[wystawa] Sopot 5-6.07

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon lip 07, 2008 10:27

ja tez wolałabym zamkniete te drzwi,
moja zgrzana kocica w klatce przy tych drzwiach mogła sie nawdychac tego chłodnego powietrza(a było dośc chłodne o dziwo)
gardło gotowe

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Pon lip 07, 2008 10:32

Olivia pisze:(...)Zaliczam się do grona osób niezadowolonych z tych szeroko otwartych drzwi.
nawet sędzia był tym zbulwersowany i pytał, dlaczego drzwi sa otwarte, na jego prośbę podeszłam i poprosiłam o przymknięcie

Każdy problem można rozwiązać. :)

Przymknięte, ale nie ZAMKNIĘTE drzwi i blokada z siatki, reklamy na materiale, banera z otworami - możliwości jest sporo. I zamknięcie ruchu dla samochodów na tyłach podczas oceny. Problem z hałasem zaczął się wtedy, gdy stoiska się zaczęły składać, wynosić rzeczy i z hukiem ładować do samochodów. Nie było problemu w pierwszym dniu.
Przeciągu wielkiego nie było bo nie było wiatru, jedynie dopływ powietrza. Stojąc w otwartych dniach czułam tylko chłodniejsze powietrze.
Trzeba brać pod uwagę wszystkie koty i ludzi.

Wysoka temperatura na sali była z powodu braku wentylacji. Nie wiem co by się działo gdyby na dworze było tak ze 30oC...
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pon lip 07, 2008 10:38

Ale w czasie ocen kotów drzwi były otwarte na ościerz. I wiało po ringu. Sędziemu tez musiało zawiewać po nerkach, skoro odwracał się i zwracał na to uwagę.
Nie była dla mnie komfortowa sytuacja, kiedy kotka podczas oceny co i rusz kurczyła się bo z dworu dochodziły hałasy a okresowo przechodzace deszcze powodowały głośny szum lasu. Naperawdę się nie czepiam, bo wystawa ogólnie była zorganizowana świetnie, ale nie chciałabym wrócić do domu z chorym kotem. Chyba nikt by nie chciał ;)
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Pon lip 07, 2008 11:02

Oczywiście. :) Zgadzam się z tym co napisałaś.

Stąd dla klubu sopockiego zadanie do rozwiązania na następną wystawę - jak zabezpieczyć wentylację na sali tak by dla wszystkich kotów i ludzi była w miarę komfortowa i bezpieczna. :)
Bo zamknięcie na stałe drzwi za ringiem przysporzy, przy naprawdę wysokiej temperaturze - pracy i lekarzowi ludzkiemu i kociemu.

Olivia - jeżeli Twoja kotka była zgrzana to pomyśl o MCO, NFO, SIB...
:(
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pon lip 07, 2008 11:07

dorozd pisze:I jedna wątpliwość: Do Bisów został nominowany miot kotów Neva Masquarade. Z tego co wiem, to nie mogą być nominowane, a tym bardziej wygrać Bisów.
W raporcie dostępnym w necie widnieją jako miot SIB. Ale były to nevy, więc powinno widnieć SIBx.

Może być nominowany w klasach dodatkowych, 16 i 17 to są klasy dodatkowe w FPL
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Pon lip 07, 2008 11:12

MariaD pisze:Olivia - jeżeli Twoja kotka była zgrzana to pomyśl o MCO, NFO, SIB...
:(
Ja sama byłam zgrzana tak, że kotom współczułam wszystkim, jak leci :) Jednak wizja ganiania kota po lesie przerażała mnie chyba bardziej niż upał. Ale ja nerwowa jestem, jeśli o koty idzie ;)
Generalnie jednak, nawet mój krytyczny z natury mąż sie wypowiedział, że jak na taką dużą wystawę to było mało zamieszania :lol:
Sopockie i gdańskie wystawy to moje naj-ulubieńsze razem z łodzkimi i warszawskimi pfa :)
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Pon lip 07, 2008 11:26

lrafal pisze:
dorozd pisze:I jedna wątpliwość: Do Bisów został nominowany miot kotów Neva Masquarade. Z tego co wiem, to nie mogą być nominowane, a tym bardziej wygrać Bisów.
W raporcie dostępnym w necie widnieją jako miot SIB. Ale były to nevy, więc powinno widnieć SIBx.

Niestety w regulaminie wystawowym FIFE nie potrafię odpowiedniego przepisu znaleźć. Możesz dać mi link do takiego przepisu, który reguluje tę sprawę?

Byłabym również wdzięczna za wskazanie odpowiedniego artykułu, ustępu, paragrafu, no i oczywiście odpowiedniego aktu, który reguluje występowanie w BISach oraz przyznawanie/uznawanie certyfikatów dla ras nowo uznawanych?

No i jeszcze jedna wątpliwość. Prosiłabym o interpretację przepisu 1.11. Regulaminu Wystawowego "Rozety i wstęgi", który mówi, iż "Rozety lub wstęgi CAC, CAP, CACIB, CAPIB, CAGCIB, CAGPIB, CACE, CAPE oraz BIV zapewniane przez organizatora."

Jak rozumiem "są", tzn, że są, a nie że organizotor "może w ramach swoich możliwości", albo "powinien", albo "ewentualnie zakupuje"...

dorozd

Od: Sob maja 26, 2007 22:31

Post » Pon lip 07, 2008 11:57

Rafał, dzięki za super fotki z pucharkami z niedzielnego Best In Category I :dance2:

MartaD

Od: Wto gru 14, 2004 14:29

Post » Pon lip 07, 2008 12:19

dorozd pisze:Niestety w regulaminie wystawowym FIFE nie potrafię odpowiedniego przepisu znaleźć..

Regulamin wystwaw. 5.6 pozwala na własne klasy.

Odnośnie certyfikatów dla ras wstępnie uznanych zostało to ustalone na walnym fife w 2007 r i zapisów należy szukać w sprawozdaniach z ga2007
http://felispolonia.pl/doc/ga2007.pdf pk.11 zdaje się jeszcze nie dodano tego do regulaminu.

Rozety - FIFe dostarcza rozetę dla BOB, reszta w miarę możliwości organizatora. W FPL mamy rozety za tytuły ale kluby nie zawsze mają na wystawie czas/ludzi aby je sprzedawać.
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Pon lip 07, 2008 13:50

lrafal pisze:

z tego samego powodu (klasa 16 miotów jest dodatkową klasą FPL, a zasady FIFe dotyczą 12 klas FIFe) w niedzielę został niminowany do BIS'u cudowny miot PEB i został BEST IN SHOW w konkurencji mając miot SIA :D
i w przepisach FIFe nie znajdziesz punktów mówiących o klasach wystawowych ponad te, które tworzy FIFe,
punkt 4.8 Regulaminu Wystawowego mówi m.in. że w tych 12 pierwszych klasach można nominować do panelu tylko rasy w pełni uznane - The breed must be fully recognised poza tymi klasami wszystko zależy od organizatora :D
Ave

Post » Pon lip 07, 2008 14:35

lrafal pisze: Regulamin wystwaw. 5.6 pozwala na własne klasy.

Upoważnia każdy klub organizujący wystawę do utworzenia własnej klasy i zobowiązuje do powiadomienia o tym sędziego.
Czy to jest jednorazowe, ustanawiane przed każdą wystawą? Czy jest jakiś ogólny, dla całej Polski, przepis, bo...
w Sprawozdaniu z ZG z 2007 r. w przepisie z pkt. 11 jest mowa o klasach 15, 16, 17. A więc przepis zakłada, że klasy te istnieją i są na stałe wpisane w "wykaz klas wystawowych"
Skąd zatem wziąć informację/przepis o tym co to są za klasy, kiedy i kto je ustalił, itp.
Tym bardziej, że na tym Zebraniu Generralnym ustalono, iż rasy wstępnie uznane mogą występować m.in w tych klasach.

Ave pisze: z tego samego powodu (klasa 16 miotów jest dodatkową klasą FPL, a zasady FIFe dotyczą 12 klas FIFe) w niedzielę został niminowany do BIS'u cudowny miot PEB i został BEST IN SHOW w konkurencji mając miot SIA

Ok. Wszystko w porządku, tylko jak dotrzeć, do tych wszystkich przepisów, postanowień, zapisów? Gdzie jest to uregulowane? Gdzie można się zapoznać z faktycznym porządkiem wystaw, obowiązkami wystawców i organizatorów? Czy jest jakieś kompendium całej tej wiedzy i wszystkich przepisów regulujących zagadnienie?

lrafal pisze:Rozety - FIFe dostarcza rozetę dla BOB, reszta w miarę możliwości organizatora. W FPL mamy rozety za tytuły ale kluby nie zawsze mają na wystawie czas/ludzi aby je sprzedawać.

Uprę się przy zapisie z regulaminu (1.11), który popostu STWIERDZA, że organizator zapewnia rozety lub wstęgi. Nie ma mowy o sprzedaży, ewentualnościach i wyjątkach: "Rozety lub wstęgi CAC, CAP, CACIB, CAPIB, CAGCIB, CAGPIB, CACE, CAPE oraz BIV są zapewniane przez organizatora."

dorozd

Od: Sob maja 26, 2007 22:31

Post » Pon lip 07, 2008 15:55

Ave,bardzo Ci dziękuję za słowa uznania.Ja też nie miałam pojecia że moje łyse aniołki PEB,mogą być nominowane do BIS-a i zdobyś BIS:)

Salami

Od: Sob lis 25, 2006 22:43

Post » Pon lip 07, 2008 17:04

Hala była fajna - dużo miejsca w sektorach, na ringu, sporo miejsca dla zwiedzających i stoisk.
Jedyne co mnie ogromnie rozczarowalo to sytuacja z naszym miotem.... ani sędzia anie steward słówkiem nie wspomnieli że zostały kociaki nominowane do BIS.... :cry: na karcie też nic nie zostało zapisane. W efekcie nie poszliśmy na BIS.... ogromnie mi żal....
Sądzę że ktoś powinien nas poinformować ( u innych hodowców widziałam takie gwiazdki na patyku które informowały o takich żeczach jak nominacja do BIS - my nic nie dostaliśmy)

Ruvil

Od: Pon lut 19, 2007 17:22

Post » Pon lip 07, 2008 22:07

Ruvil pisze:Hala była fajna - dużo miejsca w sektorach, na ringu, sporo miejsca dla zwiedzających i stoisk.
Jedyne co mnie ogromnie rozczarowalo to sytuacja z naszym miotem.... ani sędzia anie steward słówkiem nie wspomnieli że zostały kociaki nominowane do BIS.... :cry: na karcie też nic nie zostało zapisane. W efekcie nie poszliśmy na BIS.... ogromnie mi żal....
Sądzę że ktoś powinien nas poinformować ( u innych hodowców widziałam takie gwiazdki na patyku które informowały o takich żeczach jak nominacja do BIS - my nic nie dostaliśmy)

byliscie wzywani kilkukrotnie, o ile nie kilkunastokrotnie, ale fakt - to, ze was nie bylo jest takze wina stewarda - powinien po was przyjsc skoro klatka na ringu byla pusta.
Obrazek

wayless

Od: Śro kwi 16, 2008 22:25

Post » Pon lip 07, 2008 22:25

dorozd pisze:Faktycznie - wystawa udana, wszystko fajnie zagrało, nie było żadnych przesunięć w zaplanowanych czasowo punktach programu (wielkie ukłony za to). Na początku było stanowczo za głośno, ale organizatorzy zareagowali i problem przestał istnieć (znów wielkie ukłony).
Ogrom stoisk, różnorodność oferowanego towaru, załatwione gratisy i prezenciki naprawdę cieszyły (ponowny ukłon).

No, ale oczywiście jest ALE.
Jedno poważne zastrzeżenie, które pod koniec zmieniło ocenę tak dobrze przygotowanej wystawy. Zabrakło pucharów dla nominowanych kotów, o których przez dwa dni wystawy bębniono korzystając z nagłośnienia. Wszystkim wszem i wobec ogłaszano, że KAŻDY NOMINOWANY KOT otrzyma pucharek. Niestety nie każdy. W niedzielę sporo kotów odeszło z niczym.

Pucharek nie jest ważny. Zaznaczam tylko, że głupawo to wszystko wyszło. Ja na miejscu organizatotorów paliłabym się ze wstydu mówiąc kolejnemu hodowcy, że przepraszam, ale pucharków już nie ma.

I jedna wątpliwość: Do Bisów został nominowany miot kotów Neva Masquarade. Z tego co wiem, to nie mogą być nominowane, a tym bardziej wygrać Bisów.

tak... gdyby pominac:
opoznienie w otworzeniu hali/przyjmowaniu kotow [ w sobote i niedziele, i niestety nie bylo to 15 minut...]
niemalze brak oswietlenia na hali [w polmroku ciezko jest przygotowac odpowiednio kota do oceny]
platne toalety, w ktorych woda na podlodze byla na wysokosci 0,5 cm [niedziela - godz. 9.00]
balagan podczas przyjmowania kotow w sobote [wydruk wplat z data zamykajaca na 30 czerwca!?!?]
to bylo ok :D
mimo wszystko wrocilismy zadowoleni.
zyczymy kolejnych udanych wystaw
Obrazek

wayless

Od: Śro kwi 16, 2008 22:25

[poprzednia][następna]