28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EKKR

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderator: DoBo

Post » Nie lis 29, 2015 20:01 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

Gosiak104 pisze:
kfiatek 1983 pisze:Pani Kneifel nie nominowała żadnego kastrata, a jednocześnie przyznała CAPS kotu numer 44 - i na CAPS, i na NOM potrzebnych jest 97 punktów.
Kot ostatecznie tyle otrzymał czy nie?

Ten kot wczoraj w BISie pogryzł i podrapał Stewardkę, dlatego sędzia ostatecznie postanowiła nie dawać mu nom (chociaż jako weteran dostał od niej nominację, ale i tak nie był nawet przynoszony do ringu przygotowawczego)

Przepraszam, ale regulamin to regulamin - za 97pkt należy się nom. To, że można zasugerować nie przynoszenie to inna inszość, ale regulamin obowiązuje wszystkich - wystawców i sędziów. A to co było wczoraj się nie liczy.

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Nie lis 29, 2015 20:01 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

Gosiak104 pisze:
phoenix6 pisze:
Gosiak104 pisze:
kfiatek 1983 pisze:Pani Kneifel nie nominowała żadnego kastrata, a jednocześnie przyznała CAPS kotu numer 44 - i na CAPS, i na NOM potrzebnych jest 97 punktów.

Ten kot wczoraj w BISie pogryzł i podrapał Stewardkę, dlatego sędzia ostatecznie postanowiła nie dawać mu nom (chociaż jako weteran dostał od niej nominację, ale i tak nie był nawet przynoszony do ringu przygotowawczego)

A za to nie powinna być wystawiona żółta kartka? Numer 13 - w dniu wczorajszym otrzymał DISQ. Coś się stało podczas oceny?

Nr 13 wczoraj był na moim stole, więc mogę odpowiedzieć :wink: Kotka nie dała się ocenić, jak uderzyła łapą sędzia postanowiła dać dyskwalifikację.

Ale kartki nie przydzieliła?
Obrazek Obrazek Obrazek
Świat z marmuru i.... tęczy ;)
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym :)
Mój świat runął. Nigdy już nic nie będzie takie samo... 31.05.2020 [']

phoenix6

Od: Śro wrz 18, 2013 22:25

Post » Nie lis 29, 2015 20:04 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

kfiatek 1983 pisze:
Gosiak104 pisze:

Przepraszam, ale regulamin to regulamin - za 97pkt należy się nom. To, że można zasugerować nie przynoszenie to inna inszość, ale regulamin obowiązuje wszystkich - wystawców i sędziów. A to co było wczoraj się nie liczy.

Ale mi nie musisz tłumaczyć, ja tylko napisałam jaka decyzja została podjęta. Co i za ile punktów to już się nauczyć zdążyłam.

phoenix6 pisze:
Gosiak104 pisze:
phoenix6 pisze:
Gosiak104 pisze:

A za to nie powinna być wystawiona żółta kartka? Numer 13 - w dniu wczorajszym otrzymał DISQ. Coś się stało podczas oceny?

Nr 13 wczoraj był na moim stole, więc mogę odpowiedzieć :wink: Kotka nie dała się ocenić, jak uderzyła łapą sędzia postanowiła dać dyskwalifikację.

Ale kartki nie przydzieliła?

Wypełniła kartę dys. a to właśnie jest żółta kartka.

Gosiak104

Od: Nie gru 18, 2005 10:36

Post » Nie lis 29, 2015 20:05 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

Gosiak104 pisze:Odnośnie tego:
Kicorek pisze:Minusem było to, że ocenę swojego kota mogłam sobie dopiero przeczytać na dyplomie, bo siedząc daleko na krzesełku raczej i tak niewiele bym usłyszała

przynajmniej u Sarah, nie mogę przyznać Ci Kicoru racji. Sarah wczoraj miała stolik bliżej krzesełek i po ocenie wypisanej mówiła głośno do hodowców siedzących na krzesełkach. Dzisiaj stolik był dalej, więc po zakończeniu oceny albo brała kota na ręce i podchodziła bliżej, albo zapraszała właścicieli i opowiadała o kocie. Ewentualnie nic nie mówiła, bo kot zostawał do porównania i wtedy w trakcie, omawiała każde futro z osobna, kierując się do właścicieli. :)
No własnie - jak ma być porównanie, to na bieżąco się nie słyszy. Poza tym ja lubię pogadać z sędziami :P

Ale ogólnie mi się podobało :)
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Nie lis 29, 2015 20:13 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

Gosiak104 pisze:Wypełniła kartę dys. a to właśnie jest żółta kartka.

Dziękuję za odpowiedź. Nie zawsze DISQ = żółta kartka. Kartki są tylko dla kotów agresywnych na wystawach, a DISQ może być przydzielony z różnych przyczyn; ciężarna lub karmiąca kotka na wystawie, wady u kota - np. niezgodne ze standardem danej rasy, problemy zdrowotne.
Obrazek Obrazek Obrazek

phoenix6

Post » Nie lis 29, 2015 20:38 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

phoenix6 pisze:

Dziękuję za odpowiedź. Nie zawsze DISQ = żółta kartka. Kartki są tylko dla kotów agresywnych na wystawach, a DISQ może być przydzielony z różnych przyczyn; ciężarna lub karmiąca kotka na wystawie, wady u kota - np. niezgodne ze standardem danej rasy, problemy zdrowotne.

aza pisze:W regulaminie Wystawowym FIFe w tabeli wad dyskwalifikujących kota w punkcie 8,1 jest wyraźnie napisane że wnioskować o niedopuszczenie do dalszych wystaw (Żółta Kartka) może federacja krajowa lub klub organizujący wystawę. (...).

viewtopic.php?f=43&t=169106&p=11171048&hilit=%C5%BC%C3%B3%C5%82ta+kartka#p11171048
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie lis 29, 2015 22:46 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

Baaardzo mi się podobało. Szybko, bez nerwów, dużo miejsca. Naprawdę mega plus dla EKKR za innowację.
Super praca stewarrdów.
Oczywiście pewnie znalazłoby się jakieś minusy, ale wiadome jest, że zawsze się cos pojawi- jak np to, że nie wszyscy sędziowie opowiadali szczegoowo o swpich ocenach/wyborach, ale to nie wina organiztora :)
mam nadzieje, że więcej klubów wprowadi taki sposób organizacji wystawy

Baaaardzo dziękuję za przemiłe spotkanie wielu daaaaaaawwno nie widzianych osób :1luvu:

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Nie lis 29, 2015 22:55 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

kfiatek 1983 pisze:
Gosiak104 pisze:

Należy mieć 97 pkt, żeby NOM wchodził w grę. 97 nie oznacza automatycznie NOM - nominacja jest w dalszym ciągu w gestii sędziego. Widziałem to nie raz i nie dwa na najróżniejszych wystawach.

A wystawa była ciekawa. Jako dość młody wystawiacz starego systemu nie miałem okazji zobaczyć. Czy było lepiej? Na pewno ciszej i spokojniej, a to już spory plus.

Do zobaczenia następnym razem.

LittleDevils

Od: Wto mar 13, 2012 13:25

Post » Nie lis 29, 2015 23:29 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

Stewardzi system musieli opanować w 5 minut. Mam nadzieję, że wystawcy (niektórzy) ogarną system też. Problemem okazało się pozostanie w strefie wystawcy, bo ja muszę usłyszeć/zrobić zdjęcie/popatrzeć. Całe szczęście większość wystawców rozumiała o co chodzi.

Gosiak104

Od: Nie gru 18, 2005 10:36

Post » Nie lis 29, 2015 23:33 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

MariaD pisze:
phoenix6 pisze:

aza pisze:W regulaminie Wystawowym FIFe w tabeli wad dyskwalifikujących kota w punkcie 8,1 jest wyraźnie napisane że wnioskować o niedopuszczenie do dalszych wystaw (Żółta Kartka) może federacja krajowa lub klub organizujący wystawę. (...).

viewtopic.php?f=43&t=169106&p=11171048&hilit=%C5%BC%C3%B3%C5%82ta+kartka#p11171048

System "żółtych kartek" powstał głównie z myślą o agresywnych kotach, bo to jest największy problem na wystawach jakby nie patrzeć.
Obrazek Obrazek Obrazek

phoenix6

Post » Pon lis 30, 2015 8:29 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

LittleDevils pisze:Należy mieć 97 pkt, żeby NOM wchodził w grę. 97 nie oznacza automatycznie NOM - nominacja jest w dalszym ciągu w gestii sędziego. Widziałem to nie raz i nie dwa na najróżniejszych wystawach.

Niestety jesteś w błędzie. To co widziałeś nie raz nie dwa jest bez znaczenia. Jeśli sędzia przyznaje kotu CACS lub CAPS i kot nie ma konkurencji w porównaniu do BISu u tego sędziego, to sędzia ma obowiązek nominawać kota, który jego zdaniem otrzymał 97 pkt. Dlatego też CAPS czy CACS nie jest dla każdego kota.

EverGreen

Od: Pon sty 30, 2006 21:56

Post » Pon lis 30, 2015 8:33 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

Osobiście bardzo lubię ten system, ale pod warunkiem, że sędziowie omawiają szczegółowo koty podczas oceny. Wtedy zarówno właściciel i reszta mogą usłyszeć, co i jak. Z pewnością nie jest to ciekawe, jak sędzia nic lub zdawkowo coś mruczy pod nosem. I w sumie nie wiadomo wtedy o co chodzi.

EverGreen

Post » Pon lis 30, 2015 9:14 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

Cos się chyba nie którym z WAS pomieszało

Jeżeli Sędzia nie nominuje, to jest to jego decyzja, i koniec !!

Pięknie było na jesiennej wystawie we Wrocławiu, w zeszłym roku...... Sędzia poprosił do nom, 4 czy 3 kocury.... a następnie każdemu powiedział dlaczego nie nom .

Koty te otrzymały wcześniej certyfikaty.

Decyzja Sędziego, jest ostateczna i nie podważalna !!
Obrazek

malgosia_07

Od: Wto lis 28, 2006 15:42

Post » Pon lis 30, 2015 9:19 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Pon lis 30, 2015 9:26 Re: 28 - 29.11.2015 MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA KOTÓW RASOWYCH EK

malgosia_07 pisze:Cos się chyba nie którym z WAS pomieszało

Jeżeli Sędzia nie nominuje, to jest to jego decyzja, i koniec !!

Pięknie było na jesiennej wystawie we Wrocławiu, w zeszłym roku...... Sędzia poprosił do nom, 4 czy 3 kocury.... a następnie każdemu powiedział dlaczego nie nom .

Koty te otrzymały wcześniej certyfikaty.

Decyzja Sędziego, jest ostateczna i nie podważalna !!

Nic się nie miesza, taka sytuacja nie może mieć miejsca przy otrzymaniu certyfikatu CACS i CAPS. A sędzia to nie bóg, jego ocena jest niepodważalna w konkretnym zakresie, ale to noe oznacza że nie może być błędna. Warto czytać ze zrozumieniem i choć postarać się rozumieć przepisy. Może warto poprosić sędziów o opinię. Kilku w Polsce jest ;)

EverGreen

[poprzednia][następna]