Oszustwa wystawowe czy tzw. "pomyłki" - klasy

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Śro wrz 09, 2015 16:48 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

Tych kotow wogole nie patrzylam bo to inne koty niz ta kotka nr 230

Ja tez jeszcze zwroce uwage aby bardziej pilnował tych wystaw i aby wszystko sie zgadzalo co do wystaw w PL i zagranicznych. Mam nadzieje ze pomoze, niestety nie cofniemy lat i tamtych wystaw.
Wy tez sami powinniscie leciec jak widzicie ze cos takiego ma miejsce na wystawie.

U nas takie przypadki sa niezwykle rzadkie, czasami sie zdarza ze osoba jedzie z kotem na 2 dni wystawy bo nie wie czy od razu pierwszego dnia dostanie certyfikat ( ma to miejsce najczesciej w kolorach BRI a i c ). Jeszcze nam sie nie zdarzylo aby ktos z premedytacja jezdzil na wystawy np tylko w PL a powinien jechac zagranice ( raczej ludzie u nas w BRI licza koszty ). Ostatnie takie przypadki mielismy jeszcze za czasow SHKRP.
Ostatni jak juz pisalam przypadek teraz mielismy taki - Pani omylkowo jak sie potem tlumaczyla zglosila kotke w klasie 03 a powinna w 09 (czeski blad 3 z 9 ) a na wystawe pojechl maz ktory nic nie patrzyl w katalog itd bo nie zna sie na wystawach. Kotka otrzymala CACS + BIV + NOM BIS + BIS female cat III + BOB 1. Certyfikatu nie zajela bo byla jedna w kolorze niebieskim w tej klasie, ale juz wszystko wyzej i owszem. Wiec i takie przypadki sie zdarzaja. My takie sprawy wylapujemy jak juz pisalam sa rzadkie i od razu wychwytywane. No ale moze BRI mniej jest lub sa bardzie wlasciciele tych kotów karni.
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Śro wrz 09, 2015 17:01 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

CZANKRA pisze:Kotka otrzymala CACS + BIV + NOM BIS + BIS female cat III + BOB 1. Certyfikatu nie zajela bo byla jedna w kolorze niebieskim w tej klasie, ale juz wszystko wyzej i owszem.

Właśnie o to mi chodzi w przypadku tych utytułowanych kotów. O to "wyżej"... O zabranie komuś DVM czy DSM..... A najgorsze jest to, że nie robili tego nowicjusze :(
Podejrzewam, że żeby nie wpadka D.B. (której oprócz unieważnienia certyfikatów włos z głowy nie spadł, żadnego czasowego bana na wystawy) to byśmy dalej żyli w nieświadomości, że tak można...
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Śro wrz 09, 2015 17:19 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

Wiec naglasniajcie ( zglaszajcie bezposrednio na wystawie lub po ). Jezeli w wypadku danego wystawcy jest to nagminne to zglaszajcie wyzej np do klubow macierzystych danego delikwenta lub nawet do zarzadu FPL.

Sa przecierz sady kolerzenskie w klubach i upartych delikwentow nie tylko mozna upomniec ale i jak w przypadku Darii cofnac certyfikaty i inne wygrane.
Tu mozemy sobie pogadac i poutyskiwac, ale jednemu wystarczy zwrocic uwage (czasami nie zdaje sobie sprawe ze zle zrobil ). Czesto ma to miejsce w przypadku mlodych wystawcow. Innemu niestety trzeba dac nagane bo nie rozumie a jeszcze innemu wieksze sankcje np pol roku bez wystaw itd.
Obrazek

CZANKRA

Post » Śro wrz 09, 2015 17:27 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

Witek Nowak pisze:
Właśnie o to mi chodzi w przypadku tych utytułowanych kotów. O to "wyżej"... O zabranie komuś DVM czy DSM..... A najgorsze jest to, że nie robili tego nowicjusze :(
Podejrzewam, że żeby nie wpadka Darii Biskupskiej (której oprócz unieważnienia certyfikatów włos z głowy nie spadł, żadnego czasowego bana na wystawy) to byśmy dalej żyli w nieświadomości, że tak można...

Witek Nowak ... a mnie co innego zastanawia.
Była już kiedyś sytuacja w której kotka ( pięknej urody <3), była pokazywana przez swoich opiekunów,(poczatkujących wystawców ), na polskich wystawach, nie posiadając cert z zagranicznych wystaw.
I o dziwo, w tamtym przypadku, wypunktowała to przewodnicząca komisji rewizyjnej FPLu. :)
Hodowcy, którzy złamali regulamin, oddali dyplomy... oddali tytuły i wszystkie wygrane, oraz PRZEPROSILI na swojej stronie www za to co zrobili. I dodatkowo, wpłacili na konto schroniska ok 1700 czy 1800 zł.

I to co mi nie daje spokoju... dlaczego teraz nie jest to załatwione w ten sam błyskawiczny sposób ??
Obrazek

malgosia_07

Od: Wto lis 28, 2006 15:42

Post » Śro wrz 09, 2015 17:33 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

A kto był przewodniczaca komisji rewizyjnej wtedy ? :)
Obrazek

CZANKRA

Post » Śro wrz 09, 2015 18:13 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

malgosia_07 pisze:Hodowcy, którzy złamali regulamin, oddali dyplomy... oddali tytuły i wszystkie wygrane, oraz PRZEPROSILI na swojej stronie www za to co zrobili. I dodatkowo, wpłacili na konto schroniska ok 1700 czy 1800 zł.
I to co mi nie daje spokoju... dlaczego teraz nie jest to załatwione w ten sam błyskawiczny sposób ??

Dobre pytanie...

CZANKRA pisze:A kto był przewodniczaca komisji rewizyjnej wtedy ? :)

Nie wiem... uświadomisz mnie? :)
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Śro wrz 09, 2015 18:22 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

No tez nie wiem - myslalam ze Wy wiecie :)
Obrazek

CZANKRA

Post » Śro wrz 09, 2015 18:52 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

CZANKRA pisze:No tez nie wiem - myslalam ze Wy wiecie :)

W FPL od zawsze jest to ta sama osoba :D .

Wydaje mi się, że sprawę o której pisze Małgosia prowadził również sąd koleżeński Felis Posnanii.
bo los tak naprawdę często się uśmiecha, trzeba tylko ten uśmiech dostrzec i na niego odpowiedzieć

Enya

Od: Czw paź 23, 2003 12:30

Post » Śro wrz 09, 2015 19:34 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

Enya pisze:
CZANKRA pisze:No tez nie wiem - myslalam ze Wy wiecie :)

W FPL od zawsze jest to ta sama osoba :D .

Wydaje mi się, że sprawę o której pisze Małgosia prowadził również sąd koleżeński Felis Posnanii.

Tak, ta sama osoba. :)
Obrazek

malgosia_07

Od: Wto lis 28, 2006 15:42

Post » Śro wrz 09, 2015 20:16 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

malgosia_07 pisze:

... bo pisma napisali " zwykli " członkowie klubów :roll:
... bo sprawa nie dotyczy " zwykłego " członka klubu :roll:
....bo komuś brak etyki i honoru :roll:
...tak sobie gdybam.... 8)

Siasia

Od: Czw lip 27, 2006 16:37

Post » Śro wrz 09, 2015 20:17 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

Tak tylko nadmienię (może ktoś poczyta między wierszami) 8) FPL to stowarzyszenie i obowiązuje go prawo polskie w tym zakresie, a nie te jego kwiatki (rzec można, że nawet bukiety) popisane 8)
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Nie wrz 13, 2015 14:50 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

regulamin wystawowy: 6.5 Przeniesienie kota w trakcie oceny
Sędzia nie może przenieść kota z jednej klasy lub odmiany kolorystycznej, grupy lub
rasy, do innej klasy, odmiany, grupy lub rasy, chyba że stwierdzi błąd administracyjny.
Sędzia powinien dołączyć zalecenie przeniesienia na następnej wystawie. Kot, który
znajduje się w niewłaściwej odmianie, grupie lub rasie, otrzymuje pełny opis wraz z
zaproponowaną rasą, odmianą lub grupą, ale bez kwalifikacji i klasyfikacji.
W przypadku zmiany grup, sędzia powinien dołączyć zalecenie zmiany na następnej
wystawie.
Zalecenie przeniesienia wymaga, aby raport sędziowski podpisany został przez
jeszcze jednego sędziego pełniącego obowiązki na danej wystawie, i posiadającego
kwalifikacje do sędziowania danej kategorii.

czyli czy faktycznie można po zmianie koloru ocenić kota na tej samej wystawie
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/

sunshain

Post » Nie wrz 13, 2015 14:52 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

Ale że co, że w sobotę kot miał zmianę koloru, a w niedzielę był w innej grupie kolorystycznej ?

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Nie wrz 13, 2015 14:54 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

Basia_G pisze:Ale że co, że w sobotę kot miał zmianę koloru, a w niedzielę był w innej grupie kolorystycznej ?

w tym samym dniu zmiana koloru i ocena "w nowym kolorze" - na tej samej wystawie / w tym samym dniu

przeważnie 2 dni to 2 różne wystawy 8)
Obrazek

sunshain

Post » Nie wrz 13, 2015 18:03 Re: Oszustwa wystawowe - klasy

sunshain pisze:
Basia_G pisze:Ale że co, że w sobotę kot miał zmianę koloru, a w niedzielę był w innej grupie kolorystycznej ?

w tym samym dniu zmiana koloru i ocena "w nowym kolorze" - na tej samej wystawie / w tym samym dniu

przeważnie 2 dni to 2 różne wystawy 8)

tak chyba nigdy nie było
ten dzień był stracony tak jakby
Obrazek

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

[poprzednia][następna]