http://www.schulla.com/ws/gallery/besti ... g_8249.htm - ale Blumkowy kot

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy
Mysza pisze:A czy ktoś mi może pokazać zdjęcia kotów domowych z wystawy? bo ja nie wiem gdzie szukac![]()
Oberhexe pisze:Mysza pisze:A czy ktoś mi może pokazać zdjęcia kotów domowych z wystawy? bo ja nie wiem gdzie szukac![]()
http://www.schulla.com/ws/gallery/bestinshow5/
Bonkreta pisze:Jankesior super dumnie wygląda na zdjęciu
A czy ktoś mi może powiedzieć, wg jakich kryteriów są oceniane domowe ?
Oberhexe pisze:Bonkreta pisze:Jankesior super dumnie wygląda na zdjęciu
Mają być słodkie i domowe właśnie - koty podobne do rasowych mają raczej małe szanse. Tak było w Warszawie (niby-brytyjczyk kontra czarno-biała koteczka), tak było też na światówce (niby-SIB kontra buro-biały kocurek). W obu przypadkach jednogłośnie wygrał kot najbardziej podobny do domowego.
Bonkreta pisze:Oberhexe pisze:Bonkreta pisze:Jankesior super dumnie wygląda na zdjęciu
Mają być słodkie i domowe właśnie - koty podobne do rasowych mają raczej małe szanse. Tak było w Warszawie (niby-brytyjczyk kontra czarno-biała koteczka), tak było też na światówce (niby-SIB kontra buro-biały kocurek). W obu przypadkach jednogłośnie wygrał kot najbardziej podobny do domowego.
A jak się to ma do europejskich krótkowłosych ?
Oberhexe pisze:Bonkreta pisze:Oberhexe pisze:Bonkreta pisze:Jankesior super dumnie wygląda na zdjęciu
Nijak zupełnie. Europejskie krótkowłose mają swój standard, koty domowe takiego standardu nie mają (BTW. w Czechach jest trochę hodowli europejskich krótkowłosych, z rodowodami itd. Oceniane są w kategorii III, razem z BRI, RUS, BUR, ABY, CRX, DRX itd.)
Bonkreta pisze:Oberhexe pisze:Bonkreta pisze:Oberhexe pisze:Bonkreta pisze:Jankesior super dumnie wygląda na zdjęciu
Nijak zupełnie. Europejskie krótkowłose mają swój standard, koty domowe takiego standardu nie mają (BTW. w Czechach jest trochę hodowli europejskich krótkowłosych, z rodowodami itd. Oceniane są w kategorii III, razem z BRI, RUS, BUR, ABY, CRX, DRX itd.)
Ja wiem, ale zawsze myślałam, że standard europejskich krótkowłosych odzwierciedla pewną przeciętną europejskiego kota domowego. A jeśli tak jest, to kot "domowy" jest niejako z definicji podobny do europejskiego krótkowłosego ?
Oberhexe pisze:To prawda, tropicielko niekonsekwecjiMasz rację.
Bonkreta pisze:Oberhexe pisze:To prawda, tropicielko niekonsekwecjiMasz rację.
![]()
Czyli ma nie być szczególnie podobny do żadnej rasy z wyjątkiem europejskiego krótkowłosego ?![]()
Ciekawe, jak moje szczęścia odpowiadają takiemu założeniu...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości