Mam nadzieje ze ktos z forumowiczow robil zdjecia na wystawie i nam je pokaze.

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy
kinus pisze:"uwielbiam" takie oceny:
164. IRON MAMBA KOCIA DRZEMKA*PL 0,1 CRX n 9 Ex 2 Mrs. Anna Wilczek, PL CRX n 9 Ex 3 Mrs. Angelika Kneifel, DE
165. REXKWIZIT S BELCANTO 0,1 CRX n 9 Ex 1, CAC, BIV, NOM BIS, BIC, BOB 4 Mrs. Anna Wilczek, PL CRX n 9 Ex 2 Mrs. Angelika Kneifel, DE
166. Beta Cuxhawen Moon*PL 0,1 CRX n 9 Ex 3 Mrs. Anna Wilczek, PL CRX n 9 Ex 1, CAC, BIV Mrs. Angelika Kneifel, DE
przychodzi jakis nowisty hodowca, zaczyna sobie (sytuacja hipotetyczna, nie sprawdzalam hodowcow tego kota - ktoremu gratuluje wyniku, bo piekny) i dostaje w dwa dni wlasnie taka ocene
co moze myslec po takich dwoch ocenach?
Basia_D pisze:
Danusiu baaaaaaaaaaaardzo się cieszę ze spotkania i do rychłego
danunka pisze:Basia_D pisze:
Danusiu baaaaaaaaaaaardzo się cieszę ze spotkania i do rychłego
Basiu do mnie mówisz![]()
![]()
kinus pisze:nie przeoczylam, po prostu ta akurat ocena to juz bylo maksymalne przegiecie wg mnie
a takich ocen jak Twoja, to bylo duuuzo wiecej
Thien pisze:Mimo że rozumiem to, że łatwiej jest promować koty pasujące do wizji i wymuszać tą drogą na hodowcach jej realizację niż dokonać zmiany standardu to osobiście bardziej szanuję sedziów, którzy przyznają punkty zgodnie ze standardem, a swoją wizję realizują poprzez breed council.
czy ma ktoś zdjęcie przewodniczącej CCB ? Ptaszki ćwierkają ze wyglądała zjawiskowo , chętnie zobaczę
Marcepan pisze:wiem, że głos sędziego jest subiektywny i niepodważalny, ale niemiło mnie zaskoczył brak certyfikatu dla tak utytułowanej (SC, DSM) i ładnej kotki. i to kastratki.
Marcepan pisze:dwa koty w tym samym wieku i tej samej grupie kolorystycznej.
jeden dostaje Ex1, a drugi VG2. nie powinno być VG1? rozumiem, że kot jest za słaby na Ex2, ale czemu nie dostaje VG1? myślałam, że VG to - powiedzmy - czwórka. VG2 to nie jest czwórka z minusem, tylko drugi kot z oceną dobrą (a nie doskonałą).
oświećcie mnie, proszę.
Meg241 pisze:Co do sędziny Kneifel to z tego co ja zaobserwowałam (ale nie byłam przy wszystkich ocenach wczoraj a dzisiaj wcale) to oceniała dość obiektywnie.
BRI g oceniala zgodnie ze standadrem. Fakt, do kastratki sie doczepila i troche przesadzila, ale z tego co mowila Mada zarzucila jej to samo co juz kiedys zarzucila, czyli poprostu podtrzymala swoje zdanie.
MalaMada pisze:To jest właśnie coś co lubie u Angeliki, że jest obiektywna i od lat nie zmienia zdania i typu. Ma swoj obraz kota w danej rasie - jak wiadomo standard opisuje kota słowami, a sędzia na tej podstawie wyrabia sobie obraz kota idealnego - Angelika nie zmienia tego "obrazu" od lat.
MalaMada pisze:Marcepan pisze:wiem, że głos sędziego jest subiektywny i niepodważalny, ale niemiło mnie zaskoczył brak certyfikatu dla tak utytułowanej (SC, DSM) i ładnej kotki. i to kastratki.
Bo kotek był za chudy![]()
OloK. pisze:MalaMada pisze:To jest właśnie coś co lubie u Angeliki, że jest obiektywna i od lat nie zmienia zdania i typu. Ma swoj obraz kota w danej rasie - jak wiadomo standard opisuje kota słowami, a sędzia na tej podstawie wyrabia sobie obraz kota idealnego - Angelika nie zmienia tego "obrazu" od lat.
No właśnie "od lat" ... A tymczasem wygląd kotów ewoluuje ... Ja szanuję Angelikę co nie zmienia faktu, że z większością jej ocen się nie zgadzam. Trochę (a w zasadzie bardzo) ten szacunek osłabł kiedy bardzo skrupulatnie liczyła punkty za futro u CRX (35 pkt.) oceniajac czarne koteczki CRX, natomiast nieco mniej skrupulatnie brala pod uwage punkty za kolor, rysunek futra u OSH (20 pkt.) wybierajac BIS Adult w IV kategoriiAle z kolorami Angelika miała w ogóle duży problem na wystawie i przy ustalaniu koloru zapomniała, że w pręgowaniu ticked "The body is free from any markings"
![]()
Poza tym mrozi mnie obrzydzenie malujące się na jej twarzy podczas oceny kotów. Nieodmiennie "od lat".
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości