Jako laik i milosnik kociastych ,ja osobiscie patrze na to co sie stalo inaczej- na tyle juz siedze w kotach ,ze wiem ,ze nie kazdemu hodowcy chce sie zadawac sobie trud i utrzymywac "darmozjady"

czyli koty po zakonczonej karierze hodowlanej( weteranów).
Rozumiem ,ze sa czasem powody dla ktorych ktorys dla swego dobra musi byc oddany w dobre rece.Ale przeciez nie zawsze tak musi byc i sa hodowle ,ktore sie zamykaja ,bo juz maja duzo emerytow i nie chca przekacac stada.
Ale tym bardziej uwazam ,ze sedziowie ,a jak rozumiem sedzia tez jest hodowca powinien doceniac koty weteranów -bo one swiadcza wlasnie o hodowcy -ze jest w stanie tego kota utrzymac przez tyle lat mimo kariery hodowlanej w takim stanie ,ze mozna go pokazac w dalszym ciagu z duma na wystawie
Jak bylam na dwoch wystawach to wlasnie takich kotow wypatrywalam z ciekawoscia wielka. Dla mnie weteran jest wizytowka hodowli.
Gdyby kot wygladal fatalnie ,to pewnie ,ze nie ma mowy o podwazaniu kompetencji sedziego -ale jesli jeden sedzia tylko uwaza kota za beznadziejnego ,a reszta uwaza kota za super ,to dla mnie nie osoba piszaca na forum podwaza jego kompetencje ,tylko sam sedzia sobie szkodzi i udowadnia brak kompetencji.
Kazdy sedzia musi zdawac sobie sprawe ,ze jego sedziowanie podlega ocenie ,a zalatwianie wszysktiego cichcem jest wg mnie po prostu nie fair- jesli ta sedzina oceniala "dziwnie" to powinna sobie z tego zdac sprawe i wyciagnac wnioski na przyszlosc.
Najbardziej mnie zdziwiala mozliwosc-ze ktos oceni kota ex1 ,a po poludniu okaze sie ,ze kot ma inna ocene-to mnie osobiscie nie miesci sie w glowie
I protestuję ,ze jedno jabłko świadczy o całym sadzie-figa prawda. Wiekszosc sedziow stara sie jak moze i tyle

.Ja rozumiem ,ze kazdy osad jest subiektywny ,ale bez przesady -standard jest jeden. Jesli uslysze od sedziego ,ze ogon jest kiepski ,to mam prawo sadzic ,ze nastepny sedzia niestety to samo mi powie, bo zna standard.A wystawiajacy sa chyba tez po to ,by sie czegos na tej wystawie nauczyc? Czy ja naiwna jestem jak zwykle?

A juz pisanie ,ze w sedziowaniu ma wplyw to jaka byla kawa,albo kiedy przylecial sedzia itd ,to dopiero jest podwazanie opinii sedziom

i za to akurat sedziowie naprawde mogliby sie obrazic

Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.