[Wystawa] - 22, 23/11/2008 w Poznaniu

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie lis 23, 2008 13:33

Sylwia, takich kwiatków jest niestety wiecej. W katalogu sa zgloszone 2 koty BRI d 24 po BRI h i BRI e. Jednem ma absencje a drugi jest oceniany i oczywiscie dostał certyfikat. Tyle ze na pierwszy rzut oka widac ze to nie pregus tylko kot duszasty. Miałam okazje juz kilka razy spotkac te koty na wystawie i zawsze sa oceniane jako pregusy. Ci sedziowie to sie chyba powinni jednak troche doszkolic.
Magda
Obrazek

Meg241

Od: Śro sie 29, 2007 13:46

Post » Nie lis 23, 2008 13:55

Mnie strasznie wkurza cos takiego...

W Lodzi w sobote moja koteczka zostala oceniona jako kocur i zabrala ocene swojemu bratu,brat dostal siostry jako kotka.
Jedno z nich szlo do Bisu...uslyszalam ze obojetnie co mam dac to co wyglada lepiej...
Sedzina nie chciala zmienic oceny i mam tak wydane dyplomy

Wkurza mnie to,dlatego iz mam wrazenie ze placimy kase a ktos na odczep sie ocenia nasze koty...
wiekszosc wystaw przestaje byc juz przyjemnoscia....
Czy taki cert jest wazny?
Kotka zgarnela nominacje komus nie ze swojej grupy...

Raf a moze to pomylka koloru w wynikach on line?
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Nie lis 23, 2008 14:05

Tez mnie to wkurza okropnie ale co mozemy zrobic?? Powiesz sedziemu ze ten kot to ma inny kolor??
Ja sama mam kota pointa i uwazam ze jest rudy, ale sedziowie sie uparli ze to kremak. robiłam mu dwie oceny koloru, ma skonczonego intera jako kremak a ja dam sobie rece uciac ze to rudy. I co ja mam zrobic w tej sytuacji?? Nic nie moge bo zeby zmienic mu kolor musiałabym miec ocene koloru a ta juz dwa razy wyszła na kremaka.
Magda
Obrazek

Meg241

Post » Nie lis 23, 2008 14:38

Ale ta koteczka robi juz chyba IC albo GIC ma w rodowodzie kolor fy a nie ny,genetycznie nie jest mozliwy inny kolor.
Szkoda ze wlascicielka nie zareagowala...
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Post » Nie lis 23, 2008 15:14

A, no to calkiem inna sytuacja i dziwne ze włascicielka nie zareagowała. Myslalam ze chodzi o taka sytuacje ze kota ma źle oznaczony kolor.
Tak to calkiem nie rozumiem czemu nie zwrociła uwagi ze jest w złej grupie kolorystycznej. A to jakas poczatkujaca hodowczyni?? Bo chyba tym jedynie mozna sobie tłumaczyc takie zachowanie
Magda
Obrazek

Meg241

Post » Nie lis 23, 2008 15:18

Hodowczyni jest na forum, nick warmianka.

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Nie lis 23, 2008 15:18

To nie jest poczatkujaca hodowczyni :D moze usilowala cos tlumaczyc jak ja w Lodzi...
Widze ze dzisiaj kotka znowu zostala oceniona w zlej grupie i znowu cert...
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Post » Nie lis 23, 2008 15:30

Rozumiem, czyli pewnie cos sedziowie jednak namieszali..... ech, szkoda słow. Mowie, to tak jak w przypadku moje Rudiego ja swoje - sędziowie swoje :evil:
Magda
Obrazek

Meg241

Post » Nie lis 23, 2008 18:59

witam, nie mam pojęcia dlaczego dałam się tak wykołować, przyznaję jednak że to ja popełniłam błąd w zgłoszeniu (właśnie sprawdziłam) .... sama sobie się dziwię, że nie zauważyłam tego wcześniej i że nie zareagowałam na wystawie, bo faktycznie mamy za sobą wiele, wiele wystaw. Zakręciłam się, bo wiele było dziwnych ocen na tej wystawie, wiele dziwnych porównań i pomyłek. Hodowczyni, od której nabyłam koteczkę stała obok niej podczas oceny i tez nie zareagowała. Szok. Dziwię się też obu sędziom, którzy oceniali czarne SIBy i żaden z nich nie zauważył, ze ocenia szylkretkę .... i co teraz? wydana kasa? trudno oddać komuś nominację, ale czy oceny mojej kotki są ważne ? czy można poprawić kolor na dyplomie ?
koty syberyjskie: Azja, Assan, Tobias, Basala, Czarusia, Dziunia Pietrusińska, Olimpia, Ninka, Petunja, Diana i Bunia oraz chow-chow Skotuś ... pozdrawiają serdecznie z Olsztyna

www.koty.syberyjskie.pl
www.chow.pl

warmianka

Od: Sob mar 31, 2007 15:46

Post » Nie lis 23, 2008 19:19

Koloru na dyplomie poprawić się nie da, a oceny uzyskane w niewłaściwej grupie kolorystycznej nie są ważne.
Edit: na stronie internetowej też masz wpisane oznaczenie ny 24 (czyli czarna złocista cętkowana).

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Nie lis 23, 2008 19:23

czyli całkowita wina leży po mojej stronie, bo popełniłam pomyłkę w zgłoszeniu? trudno! mój błąd, moja wina, moja kasa i czas , ale dlaczego żaden z sędziów nie zareagował? co można sądzić o ich ocenach i wiedzy na temat naszych kotów? jak można wśród kotów czarnych nie odróżnić szylkretki? i to tak oczywistej ....

zgłoszenia dokonywałam, patrząc właśnie na moja stronkę, kopiowałam bezmyślnie, w pospiechu przyznaję, stad ten błąd. Ktoś kto robił mi stronkę wpisał niepoprawnie, a ja nie zauważyłam i stąd to wszystko

poniosę konsekwencje, skoro trzeba, trudno się mówi

niemniej .........

regulamin wystawowy FIFe mówi, ze kot może być wystawiany jedynie we właściwej dla siebie klasie (punkt 5.1)! nie ma mowy o grupie kolorystycznej. Petka wystawiana była we właściwej dla siebie klasie, czyli w 5 - Internacjonal Champion

w punkcie 3.9 Regulaminu dotyczącymi dyskwalifikacji, nie ma zapisu o tym, że kot oceniony w nie swojej grupie kolorystycznej jest zdyskwalifikowany

punkt 6.2 mówi, że decyzje sędziowskie są niepodważalne, więc skoro sędzia przyznał certyfikat nawet w złej grupie kolorystycznej to go przyznał .......

....... więc na jakiej podstawie należy sądzić, ze certyfikat nie jest ważny ?
Ostatnio edytowano Nie lis 23, 2008 20:13 przez warmianka, łącznie edytowano 4 razy
koty syberyjskie: Azja, Assan, Tobias, Basala, Czarusia, Dziunia Pietrusińska, Olimpia, Ninka, Petunja, Diana i Bunia oraz chow-chow Skotuś ... pozdrawiają serdecznie z Olsztyna

www.koty.syberyjskie.pl
www.chow.pl

warmianka

Post » Nie lis 23, 2008 19:25

Wiesz, ja się nie znam na złocistych kotach, więc nie powiem Ci, czy to jest oczywisty szylkret czy nie, plus jeszcze zdjęcia przekłamują kolor. Sędziowie sprawdzali jej poduszeczki łapek?

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Nie lis 23, 2008 19:30

tak, nawet dziś sędzia Milcent pokazywała jej łapki uczniowi i coś opowiadała mu po francusku ... i tu nie chodzi o odróżnianiu złota tylko szylkretki - laik odróżni, bo Petka ma dużo rudego i to nie tylko na łapkach ale nawet na samym czubku głowy

www.koty.syberyjskie.pl
www.chow.pl

warmianka

Post » Nie lis 23, 2008 20:41

Meg241 pisze:Sylwia, takich kwiatków jest niestety wiecej. W katalogu sa zgloszone 2 koty BRI d 24 po BRI h i BRI e. Jednem ma absencje a drugi jest oceniany i oczywiscie dostał certyfikat. Tyle ze na pierwszy rzut oka widac ze to nie pregus tylko kot duszasty. Miałam okazje juz kilka razy spotkac te koty na wystawie i zawsze sa oceniane jako pregusy. Ci sedziowie to sie chyba powinni jednak troche doszkolic.

mnie to zawsze denerwuje i w kolorach rudych i kremowych ze duszaki sa wystawiane i oceniane jako pręgusy. I uważam ze wine ponosza za to i niedouczeni hodowcy i sędziowie w jednakim stopniu... sorry moze za mocne słowa, ale...
dlatego z mojej hodowli kot wystawowy/hodowlany pręgowany wychodzi/wyjdzie tylko jak jest FAKTYCZNYM pręgusem ( dwie takie mam na razie e 22) chociażby nie wiem jak doskonały w typie nie był.
Zosia i dwie brytki- Foebe i Cherry

kesja

Od: Pon sie 15, 2005 9:06

Post » Nie lis 23, 2008 22:20

Petunia jest ewidentna szylkretka ! nie ma mowy zeby byla czarna nawet dla laika...
rece opadaja....
warmianka przykro mi....
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

[poprzednia][następna]