja zdecydowanie wolę sędzinę Kneifel mimo że ostra i rzeczywiscie nie wygląda na zachwyconą oceniając koty, od sędziego który ocenia kota w zależności od tego kto go wystawia czy takiego który preferuje koty znajomych.
I chciałabym by sędziów którzy maja odwage powiedzieć właścicielowi ze ten kot to sie do hodowli nie nadaje i dac kotu % czy nawet VG. Bo sedziów co "klepną" każdego, nawet bardzo kiepskiego kota jest całe mnóstwo.

Kumoterstwo to inna sprawa i rzeczywiscie jest zdecydowanie bardziej zenujace od zniesmaczonej Angeliki.

OloK.

Od: Śro cze 27, 2007 9:15

Post » Pon wrz 20, 2010 14:14 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

OloK. pisze:
I zeby nie bylo, Salami wiesz, ze kotke masz piekna ale nie n 25 :wink: A tak w ogole to cale to BIC w kat. IV powinna wygrac kastratka bedaca kwintesencja kat. IV i ulubienica dobrych sedziow od kat. IV (i jednoczesnie wielka niedoceniona przez niedouczonych albo kierujacych sie slepo regulaminami, albo sympatiami osobistymi sedziow). :wink:

A w ogole to powinnismy pamietac, ze zadna ocena sedziego, zadna wygrana, czy przegrana nie zmienia wygladu kota i nie decyduje o jego wartosci. I dlatego wszystkie "szol" i oceny powinno sie traktowac z przymruzeniem oka :wink:

:ryk: :ryk: wiem :ok:

Salami

Od: Sob lis 25, 2006 22:43

Post » Pon wrz 20, 2010 14:27 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Meg241 pisze:I chciałabym by sędziów którzy maja odwage powiedzieć właścicielowi ze ten kot to sie do hodowli nie nadaje i dac kotu % czy nawet VG. Bo sedziów co "klepną" każdego, nawet bardzo kiepskiego kota jest całe mnóstwo.

Z całym szacunkiem ale u P. Kneifel,to nie ma nic wspólnego z odwagą.
Ja tez wolę sędziów bezstronnych ,oceniających sprawiedliwie :wink:
A w ogole to mój 1000 post,wiec dam sama sobie baloniki :D :balony: :balony: :balony: :dance:

Salami

Post » Pon wrz 20, 2010 14:30 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

eeee tam-czepiacie się :twisted:
ja obserwowałam panią Kneifel i nawet kilka razy widziałam, jak sie uśmiechała
w tym dwa uśmiechy były do mnie :mrgreen: ,a ja nie wystawiałam kotulca,o!
:mrgreen:
według wielu opinii-to sędzia, która jest surowa,ale bardzo sprawiedliwa(powtarzam za innymi, nigdy mi żadnej koty nie oceniała)
Obrazek
Obrazek
...i do tego Saszka-od 27.11.10

Dunia

Od: Nie kwi 09, 2006 19:45

Post » Pon wrz 20, 2010 15:26 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Też uważam ją za surową ale sprawiedliwą. I byłam przygotowana na to, że nie dam mojej kotce certyfikatu bo była nieprzygotowana ( sedzina zmieniła kolejnosc oceniania i kotka poszła do oceny prawie prosto z kontenera). Angelika zwrociła nam uwagę na to, certyfikat dała ale kazała kota przygotowac przed nominacjami. Gdyby mi nie dała certyfikatu nie miałabym pretensji - miałaby racje.
Tak sama z druga BRI g ktora certyfikatu nie dostała. To Jons zawalił nie zauważajac tego "defektu" u kotki.
Z kastratka przesadziła - to fakt.

Nie wiem czy dawanie % wynika z odwagi czy z czegoś innego ale uważam że dobrze że tak robi jesli kot jest słaby, bo dośc mam oglądania kiepskich kotów na wystawach, których niestety pojawia się co raz więcej oraz ich właścicieli którym się wydaje, ze maja super koty bo przeciez sędzia nic złego nie mówił i dał certyfikat.
Magda
Obrazek

Meg241

Od: Śro sie 29, 2007 13:46

Post » Pon wrz 20, 2010 15:40 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Dunia pisze:

:D wg mnie to uśmiech . ale ... może jest inaczej ...
Obrazek
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pon wrz 20, 2010 15:50 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

danunka pisze:
Dunia pisze:

Obrazek

no jeżeli to uśmiech to dośc specyficzny :D

Danunka czy to Twój kociak??? zajmuje pół biurka :D czym ty je karmisz :D

Puffy

Od: Sob cze 03, 2006 14:17

Post » Pon wrz 20, 2010 15:55 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Puffy pisze:Danunka czy to Twój kociak??? zajmuje pół biurka :D czym ty je karmisz :D

Nielubianymi sędziami :ryk: :ryk: :ryk:
Hodowla na www.nevaliya.pl
Obrazek

Lilith_asb

Od: Sob cze 20, 2009 18:55

Post » Pon wrz 20, 2010 15:57 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Meg241 pisze: uważam że dobrze że tak robi jesli kot jest słaby

Tez tak uważam...pod warunkiem ,że kot jest słaby :wink:

Salami

Post » Pon wrz 20, 2010 16:08 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

danunka pisze:
Dunia pisze:

Obrazek

widzialam , slodki "maluszek" :lol:

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Pon wrz 20, 2010 16:09 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Puffy pisze:
Danunka czy to Twój kociak??? zajmuje pół biurka :D czym ty je karmisz :D

jedno z moich :wink:
waga tylko 3,400
wszystkie niebieskie tak miały :) czarny ciut drobniejszy - nie je wołowiny
to dziewczynka , bardziej filigranowa :) a sędziny dwa razy sprawdzały datę urodzenia :) (wczoraj miały 5 m-cy 25 dni )
apetycik im dopisuje :D
Obrazek
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pon wrz 20, 2010 16:10 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Meg241 pisze:Też uważam ją za surową ale sprawiedliwą. I byłam przygotowana na to, że nie dam mojej kotce certyfikatu bo była nieprzygotowana ( sedzina zmieniła kolejnosc oceniania i kotka poszła do oceny prawie prosto z kontenera). Angelika zwrociła nam uwagę na to, certyfikat dała ale kazała kota przygotowac przed nominacjami. Gdyby mi nie dała certyfikatu nie miałabym pretensji - miałaby racje.
Tak sama z druga BRI g ktora certyfikatu nie dostała. To Jons zawalił nie zauważajac tego "defektu" u kotki.

Ja się zgodzę w pełni z Magdą. Może Angelika nie jest duszą towarzystwa i showman'em, ale imho ocenia sprawiedliwie, choć surowo. Potrafi powiedzieć dokładnie co jej się w kocie podoba, co jej się nie podoba. I za to ją cenię. A że to co się podoba to pojęcie względne to cóż, wielu hodowców jest niezadowolonych. A ja szczerze powiem, wolę taką ocenę, nawet jeśli nie do końca się z nią zgodzę, niż ocenę sędziego, który będzie się rozpływał nad kiepskim kotem.
Ruda Paskuda :twisted:

Obrazek

Rudzielec

Od: Pt maja 11, 2007 9:31

[poprzednia][następna]