Juz trzy dni do wystawy !!

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy
tijuana pisze:Czemu? Ja się cieszę na spotkanie wszystkich pięknych znanych mi i nieznanych futer.
Barbapapa pisze:Czemu? Ano patrzę przez pryzmat efektów popularności, poprzez obserwowanie rozwoju hodowli Berneńskich psów pasterskich, które na obecną chwilę są jedną z najpopularniejszych ras. Kupują je ludzie nie dokońca zorientowani co kupują. Mnożą sią w zastraszającym hodowle które nic istotnego nie wnoszą do hodowli ( a taki zdaje się powinien przyświecać cel).
Tak jak u psów to i tu pojawia się duuuuża ilość kotów , powiedzmy delikatnie, trzymająca się wzorca bardzo ogólnie, o różnym stanie zdrowia. Im rasa zwierząt popularniejsza, tym większe panoszenie się pseudohodowców i innych rozmnażaczy , u których kot jako kot schodzi na plan dalszy, liczy się ile na tym kocie można zarobić. I z reguły jest niewielki odsetek hodowli z prawdziwego zdarzenia, bardzo dużo jest mających przeciętne koty i jeszcze więcej MCOpodobnych.
Gdyby były przeglądy miotów, bonitacja kociąt i kotów dorosłych plan kojarzenia, tak jak ma to miejsce np. w Czechach w rasie BPP, to faktycznie byłaby to olbrzymia pomoc dla hodowców, przyszłych nabywców. Np. we Włoszech są niezależne trzy komisje które oceniają (m.in. wg wzorca)"przydatność"=jakość psa hodowlanego i w przeciwieństwie do polskich przepisów, nie ma obowiązku wyjeździć uprawnień hodowlanych na wystawach. Wystawy sa traktowane jako pokaz piękności wg gustów sędziów. I dlatego niektórzy przywiązują do nich wagę , zaś inni nie. Ale to jest wybór każdego hodowcy. I takiego szeroko zakrojonego planu hodowlanego w danym państwie bardzo mi brakuje.
Jeśli chdzi o spotykanie znajomych to fakt, to jeden z niewielu plusów wystaw.
sylwiah2 pisze:taaaa min syberyjczyki....bo one to nie wywoluja alergii![]()
Normalnie jak czytam takie pierdoly na stronach to mam dosc![]()
Pani Prezes Siberian Club tez ma taki zapis na stronie![]()
Ludzie kupuja, inni sie ciesza ze kociak "poszedl" do hodowli a potem tych hodowli jak grzybow po deszczu, malo wazne jaki kot,jaki rodowod byle byl...
najlepszy kot dla alergika
Użytkownicy przeglądający ten dział: rriental i 8 gości