MWKR Wrocław 02 - 03.09.2006

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Wto wrz 05, 2006 11:57

malaladypunk pisze:
danunka pisze:
jagienka pisze:A mniebardzo zdziwił miot kotów domowych nagordzonych BIS na wystawie :roll:
Hmm wlaczymy z pseudohodowlami, a pani która rozmnożyła swoją kotkę dostaje za to na wystawie nagrody :?

8O 8O 8O napewno to były "domowe" ???? a może to "europejskie krótkowłose" :wink:
a co w Katalogu jest ???

W katalogu faktycznie było napisane miot kotów domowych, ale na klatce widziałam napis KOT EUROPEJSKI. W katalogu zdarzają się pomyłki.

Matka tych kociat nie jest kotką europejską. To kotka domowa, którą wielokrotnie widywałam na wystawach. Nie była wystawiana w nowicjacie.
Gdyby to był miot kociąt europejskich, to byłby wystawiany w III kategorii , a nie V.
A na klatce to sobie wszystko można napisać.
Dla mnie to po prostu skandal.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Wto wrz 05, 2006 12:29

Ja nadal prosze o te wyniki ocen na mial - zawsze sa dawane po wystawie abysmy mogli sobie wydrukowac. Notabene powinny byc dawane na koncu wystawy ale moze nie bylo xera. Wiec poprosze teraz o nie.

Natomiast co do rasy EUR - bo akurat siedze w III kat. to oprocz budowy ktora jednak rozni sie od domowego kota ( glowa,nos, oko,budowa ciala ). To przedewszystkim musza byc w rodowodzie do prapradziadkow tez koty EUR a nie rodzice N.N lub imie Zosia czy Mruczek.
W Polsce nie ma kotow EUR dopiero 2 hodowle sa w Czechach.
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Wto wrz 05, 2006 12:49

A najciekawsze w tym wszystkim jest to, że pani wystawiająca ten miot należy do SMK w Żorach, czyli klubie, który wystawiał metryczki kociętom nakolankowym, by ponoć przeciwdziałac pseudohodowlom :?
Ciekawe czy te kocięta dostaną metryczki :evil:

jagienka

Od: Pt maja 21, 2004 17:12

Post » Wto wrz 05, 2006 13:23

Nie powinny i Pani powinna wysterylizowac jak najszybciej mame tych kociat. Oddzial Wroclaw nie powinien chwalic sie tez ze poraz pierwszy n wystawie jest taki miot i go nagradzac jezeli juz go pokazywac to tylko jako gosci wystawy z zaznaczeniem w katalogu ze to miot kotow DOM i do kastracji. Na klatce to mozna wszystko napisac nawet ze kot jest WW.
To tylko zalezy od uczciwosci wystawcy. :cry:
Obrazek

CZANKRA

Post » Wto wrz 05, 2006 15:39

:D :D pamietam jak dawno,dawno temu wystawiałam na wystawie "kota domowego".Był to kastrat ,syjam "starego typu".Na klatce miałam napis "Kot domowy" :D
Ludzie co ja przezyłam,ze strony zwiedzających :twisted: jaki to domowy ? to rasowy !!!....... itp. odnosniki w moja stronę,łącznie z pokazywaniem na czółko :evil:
przestalismy z Filipem jeżdzic "po wystawach" :wink: ile mozna tłumaczyć jak jest naprawdę :wink:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Wto wrz 05, 2006 21:55

Oberhexe pisze:
kinus pisze:tak sobie mysle, ze warto napisac do Prezesa FPL wlasnie taka prosbe/sugestie?
Dzis w domu sprobuje cos sklecic, podpisalby sie ktos pod takim pismem?
Powinna byc zmiana w regulaminie wystawowym - nasze obostrzenie odnoszace sie do kotow domowych.

Na pewno bym się podpisała.
Swoją droga Ave ma rację - klasa wystawowa kotów domowych to 14, więc wystawienie miotu kotów domowych nie jest dopuszczone przez przepisy wystawowe.

Ja też się bym podpisała.
Jednak zapominamy, że FPL jest federacją. Gdzies tu na hodowlanym był wątek o tym czy FPL powinna/może narzucać klubom jednolite zasady. Chyba z okazji tematu niesławnych metryczek.

Można wystąpić oficjalnie z pismem via swój klub z wnioskiem na walne FPL o wprowadzenie takiej zasady wystawiania kotów domowych na wszystkich wystawach FPL: TYLKO KASTROWANE.

Wg mnie klub dopuszczający do wystawienia miotu kotów domowych powinien ponieść za to konsekwencje, jak również hodowca, który takowy miot wystawił. Na przykład kwota pieniężna na schronisko dla bezdomnych zwierząt?
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto wrz 05, 2006 22:16

MariaD pisze:Jednak zapominamy, że FPL jest federacją. Gdzies tu na hodowlanym był wątek o tym czy FPL powinna/może narzucać klubom jednolite zasady. Chyba z okazji tematu niesławnych metryczek.

Statut pozwala na regulowanie takich spraw za pomoca uchwal.
Metryczki i wszystkie "zastepcze dokumenty" zostaly w ten sposob zakazane, mysle, ze z miotami ktow domowych uda sie to zalatwic podobnie.

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Wto wrz 05, 2006 22:23

lrafał, a jaką FPL ma możliwość zastosowania sankcji (poza wykluczeniem) wobec klubu, który łamie zasady?

Jeżeli FPL jest władna uchwalić taka zasadę, to warto wystąpić z wnioskami formalnymi od hodowców/klubów o zakaz wystawiania kotów domowych niekastrowanych.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto wrz 05, 2006 22:39

ok

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Wto wrz 05, 2006 23:06

MariaD pisze:lrafał, a jaką FPL ma możliwość zastosowania sankcji (poza wykluczeniem) wobec klubu, który łamie zasady?
Jeżeli FPL jest władna uchwalić taka zasadę, to warto wystąpić z wnioskami formalnymi od hodowców/klubów o zakaz wystawiania kotów domowych niekastrowanych.

nie chciałabym być źle zrozumiana, ale myślę, że stosowanie jakichkolwiek sankcji w tym konkretnym przypadku CCW nie powinno mieć miejsca z prostego powodu - sytuacja taka zadziała się po raz pierwszy i podejrzewam, że przy całym nawale ogromu prac związanych z organizacją wystawy, było to ze strony organizatorów zwyczajne przeoczenie i być może niewiedza.
Ale zastanówcie się , że klub macierzysty tej pani podstemplował jej zgłoszenie na wystawę i tym samym wiedział o takich działaniach hodowcy - to już wymaga bliższego przyjrzenia się klubowi
MariaD ma rację - stosowanie sankcji tak, ale dopiero gdy uchwaliłby to zarząd FPL
no tak sobie rozważam chwilę po północy 8O o rany , to już północ
Ave

Post » Wto wrz 05, 2006 23:11

:( Jedno mnie dziwi - dlaczego żaden z wystawców nie zaprotestował podczas prezentowania miotu kotów domowych..Jest Komisarz wystawy ,jest i Gospodarz wystawy. Jakieś role tam pełnią :wink:
Może nie doszłoby do absurdu -wystawienia i nagrodzania miotu "burasków" i dzis nie doszłoby do takiej dyskusji :?
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Śro wrz 06, 2006 8:11

Mnie również dziwi, że sędzia, który powinien znać przepisy wystawowe, ocenił ten miot i go nominował.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Śro wrz 06, 2006 9:25

zapraszam do podpisywania sie pod apelem jak tez do indywidualnego wysylania apelu w przypadku, gdy nie jestescie Panstwo hodowcami (hodowcow obowiazuje oficjalna droga takich pism przez klub).
http://upload.miau.pl/2/2257.doc

mi jest wstyd, ze taki incydent mial miejsce, zwlaszcza wobec osob, ktore wkladaja wiele pracy w ratowanie kocich bied

sorry ze tak oficjalnie, ale cos trzeba zrobic, zeby to sie nie powtorzylo
Rafal :) pismo jest i do Ciebie, bo nie mamy komisji wystawowej
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Śro wrz 06, 2006 10:46

No ja sie podpisuje obiema rekami i nogami. :P
Obrazek

CZANKRA

Post » Śro wrz 06, 2006 13:36

podpisuję się pod tym apelem i zgadzam się z jego treścią w 100%