[wystawa] - Bratysława 9-10.08.2008

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie sie 10, 2008 10:09

Sedzina preferuje inne standarty w niektorych rasach.
Byl juz taki przypadek gdy chyba Czesi zaprosili skolei na swoja wystawe sedziego z Australii po raz pierwszy. Bylo to samo. Gdy juz go zaproszono po raz drugi poinstruowano go ze oceniac koty ma wg standartu FIFE.
Mialo to byc teraz juz mowie o wspomnianej sedzinie wydazenie szeroko reklamowane a stalo sie totalna klapa. :cry:
Mam nadzieje ze organizatorzy nie tylko tej wystawy wyciagna wnioski i trzy razy sie zastanowia nim po raz kolejny zaprosza takich sedziow.
Jezeli ktos chce z wystawcow byc koniecznie oceniany przez takich sedziow niech sam indywidualnie jedzie na wystawy organizowane przez Kluby innych organizacji np CFA, GCCF lub TICA wtedy musi sobie zdawac sprawe ze tam sa inne wzorce ras w niektorych przypadkach.
TYlko dlaczego wystawcy FIFE musza na tym cierpiec.
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Nie sie 10, 2008 11:32

ocenę od sędziego australijskiego - G. Dumigan-a - dla jednej ze swoich kotek posiadam
i to z jego pierwszej bytności , kiedy min. za NOM BIS wręczał uroczego miśka koalę ...

nie przypominam sobie, aby kat I była przez niego potraktowana jako odmienna w standardzie ...

natomiast takie wypowiedzi

... czyżby nie ten standard , czy nie przygotowane do wystawy ...

ja uważam za krzywdzące - i dla kotów, które nie trafiły przypadkiem na wystawę - bo do Bratysławy pojechały po certyfikaty w dość wysokich klasach ... , jak i wystawców ...

a że sędzia ma odmienny od naszych przyzwyczajeń sposób oceniania - potwierdzają to wpisy w innych kategoriach ...

np. takie ''coś'' - z czym absolutnie nigdzie się jeszcze nie spotkałam ..
BML 1 1,0 5 2006-09-04 Ex 1%, BIV
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Nie sie 10, 2008 11:47

Ten wpis jest akurat oki. Przypomne jak to jest w rozpisce FIFE

Ohne / without / % - bez certyfikatu !!

Ale zgadzam sie ze inaczej oceniaja np sedzia G. Dumigan chcial zmieniac na kolory zamiast BRI a np 16 lub chcial porownywac kotki i kocury razem do BIS i jeszcze inne podobne kwiatki wymyslal. Zrobil sie poploch, ale przybiegl organizator i stewardzi. Przeprowadzono z sedzia rozmowe gdzie o zgrozo dopiero wlasnie dowiedzial sie ze ma koty oceniac w innym systemie i ze to wystawa FIFE

Tej sedzinie moze tez tego nie powiedziano choc nie sadze !!!
Obrazek

CZANKRA

Post » Nie sie 10, 2008 12:18

Natomiast swiadczy o tym ze sedzina inaczej ocenia koty niz to jest w systemie FIFE dajac BIV kotu ktory wlasnie w klasie 05 wg. niej jednoczesnie nie zaslugiwal na certyfikat byl to kot:

149. IC Guiness Alea Alabastra, CZ 1,0
BML ns 11 5 Ex 1%, BIV Mrs.Lesley Morgan Blythe (AU)

Takich kwiatkow bylo wiecej i zapewne beda tez w dniu dzisiejszym !!!

TYlko ja pytam sie po raz kolejny po co to wszystko i dlaczego koty maja na tym cierpiec !!! :cry:
Obrazek

CZANKRA

Post » Nie sie 10, 2008 12:38

CZANKRA pisze:
TYlko ja pytam sie po raz kolejny po co to wszystko i dlaczego koty maja na tym cierpiec !!! :cry:

Cierpią raczej wystawcy niż koty, tzn może człowieka żółć zalać od takiej oceny, skoro jedzie się po konkretną ocenę, organizuje się wyprawę płaci się pieniądze i ma się pewne założenia, cele a tu taka niespodzianka...nikt w afekcie kotu głowy ze zgryzoty nie odgryzie, co najwyżej sędziemu, ale dla kota to wszystko jedno jaki dostanie certyfikat...

Daniel_M.

Od: Pon cze 11, 2007 8:26

Post » Nie sie 10, 2008 16:05

Ja nie bardzo rozumiem z tym instruowaniem sedziow wg jakich kryteriow maja oceniac koty 8O
Jesli sedzia jest zapraszany przez jakas organizacje i przyjmuje to zaproszenie to chyba jest oczywiste ze powinien oceniac wg standardow organizacji zapraszajacej bo nie sadze zeby wystawcom chcialo sie tracic czas i pieniadze zeby dostac papierek ktory moga sobie ot co na scianie powiesic i tyle bo sedzia zle ocenil ich koty.
Jakiz poziom musi reprezentowac sedzia ktory zachowuje sie tak karygodnie i ocenia koty wg innych standardow? Przeciez jeleniem nie jest i wie ze hodowcy przyjechali z kotami po certyfikaty :?
Takie zachowanie to brak szacunku dla wystawcow :evil: I ten brak szacunku przejawia sie zarowno w skandalicznym zachowaniu sedziego jak i organizatora ktory zaprasza sedziow takiej klasy :?
Zenujace, ze czlowiek jedzie na "swoja" wystawe, ma kota zgodnego z opisem rasy, kot ten wygrywal juz np BIS a przy ocenie takiego sedziego okazuje sie ze nie zasluguje nawet na certyfikat :?
Obrazek

migotunia

Od: Pt lip 18, 2008 22:26

Post » Nie sie 10, 2008 16:51

Nie wiem jak bylo tutaj ( kazda wystawa to inny przypadek ). Moge tylko napisac co do sedziego z Australii i wystawy w Moscie pare lat temu.
Organizatorzy ponoc bali sie mu zwrocic uwage ze to nie taktowne i ze sedzia moglby poczuc sie urazony.
Dopiero interwencja samych wystawcow spowodowala ze wpore zostalo wszystko sedziemu powiedziane !!
:cry:

Wystawa wtedy odbywala sie po jakiejs konferencji ale jakiej i na jaki temat tego juz nie pamietam. !!
Ostatnio edytowano Nie sie 10, 2008 18:11 przez CZANKRA, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

CZANKRA

Post » Nie sie 10, 2008 17:29

Fajni organizatorzy ktorzy zapraszaja sedziego ktoremu nawet nie chce sie sprawdzic wg jakiego standardu powinien oceniac koty :?
Zastanawia mnie kompletny brak odpowiedzialnosci takich ludzi. Hodowcy niech placa za wystawe (niemale pieniadze), niech jada kilkadziesiat lub kilkaset kilometrow (kosz paliwa lub biletow pkp), niech placa za hotel a potem niech sie okaze ze to wszystko dla papierka ktory moga sobie do kosza na smieci wyrzucic.
Wstyd normalnie, za organizatorow i za takiego sedziego :evil:
No i jak mozna zwrocic uwage sedziemu ktory odwala fuszerke, jeszcze sie biedaczyna obrazi :roll: Hodowce mozna potraktowac byle jak, zawsze mozna mu powiedziec ze ma po prostu fatalne koty :evil:
Obrazek

migotunia

Od: Pt lip 18, 2008 22:26

Post » Nie sie 10, 2008 20:43

w niedzielę BOB1 to abisiek sorelowy, w sobotę BOB2 ABY n
WOW :D
mam nadzieję, zę gdzieś będą zdjęcia :D
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pon sie 11, 2008 8:52

Uff... to wygląda na to, że mieliśmy dużo szcęścia trafiając na tej wystawie do sędziów FIFE bo dzięki temu nasze kociaki zakończyły kolejne tytuły:
Nora International Champion
a
Benek Grand International Champion :D

IGMUTANKA

Od: Czw maja 15, 2008 11:08

Post » Wto sie 12, 2008 10:42

W sobotę po wystawie była wielka ucieczka kotów od pani australia, zostało jej na niedzielę 27 kotów a i tak skończyła godzinę po wszystkich ;)

do galerii dodałem ostatnie zdjęcia :)
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Wto sie 12, 2008 11:08

lrafal pisze:W sobotę po wystawie była wielka ucieczka kotów od pani australia, zostało jej na niedzielę 27 kotów a i tak skończyła godzinę po wszystkich ;)

do galerii dodałem ostatnie zdjęcia :)
której galerii?
na miau nie widzę :oops:
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Wto sie 12, 2008 11:21

Nie dziwie sie wystawcom.
Dobrze ze nie bylo mnie na tej wystawie - oszczedzilam sobie stresu !!

Mam nadzieje ze nastepna wystawa w Bratyslavie nie bedzie obfitowac w takie nieprzyjemne zgrzyty.

Nie potrzeba aby organizatorzy wystaw FIFE eksperymentowali i zapraszali sedziow z innych organizacji na zasadzie ciekawostki !!!

Mamy tak duzo sedziow ok 300 ze mozemy zapraszac roznych. Wystarczy tylko jak organizatorzy wystaw wczesniej ich zaprosza.

Polecam takich sedziow jak:

BEATRIZ ALEJANDRE T. de AYALA - I,IV
ADRIANA V. de BAVA
Karina Bjuran - I,II
Monica Bokström
Britta Busse
JOSE CLOVIS do PRADO Jr.

i wielu innych

Niektore nazwiska znane inne mniej a niektore bardzo egzotyczne

Wystarczy zaprosic tylko odpowiednio wczesniej

Mysle ze sedzia zaproszony z USA a z Mexyku czy Portugalii bedzie kosztowac jego zaproszenie tyle samo jak nie mniej. :P
Wiec po co kombinowac !!!
Obrazek

CZANKRA

Post » Wto sie 12, 2008 11:22

Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Wto sie 12, 2008 11:29

Go!Go! pisze:
np. takie ''coś'' - z czym absolutnie nigdzie się jeszcze nie spotkałam ..
BML 1 1,0 5 2006-09-04 Ex 1%, BIV

CZANKRA pisze:Ten wpis jest akurat oki. Przypomne jak to jest w rozpisce FIFE

Ohne / without / % - bez certyfikatu !!

Przypomnę zainteresowanym punktację FIFe 8)
- Good : min. 61 punktów
- Very good : min 76 punktów
- Excellent : min 88 punktów
- CAC/CAP : min 93 punktów
- CACIB / CAPIB : min 95 punktów
- CAGCIB / CAGPIB : min 96 punktów
- CACE / CAPE : 97 punktów
i aby kot orzymał BIV musi mieć minimum 95 punktów, a na nominację minimum 97 punktów

A kotek o numerze katalogowym 152 czyżby zmienił kolor w ciągu nocy - w sobotę był ns a w niedzielę ds ( nic nie napiszę o jego wynikach, jakże odmiennych u tego samego sędziego :wink: )
Obrazek

Madzik

Od: Wto gru 09, 2003 21:36

[poprzednia][następna]