[WYSTAWA] OLSZTYN 15-16 SIERPNIA 2009 C4C OLSZTYN

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Śro lip 08, 2009 12:58

AbiDabi nie o to chodzi. Trzeba tylko patrzec na rece takiemu sedziemu z WCF bardziej niz z FIFE ( tu prosba do stewardow - musza byc bardzo czujni i oblatani we wszystkim ). Inny jest sposob sedziowania w WCf nie ma np. BIV. Widzialam tez kwiatki takie ze sedziowie chcieli skolei BIV robic - kastraty z kotami kryjacymi/rodzacymi.
Nazewnictwo kolorow jest inne np sedzia z TICA okreslal kolory:16,42 itd

Oddzielnie dochodzi standart kota - inny jest w FIFE inny w WcF inny w TICA i CFa - no ale to wszyscy wiedza.

I to co napisala Effendi wytyka sie wtedy bledy kotu takie ktore w FIFE bylyby zaleta i odwrotnie np. ilosc bieli w bikach w WcF jest dopuszczalna mniejsza ilosc na 03 a w FIFE kot nie dostalby certyfikatu bo ma za malo. Takich przykladow jest wiecej.
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Śro lip 08, 2009 13:04

Czankra - ja wszystko rozumiem.
Ale stwierdzenie, że jeśli może oceniać wszystkie kat. to nie zna żadnej... dla mnie nadal jest to zbyt daleko idąca myśl.
Wszyscy wiemy, że różnice są...
Wydaje mi się, że jeśli już ktoś jest sędzią (czy mi się to podoba czy nie) - to znaczy, że zdał egzamin... i wiedzę posiada
według WCF, FiFe czy TiCA.inaczej zostanie oceniony ten sam kot - ale to nie oznacza brak wiedzy tylko różnicę w przyjętych normach i profilach każdej z ras.
Agata,
AbiDabi*PL
Obrazek

AbiDabi*PL

Od: Czw wrz 18, 2008 10:47

Post » Śro lip 08, 2009 13:36

Czy wy czasami nie przesadzacie? To mi brzmi jak teksty za czasów starego dobrego SHKRP :roll: Sędziowie innych federacji są często zapraszani na wystawy, skąd tu raptem taki najazd na WCF? Bo kiedyś zapraszało się do Polski tylko tych tańszych sędziów, niekoniecznie dobrych? Mało razy wam się zdarzyło, że sędzia myli kolory czy próbuje porównać kastraty do BIV? Popytajcie co bardziej doświadczonych stewardów - niejedną historię opowiedzą :wink:
A co do różnic w standardach - sędzia jadący na wystawę innej federacji zobowiązuje się sędziować zgodnie z regułami obowiązującymi na wystawie, a co do indywidualnych preferencji ... :twisted: :roll:

btw. oczywiście w WCF robi się BIV :wink:
Archie + Czorcia Strachulec + Duszka za TM + reszta bandy

archie

Od: Pt paź 31, 2003 12:12

Post » Śro lip 08, 2009 15:28

Jako organizatorzy zawsze dokładamy starań aby wystawy przez nasz Klub były udane. Tak samo będzie i w Olsztynie. Uważamy ze odpowiedni zespól ludzi jest w stanie przygotować dobra wystawę. NIe ukrywam, że od strony nagród jesteśmy juz mocno zabezpieczeni i na pewno nagrody dla kotów nie będą gorsze niz na niedawno zakończonej wystawie w Gdańsku.

Co do składu sędziowskiego cały czas pracujemy aby dołączyć jeszcze jedna osobę z tzw. "zachodu". Szanowni hodowcy każdy z nas ułożyłby swój skład sędziowski marzeń. Tylko w tym wszystkim jest jedno małe ale dograć to wszystko tak aby terminy tych sędziów były wolne. Niestety nie jest to możliwe do końca i przy organizacji wystawy niczego nie można być pewnym na 100% bo czasami nasze układanki za tzw za pięć dwunasta rozsypują.

Prosimy Was zaufajcie nam i naszym zapewnieniom, ze wystawy organizowane przez nasz Klub z roku na rok będą co raz lepsze, gdyz robimy je nie z myślą o zyskach dla klubu, ale z myślą o Was Szanowni hodowcy wkładając w to dużo siły i zaangażowania.

Serdecznie pozdrawiam

Mariusz Plona

Członek Zarzadu C4C Olsztyn

Patiomkin

Od: Pt cze 27, 2008 13:31

Post » Śro lip 08, 2009 15:34

AbiDabi*PL pisze:Czankra - ja wszystko rozumiem.
Ale stwierdzenie, że jeśli może oceniać wszystkie kat. to nie zna żadnej... dla mnie nadal jest to zbyt daleko idąca myśl.
Wszyscy wiemy, że różnice są...
Wydaje mi się, że jeśli już ktoś jest sędzią (czy mi się to podoba czy nie) - to znaczy, że zdał egzamin... i wiedzę posiada
według WCF, FiFe czy TiCA.inaczej zostanie oceniony ten sam kot - ale to nie oznacza brak wiedzy tylko różnicę w przyjętych normach i profilach każdej z ras.

Przepraszam, ja swoją opinię opieram owszem na obserwcji jednego WCF-owskiego AB chętnie zapraszanego kilka lat temu do Polski - bo tani był. Oraz na opinii osoby bardzo dobrze zorientowanej, której w tym względzie bardzo ufam (ale jej nazwiska nie wymienię). I może i pojechałam, ale uważam, że po to są sędziowie FIFe, żeby na wystawach FIFe sędziowali. A jak chcą w FIFe sędziować sędziowie z innych organizacji, to niech zdadzą w egzamin, jak chociażby pan Szczukin :)

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Śro lip 08, 2009 15:55

agal pisze:jak chociażby pan Szczukin :)

A.
ooojjjjj az mnie mrowi jak sobie przypomne jego ocene :roll:

:D
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Śro lip 08, 2009 16:03

agal pisze:[

Przepraszam, ja swoją opinię opieram owszem na obserwcji jednego WCF-owskiego AB chętnie zapraszanego kilka lat temu do Polski - bo tani był. Oraz na opinii osoby bardzo dobrze zorientowanej, której w tym względzie bardzo ufam (ale jej nazwiska nie wymienię). I może i pojechałam, ale uważam, że po to są sędziowie FIFe, żeby na wystawach FIFe sędziowali. A jak chcą w FIFe sędziować sędziowie z innych organizacji, to niech zdadzą w egzamin, jak chociażby pan Szczukin :)

A.

Dla jasności wszystkich Klub C4C nie zaprasza sędziego WCF bo jest tani. Mieliśmy uzasadnione powody aby wystąpić do FiFe o zgodę na sędziego WCF.
Jak w każdej dziedzinie sa mistrzowie i niestety nieudolni wykonawcy zawodu. Do tego dochodzą nasze subiektywne odczucia. Jednak nigdy nie odważyłbym sie na określenie całej grupy po kontakcie z jedna osoba.

W naszej jednej ze starych komedii tez użyto jednostkowego porównania

"- Ścierkę, ścierkę mi wyrwał, moje narzędzie pracy.
- Panie kierowniku, ukraść chciał mi tego kurczaka.
- No pewnie, bo po co by wyrywał?! To złodziej!
- I pijak! bo każdy pijak to złodziej!!!"

Patiomkin

Post » Śro lip 08, 2009 16:26

Na dobrą sprawę ,to ja nie rozumiem dlaczego klub organizujący wystawę musi się tłumaczyć :wink:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Śro lip 08, 2009 16:34

sylwiah2 pisze:
agal pisze:jak chociażby pan Szczukin :)

A.
ooojjjjj az mnie mrowi jak sobie przypomne jego ocene :roll:

:D

A ja lubię jego oceny, bo on liczy punkty :) Ot, takie przyzwyczajenie z TICA ;)

A.
Obrazek

agal

Post » Śro lip 08, 2009 16:37

i nie widzi wielu wad genetycznych nawet tych wskazanych palcem :wink:
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Post » Śro lip 08, 2009 17:10

sylwiah2 pisze:i nie widzi wielu wad genetycznych nawet tych wskazanych palcem :wink:

No patrz, a inne widzi ;) Te które są groźne dla zycia :)

A.
Obrazek

agal

Post » Śro lip 08, 2009 17:15

Z tego co udalo mi sie ustalic sedzina z WCF jest milosniczka SIB !!!

Ci co maja SIB beda mogli sie przekonac osobiscie jaki standard SIB preferuje.
Choc oczywiscie sedzina ma uprawnienia alle rasse oczywiscie !!
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Śro lip 08, 2009 17:26

Czankra mało ze jest milosniczka Sib to ma piekne Siby!!!

Takie ktore u nas powoli zastepuja inne.... :wink:
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Post » Śro lip 08, 2009 17:59

Aniu! Z całym szacunkiem, ale na ilu wystawach WCF w polsce i poza jej granicami byłaś. Do ilu sędziów z WCF nosiłaś do oceny swoje koty? Obawiam się, że znasz tylko plotki... Co do różnicy w standardach - każdy sędzia "gościnny" dostosowuje się do organizatora.
Poza tym wszystkim - sędziowie WCF i FIFe od czasów powstania WCC są uznawani nawzajem.
Akurat z panią Sadownikovą miałam niewątpliwą przyjemność pracować jako steward na wystawach i nigdy, poza oczywistymi błędami sekretariatu, nie trzeba było jej "pilnować" i jak to mówisz "patrzeć na ręce"... Uważam ją za jednego z lepszych sędziów, który każdą ocenę potrafi dobrze umotywować. A co do preferowanego typu SIB - cóż, kto raz zobaczył prawdziwą rosyjską syberię doskonale zrozumie co sędzina kocha w tej rasie.
Obrazek

lakshmi

Od: Pt mar 01, 2002 23:48

Post » Śro lip 08, 2009 18:42

Drodzy hodowcy powiem tylko jednego chcecie oceniac to przyjedzcie na wystawe nasza "kocia ciekawośc" i chec zobaczenia czegos nowego powinna zwycięzyc

Patiomkin

[poprzednia][następna]