koszty MWKR, wystawienia miotu, NOWE OPŁATY - oczami laika

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pt mar 12, 2010 17:21 Re: MWKR - KOŚCIAN - 1 & 2 maja 2010

Marcepan pisze:
Basia_D pisze:
Marcepan pisze:czy właśnie padł rekord ceny za miot? 8O

taka sama cena obowiazywala na poznańskiej wystawie w listopadzie 2009r

czyli utrwala się naprawdę nieprzyjemna tendencja.
kto sprzedaje koty na wystawie - i tak to będzie robił.
a kto chciałby się miotem pochwalić - musi wziąć drugi etat :lol:
miot + jedno kociątko przy tych cenach to 430 złotych.

w Poznaniu sporo miotów było zgłoszonych, to prawda.
ale może drobna statystyka:
2 kategoria:
pierwszego dnia zgłoszonych 15 miotów, 4 abs,
drugiego dnia zgłoszonych 14, 6 abs.

a skad wiesz dlaczego byly absencje??
nie zakladaj z gory zlych intencji, bo jestes w bledzie
jezeli uwazasz, ze ceny sa zbyt wysokie proponuje, abys pomogla przy organizacji wystaw, zobaczyla z jakimi kosztami boryka sie kazdy klub

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Pt mar 12, 2010 17:54 Re: MWKR - KOŚCIAN - 1 & 2 maja 2010

Basia_D pisze:a skad wiesz dlaczego byly absencje??
nie zakladaj z gory zlych intencji, bo jestes w bledzie

napisałam, że utrwala się pewna tendencja, czyli cena zaporowa za miot.
a handel kociakami i tak trwa w najlepsze.
liczne absencje są tego dowodem, nie chodzi mi o tę konkretną wystawę ani tym bardziej o jakiś wybrany miot.

Basia_D pisze:jezeli uwazasz, ze ceny sa zbyt wysokie proponuje, abys pomogla przy organizacji wystaw, zobaczyla z jakimi kosztami boryka sie kazdy klub

a ja proponuję, żebyś sobie darowała takie osobiste uwagi, bo przecież się nie znamy i nie wiesz, co robię, a czego nie robię.

i tak, napiszę to wyraźnie - uważam, że ceny za miot są absurdalnie, bezzasadnie wysokie.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Pt mar 12, 2010 18:40 Re: MWKR - KOŚCIAN - 1 & 2 maja 2010

dyskusja jest bezsensowna, jak ktos - Marcepan- sie uprze to zapewne i 50zł za miot bedzie zbyt wysoka :)
jedyne za co moge podziewac, to za podbijanie watku o wystawie :piwa:

Basia_G

Post » Pt mar 12, 2010 19:07 Re: MWKR - KOŚCIAN - 1 & 2 maja 2010

Basia_D pisze:dyskusja jest bezsensowna, jak ktos - Marcepan- sie uprze to zapewne i 50zł za miot bedzie zbyt wysoka :)

dyskusja jest wtedy, kiedy odpowiada się konstruktywnymi argumentami, a nie demagogią i lekceważeniem rozmówcy.
nie dowiedziałam się, jakie jest uzasadnienie tak wysokiej ceny za miot i już nie czekam na odpowiedź.

Basia_D pisze:jedyne za co moge podziewac, to za podbijanie watku o wystawie :piwa:

faktycznie, nieważne, jak o nas mówią, byle dużo :?
Izabela
Obrazek

Marcepan

Post » Pt mar 12, 2010 21:04 Re: MWKR - KOŚCIAN - 1 & 2 maja 2010

Marcepan - moment - skoro klub wystawil taka cene i byli chetni, to jaki problem? przeciez nie mamy cen regulowanych, to popyt wyznacza cene zazwyczaj
skoro jest popyt i mioty za te cene sie pojawily, nawet dosc sporo ich bylo, to wg mnie nie ma powodu, zeby tym razem cena byla nizsza
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Sob mar 13, 2010 9:15 Re: MWKR - KOŚCIAN - 1 & 2 maja 2010

Cena za jednego kotka w pojedynczej klatce to 150zł + dpoplata do podwójnej klatki 100zł + w miocie sa conajmniej trzy kociaki 30zł :roll:
te 30 zł takie naciagane, ale 250 zł wynika normalnie z cennika

jagienka

Od: Pt maja 21, 2004 17:12

Post » Sob mar 13, 2010 11:41 Re: MWKR - KOŚCIAN - 1 & 2 maja 2010

jagienka pisze:Cena za jednego kotka w pojedynczej klatce to 150zł + dpoplata do podwójnej klatki 100zł + w miocie sa conajmniej trzy kociaki 30zł :roll:
te 30 zł takie naciagane, ale 250 zł wynika normalnie z cennika

"jagienka" trzeba to inaczej liczyć :kotek:
miot- 3 kotki - klatka duża należy się "z urzędu" ,więc 280 : 3 = 93,33 zł za kota , 280:4=70 zł za kociaka , 280:5=56 zł ..... itd :D

podbijam wątek (nie spamuję :D) :piwa:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Wto mar 16, 2010 12:20 Re: koszty MWKR - oczami laika

a tu jeszcze o jednej , dodatkowej płatności , jaka organizator wprowadził dla wystawców ...

rtoipb
Chciałam zwrócić uwagę na nowość wprowadzoną przez Cat Club Wrocław. Wielu hodowców sobotnie dyplomy odbiera w niedzielę w ciągu dnia dlatego poruszam ten temat.
Jako niespodzianka (przynajmniej dla mnie) pojawił się w katalogu w Warunkach Wystawy taki zapis:
"Brak odebranego po wystawie dyplomu skutkuje pobraniem dodatkowej opłaty w wysokości 50zł za wysłanie"

Snetka
A swoja drogą: czy zauważyliście że nikt z pomysłodawców tego zapisu
nie próbuje nam tego wytłumaczyć?
Może lepiej omijać takie wystawy gdzie organizatorzy mają nowe pomysły i na biegu wytrząsają z rekawa nowe zapisy... niekoniecznie a nawet napewno niezgodne z regulaminem wystaw.

Zapłacę 50 zł temu kto mnie przekona o słuszności kary pieniężnej dla wystawców za nie odebranie dyplomu (swojej własności) po terminie.

pewnie ten nowatorki pomysł chwyci ... i szybko przyjmie się na innych wystawach ... :wink:
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Wto mar 16, 2010 13:46 Re: MWKR - KOŚCIAN - 1 & 2 maja 2010

skoro moje rozważania zostały wydzielone, to jeszcze pociągnę temat :|

kinus pisze:Marcepan - moment - skoro klub wystawil taka cene i byli chetni, to jaki problem? przeciez nie mamy cen regulowanych, to popyt wyznacza cene zazwyczaj
skoro jest popyt i mioty za te cene sie pojawily, nawet dosc sporo ich bylo, to wg mnie nie ma powodu, zeby tym razem cena byla nizsza

no, no...
ceny regulowane, popyt, podaż, może jeszcze kapitały rezerwowe, ceny transakcyjne i ryzyko operacyjne?

chyba zaszła jakaś pomyłka.
nie mówimy o spółkach handlowych, tylko o STOWARZYSZENIACH, które prowadzą działalność niezarobkową.
już w preambule ustawy o stowarzyszeniach jest powiedziane, że służą one realizacji indywidualnych zainteresowań.
nie są powoływane w celu przynoszenia dochodów, tak jak i partie, związki wyznaniowe czy związki zawodowe nie są od generowania zysków.

i moim zdaniem doszło do sytuacji, w której handlujący miotami i tak je zgłaszają, bo im się to opłaca, a ktoś, kot chciał się miotem pochwalić, musi mocno główkować, czy na pewno go stać i czy to najważniejszy wydatek w hodowli :roll:

pobieranie opłaty za dyplom jest właśnie prostą konsekwencją takiego myślenia -
niezgodnego z ideą stowarzyszeń i celami, do jakich nasze kluby zostały powołane.
nie mamy gromadzić zysków, tylko popularyzować koty.
co oczywiście nie znaczy, że kluby mają do organizacji wystaw dokładać (zresztą, niby z czego?).
natomiast w imię czego odbywa się windowanie cen i jak się ma do założeń statutowych - nie wiem.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Post » Wto mar 16, 2010 14:02 Re: koszty MWKR - oczami laika

Go!Go! pisze:pewnie ten nowatorki pomysł chwyci ... i szybko przyjmie się na innych wystawach ...

:evil: i po co te złośliwości ?

wszystkie informacje dot. wystawy zawarte są w ulotkach ,
a od przyszłego roku : "Kluby organizujące wystawę zobowiązane zostały do umieszczenia informacji o planowanej imprezie na swojej stronie internetowej, na co najmniej 3 miesiące przed terminem wystawy.
wystarczy czytać :!:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Wto mar 16, 2010 14:11 Re: koszty MWKR - oczami laika

danunka pisze:
Go!Go! pisze:pewnie ten nowatorki pomysł chwyci ... i szybko przyjmie się na innych wystawach ...

:evil: i po co te złośliwości ?

Danka, no jak to po co??
Ty sie lepiej - tak samo, jak i inne osoby zasiadajace w zarzadach klubow - przyznaj ile juz domow wybudowalas za te kokosy z wystaw :ryk:

Basia_G

Post » Wto mar 16, 2010 14:25 Re: koszty MWKR - oczami laika

Basia_D pisze:
danunka pisze::evil: i po co te złośliwości ?

Danka, no jak to po co??
Ty sie lepiej - tak samo, jak i inne osoby zasiadajace w zarzadach klubow - przyznaj ile juz domow wybudowalas za te kokosy z wystaw :ryk:

8O
zupełnie niezłośliwy, a do tego jakże konstruktywny i wyważony głos w dyskusji. brawo! :?
Izabela
Obrazek

Marcepan

Post » Wto mar 16, 2010 14:29 Re: koszty MWKR - oczami laika

Marcepan pisze:
Basia_D pisze:
danunka pisze::evil: i po co te złośliwości ?

Danka, no jak to po co??

8O
zupełnie niezłośliwy, a do tego jakże konstruktywny i wyważony głos w dyskusji. brawo! :?

Twojemu ciaglemu narzekaniu na wysokie ceny nie mam szans dorowac :twisted:

Basia_G

Post » Wto mar 16, 2010 14:43 Re: koszty MWKR - oczami laika

Basia_D pisze:Twojemu ciaglemu narzekaniu na wysokie ceny nie mam szans dorowac :twisted:

to nie są ciągłe narzekania, po prostu zostały przeniesione w inne, stosowniejsze miejsce.
skoro więc nie podbijają wątku wystawy, co Cię tak cieszyło, a nie masz w tej sprawie nic konstruktywnego do powiedzenia -
to po co sprowadzasz rozmowę do pyskówki z magla?

mnie nie interesuje narzekanie samo w sobie. pogląd w tej sprawie przedstawiłam w przydługim poście chwilę wcześniej i szczerze liczę na to, że ktoś zechce się wypowiedzieć na temat.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Post » Wto mar 16, 2010 14:45 Re: koszty MWKR - oczami laika

Basia_D pisze:Twojemu ciaglemu narzekaniu na wysokie ceny nie mam szans dorowac :twisted:

Ale te ceny są absurdalnie wysokie i niekonstruktywne wyzłosliwianie sie tego nie zmieni.

Tłumaczenie, że ceny są takie wysokie, żeby ludzie nie zgłaszali miotów (= nie handlowali na wystawie) jest obłudne.
Czy to oznacza, że mozna sprzedać swoje ideały za dwieście ileśtam złotych od miotu?
Że jak ktos handluje za 150zł od miotu to jest be, ale jak handluje za 250zł od miotu to można to przełknąć?
Może faktycznie,zamiast ciągnąć kasę pod płaszczykiem ideologii lepiej całkowicie zlikwidować klasę miotów?
Smutne to.
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

[poprzednia][następna]