MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZAWA

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderator: DoBo

Post » Pon wrz 14, 2015 16:49 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

mów mi Fatum pisze:
KMP2014 pisze:BIS BREED MCO - COŚ MASAKRYCZNEGO !!! Organizacja fatalna, kłótnie przy stoliku z pucharami, dyskusje stewarda z sędzią podczas oceny kota, sami stewardzi w 95% nie potrafili poradzić sobie z kotami!!! Stoliki na pewno im tego nie ułatwiały; za wysokie, za małe dla MCO i mało estetycznie wyglądające worki na śmieci oplatające barową nogę stoliczka. Użytego detergentu też chyba niektóre koty nie tolerowały, choć winą można by też obarczyć stewardów szarpiących się z kotami. I dlaczego, grzecznie pytam, dlaczego dziewczyneczka malutka, ledwie wystająca zza stolik, dostaje do trzymania w BIS dorosłego kocura MCO? Ani nie miała siły, żeby go utrzymać na ręku, ani możliwości by swobodnie postawić go na stoliczku, ani złapać odpowiednio małymi dłońmi... Tu chłopa trzeba! Co to miało być? "Biedronka"?! Pomijam fakt, że z góry było wiadomo czyj kot wygra, ale jakoś rzadko widuję w BIS koty z kiepsko przygotowanym futrem -tu wyjątkowo na nominację zasłużyły takie "kwiatki"... Cóż, ocena sędziego jest niepodważalna... BRAWO dla Nowaków za SUPER EXTRA BIEL kociego futra i puszystą teksturę !!! Inni niech się od Was uczą!

Zapraszamy wszystkich hodowców do pracy na ringu sędziowskim jako steward.
Może niektórzy przekonają się, jakie to łatwe radzić sobie z każdym kotem.

może poprostu nie powinny stewardami być
osoby przypadkowe
nie podjęłabym sie stewardowania,trzymania rasy której nigdy w ręku nie miałam ,tym bardziej w BISie ,gdzie prezentacja kota jest dość ważna ,ale zdaję sobie sprawę że stewardów "na etacie" z doświadczeniem nie ma pewnie aż tylu
Obrazek

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Pon wrz 14, 2015 16:57 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

Narzekający na stewardów powinni się zastanowić, czy ci świetni byli świetni od zawsze, czy może też się uczyli i z czasem doszli do swej świetności?
Każdy kiedyś zaczynał, cokolwiek by nie robił. Ale, jak mawia staropolskie przysłowie, "zapomniał wół..."

LittleDevils

Od: Wto mar 13, 2012 13:25

Post » Pon wrz 14, 2015 17:07 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

LittleDevils pisze:Narzekający na stewardów powinni się zastanowić, czy ci świetni byli świetni od zawsze, czy może też się uczyli i z czasem doszli do swej świetności?
Każdy kiedyś zaczynał, cokolwiek by nie robił. Ale, jak mawia staropolskie przysłowie, "zapomniał wół..."

I jeszcze małe post scriptum: Tak trudno zaprosić dobrych stewardów do współpracy? Czyżby Ci, którzy znają się na rzeczy byli persona non grata? WSTYD i HAŃBA dla "Jedynki" - wykreślam wasze wystawy z moich przyszłych planów -szkoda moich kotów i mojego czasu. Pozdrawiam Kasię Nowak, Maję Kowalewską i Michała Belskiego i wszystkich tych stewardów, z którymi spotkamy się na Łódzkiej wystawie -przynajmniej tam moje koty będą w dobrych rękach !!!!

MŁODZI powinni mieć, od kogo się uczyć !!! czyli od doświadczonych stewardów, którzy powinni stanowić większość.

KMP2014

Od: Czw maja 29, 2014 13:13

Post » Pon wrz 14, 2015 17:07 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

sebas1137 pisze:Zapewne sędzina zinterpretowała przepis o przyznaniu BIVa na swój sposób i teraz musimy to zaakceptować.

Musimy? 8O Zaakceptować ewidentną pomyłkę? 8O

LittleDevils pisze:Narzekający na stewardów powinni się zastanowić, czy ci świetni byli świetni od zawsze, czy może też się uczyli i z czasem doszli do swej świetności?

Ale to rola szefa stewardów by obecnym "cielętom" dać do prezentacji kota, który nie przekracza ich możliwości fizycznych i umiejętności. I ewentualnie zrobić krótki "kurs prezentowania danych ras dla początkujących" przed rozpoczęciem wystawy. Taki kurs widziałam na którejś wystawie - prowadziła go Marzenka Włodarska. :1luvu:

Nie czarujmy się, nieduże dziecko nie dźwignie i nie opanuje kocura MCO. Sama osobiście widziałam kocura MCO prezentowanego w BIS przez dzieciaka - przewiesił sobie kota przez przedramiona bo tylko tak mógł go trzymać. Widok kota i mina hodowcy - bezcenna. 8)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pon wrz 14, 2015 17:16 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

Stewardów zwykle jest za mało, więc trudno, żeby obstawić wszystkie koty w BISie tymi doświadczonymi. Nie ma przecież wyuczonego zawodu: steward. Steward to osoba, która uczy się prezentując koty... prezentując je. Jak ktoś się czuje pewnie w danej rasie czy kategorii to zamiast smarowania na forum przykrych postów pod adresem osób, które z pewnością wykonują swoją pracę najlepiej jak potrafią, mógłby... pomóc.

Na jednej z wystaw zanim rozpoczęły się oceny wystawcy przynieśli swoje koty, żeby stewardzi pod okiem opiekunów owych kotów i szefa stewardów mogli przećwiczyć wystawianie danych ras - bo było coś wspaniałego. Można też przynosząc kota do klatki przed panelem poprosić stewarda o wystawienie kota w określony sposób. Można wreszcie samemu się zgłosić w roli stewarda, i wtedy już w ringu świecić przykładem i na bieżąco korygować błędy początkujących. Można tak dużo konstruktywnych rzeczy zrobić...

lnes

Od: Wto paź 16, 2012 20:36

Post » Pon wrz 14, 2015 17:21 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

lnes pisze:Jak ktoś się czuje pewnie w danej rasie czy kategorii to zamiast smarowania na forum przykrych postów pod adresem osób, które z pewnością wykonują swoją pracę najlepiej jak potrafią, mógłby... pomóc.

i 2 posty powyżej:

KMP2014 pisze:I jeszcze małe post scriptum: Tak trudno zaprosić dobrych stewardów do współpracy? Czyżby Ci, którzy znają się na rzeczy byli persona non grata? WSTYD i HAŃBA dla "Jedynki" - wykreślam wasze wystawy z moich przyszłych planów -szkoda moich kotów i mojego czasu. Pozdrawiam Kasię Nowak, Maję Kowalewską i Michała Belskiego i wszystkich tych stewardów, z którymi spotkamy się na Łódzkiej wystawie -przynajmniej tam moje koty będą w dobrych rękach !!!!

MŁODZI powinni mieć, od kogo się uczyć !!! czyli od doświadczonych stewardów, którzy powinni stanowić większość.
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Pon wrz 14, 2015 17:28 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

sebas1137 pisze:
EverGreen pisze:
lrafal pisze:reg wystawowy 4.8a

wymagana jest obecność konkretnej ilości kotów i ten warunek został spełniony, 344 został oceniony razem z kotami gr7. w wyniku złego określenia koloru sędzia odstąpiła od wpisania konkretnej oceny, kot dostał rekomendację do zmiany koloru i to zrobiliśmy w niedzielę rano.

MCO już wpisujemy.

To nieprawidłowa interpretacja przepisu! Aby przyznać tytuł BIV potrzeba minimum 3 kotów w tym samym kolorze lub grupie kolorystycznej. W tej sytuacji kot 349 wypadł z tego porównania bo sędzia znienił kolor i grupę. Zmiana koloru to nie ocena. Oceną jest kwalifikacja i klasyfikacja. Czyli ex vg g CAC CACIB itd. Sędzia popełnił błąd i sekretariat powinien go zweryfikować.

Przepis wystawowy 6.13 mówi wyraźnie: "decyzja sędziego nie może być zakwestionowana".

Nie wiem, czy się śmiac czy płakac jak widzę, że takie argumenty podaje hodowcom na tacy Prezes FPL, sędzia wszystkich ras, delegat na Walne FIFe i co prawda były ale zawsze sekretarz komisji sędziów i standardów FIFe!!!
Przepis wystawowy 6.13 dotyczy nie kwestionowania decyzji sędziego dotyczącej oceny kota, czyli tego, którego kota wybrał jako najlepszego w jakimkolwiek porównaniu, do certyfikatu, do BIVa czy do Nom BIS.
Przepis wystawowy 6.13 dotyczy nie kwestionowania decyzji sędziego dotyczącej nie przyznania certyfikatu, dyskwalifikacji itd.
Ale sędzia jak każdy człowiek nie jest nieomylny i w tym konkretnym przypadku przepis wystawowy 6.13 nie ma zastosowania, gdy sędzia popełni błąd i złamie inny obowiązujący przepis FIFe, tym bardziej wystawowy na wystawie.
No sorry, ale nie róbmy ludziom wody z mózgu i nie traktujmy ich jak nieuków nie umiejących czytac ze zrozumieniem. Po to na końcu regulaminu są tabele i słupki, żeby każdy zrozumiał, tym bardziej sędzia. SZOK!!!!

EverGreen

Od: Pon sty 30, 2006 21:56

Post » Pon wrz 14, 2015 17:36 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

lnes pisze:Stewardów zwykle jest za mało, więc trudno, żeby obstawić wszystkie koty w BISie tymi doświadczonymi. Nie ma przecież wyuczonego zawodu: steward. Steward to osoba, która uczy się prezentując koty... prezentując je. Jak ktoś się czuje pewnie w danej rasie czy kategorii to zamiast smarowania na forum przykrych postów pod adresem osób, które z pewnością wykonują swoją pracę najlepiej jak potrafią, mógłby... pomóc.

Na jednej z wystaw zanim rozpoczęły się oceny wystawcy przynieśli swoje koty, żeby stewardzi pod okiem opiekunów owych kotów i szefa stewardów mogli przećwiczyć wystawianie danych ras - bo było coś wspaniałego. Można też przynosząc kota do klatki przed panelem poprosić stewarda o wystawienie kota w określony sposób. Można wreszcie samemu się zgłosić w roli stewarda, i wtedy już w ringu świecić przykładem i na bieżąco korygować błędy początkujących. Można tak dużo konstruktywnych rzeczy zrobić...

Ja się tylko zastanawiam nad jednym Ines... Osoba ukrywająca się pod tym nikiem zjechała 90% stewardów aktywnych wystawowo, w tym kilka 'gwiazd' naszego światka.
Na następnych wystawach chyba sam(a) będzie te koty nosić...
A nie, zaraz, właścicielowi nie wolno w panelu :ryk:

Z moim kotem stewardka też miała problem, ale zamiast pisać gniewne posty o złych stewardach podpowiedziałem jej, co zrobić, żeby było jej o wiele łatwiej. Każdy ma swoje sposoby, jak widać...

LittleDevils

Od: Wto mar 13, 2012 13:25

Post » Pon wrz 14, 2015 17:42 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

sebas1137 pisze:
EverGreen pisze:
Witek Nowak pisze:A ja w kwestii formalnej: czy osoba, która ma sędziowanie równoległe (a konkretnie Lena Vencliková) ma prawo prezentować kota w panelu BIS?

Nie ma takiego prawa. To sprawa dyscyplinarna.

A jaki problem jest w tym, że uczeń sędziowski chwilowo wystąpi jako "steward" na panelu BIS? Jakiś przepis o tym mówi cokolwiek?

Problem jest taki sam jakby sędzia oceniający koty na danej wystawie np. kategorii II wpadł chwilowo na pomysł, że w sumie to kategorię III to on może prezentowac jako steward, albo usiąśc w sekretariacie i podrukowac dyplomy, żeby pomóc. Bo przecież jest tak nudno siedząc przy stole sędziowskim, niczego nie trzeba się uczyc.
Niestety żaden przepis nie mówi nic konkretnego na ten temat. Choc pkt.1.2 regulaminu sędziów dotyczący kodu etycznego pracy sędziego kończy się zdaniem: "The rules are also applicable to Student Judges." I mnie to wystarczy.
Ostatnio edytowano Pon wrz 14, 2015 18:24 przez EverGreen, łącznie edytowano 1 raz

EverGreen

Od: Pon sty 30, 2006 21:56

Post » Pon wrz 14, 2015 17:51 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

Stewardzi sami zgłaszają chęć udziału w wystawach, a tego typu wpisy raczej do tego nie zachęcają :(

Niestety nie było mnie na tej konkretnej wystawie i trudno mi się odnieść do tego, co się tam działo. Ale sama jestem początkującym stewardem i choć bardzo się staram, przyglądam się uważnie jak hodowcy trzymają swoje koty, przeglądam zdjęcia z wystaw, przed każdą "swoją" wystawą czytam standardy rasy, a wiedząc jakiego kota będę trzymać w BISie zawsze staram się złapać jego opiekuna gdy przynosi kota do klatki przed panelem i zapytać w jaki sposób zaprezentować kota, żeby czuł się dobrze i wyglądał korzystnie - to nie wystawiam kotów idealnie, bo to wymaga praktyki, doświadczenia i... pewności siebie. Choć sama do tej pory po tyłku nie dostałam (no, tylko od Pani Marzenki, ale od tego szef stewardów jest :wink: ), to kilka razy słyszałam jak wystawca jechał po stewardzie z góry na dół i niestety bardzo trudno jest zachować tak potrzebną w pracy stewarda pewność siebie, gdy zamiast skupić się na trzymanym kocie to w głębi duszy człowiek się zastanawia, czy po zejściu z ringu ktoś mu nie urządzi sceny.

I żeby była jasność - nie chodzi mi o to, żeby się ze stewardem obchodzić jak z jajkiem. Ale jeśli widzimy, że steward popełnia błędy prezentując kota, to dużo bardziej konstruktywnie będzie zwrócić w rzeczowy sposób uwagę, co było nie tak i poinstruować jak zrobić, by było lepiej. Kto tego stewarda nauczy lepiej niż hodowca danej rasy? Nikt nie jest osobą bardziej kompetentną :ok:

lnes

Post » Pon wrz 14, 2015 17:58 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

LittleDevils pisze:
lnes pisze:Stewardów zwykle jest za mało, więc trudno, żeby obstawić wszystkie koty w BISie tymi doświadczonymi. Nie ma przecież wyuczonego zawodu: steward. Steward to osoba, która uczy się prezentując koty... prezentując je. Jak ktoś się czuje pewnie w danej rasie czy kategorii to zamiast smarowania na forum przykrych postów pod adresem osób, które z pewnością wykonują swoją pracę najlepiej jak potrafią, mógłby... pomóc.

Ja się tylko zastanawiam nad jednym Ines... Osoba ukrywająca się pod tym nikiem zjechała 90% stewardów aktywnych wystawowo, w tym kilka 'gwiazd' naszego światka.
Na następnych wystawach chyba sam(a) będzie te koty nosić...
A nie, zaraz, właścicielowi nie wolno w panelu :ryk:

Z moim kotem stewardka też miała problem, ale zamiast pisać gniewne posty o złych stewardach podpowiedziałem jej, co zrobić, żeby było jej o wiele łatwiej. Każdy ma swoje sposoby, jak widać...

zgadzam się, że początek breed bisa to była masakra.
ale nie zgadzam się jeśli chodzi o ocenę pracy stewardów, Rozumiem , że w kwestii małej dziewczynki chodzi o Ines?
Proszę wybczaczyc ale dziewczyna radzi sobie naprawdę nieźle.
każdy steward mając wątpliwośc jak nieśc kota pyta o to przed wyjęciem kota z klatki.
Fakt , ze nie było Kasi i Majki - ale chciałabym spytac którzy z pozostałych stewardów byli niedoświadczeni? Aneta, Ania, Asia, Ilona, Małgosia? Z tego co wiem to w Łodzi skład stewardów będzie raczej podobny :-) (plus Kasia i Maja oczywiście :-))
Mojej szczęście w kolorze Blue

bluecats

Od: Czw sty 08, 2004 10:12

Post » Pon wrz 14, 2015 18:02 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

bluecats pisze:Rozumiem , że w kwestii małej dziewczynki chodzi o Ines?

Najwyraźniej tak, ale nie o tą, która wypowiada się w tym wątku - tak dla jasności :ok:

lnes

Post » Pon wrz 14, 2015 18:29 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

EverGreen pisze:
sebas1137 pisze:
EverGreen pisze:
Witek Nowak pisze:A ja w kwestii formalnej: czy osoba, która ma sędziowanie równoległe (a konkretnie Lena Vencliková) ma prawo prezentować kota w panelu BIS?

A jaki problem jest w tym, że uczeń sędziowski chwilowo wystąpi jako "steward" na panelu BIS? Jakiś przepis o tym mówi cokolwiek?

Problem jest taki sam jakby sędzia oceniający koty na danej wystawie np. kategorii II wpadł chwilowo na pomysł, że w sumie to kategorię III to on może prezentowac jako steward, albo usiąśc w sekretariacie i podrukowac dyplomy, żeby pomóc. Bo przecież jest tak nudno siedząc przy stole sędziowskim, niczego nie trzeba się uczyc.
Niestety żaden przepis nie mówi nic konkretnego na ten temat. Choc pkt.1.2 regulaminu sędziów dotyczący kodu etycznego pracy sędziego kończy się zdaniem: "The rules are also applicable to Student Judges." I mnie to wystarczy.

Czyli jaki jest to problem, bo w żadnym poście (w tym konkretnym temacie) nie został wyartykułowany??

sebas1137

Od: Sob gru 03, 2011 19:06

Post » Pon wrz 14, 2015 18:35 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

sebas1137 pisze:
EverGreen pisze:
sebas1137 pisze:
EverGreen pisze:

Czyli jaki jest to problem, bo w żadnym poście (w tym konkretnym temacie) nie został wyartykułowany??

Problem leży w etyce - pani Lena Vencliková jest osobą znaną w środowisku sędziowskim i jednocześnie dość kontrowersyjną w środowisku hodowców.
Więc czy prezentacja kota przez sędziego w BIS nie miała wpływu na wynik? Czy prezentacja kota przez sędziego w panelu BIS jest etyczna? Czy naprawdę zabrakło stewardów?
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Pon wrz 14, 2015 18:44 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA 12-13 WRZEŚNIA 2015 JEDYNKA WARSZ

A jaki problem jest w tym, że uczeń sędziowski chwilowo wystąpi jako "steward" na panelu BIS? Jakiś przepis o tym mówi cokolwiek?[/quote]

Niestety żaden przepis nie mówi nic konkretnego na ten temat. Choc pkt.1.2 regulaminu sędziów dotyczący kodu etycznego pracy sędziego kończy się zdaniem: "The rules are also applicable to Student Judges." I mnie to wystarczy.[/quote]

Czyli jaki jest to problem, bo w żadnym poście (w tym konkretnym temacie) nie został wyartykułowany??[/quote]

Problem leży w etyce - pani Lena Vencliková jest osobą znaną w środowisku sędziowskim i jednocześnie dość kontrowersyjną w środowisku hodowców.
Więc czy prezentacja kota przez sędziego w BIS nie miała wpływu na wynik? Czy prezentacja kota przez sędziego w panelu BIS jest etyczna? Czy naprawdę zabrakło stewardów?[/quote]

Panie Witku, ale czy naprawdę Pan uważa, że taka sytuacja ma wpływ na decyzję sędziów w czasie BIS. Dlatego, że znają Lenę???? Nawet na wystawie światowej stewardami są sędziowie i uczniowie sędziowscy. Proszę tylko spojrzeć na listę stewardów na Malmo w tym roku :D

sebas1137

Od: Sob gru 03, 2011 19:06

[poprzednia][następna]