MWKR Wrocław 02 - 03.09.2006

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Czw wrz 07, 2006 12:33

czasem warto popatrzec tez z drugiej strony niz tylko z wlasnej
moze burasek nie bedzie nigdy konkurencja dla rasowca, ale....
rasowiec dla buraska jak najbardziej
DLATEGO ta petycja
a krakac nikt Cie nie zmusza, przeciez nie ma obowiazku pisania na forum zdaje sie?
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Czw wrz 07, 2006 12:57

Problem nie powstal dlatego ze Pani Joanna Miodanska z FPL O/Zory wystawila miot kotow domowych w klasie wystawowej 15 ( Poza konkurencja) nie w 14 nie w 17 tylko wlasnie takiej. Koty zgloszone zostaly bardzo dobrze i oddzial we Wroclawiu przyjal miot tez bardzo dobrze. Przypominam ze koty zgloszone w klasie 15 - poza konkurencja moga dostac tylko EX 1 i nie moga isc do BIS ani dostac certyfikatu . Kiedys w tej klasie byly wystawiane koty nieuznanych ras np. skotisze. Wystawiane sa tez w tej kat. koty rasowe ktore nie sa w danej chwili w kondycji wystawowej a wlasciciel takiego kota chce zrobic tzw. licencje hodowlana ( wystawia sie kotki po uporczywych rujach lub po porodzie ale gdy kotka nie nabrala kondycji wystawowej ). Takie koty wystawiane sa ogromnie rzadko. Rasy nieuznane tez byly wystawiane w tej klasie i nawet potem byly jako ciekawostka pokazywane w bisie,ale tylko pokazane a nie nagradzane. Tu mozna bylo zrobic to samo. Pokazac miot jako ciekawostke.
Bardzo chwali sie wl. miotu ze koty szczepi doglada i oplacila pobyt na wystawie, ale zrobila to wszystko z checi mozliwosci sprzedazy lub oddania w dobre rece kociakow. Wiadomo ze na wystawe przychodza zwiedzajacy - potencjalni klienci kociat. Dzieki oplaceniu wystawy miala mozliwosc wystawienia miotu w dobrych warunkach.
Nikt by zlego slowa nie powiedzial i nie podnioslo sie larum ktore doszlo juz do najwyzszej gory FPL - zarzad a takze do wladz FIFE gdyby nie blad sedziow ktorzy NOM BIS ten miot i nie nagrodzili go w BISIE. Gdyby wszystko odbylo sie jak powinno nie bylo by sprawy. ale widac Polska zawsze musi byc we wszystkim pierwsza i stwazac precedensy ( pytanie kto podsunal pomysl NOM BIS i nagradzania go potem sedziom ) . Jak juz wczesniej napisalam kazdy z Oddzialow musi podjac stosowna uchwale aby takie rzeczy nie mialy miejsca. :cry:
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Czw wrz 07, 2006 13:06

jsznur pisze:Wciaz uwazam, ze chodzi tu o chora ambicje wlascicieli kotow blekitnokrwistych.

ps. mam w domu Jej Wysokosc Rasowce, zeby nie bylo watpliwosci co do motywow mojej wypowiedzi

A ja mam w domu trzy "domowe buraski", które wystawiam na wystawach. I jestem jak najbardziej ZA TĄ PETYCJĄ, wysłałam już swoje nazwisko do kinus, jak tylko petycja się w tym wątku pojawiła.

A wiesz, co jeszcze robię, oprócz wystawiania burasów na wystawach?
Wstaję o piątej rano w niedziele i idę łapać bezdomne kotki do kastracji.
Siedzę na wystawach z ulotkami o sterylizacji i schroniskach i tłumaczę ludziom, dlaczego należy ograniczać populację kotów domowych.
Tłumaczę wszystkim znajomym i krewnym króliczka, że powinni pokastrować swoje domowe milusie.

Nie było mnie na tej wystawie we Wrocławiu, ale wiesz, jak bym się czuła, gdybym była, z tymi ulotkami i moim gadaniem o sterylizacji? Gdy parę klatek siedzi miot świadomie rozmnożonych kotów domowych? Jak naiwna idiotka, której ktoś właśnie dał w twarz.

Znakomita większość hodowców z tego forum w taki lub inny sposób wspiera działania dążące do ograniczenia populacji bezdomnych "burasków". Także poprzez ... namawianie do adopcji kotów ze schronisk, z fundacji. Sądzisz, że to przez "chorą ambicję właścicieli kotów błękitnokrwistych"? Bo ja nie.
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Czw wrz 07, 2006 13:07

Moim zdaniem taki miot nie ma prawa zainstnieć na wystawie nawet jako ciekawostka, bo to promuje zachowania szkodliwe dla kotów.

I nie, kluby wcale nie muszą oddzielnie takich uchwał podejmować - fińska federacja ma przepis odgórny, obowiązujący wszystkie kluby należące do niej i po sprawie.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Czw wrz 07, 2006 13:24

Ja mam w tej chwili w domu, w klatce wystawowej kociaka po takiej bezmyślnosci: wypuszczeniu niekastrowanego kocura somalijskiego do ogrodu. Dwoje braci tej koteczki nie przeżyło, a ona wygląda na 4 tygodniowe kocię mając ok. 8-10 tygodni. A w ogródku chodzi sporo zeszłorocznych potomków póldługowłosych.
I wcale nie usprawiedliwia tej pani fakt, że dba o te kociaki. Niech przygarnie biedę, odchucha i wystawi wykastrowaną w klasie domowych. Proszę bardzo.
Proszę uprzejmie oto efekt podobnej bezmyślności ludzkiej:

Obrazek

Mam w domu "błękitną krew" ale widzę w nich przede wszystkim KOTY i widzę inne kocie biedy wokół.

I nie mam usprawiedliwienia dla nikogo kto bezmyślnie rozmnaża koty domowe czy też rasowe. I nigdy mieć nie będę.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Czw wrz 07, 2006 13:36

sylwiah2 pisze:Czy ma ktoś wyniki z Wrocławia????????

Mam kserokopię "roboczych" wyników z pierwszego dnia na zasadzie numer->osiągnięcie

kinus pisze:ja poprosze dane osob, ktore chca sie podpisac...

Karolina bądź uprzejma dopisać mnie do listy, dane znasz

jsznur pisze:Rzadko zabieram glos, a na formum nigdy...

Taka sobie "półprawda" no bo jeżeli chodzi o forsę za reklamę karmy o której wiiększość hodowców
ma jednoznaczne zdanie i udział w kastingu, to przecież zupełnie coś innego...(patrz wątek Koci-łapci).
Odnośnie tamtego wątku to pochodzę z opolszczyzny, Kędzierzyn-Kożle znam od czasów kiedy były to
dwa osobne miasta, niekoniecznie znane tylko z drużyny koszykówki, ale przecież to był okres błędów
i wypaczeń... nie ma o czym mówić. Jednak powracając do meritum sprawy.

jsznur pisze:Skandalicznie sie w kocim swiecie dzieje- jedna pani drugie pani powiedziala, ze ta trzecia..... zajmijcie sie soba, tak bym Wam nie mozna bylo niczego zarzucic! Kochajcie swoje zwierzaki, pielegnujcie je i zajmujcie sie kocimi sprawami a nie chorymi (powtorze sie) ludzkimi ambicjami.....

Wielce Szanowna Pani Joanna prezentuje nam tutaj mniej więcej taką postawę:
mówicie że coś jest żle, a ja się z tym nie zgadzam - zajmijcie się sobą bo na pewno znajdzie się kij aby Wam "przywalić"
No cóż można i tak, jako żywo przypomina mi to otaczający nas swiat polityki, który subiektywnie ale osobiście uważam
za zgniliznę. Powiem wprost, to co robię świadczy o mnie a nie to co o mnie mówią inni. Jeden może pomagać kociakom
robiąc dla nich azyl, drugi dokarmiając, trzeci wspomagając w tej czy innej formie schronisko, czwarty prowadząc hodowlę
i propagując określone zachowania. W odróżnieniu od Pani, ja szanuję Pani głos, chociaż sposób jego wyartykuowania
w stosunku do osób mających niekiedy olbrzymie doświadczenie hodowlane (i nie tylko) uważam za żenujący. Zastanawiam
się, czy u podstaw Pani wypowiedzi leżą własne przemyślenia, czy też chęć "wsparcia" innych osób które popełniły dużą
pomyłkę organizacyjną, wywodzą się z opolszczyzny, więc prawdopodobnie dobrze się znacie...
Pani Joanno, ja bardzo przeżyłem okres "upadku" SHKRP, prywatnie o mało to się nie skończyło sterylizacją mojej kotki którą
kocham pewnie nie mniej niż Pani swoje koty. Powiedziałem sobie że "nigdy więcej", na tyle na ile umiałem i mogłem, starałem
się wspomagać swoją nową organizację (Cat Club Wrocław). Mam jednak ogromną wadę, czasami mówię prosto w oczy prawdę.
M.i. taką prawdę i słowo "przepraszam" wobec tych co skrytykowali wystawę w Książu wypowiedziałem na innym kocim forum.
Teraz we własnej organizacji jestem bardzo "be", co najwyżej tolerowany przez grupę "wiodącą". No coż najwyżej trzeba
będzie sie przenieść do innej, skoro mam jakąś głupią awersję do ponownego budzenia się z ręką w pełnym nocniku...
Sprawa miotu na MWK we Wrocławiu to tylko jedna ze spraw które bardzo mocno rzutują na to jak jesteśmy postrzegani,
jak niepotrzebnie tracimy w oczach innych. Niepotrzebnie bo przecież w organizację wystaw włożono ogrom pracy, ale proszę
mi wierzyć nikt z zewnątrz nie będzie na nie przyjeżdżał, jeżeli będą się działy takie rzeczy jak z "miotem kotów domowych".
To już nie tylko sprawa naszych wewnętrznych poglądów, to już grozi seperowaniem nas jako hodowców. Bardzo bym
nie chciał doczekać czasów kiedy ocena kota uzyskana na wystawie polskiej była gdziekolwiek kwestionowana na zasadzie
"eee tam , to nic nie warte wiadomo że to z wystawy...". No i żeby zakończyć ten przydługawy jak na forum wywód zapytam.
Skoro uważa Pani że nic się nie stało i wszystko jest w jak najlepszym porządku, a hodowcy z bliżej nieokreślonych przyczyn
niepotrzebnie się czepiają, to proszę wskazać mi drugi kraj w Europie, lub inną zrzeszoną w FIFe organizację w której takie
rzeczy się dzieją "na porządku dziennym" ? No i jeszcze jedna sprawa, tak naprawdę to nic nie mam do udziału Pani i pani
kotów w kastingu, chociaż samą karmę uważam za (mówiąc delikatnie) wyjątkowo"paskudną". Chciałem tylko pokazać jak
łatwo jest zrobić komuś przykrość, a myślę że Pani wypowiedź, niestety tej cechy nie była pozbawiona.

B_B

P.S. Lubię wszystkie koty i nie robię wyjątków dla "hodowlanych", a dowodem na to może być choć by zakładka
ma mojej stronie p.t. "KOTDomowy lub ilość zdjęć w galerii jakie wykonałem temu "kontrowersyjnemu miotowi".
Nasze (hodowców) zastrzeżenia dotyczą zachowań ludzi a nie kotów...
Prezentowane zdjęcia są moją prywatną własnością.

BERI_BERI

Od: Czw wrz 02, 2004 6:52

Post » Czw wrz 07, 2006 13:38

:arrow: 1. Ciekawe komu przeszkadzają koty domowe, które nie są konkutęcją dla żadnej hodowli, i innej rasy.
:arrow: 2. Regulamin FiFe nie zakazuje zakazuje wystawiania Kotów domowych, ani ich miotów.
:arrow: 3. Przykre, że objawy ludzkiej zazdrości zdarzają się u "jakobych" miłośników kotów.

Należy podziwiać osobę, która chce pokazać piękno zwykłego dachowca. Ze swojej "hodowli" nie czerpie żadnych korzyści finansowych, a swoim uczestnictwem wspomaga kluby które organizują wystawy. :!:

Obserwator

Od: Śro wrz 06, 2006 21:20

Post » Czw wrz 07, 2006 13:46

Obserwatorze, ja nikomu niczego nie zazdroszczę.
Chyba, że Tobie - dobrego samopoczucia, że nie widzisz problemu kotów nierasowych w Polsce.

Osoba, która wypuszcza swoja kotkę na podwórko, żeby ta zaszła w ciążę, jest zwyczajnie głupia.
A promowanie takich zachowań poprzez nagradzanie owoców głupoty w BISie przez ogranizację, której powinno leżeć na sercu dobro wszystkich kotów, jest czymś nie do pomyślenia.

W tej kwestii jestem betonem po stokroć, uzbrojonym w dodatku.
Ostatnio edytowano Czw wrz 07, 2006 13:54 przez Oberhexe, łącznie edytowano 1 raz

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Czw wrz 07, 2006 13:52

Obserwator pisze::arrow: 1. Ciekawe komu przeszkadzają koty domowe, które nie są konkutęcją dla żadnej hodowli, i innej rasy.
:arrow: 2. Regulamin FiFe nie zakazuje zakazuje wystawiania Kotów domowych, ani ich miotów.
:arrow: 3. Przykre, że objawy ludzkiej zazdrości zdarzają się u "jakobych" miłośników kotów.

Należy podziwiać osobę, która chce pokazać piękno zwykłego dachowca. Ze swojej "hodowli" nie czerpie żadnych korzyści finansowych, a swoim uczestnictwem wspomaga kluby które organizują wystawy. :!:

O jeszcze jeden "obserwator" , człowiek "widmo" co to wstydzi się przyznać kim jest. Jakie to symptomatyczne,
że ludzie którzy mają takie wielce krytyczne podejście i "umoralniają" nas są "no name"...
No cóż, ja mam swoje imię, nazwisko, adres, strone internetową, przedstawiam to w profilu i nie boję się głosić poglądów
które nie muszą się wszystkim podobać... Lubię wiedzieć z kim rozmawiam jeżeli mam tego kogoś poważnie w dyskusji
traktować.

B_B
Prezentowane zdjęcia są moją prywatną własnością.

BERI_BERI

Od: Czw wrz 02, 2004 6:52

Post » Czw wrz 07, 2006 13:57

czego mam zazdroscic pani, ktora chwali sie miotem dachowcow na wystawie, a wczesniej wypuszcza kotke, aby zaszla w ciaze?
mozesz mi podpowiedziec?
FIFE nie zakazuje wystawiania miotow kotow domowych, bo zwyczajnie do glowy im nie wpadlo, ze przy takiej masie kotow mozna zrobic sobie hodowle dachowcow i sie jeszcze tym chwalic
Koty domowe na wystawach nikomu nie przeszkadzaja, jesli sa to koty domowe bez planow na hodowle kotow domowych. Wrecz przeciwnie - kazdy dachowiec jest pokazywany jako zacheta do dawania domu wlasnie takim kotom. Kotom bezdomnym, ktorych jest pelno wszedzie. Osobiscie ciesze sie widzac na wystawach koty domowe kastrowane, sterylizowane, ktore pokazuja piekno tego kota. Ale wystawianie miotu kotow domowych to zacheta dla innych - rozmnazajcie swoje koty, na wystawach dostaniecie puchar za to :?
pamietam wizyte w Gdansku w schronisku, mysle, ze kazdy, kto chce rozmnozyc kota domowego, powinien najpierw w takie miejsce sie udac.
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Czw wrz 07, 2006 14:10

Obserwator pisze::arrow: 1. Ciekawe komu przeszkadzają koty domowe, które nie są konkutęcją dla żadnej hodowli, i innej rasy.

przykra ANONIMIE jest Twoja krótkowroczność i mylenie słówa "zazdrość" z "troską"

Obserwator pisze:Należy podziwiać osobę, która chce pokazać piękno zwykłego dachowca. Ze swojej "hodowli" nie czerpie żadnych korzyści finansowych, a swoim uczestnictwem wspomaga kluby które organizują wystawy. :!:

tak oczywiście nalezy chwalić osoby, które jeżdżą ze swoimi kotami domowymi - KASTRATAMI- na wystawy i nawet na forum jest kilka takich osób i chwała im za to, że poświęcają swój czas i pieniądze, aby pokazać piękno kota domowego

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Czw wrz 07, 2006 14:12 :(

dubel
Ostatnio edytowano Czw wrz 07, 2006 14:13 przez Thien, łącznie edytowano 1 raz

Thien

Od: Śro sie 03, 2005 14:19

Post » Czw wrz 07, 2006 14:12 :(

To ja tylko dodam, że dla mnie jest to wybitnie kwestia etyki. Moim zdaniem nieetycznym czynem jest jakiekolwiek przyczynianie się do wzrostu ilości kotów nierodowodowych.
Pragnę też zdementować pogłoskę, że wyżej wymieniona pani zabrała koty na wystawę po to by im znaleźć domy. Niestety nie. Kociaki nie zostały sprzedane ani oddane w dobre ręce, a pani planuje dalsze ich wystawianie...

Thien

Od: Śro sie 03, 2005 14:19

Post » Czw wrz 07, 2006 14:41

Mysle, ze tak to ujme:
a. szanuje spoleczna prace, bo jest trudna,
b. sedno tkwi w sposobie organizacji wystawy i podzielam zdanie Czankry;
c. Oberhexe - ja sie nie gniewam, bo nie bylo to niegrzeczne; doszlo do precedensu, ktos sie zgodzil na wystawienie, ktos ocenial no i ktos dopuscil do ciazy... z tym sie zgadzam bezapelacyjnie, ale zaraz odsadzanie od czci i wiary nie znajac czlowiek i co w nim siedzi... czy nikomu nie zdarzyly sie nigdy potkniecia? Odrazu chlosta
d. kinus - PRZEPRASZAM z gory wszystkich, ale to jakby porownywanie Merca z Fiatem 126p - choc i jeden samochod i drugi;
e.B_B. - casting- moja zwykla, osobista proznosc, duma itp., ze chcialam sie pochwalic kocurkiem. Taaaak, proznosc bywa zla cecha..... a co do pieniazkow i karmy- coz- nie widze nic zlego, ze za prace na planie jakis kot zostal wynagrodzony (niestety nie moj) a co do karmy - temat rzeka.
"Zastanawiam
się, czy u podstaw Pani wypowiedzi leżą własne przemyślenia, czy też chęć "wsparcia" innych osób które popełniły dużą
pomyłkę organizacyjną, wywodzą się z opolszczyzny, więc prawdopodobnie dobrze się znacie..."- krotko mowiac - zenujacy zarzut- jakze bliski socjotechnikom politykow od ktorych sie Pan dystansuje......

Sluszna uwaga co do wystaw, ze po paru takich akcjach ocena z wystawy w naszym kraju bedzie znaczyla tyle co nic... ale mam nadzieje, ze sprawa klasy kotow domowych zostanie uregolowana tak, by zadna ze stron nie musiala czuc sie winna, ze lamie przepisy. Najlatwiej jest powiedziec- moglas pomyslec, ale widocznie przepisy zostawily furtke, z ktorej ktos swiadomie czy nie skorzystal.....

SIATKOWKI........ jesli ma Pan na mysli lata 1998-2003

f. Atka- wygladalabys conajmniej jak nawiedzona- to fakt. Przy okazji wystaw warto jest promowac pro-kocie (tak to nazwe na szybko) zachowania opiekunow. Nieglupi pomysl, moze sie kiedys jakis organizator pokusi - jestem za.

Joanna
Joanna

jsznur

Od: Śro sty 21, 2004 11:59

Post » Czw wrz 07, 2006 14:50

Obserwator pisze::arrow: 2. Regulamin FiFe nie zakazuje zakazuje wystawiania Kotów domowych, ani ich miotów.

:? Niesmiało zacytuję część Regulaminu Wystawowego FIFe ,bo widzę ,że są rozbieżności w klasach wystawowych - a jako,że prezd Szczecinem w niedalekiej przyszłości MWKR :-)

Obowiązujący od 01.01.2003

Regulamin Wystawowy FIFE

CZĘŚĆ V
KLASY WYSTAWOWE

• Artykuł 35
Klasyfikacja zgodnie z regulaminem FIFe.
W raporcie sędziowskim należy zaznaczyć wiek wszystkich wystawianych kotów.
Stosuje się wzorzec rasy opracowany przez FIFe.
Wystawiane koty, które nie należą do uznanej odmiany, można wpisać pod numerem rasy z literą "x" w wypadku nie uznawanego koloru. Np: PER x, EXO x, SBI x, BRI x, ABY x, BUR x, ORI x.
Koty, których odmiana barwna nie jest uznawana, dostaną kwalifikacje (Doskonały - Bardzo Dobry - Dobry) i będą sklasyfikowane, ale nie otrzymają certyfikatu (CAC/CAP lub innych). Takie koty nie mogą brać udziału w konkursie Best in Show.
Koty należące do nie uznawanej rasy zostaną tylko sklasyfikowane w kategoriach I, II, III, itp., ale nie będą kwalifikowane.
Dotyczy to:
• XLH - potomstwo długowłose
• XSH - potomstwo krótkowłose
• wszystkie koty domowe
• wszystkie nie uznawane rasy wyszczególnione w programie rejestracji FIFe.
Takie koty nie mogą brać udziału w konkursie Best in Show, ale mogą razem konkurować w kategorii "Best of Unrecognized Variety or Breed".
• Artykuł 36
Kot może uczestniczyć w konkursie wyłącznie w klasie, do jakiej przynależy.

• Artykuł 37
Jeżeli zdobywca tytułu Champion, International Champion Grand International Champion lub European Champion zostanie wykastrowany, może ubiegać się, z zachowaniem zdobytego tytułu, o tytuły Premior, International Premior, Grand International Premior i European Premior w klasach kastratów.

• Artykuł 38
Kluby i Federacje Klubów muszą przestrzegać regulaminu FIFe w odniesieniu do następujących klas:
• Klasa 1 - European Champion, FIFe American Champion (kraje zamorskie)
• Klasa 2 - European Premior, FIFe American Premior (kraje zamorskie)
• Klasa 3 - Grand International Champion (CACE)
• Klasa 4 - Grand International Premior (CAPE)
• Klasa 5 - International Champion (CAGCIB)
• Klasa 6 - International Premior (CAGPIB)
• Klasa 7 - Champion (CACIB)
• Klasa 8 - Premior (CAPIB)
• Klasa 9 - Open (CAC)
• Klasa10 - Neuter (CAP)
• Klasa11 - Kocięta w wieku 6-10 miesięcy
• Klasa12 - Kocięta w wieku 3-6 miesięcy
• Klasa13 - Nowicjatu i kontrolna
• Klasa14 - Koty domowe
European Champion (FIFe American Champion)
Klasa otwarta dla wszystkich kotów, które zdobyły już tytuł "European Champion", "FIFe American Champion" i spełniają warunki opisane w artykule 22. Klasa ta dzieli się dalej w zależności od rasy, odmiany i płci, tak samo we wszystkich pozostałych kategoriach. Wystawiany kot otrzyma raport oznaczony "Price of Honour" i nie będzie więcej klasyfikowany.
European Premior (FIFe American Premior)
Klasa otwarta dla wszystkich kotów, które zdobyły już tytuł "European Premior", "FIFe American Premior; podlegają takim samym przepisom, co zdobywcy tytułu European Champion, ale dotyczy to jedynie kotów wykastrowanych.
Grand International Champion
Klasa otwarta dla wszystkich kotów, które zdobyły już tytuł "Grand International Champion" i spełniają warunki opisane w artykule 21. Klasa ta dzieli się dalej w zależności od rasy, odmiany i płci, we wszystkich pozostałych kategoriach. W tej klasie przyznaje się certyfikat CACE.
Grand International Premior
Klasa otwarta dla wszystkich kotów, który zdobyły już tytuł "Grand International Premior" i podlegają takim samym przepisom, co zdobywcy tytułu European Champion, ale dotyczy to jedynie kotów wykastrowanych. W tej klasie przyznaje się certyfikat CAPE.
International Champion
Klasa otwarta dla wszystkich kotów, który zdobyły już tytuł "International Champion" i spełniają warunki opisane w artykule 20. Klasa ta dzieli się dalej w zależności od rasy, odmiany i płci we wszystkich pozostałych kategoriach. W tej klasie przyznaje się certyfikat CAGCIB.
International Premior
Klasa otwarta dla wszystkich kotów, które zdobyły już tytuł „International Premior" i podlegają takim samym przepisom, co zdobywcy tytułu International Champion, ale dotyczy to jedynie kotów wykastrowanych. W tej klasie przyznaje się certyfikat CAGPIB.
Champion
Klasa otwarta dla wszystkich kotów, który zdobyły już tytuł "Champion" i spełniają warunki opisane w artykule 20. Klasa ta dzieli się dalej w zależności od rasy, odmiany i płci we wszystkich pozostałych kategoriach. W tej klasie przyznaje się certyfikat CACIB.
Premior
Klasa otwarta dla wszystkich kotów, który zdobyły już tytuł "Premier" i podlegają takim samym przepisom, co zdobywcy tytułu International Champion, ale dotyczy to jedynie kotów wykastrowanych W tej klasie przyznaje się certyfikat CAPIB.
Open
Klasa otwarta dla wszystkich kotów zarejestrowanych w rejestrze LO lub RIEX federacji lub klubu stowarzyszonego z FIFe, które ukończyły 10 miesięcy w czasie wystawy. (Por. Część II, artykuł 12e.)
Klasa ta dzieli się dalej w zależności od rasy, odmiany i płci we wszystkich pozostałych kategoriach. W tej klasie przyznaje się certyfikat CAC.
Neuter
Klasa otwarta dla wszystkich kotów zarejestrowanych w rejestrze LO lub RIEX federacji lub klubu stowarzyszonego z FIFe, które ukończyły 10 miesięcy w czasie wystawy. (Por. Część II, artykuł 12e.)
Klasa ta dzieli się dalej w zależności od rasy, odmiany i płci i na kastratów we wszystkich pozostałych kategoriach. W tej klasie przyznaje się certyfikat CAP.
Kocięta w wieku 6-10 miesięcy
Klasa otwarta dla wszystkich kotów zarejestrowanych w rejestrze LO lub RIEX federacji lub klubu stowarzyszonego z FIFe, które ukończyły 6 miesięcy w czasie wystawy, ale nie mają jeszcze ukończonych 10 miesięcy.
Kocięta w wieku 3-6 miesięcy
Takie same zasady stosują się do kociąt w wieku od 3 do 6 miesięcy, które nie ukończyły jeszcze 6 miesięcy.
Koty uczestniczące w konkursie w klasach od 1 do 12 mogą też brać udział konkursie Best in Variety, koty nie wykastrowane - zgodnie z artykułem 30, koty wykastrowane - artykułem 32 i w kategorii Best in Show w trybie artykułu 29.

Klasa nowicjatu i kontrolna
Klasa nowicjatu
"Nowicjusz" może być wystawiony w tej klasie w wieku nie niższym niż 10 miesięcy we własnym kraju po dokonaniu weryfikacji przez Krajową Komisję Hodowlaną uwzględniając przepisy hodowlane i rejestracyjne FIFe.
Sędziów należy powiadomić na piśmie o przyczynie zaprezentowania kota w tej klasie. W klasie "Nowicjat" kota można wystawić tylko raz. Konieczne jest uzyskanie podpisów dwóch różnych sędziów. Dla zatwierdzenia rejestracji kot-nowicjusz musi uzyskać ocenę "Doskonały" i odpowiednio "I" w kategorii nie uznana rasa aby można je było wpisać do rejestru.
Klasa kontrolna
Kot może być sprawdzony na wniosek Krajowej Komisji Hodowlanej lub na wniosek hodowcy/wystawcy w klasie kontrolnej. W tej klasie koty będą sprawdzane przez dwóch międzynarodowych sędziów FIFe, co może odbyć się przed rozpoczęciem oficjalnego sędziowania. Organizator wystawy musi pisemnie powiadomić sędziów, dlaczego kot przedstawiany jest w tej klasie.
Koty domowe
Koty domowe winny być oceniane zgodnie ze standardem FIFe (por. cz. V, art. 35).

• Artykuł 39
Klub organizujący wystawę ma prawo utworzyć następujące dodatkowe klasy z uwagi na praktykę miejscową, na przykład:
• klasa "Pary"
• klasa "Samce"
• klasa "Grupy"
• klasa "Hodowla Krajowa"

• klasa "Koty Importowane"
• klasa "Hodowle Kotów"
• klasa "Samice i Samce"
• klasa "Weterani"
Klub organizujący wystawę musi powiadomić sędziego wcześniej o tym, że będzie sędziować w dodatkowych klasach.
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

[poprzednia][następna]