[WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon wrz 20, 2010 1:32 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Ja zalozylam ze mylnie ze blad sedziego ( mielismy kiedys taki przypadek wiec i teraz tez myslalam ze powinno byc EX 2 ), ale jak widac AVE znowu czegos nowego czlowiek sie nauczyl przy takich okazjach. :oops:

Mam nadzieje ze ktos z forumowiczow robil zdjecia na wystawie i nam je pokaze. :ok:
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Pon wrz 20, 2010 7:56 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

kinus pisze:"uwielbiam" takie oceny:
164. IRON MAMBA KOCIA DRZEMKA*PL 0,1 CRX n 9 Ex 2 Mrs. Anna Wilczek, PL CRX n 9 Ex 3 Mrs. Angelika Kneifel, DE
165. REXKWIZIT S BELCANTO 0,1 CRX n 9 Ex 1, CAC, BIV, NOM BIS, BIC, BOB 4 Mrs. Anna Wilczek, PL CRX n 9 Ex 2 Mrs. Angelika Kneifel, DE
166. Beta Cuxhawen Moon*PL 0,1 CRX n 9 Ex 3 Mrs. Anna Wilczek, PL CRX n 9 Ex 1, CAC, BIV Mrs. Angelika Kneifel, DE

przychodzi jakis nowisty hodowca, zaczyna sobie (sytuacja hipotetyczna, nie sprawdzalam hodowcow tego kota - ktoremu gratuluje wyniku, bo piekny :piwa: ) i dostaje w dwa dni wlasnie taka ocene
co moze myslec po takich dwoch ocenach?

Jeszcze przeoczyłaś moją małą:
198.FIN Birregin Lady Luck 0,1 SYS f 03 SYS f 03 9 Ex 1, CAC, NOM BIS Mr. Dieter Filler, CH, Ex% Angelika Kneifel, DE
Moge napisac tylko tyle,na wystawy z P. Kneifel nie bedę jeździła- szkoda nerwów.

Salami

Od: Sob lis 25, 2006 22:43

Post » Pon wrz 20, 2010 9:25 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

nie przeoczylam, po prostu ta akurat ocena to juz bylo maksymalne przegiecie wg mnie
a takich ocen jak Twoja, to bylo duuuzo wiecej
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Pon wrz 20, 2010 9:56 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Basia_D pisze:
Danusiu baaaaaaaaaaaardzo się cieszę ze spotkania i do rychłego :wink:

Basiu do mnie mówisz :?: :1luvu:
było miło i mniej miło (dla mnie nie :D) , ja lubię bydgoskie wystawy (też :D)
połowy nie usłyszałam co mówiła pani sędzia Angelika o moich kotach (cichutko mówiła) :D
pieniędzy nie wydałam na zakupy dla kotów , bo..... bo tylko jedno stoisko z cenami jak wszędzie :D trochę ruchu "zażyłam" wchodząc po schodach na ring :ok:
mandatu chyba nie załapaliśmy z fotoradarów gminnych wracając do domu :wink: (po wystawie sierpniowej sopockiej dostaliśmy miłe pisemko od gminy przedsłupskiej o przekroczeniu prędkości o 15 km/godz :( )
w sumie cieszę się ,że byłam :D
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pon wrz 20, 2010 10:00 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

danunka pisze:
Basia_D pisze:
Danusiu baaaaaaaaaaaardzo się cieszę ze spotkania i do rychłego :wink:

Basiu do mnie mówisz :?: :1luvu:

do Ciebie kochana, do Ciebie :)

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Pon wrz 20, 2010 10:17 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

kinus pisze:nie przeoczylam, po prostu ta akurat ocena to juz bylo maksymalne przegiecie wg mnie
a takich ocen jak Twoja, to bylo duuuzo wiecej

Niestety od dłuższego już czasu obserwuję, że standardy sobie, a sędziowie sobie i im któryś/któraś dłużej sędziuje tym "radykalniejszy/sza" się staje. Jedyną obroną jest zwrócenie na to uwagi organizatorowi, tak by następnym razem nie zapraszał sędziów, którzy w nosie mają standard i nie dawał takim "wizjonerom" zarobić.
Mimo że rozumiem to, że łatwiej jest promować koty pasujące do wizji i wymuszać tą drogą na hodowcach jej realizację niż dokonać zmiany standardu to osobiście bardziej szanuję sedziów, którzy przyznają punkty zgodnie ze standardem, a swoją wizję realizują poprzez breed council.

Thien

Od: Śro sie 03, 2005 14:19

Post » Pon wrz 20, 2010 10:57 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Thien pisze:Mimo że rozumiem to, że łatwiej jest promować koty pasujące do wizji i wymuszać tą drogą na hodowcach jej realizację niż dokonać zmiany standardu to osobiście bardziej szanuję sedziów, którzy przyznają punkty zgodnie ze standardem, a swoją wizję realizują poprzez breed council.

myślę, że p. Kneifel nie tylko brakuje wizji ale i wiedzy :evil:

EverGreen

Od: Pon sty 30, 2006 21:56

Post » Pon wrz 20, 2010 11:46 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Pon wrz 20, 2010 11:49 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

czy ma ktoś zdjęcie przewodniczącej CCB ? Ptaszki ćwierkają ze wyglądała zjawiskowo , chętnie zobaczę :)

madziara

Od: Sob mar 12, 2005 21:42

Post » Pon wrz 20, 2010 12:33 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

czy ma ktoś zdjęcie przewodniczącej CCB ? Ptaszki ćwierkają ze wyglądała zjawiskowo , chętnie zobaczę

oj wyglądała, wyglądała :twisted:
Obrazek

lajka

Od: Śro lis 25, 2009 8:51

Post » Pon wrz 20, 2010 12:38 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

potwierdzam ,zjawiskowo :ok:

caminada

Od: Pt lip 25, 2008 10:54

Post » Pon wrz 20, 2010 13:26 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Marcepan pisze:wiem, że głos sędziego jest subiektywny i niepodważalny, ale niemiło mnie zaskoczył brak certyfikatu dla tak utytułowanej (SC, DSM) i ładnej kotki. i to kastratki.

Bo kotek był za chudy :wink:

Marcepan pisze:dwa koty w tym samym wieku i tej samej grupie kolorystycznej.
jeden dostaje Ex1, a drugi VG2. nie powinno być VG1? rozumiem, że kot jest za słaby na Ex2, ale czemu nie dostaje VG1? myślałam, że VG to - powiedzmy - czwórka. VG2 to nie jest czwórka z minusem, tylko drugi kot z oceną dobrą (a nie doskonałą).
oświećcie mnie, proszę.

Oceny są przydzielane w kolejności a potem dodaje się jaka ma być ocena - moze być np: Ex1, Ex2, Vg3, Vg4, czyli koty zostały ustawione przez sedziego w kolejnosci od 1 do 4 ale dwa ostatnie nie mają 88pkt wymaganych na EX.

Meg241 pisze:Co do sędziny Kneifel to z tego co ja zaobserwowałam (ale nie byłam przy wszystkich ocenach wczoraj a dzisiaj wcale) to oceniała dość obiektywnie.
BRI g oceniala zgodnie ze standadrem. Fakt, do kastratki sie doczepila i troche przesadzila, ale z tego co mowila Mada zarzucila jej to samo co juz kiedys zarzucila, czyli poprostu podtrzymala swoje zdanie.

To jest właśnie coś co lubie u Angeliki, że jest obiektywna i od lat nie zmienia zdania i typu. Ma swoj obraz kota w danej rasie - jak wiadomo standard opisuje kota słowami, a sędzia na tej podstawie wyrabia sobie obraz kota idealnego - Angelika nie zmienia tego "obrazu" od lat.

===================================================

To jest coś co Rafał zrobił na moją prośbe 8)
Stewardowałam u Stevena, a jak wiadomo nie od dziś sedzia ten wychodzi co jakiś czas na papierosa, więc potrzebny był przerywnik - PAUZA/BREAK :mrgreen:

Obrazek
Pozdrawiamy,
Mada i BRIgada z Chakram'owa

Obrazek

MalaMada

Od: Sob lip 07, 2007 11:15

Post » Pon wrz 20, 2010 13:45 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

MalaMada pisze:To jest właśnie coś co lubie u Angeliki, że jest obiektywna i od lat nie zmienia zdania i typu. Ma swoj obraz kota w danej rasie - jak wiadomo standard opisuje kota słowami, a sędzia na tej podstawie wyrabia sobie obraz kota idealnego - Angelika nie zmienia tego "obrazu" od lat.

No właśnie "od lat" ... A tymczasem wygląd kotów ewoluuje ... Ja szanuję Angelikę co nie zmienia faktu, że z większością jej ocen się nie zgadzam. Trochę (a w zasadzie bardzo) ten szacunek osłabł kiedy bardzo skrupulatnie liczyła punkty za futro u CRX (35 pkt.) oceniajac czarne koteczki CRX, natomiast nieco mniej skrupulatnie brala pod uwage punkty za kolor, rysunek futra u OSH (20 pkt.) wybierajac BIS Adult w IV kategorii :wink: Ale z kolorami Angelika miała w ogóle duży problem na wystawie i przy ustalaniu koloru zapomniała, że w pręgowaniu ticked "The body is free from any markings" :wink:

Poza tym mrozi mnie obrzydzenie malujące się na jej twarzy podczas oceny kotów. Nieodmiennie "od lat".

OloK.

Od: Śro cze 27, 2007 9:15

Post » Pon wrz 20, 2010 13:47 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

MalaMada pisze:
Marcepan pisze:wiem, że głos sędziego jest subiektywny i niepodważalny, ale niemiło mnie zaskoczył brak certyfikatu dla tak utytułowanej (SC, DSM) i ładnej kotki. i to kastratki.

Bo kotek był za chudy :wink:

i wszystko jasne, zabiedzona :lol:
dzięki za wyjaśnienia, już wczoraj pojęłam i zapamiętam na zawsze.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Pon wrz 20, 2010 13:54 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

OloK. pisze:
MalaMada pisze:To jest właśnie coś co lubie u Angeliki, że jest obiektywna i od lat nie zmienia zdania i typu. Ma swoj obraz kota w danej rasie - jak wiadomo standard opisuje kota słowami, a sędzia na tej podstawie wyrabia sobie obraz kota idealnego - Angelika nie zmienia tego "obrazu" od lat.

No właśnie "od lat" ... A tymczasem wygląd kotów ewoluuje ... Ja szanuję Angelikę co nie zmienia faktu, że z większością jej ocen się nie zgadzam. Trochę (a w zasadzie bardzo) ten szacunek osłabł kiedy bardzo skrupulatnie liczyła punkty za futro u CRX (35 pkt.) oceniajac czarne koteczki CRX, natomiast nieco mniej skrupulatnie brala pod uwage punkty za kolor, rysunek futra u OSH (20 pkt.) wybierajac BIS Adult w IV kategorii :wink: Ale z kolorami Angelika miała w ogóle duży problem na wystawie i przy ustalaniu koloru zapomniała, że w pręgowaniu ticked "The body is free from any markings" :wink:

Poza tym mrozi mnie obrzydzenie malujące się na jej twarzy podczas oceny kotów. Nieodmiennie "od lat".

:ok: Zgadzam się ze wszystkim.

Salami

Od: Sob lis 25, 2006 22:43

[poprzednia][następna]