cudaniewidy pisze:nie szwędam się po ringu tylko stoję grzecznie trochę z boku ale zawsze tak by słyszeć co sędzia ma do powiedzenia na temat kota, i wszędzie było do tej pory wystarczająco dużo miejsca by coś takiego uskutecznić i nikomu nie przeszkadzać...... a które wystawy? a pierwsze z brzegu, dwa tygodnie temu na saskiej kępie, w grudniu i kwietniu w bluecity, w marcu na szanajcy... od razu zaznaczam że jestem grzecznym widzem, nie dziubam kotów w klatkach, nie szarpie za rękaw -pani a co to za kot?-, nie błyskam fleszem kotom po oczach, po prostu grzecznie podziwiam i oglądam, ale ponieważ już nie wytarcza mi samo ogladanie piękności w klatkach, chciałbym usłyszeć i zobaczyć pracę sędziów, i tyle
Tak naprawdę to przy stoliku sędziowskim powinien znajdować się sędzia, steward lub dwóch oraz właściciel(e) i kot. Ewentualnie hodowca kota lub osoba zainteresowana jego kupnem i chcąca przedtem usłyszeć ocenę.
Dodatkowo zaś na ringu, przy klatkach, właściciele kotów, którzy czekają na ocenę lub porównanie i mają swoje koty w tychże klatkach.
I nikt więcej.
Rzeczywistość jest jednak taka, że na ring włazi poza tym mnóstwo ludzi, których tam być nie powinno. Stewardzi mają pełne ręce roboty, często nawet szef stewardów stoi przy stoliku sędziowskim i zwyczajnie nie ma komu pilnować, żeby ludzie nie wchodzili. Wszelkie płotki i barierki nie zdają egzaminu, mnóstwo ludzi i tak się pcha.
W rezultacie owi rozmaici oglądacze są proszeni o opuszczenie ringu, jak już zaczyna się robić ciasno i jak jakiś steward (albo szef) ma akurat chwilę czasu, żeby się tym zająć.
To tak jak z jazdą samochodem - to, że wszędzie wszyscy pędzą nie oznacza wcale, że w tym kraju nie obowiązują ograniczenia prędkości
Chcesz usłyszeć i zobaczyć pracę sędziów? Zostań stewardem. Ja zostałam po to, żeby móc zawsze oglądać z bliska oceny bengali. Tych kotów jest w Polsce malutko, zwykle przy 40-50 kotach do oceny u sędziego mam 1-3 bengale i to pod waruniem, że jestem u właściwego sędziego

A mimo to ciąglę się zgłaszam na wystawy jako steward...