[WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie wrz 19, 2010 19:01 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

CZANKRA pisze:Dzis juz bylo spokojniej :P

dopatrzyłam się 2 dyskwalifikacji
ciekawe, co kotulce narozrabiały :roll: :twisted:
albo opiekunowie
Obrazek
Obrazek
...i do tego Saszka-od 27.11.10

Dunia

Od: Nie kwi 09, 2006 19:45

Post » Nie wrz 19, 2010 19:33 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Wielkie gratulacje dla Mulancat'ów !!!!!!!!
Wczoraj Redzio BOB1, dzisiaj rodzinnie Redzio i Aramis :) :piwa:
Dziękuje za doskonałe towarzystwo,
Danusiu baaaaaaaaaaaardzo się cieszę ze spotkania i do rychłego :wink:

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Nie wrz 19, 2010 19:36 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Gratuluję WSZYSTKIM wymiataczom :piwa:
Dziękuję za miłe spotkania :ok:

Cieszę się z sukcesu koteczki po moim Arsenku, która dostała dzisiaj BOS-a.
Mała Fantazja z Jadeitu*PL pieknie tym samym rozpoczęła tytuł IC :D
Gratuluję Małgosiu :ok:
Pozdrawiam serdecznie
monika
ObrazekObrazekObrazek

SyberyjskiSen

Od: Sob sty 31, 2009 13:53

Post » Nie wrz 19, 2010 19:39 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

CZANKRA pisze:Wiesz moze sedzina ceni inny standard BRI g,

inny niż FIFE? no i standard nie dotyczy koloru (g), tylko kota jako całości, prawda?

rozumiem, że dla jednego sędziego kot jest fantastyczny i godzien nominacji, a dla innego tylko poprawny.
ale taka rozbieżność?

no i jeszcze jedna sprawa nie daje mi spokoju.
dwa koty w tym samym wieku i tej samej grupie kolorystycznej.
jeden dostaje Ex1, a drugi VG2. nie powinno być VG1? rozumiem, że kot jest za słaby na Ex2, ale czemu nie dostaje VG1? myślałam, że VG to - powiedzmy - czwórka. VG2 to nie jest czwórka z minusem, tylko drugi kot z oceną dobrą (a nie doskonałą).
oświećcie mnie, proszę.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Nie wrz 19, 2010 19:57 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Co do sędziny Kneifel to z tego co ja zaobserwowałam (ale nie byłam przy wszystkich ocenach wczoraj a dzisiaj wcale) to oceniała dość obiektywnie.
BRI g oceniala zgodnie ze standadrem. Fakt, do kastratki sie doczepila i troche przesadzila, ale z tego co mowila Mada zarzucila jej to samo co juz kiedys zarzucila, czyli poprostu podtrzymala swoje zdanie.
Zas u drugiej kotki znalazła mały "defekt" ("defekt" istnieje - widzialam go ja jak i właściciel kotki), a dzis Jones go nie zauwazyl. Kotka byla porownywana do BISa z moja i zasluzenie wygrala bo jest lepsza - stad taka rozbieznosc w ocenach.

Generalnie dla nas wystawa udana: jedna koteczka skonczyla Championa, dwie dostaly po 2 CACe, pokonujac konkurencje, a takze BIVy a Rubinia dodatkowo wczoraj była nominowana do BISa.

Największym sukcesem była dla nas dzisiejsza wygrana w BISie naszej norweżki SP Didi Murasu*Pl która tym samym zakonczyla tytul DSM!!!!!!
Magda
Obrazek

Meg241

Od: Śro sie 29, 2007 13:46

Post » Nie wrz 19, 2010 19:59 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Jezeli chodzi ci o tego EXO zaraz na samym poczatku w klasie 12 to sadze ze sedzia mial na mysli EX 2 a wpisal VG 2.
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Nie wrz 19, 2010 20:23 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Meg241 pisze:Co do sędziny Kneifel to z tego co ja zaobserwowałam (ale nie byłam przy wszystkich ocenach wczoraj a dzisiaj wcale) to oceniała dość obiektywnie.

ale ja jej nie zarzuciłam braku obiektywizmu.
wyraziłam szczere zdziwienie.

Czankra - całkiem mnie to tłumaczenie rozwaliło. skąd wiesz, co sędzina miała na myśli? 8O
i czy naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy Ex2 a VG2?
Izabela
Obrazek

Marcepan

Post » Nie wrz 19, 2010 20:29 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Marcepam, ale ja nie pisalam ze zarzucasz jej brak obiektywizmu, wyrazilam tylko swoje wrazenia z jej oceniania. I dodatkowo staralam sie wyjasnic czemu obie kotki BRI g nie dostaly wczoraj od niej certyfikatu a dzis byly w BISie. Obie maja to co im zarzucila i dla niej bylo to na tyle istotne ze uznala ze certyfikat sie nie nalezy, a dzis inni sedziowie nie uwazali tego za istotne lub tego nie zauwazyli.
Magda
Obrazek

Meg241

Od: Śro sie 29, 2007 13:46

Post » Nie wrz 19, 2010 20:30 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

VG - ocena dobra li tylko
EX - ocena doskonala

1 kot otrzymal EX 1 a drugi w tym samym kolorze i klasie VG 2 wiec mysle ze to mialobyc EX 2. No ale moze sedzia chcial zaakcentowac ze az taki kiepski ze VG 2 a nie np VG tylko :x
Obrazek

CZANKRA

Post » Nie wrz 19, 2010 20:38 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Jezeli kotka ma wade na tyle powazna ze wg. sedziny nie powinna dostac certyfikatu np. przepukline,zalomek lub jeszcze cos innego to sedzina w BIS powinna zwrocic na to uwage innym sedziom. Tak np zrobila kiedys sedzina SIDOROVA na wystawie w Warszawie pokazujac u kotki NOM do BIS przepukline. A jezeli jest to tylko sam wyglad kota, nie dostateczna jakosc siersci na certyfikat np zla kondycja jej, kolor oka itp . To sa to wrazenia subiektywne tej sedziny. I dla innych sedziow ten sam kot moze byc oki, bo na co innego zwracaja uwage np na budowe ciala, glowy i uszy. :P
Obrazek

CZANKRA

Post » Nie wrz 19, 2010 20:40 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Meg241 pisze:Marcepam, ale ja nie pisalam ze zarzucasz jej brak obiektywizmu, wyrazilam tylko swoje wrazenia z jej oceniania. I dodatkowo staralam sie wyjasnic czemu obie kotki BRI g nie dostaly wczoraj od niej certyfikatu a dzis byly w BISie. Obie maja to co im zarzucila i dla niej bylo to na tyle istotne ze uznala ze certyfikat sie nie nalezy, a dzis inni sedziowie nie uwazali tego za istotne lub tego nie zauwazyli.

ok, rozumiem.
ale nadal nie rozumiem.
:lol:
to znaczy sądzę, że jeśli jakaś wada kota (brak, nadmiar, cokolwiek) jednego dnia uniemożliwia otrzymanie certyfikatu, a następnego nie jest przeszkodą i kot wygrywa BIS, to kryteria są bardzo płynne.
tak mnie to dziś uderzyło.
tyle.

Czankra, piszesz:
1 kot otrzymal EX 1 a drugi w tym samym kolorze i klasie VG 2 wiec mysle ze to mialobyc EX 2. No ale moze sedzia chcial zaakcentowac ze az taki kiepski ze VG 2 a nie np VG tylko

i znów się dzielisz swoimi przypuszczeniami.

spróbuję sformułować swoje pytanie jaśniej:
czy to jest zgodne z przepisami, żeby mając w ocenie dwa (słownie: dwa) koty, jednemu dać Ex1, a drugiemu VG2?
czemu nie VG1?
nie interesują mnie domysły ani intencje sędziego.
pytam o zasadę li i jedynie.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Post » Nie wrz 19, 2010 21:07 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Marcepan pisze:(...)spróbuję sformułować swoje pytanie jaśniej:
czy to jest zgodne z przepisami, żeby mając w ocenie dwa (słownie: dwa) koty, jednemu dać Ex1, a drugiemu VG2?
czemu nie VG1?
nie interesują mnie domysły ani intencje sędziego.
pytam o zasadę li i jedynie.

Dziewczyny, proszę czytajcie regulaminy - DOKŁADNIE 8) pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiz 8)
Regulamin Wystawowy pkt. 6.9 dokładnie to tłumaczy - tak jak ja na ostatnim seminarium :wink:
Kwalifikacje to wg punktacji:
- przy minimum 88 punktach: Excellent
- przy minimum 76 punktach: Very Good
- przy minimum 61 punktach: Good
Klasyfikacja to dodanie kolejnego numeru czterem kolejnym kotkom - 1, 2, 3 i 4; jeśli jest więcej kotek w porównaniu w tej samej klasie, to następne otrzymają samo EX, VG lub G w zależności od ilości uzyskanych pktów.
Łopatologicznie np. - pierwsza - EX1, druga - EX2, trzecia - VG3, czwarta G4
Ave

Post » Nie wrz 19, 2010 21:16 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

"uwielbiam" takie oceny:
164. IRON MAMBA KOCIA DRZEMKA*PL 0,1 CRX n 9 Ex 2 Mrs. Anna Wilczek, PL CRX n 9 Ex 3 Mrs. Angelika Kneifel, DE
165. REXKWIZIT S BELCANTO 0,1 CRX n 9 Ex 1, CAC, BIV, NOM BIS, BIC, BOB 4 Mrs. Anna Wilczek, PL CRX n 9 Ex 2 Mrs. Angelika Kneifel, DE
166. Beta Cuxhawen Moon*PL 0,1 CRX n 9 Ex 3 Mrs. Anna Wilczek, PL CRX n 9 Ex 1, CAC, BIV Mrs. Angelika Kneifel, DE

przychodzi jakis nowisty hodowca, zaczyna sobie (sytuacja hipotetyczna, nie sprawdzalam hodowcow tego kota - ktoremu gratuluje wyniku, bo piekny :piwa: ) i dostaje w dwa dni wlasnie taka ocene
co moze myslec po takich dwoch ocenach?
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Nie wrz 19, 2010 21:24 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Ave pisze:Łopatologicznie np. - pierwsza - EX1, druga - EX2, trzecia - VG3, czwarta G4

bardzo dziękuję.
teraz będę tygodniami żałowała, że się nie założyłam, bo bym wygrała.

i dla mnie, laika, ten zapis:
Klasyfikacja: w tej samej klasie wystawiane koty będą sklasyfikowane numerami 1, 2, 3 i 4; nie ma miejsc wspólnych, remisowych.
oznacza na pewno, że nie można dwóm kotom przyznać ex2, a nie, że po Ex1 jest VG2 (jeśli kolejny kot nie ma wystarczającej liczby punktów na Ex2).
dlatego dziękuję za jednoznaczne rozstrzygnięcie.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Post » Nie wrz 19, 2010 22:23 Re: [WYSTAWA] BYDGOSZCZ 18 i 19 WRZESIEŃ 2010

Gratuluję wszystkim wygranym :piwa:
Dla nas wystawa średnio wygrana bo CAP dla Avantiego ,Jula EX2 :oops:
ale nie do końca... :ryk:
dokociłam się :mrgreen:
za kilka dni zamieszka z nami kolejna koteczka NEM :kotek:
to byla :1luvu: od pierwszego,mojego oczywiscie wejrzenia

Panel sędziowski początkowo nie bardzo mi sie podobał :oops: ,ale po chwili doszłam do wniosku że tak jest lepiej dla kotów
zero publiki, krzesełka dla wystawców,w sumie miejsce mniej stresujące dla kotów podczas oceny

i chłodniej tam było :D

wróciłam z piękną brasoletką z loterii miau, po drodze kupiłam wiaderko grzybów ..... w sumie super wyjazd

Organizatorom dziękuję za fajną wystawę i do zobaczenia za rok :kotek:

caminada

Od: Pt lip 25, 2008 10:54

[poprzednia][następna]