Wystawianie kota w CFA

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Śro wrz 28, 2011 8:41 Wystawianie kota w CFA

Mam pytanie dotyczące wystawienia kota na wystawie CFA.

Załóżmy taki wariant - kupuję kota, który urodził się w hodowli CFA.
Ja mam zarejestrowaną hodowlę w FIFe - kociak dostaje od swojego hodowcy rodowód CFA, ja go nostryfikuję w FIFe,

Jak dobrze rozumiem, kociak nadal ma rodowód CFA i mógłby tez być wystawiany na wystawach CFA?
A co ja muszę zrobić, żeby móc z nim na takiej wystawie się pojawić?
Czy powinnam zarejestrowac hodowlę z przydomkiem w CFA? Czy mogę go wystawiać bez zakładania hodowli? Chcę go tylko wystawiać, nie chcę hodować.
Jak wygląda rejestracja w CFA? Rejestruję się jako osoba, a do tego mogę dodatkowo wystąpić o przydomek - tak jak w FIFe? A może wystarczy, że kot ma rodowód CFA, żeby go wystawić?

Kto mnie oświeci?
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro wrz 28, 2011 21:51 Re: Wystawianie kota w CFA

Po pierwsze musisz zarejestrowac swoja hodowlę w CFA+koty
a reszte doczytaj sobie na stronie CFA

Isia23

Od: Nie lut 11, 2007 22:07

Post » Czw wrz 29, 2011 18:34 Re: Wystawianie kota w CFA

praktyczne wskazówki - najlepiej jak uzyskasz od hodowcy, który ci powierzy swojego kociaka
/ skoro ma on być z innej federacji np. CFA, to hodowca tam zarejestrowany i bywający na wystawach może ci najlepiej opowiedzieć o formalnościach i przebiegu takiej wystawy
a jest ona bardzo, bardzo inna od ''fifowej'' ... /
na przestrzeni ostatnich lat nie kojarzę żadnego hodowcy polskiego, czy opiekuna persa( bo tej dywizji pewnie będziesz chciała jak najwięcej ), który aktywnie uczestniczył w wystawach CFA i uzyskał tytuł dla wystawianego przez siebie kota - mimo, że wystawy tej federacji miewamy już całkiem, całkiem bliziutko ...

na wystawach CFA prezentował swoje koty Pan Tomasz Waluśkiewicz - i posiada on nie tylko sporo cennej wiedzy, ale i chętnie służy pomocą
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Czw wrz 29, 2011 19:26 Re: Wystawianie kota w CFA

Dziękuję 8)

Z moim hodowcą rozmawiałam, wie tylko o hodowlach wystawiających koty. Nie wie, czy ktoś bez hodowli wystawia dla samego pokazania np kastrata. Przynajmniej w "naszej" rasie i kolorze żadnej takiej osoby nie kojarzy. Dlatego pytam tu ;)

Wiem, ze wystawa CFA jest zupełnie inna, tu mogę liczyć na pomoc i opiekę hodowcy. Ja jednak nie chcę zakładać hodowli jeszcze w CFA - wystarczy, ze musiałam to zrobić w FIFe, żeby w ogóle mieć szanse na kota dobrego w typie :oops:

Wystawy CFA tak w ogóle są daleko od nas i na pewno, jeśli będę chciała kota pokazać, pojadę np raz, dwa w roku. I nie chodzi mi o zdobywanie tytułów, ale o samą możliwość porównania z kotami w tej samej rasie i kolorze. Na naszych wystawach mój kot będzie najczęściej jedynym przedstawicielem i o BIVa raczej nie będzie miał szansy powalczyć ;)
Trochę lepiej w sąsiednich krajach, ale jak mam jechać przez pół Europy i w rezultacie i tak mieć jedynego przedstawiciela w kolorze to jednak wolę wystawę CFA (gdzie spotkam zresztą wszystkich poznanych podczas poszukiwań kociaka hodowców :lol: )

Jak pisałam kot jest z hodowli CFA, więc będzie miał rodowód CFA, będę też miała green slip, więc nie będzie problemu z rejestracją w CFA.
Obrazek

Avian

Post » Czw wrz 29, 2011 19:32 Re: Wystawianie kota w CFA

a o jaką rasę chodzi ?
Ave

Post » Czw wrz 29, 2011 19:35 Re: Wystawianie kota w CFA

O persa, zeby było śmiesznie ;)

Ale szynszylowy, więc u nas brak ...
Obrazek

Avian

Post » Czw wrz 29, 2011 19:38 Re: Wystawianie kota w CFA

czy np. Wiedeń - to jazda przez pół Europy ... ?

no i wystawianie w CFA ma troszkę inną filozofię prezentacji kota
/ z kotem słabym lub przeciętnym - nie ''wyjeździ się'' tytułu ... jak to można zrobić w FIFe /

ale - nawet bez kota bardzo gorąco polecam bywanie, obserwację i podziwianie na żywo kotów
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Czw wrz 29, 2011 19:43 Re: Wystawianie kota w CFA

Go!Go! pisze:czy np. Wiedeń - to jazda przez pół Europy ... ?

No właśnie o tym piszę - wolę podjechac do Wiednia i mieć z kim porównać moje kocię, niż jechać np do Włoch na FIFowską wystawę (bo bliżej nie ma gwarancji, że szynszylki będą wystawiane).
Większość "szynszylowego świata" uciekła do CFA i TICA ...
Obrazek

Avian

Post » Czw lut 27, 2014 12:33 Re: Wystawianie kota w CFA

Założyłam wątek 3 lata temu, przez ten czas kot mi dorósł ;) A ja sama dojrzałam do próby w CFA ;)

Mam plan pojechać za parę miesięcy na kilka wystaw. Teorię przyswoiłam, reguły, punkty itp. Przez ostatnie lata pojeździłam na wystawy TICA, wiec inny niż w FIFe system ocen już mnie nie przeraża. Wiem juz, że oceny w CFA wyglądają bardzo podobnie.
Za to nie mogę do końca pojąć podziału kotów na nie-championy, championy i grandy. Doczytałam, ze zaczynając z dorosłym, nie-kastratem, zgłaszam go klasy open. Ale z jakimi kotami konkuruje i jak zostaje championem? Czy na swojej pierwszej wystawie mój kot będzie też z takimi "świezynkami" oceniany? Na które wystawowe osiągnięcia zwracać uwagę, a które sa mniej ważne? Best in Color Breed, Best Cat? Które z nich sa najważniejsze i mogą dać nadzieje na finał? Czy każdy sędzia robi swój niezależny finał (jak w TICA)?

Czy przez te ostatnie 3 lata jednak ktoś z was spróbowął swoich sił na wystawie CFA i mógłby sie podzielić swoimi doświadczeniami?
Obrazek

Avian

Post » Czw lut 27, 2014 16:21 Re: Wystawianie kota w CFA

Ale w Italii też masz wystawy CFA - ostatnio była w Rzymie 22-23.02.2014 ;)

Była to wystawa bliźniacza razem z WCF i TICA. I zrobiło się wokół niej sporo zamieszania za sprawą prezydenta ANFItalia - Gianfranco Mantovani a dlaczego? O tym m.in. tutaj. W wielkim skrócie wszystko co nie FIFe jest beeee
Dziwiłem się, że bywa politycznie u nas. Ale jak widać, za granicą nie jest lepiej ;)
A niby wszystkim przyświeca hasło "dobra kotów". Ta jasne :twisted:

A wystawy CFA polecam :ok:
Warto pojechać, chociażby żeby zobaczyć i zostać z otwartą koparą :lol:
Ostatnio edytowano Czw lut 27, 2014 16:29 przez eju, łącznie edytowano 1 raz

eju

Od: Pt cze 19, 2009 19:04

Post » Czw lut 27, 2014 16:27 Re: Wystawianie kota w CFA

Wiem, ze była.
I wiem, ze są w zasięgu i inne, wybór jest bardzo duży 8)

Tylko chciałabym pojechać z jakąś choć szczątkową wiedzą o co w tym wszystkim chodzi ... zeby czegoś nie przegapić :kotek: Dlatego chętnie przed wyjazdem posłuchałabym rad bardziej doświadczonych już na CFA-skim polu ;)
Obrazek

Avian

Post » Czw lut 27, 2014 19:14 Re: Wystawianie kota w CFA

Bylam na dwudniowej wystawie CFA i nie spodobalo mi sie, wiec wiecej nie pojade. Nie ma podzialu na plec i BIS byl spedem wszystkich mozliwych kotow. Takze moja nominowana kotka konkurowala z moim nominowanym kocurem i masa innych. Amerykanscy sedziowie nie znali europejskich standardow i oceniali naprawde dziwnie, wiec BIS-y wygrywaly koty nie spelniajace podstawowych kryteriow rasy. Podwojna ocena wygladala tak, ze jeden sedzia pisal, a drugi sedzia bez ogladania kota sie pod tym podpisywal, czego wiekszosc niemieckich zwiazkow nie uznaje. Wszyscy sedziowie byli all breed, a wiadomo, ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Na klatkach byly tylko numery, wiec zwiedzajacy nie mieli pojecia co ogladaja i nagabywali natretnie hodowcow w stylu: Panie, co to za kot. Ogolnie wystawa nieprzyjazna hodowcom i widzom, malo atrakcyjna wizualnie, nieciekawa. Z tych, na ktore jezdzilam zdecydowanie najgorsza.
Mój kot jest najlepszym lekarstwem na stres. Kiedy go głaszczę, spływa na mnie spokój. Mam wtedy wrażenie, że dotykam własnej duszy...
Victoria Principal

Obrazek

http://www.vomgnomenwald.de

katarzynka99

Od: Czw kwi 22, 2010 6:57

Post » Czw lut 27, 2014 20:06 Re: Wystawianie kota w CFA

A co to znaczy "nominowany kot" wg CFA?
Obrazek

Avian

Post » Pt lut 28, 2014 7:49 Re: Wystawianie kota w CFA

katarzynka99 pisze:Wszyscy sedziowie byli all breed, a wiadomo, ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego.

W FIFe też są sędziowie "all breed"... 8)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pon mar 03, 2014 15:15 Re: Wystawianie kota w CFA

Avian pisze:A co to znaczy "nominowany kot" wg CFA?

Hmmm, ja nie widzialam zbytniej roznicy w porownaniu do FIFE- nominowane byly koty, ktore w danej kategorii sedziowie uznali za najlepsze w typie. Te, ktore dostaly NOM BIS, byly oceniane przez wszystkich sedziow na scenie. W kazdej turze odpadal jeden kot, az zostaly dwa i z tych sedziowie wylaniali zwyciezce. W CFA kotki sa oceniane wraz z kocurami, a wszystkie kastraty razem. W zadnej klasie nie ma podzialu na plec a jedynie na wiek.

MariaD- ja osobiscie uwazam, ze kazdy sedzia powinien sie specjalizowac w jednej grupie, bo nigdy jeszcze nie spotkalam dobrego sedziego all breed. Wczoraj bylam na wystawie i od sedziny wszystkich kategorii dowiedzialam sie, ze devon powinien miec cofnieta brode i to, ze jest lysy nie jest wada, bo w tej rasie dwa razy do roku kot traci cale futro. Zeby bylo zabawniej u kotow mojej rasy futro sie nie odnawia i niemal nie linieja- a utrata okrywy wlosowej ma jedynie przyczyny hormonalne (np kryjace kocury, lub rujkujace non stop kotki), a i to zdarza sie rzadko, lub jest spowodowana niewlasciwym zywieniem. Zas w standardzie stoi mocna broda jak byk.
Kiedy przeczytalam wczorajsza karte oceny popadlam w oslupienie, bo u mojego rudego zoltookiego kocura bylo napisane, ze jego oczy maja wspaniala nasycona zielona barwe 8O
Takze mnie juz nic nie zdziwi, moze tylko to, ze po takich "kwiatkach" nadal wystawiam :?
Mój kot jest najlepszym lekarstwem na stres. Kiedy go głaszczę, spływa na mnie spokój. Mam wtedy wrażenie, że dotykam własnej duszy...
Victoria Principal

Obrazek

http://www.vomgnomenwald.de

katarzynka99

Od: Czw kwi 22, 2010 6:57

[następna]