10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Wto lis 13, 2012 21:41 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

Witam wszystkich na wstępie :) Chciałem wrócić do tematu zachowań na wystawach.
Jestem hodowcą i jeżdżę na wystawy. Chciałem poruszyć ten temat obecności innych osób na ringu, osób których koty w danej chwili nie są oceniane. Byłem świadkiem wielokrotnie, że pewna osoba lubi przyglądać się z bliska ocenie sędziego, gdy on ocenia innego kota a wręcz lubi na głos komentować. Myślę że wszyscy wiedzą gdzie wtedy jest miejsce widowni - na widowni a nie nad sędzią. Ta osoba chyba nie bardzo wie gdzie jest jej miejsce, skoro zgłasza się na wystawę powinna znać regulamin wystawowy fife. Rozumiem hodowców których interesuje co dany sędzia ma do powiedzenia o danych kotach i chcą tylko posłuchać. Ale przesadą jest zaglądanie sędziemu przez ramie aby zobaczyć co pisze w karcie oceny i nieraz głośne komentowanie. Moim zdaniem jest to zachowanie bezczelne i świadczy o braku kultury tej osoby.
Przypadek ten można było zaobserwować na wystawie w Gorzowie dzięki kamerze internetowej było widać że ta Pani wręcz wisi nad sędzią patrząc w kartę i radośnie gawędzi ze stewardami, mimo ze oceniany był nie jej kot.
Miło by było żeby regulamin obowiązywał każdego i każdy go przestrzegał bez wyjątków.
A wtedy na pewno miło by było jeździć na wystawy :)

Luckkk

Od: Wto lis 13, 2012 20:52

Post » Wto lis 13, 2012 21:44 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

Ruvil ależ doskonale znam Polskie devony w ekstermalnym typie,ale nie kotke Kirlee o którą pewnie Ci chodzi. A która według mnie taka nie jest. Ale to moje zdanie ktoś inny może się z nim nie zgodzic.

Patoxx

Od: Nie paź 03, 2010 20:55

Post » Wto lis 13, 2012 21:50 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

Ruvil daj spokój.... ;)
Ostatnio edytowano Wto lis 13, 2012 21:52 przez Kirlee, łącznie edytowano 1 raz

Kirlee

Od: Śro lis 19, 2008 15:16

Post » Wto lis 13, 2012 21:51 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

Patoxx pisze:Nowy standard DRX mówi o ekstremalnym pyszczku-czego wielu devonom w Polsce brakuje.

Przepraszam, zupełnie sie na tym nie znam, nie moja "branża", ale z ciekawości zapytam: czy w devonach zaczyna się ekstremalne skracanie pyszczka? I gdzie mogę zobaczyć ten nowy standard?

Edit: standard znalazłam. :|
Ostatnio edytowano Wto lis 13, 2012 21:53 przez MariaD, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto lis 13, 2012 21:52 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

W Wrocławiu również koty Kirlee przegrały z kotami tej hodowczyni i również były wasze teorie spiskowe. Myślę że warto między sobą rozwiązac konflikt a nie na forum opisywac bzdury...
Mowa w wątku była o wystawie,a wy swoje że było coś nie tak...
Nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz tak piszecie,to jeździjcie częściej na wystawy i oceniajcie wasze koty. Jak koty przegrywają z innymi to jest ok... Jak przegrają z tymi z konkretnej hodowli to od razu jest źle...
Więcej klasy.. Bo czytają to tez przyszli hodowcy i zapewne wszystkiego im sie odechciewa.
A atmosfery wystaw są bardzo miłe oraz wystawy wiele uczą. Trzeba po prostu na nie jeździc

Patoxx

Post » Wto lis 13, 2012 21:52 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

Patoxx - profil założony w 2010 roku, aż 8 - teraz pewnie 9 postów na Miau, najwięcej w tym wątku - :lol: :lol: - nic dodać nic ująć :ok:

Ruvil

Od: Pon lut 19, 2007 17:22

Post » Wto lis 13, 2012 21:55 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

MariaD pisze:
Patoxx pisze:Nowy standard DRX mówi o ekstremalnym pyszczku-czego wielu devonom w Polsce brakuje.

Przepraszam, zupełnie sie na tym nie znam, nie moja "branża", ale z ciekawości zapytam: czy w devonach zaczyna się ekstremalne skracanie pyszczka? I gdzie mogę zobaczyć ten nowy standard?

Może Ruvil wstawi zdjęcie ekstremalnych kotów Kirlee?

To że nie wypowiadam się na forach to chyba nie świadczy o mojej wiedzy??? Lepiej nic nie pisac niż pisac głupoty...
Za to sporo jeźdze po wystawach :ryk:

Patoxx

Post » Wto lis 13, 2012 21:59 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

MariaD tutaj jest aktualny standard Devonów http://www1.fifeweb.org/dnld/std/DRX.pdf

Patoxx

Post » Wto lis 13, 2012 22:02 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

Patoxx pisze:MariaD tutaj jest aktualny standard Devonów http://www1.fifeweb.org/dnld/std/DRX.pdf

MariaD pisze:Edit: standard znalazłam. :|

Tam jest tylko - nos bardzo krótki. JAK bardzo krótki? I co oznacza "ekstremalny" - jak u persów?
Obrazek

MariaD

Post » Wto lis 13, 2012 22:04 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

Nos jest krótki,ale nie tak jak u persów. Na zdjęciach jest ta biała kotka i widac profil można zobaczyc gdzieś wyżej w wątku.

Patoxx

Post » Wto lis 13, 2012 22:23 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

A nie, mnie tylko zastanawiało, że przyznano 2 x BOB1, a jeśli to jest powszechna praktyka, to ok.

Za stosunkowo neutralne uznaję, że sędziowie mają inne zdanie niż skromne moje. Nie przeszkadza mi również, i nie wzbudza moich podejrzeń nawet to, że z dnia na dzień je zmieniają, bo przecież dla BOB1 potrzebna jest dosyć duża jednomyślność.

Nie przeszkadza mi również, że wygrywają koty tego czy innego hodowcy. Dobrze, że moja wiara w sędziów przewyższa obawy, że niebawem będzie można kupić kota z gwarancją wygrywania wystaw <LOL>.

Ruvil

Post » Wto lis 13, 2012 22:42 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

Patoxx pisze:Nos jest krótki,ale nie tak jak u persów.

No, nie jak u persów bo:
persy i egzotyki w standardzie mają "short" czyli krótki, a drx: very short czyli bardzo krotki. 8O :|
http://www1.fifeweb.org/dnld/std/EXO-PER.pdf

Czyli devon ma mieć nos krótszy od persa i egzotyka. 8O 8O 8O

Jestem w ciężkim szoku.
Obrazek

MariaD

Post » Wto lis 13, 2012 22:46 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

Ruvil pisze o ekstremalnej kotce z mojej hodowli i od razu wiadomo o kogo chodzi ;) Tak, posiadam taką małą kruszynkę która może budzić różne odczucia i ja to rozumiem :) Zabieram ją na wystawy by usłyszć opinię sędziów na jej temat. Stwierdzenie,że jest ekstremalnie ekstremalna to nie wymysł, tylko opinia sędziów. Nie musi się podobać, może się wręcz nie podobać :) Ale extremalna jest..... Mała Mi w Gorzowie wygrała BIV z kotką hodowczyni z którą podobno zawsze przegrywam ;) oraz NOM BIS i sprawiła mi tym dużo radości. Kot extremalny nie oznacza jednak doskonały w typie.....

Kirlee

Od: Śro lis 19, 2008 15:16

Post » Wto lis 13, 2012 22:48 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

Kirlee pisze:Ruvil pisze o ekstremalnej kotce z mojej hodowli i od razu wiadomo o kogo chodzi ;) Tak, posiadam taką małą kruszynkę która może budzić różne odczucia i ja to rozumiem :) Zabieram ją na wystawy by usłyszć opinię sędziów na jej temat. Stwierdzenie,że jest ekstremalnie ekstremalna to nie wymysł, tylko opinia sędziów. Nie musi się podobać, może się wręcz nie podobać :) Ale extremalna jest..... Mała Mi w Gorzowie wygrała BIV z kotką hodowczyni z którą podobno zawsze przegrywam ;) oraz NOM BIS i sprawiła mi tym dużo radości. Kot extremalny nie oznacza jednak doskonały w typie.....

I wszystko na temat :D .

Ruvil

Post » Wto lis 13, 2012 23:56 Re: 10-11.11.2012 WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH GORZÓW WLKP

MariaD pisze:
Patoxx pisze:Nos jest krótki,ale nie tak jak u persów.

No, nie jak u persów bo:
persy i egzotyki w standardzie mają "short" czyli krótki, a drx: very short czyli bardzo krotki. 8O :|
http://www1.fifeweb.org/dnld/std/EXO-PER.pdf

Czyli devon ma mieć nos krótszy od persa i egzotyka. 8O 8O 8O

Jestem w ciężkim szoku.

Nie, MarioD, devony nie maja mieć krótszego nosa niż persy! Myślę,że ktoś opisując tu http://www1.fifeweb.org/dnld/std/DRX.pdf o DRX chciał mocno zaakcentować dążenie do krótkiego nosa u tej rasy.Napisze tak: moją przygodę z kotami zaczęłam w 1996 roku własnie od rasy perskiej i egzotycznej i dokładnie pamiętam ten moment skracania pyszczków u persów i dążenia extremum.
Ale to było kontrowersyjne! A teraz to standard.
To samo dotyczy teraz devonów, ale DRX powinien się różnić znacząco od persa i brytyjczyka i nie powinien:
wyglądem przypominać kota perskiego, czyli devon powinien mieć krótki pysk z mocno zaznaczonym stopem,okrągłym czołem przechodzącym w szeroką i płaską głowę, bez przodozgryzu i bez okrągłych oczu.Uszy devona powinny być ogromne ,szeroko rozłożone i jak najniżej osadzone.Mocna broda ,piękne w kształcie migdałków oczy powinny ze sobą współgrać i przypominać nam słodkiego stworka IT
Devon musi różnić się typem od brytyjczyka, kota orientalnego i persa.Trzeba tak dobierać koty aby skracając pyszczki nie uzyskać okrągłej głowy, przodozgryzu, małych uszu itp...
Dobry sędzia ,który ma duże doświadczenie wyłapie wszystkie niedoskonałości i porówna z tymi rasami. Devony to stosunkowo młoda rasa,która poprzez domieszkę brytyjczyków, persów,burm, sfinksów i orientów dała nam bardzo duże zamieszanie w genach.Teraz te geny należy tak uporządkować i dobrać, aby wykluczyć podobieństwo do tych ras i wyróżnić DRX

Shan

Od: Pon lut 21, 2005 21:51

[poprzednia][następna]