Wystawy CFA - kto się wybiera ?

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie kwi 08, 2007 21:04

No dobra no to a-bez dyskusji
Ta , a raczej ta skoro kodominuje z innymi recesywnymi
Ale te symbole sa wazne napisz albo daj link. Symbole sa z duzej litery od nazwy locus, duza dominuje mala recesywna. z tego co napisala Mysza wynika ze jest locus M- nigdy sie nie spotkalam
Reasumujac
a 1 locus
ta -locus T drugie recesywne przy innych recesywnych sie ujawnia , no bo dominacja nad macrel T nijak nie wychodzi.
Tz allelem ts (klasyczne) i T (tygrysie) trzecie lokus jeszcze to cetkowane i czy istnieje M locus
jak masz link do tych krzyzowek to mozna by to rozwiazac.
A crosing -over to nazwa zjawiska wymiany fragmentow chromosomow. Im dalej polozoneod siebie geny czyli umiejscowine bardziej skrajnie tym czesciej podlegaja crossing over. To metoda uzywana wspolczesnie do mapowania genow. Dlatego historyczna nazwa jest nieuzywana.
Zreszta w od tamtego czadu tak szybki postep w genetyce ze juz zadko sie uzywa nazw od Nazwisk. Mendel do cech dziedziczonych w sposob prosty pozostal prosty czyli mendlowski. Wiekszosc dzidziczy sie ilosciowo lub zaleznie
Pregowanie tez pewnie kilku etapowe i stad ten balagan. Kilka locus ale ujawnienie sie kolejnych zalezy od tych poprzednich itd. Postaram sie to rozmemlac we wtorek na supr wolnym kompie w pracy , w domu za duzo obowiazkow. :roll: , jakbyscie podeslaly linki. To super . ja mam skomnplikowane akcje na ludzkich genach przerobionych, a natura ma pewna ograniczana liczbe rozwiazan, moze cos sie stanie jasne. Chyba ze juz jest , ale te linki stanowia wiedze tajemna. 8)
Ja sie moge interesowac z doskoku w czasie wolnym, na jakis fundamentach po 2 latach genetyki na studiach, ale praca , rodzina, gotowaie sprzatanie, mizianie glaskanie "synku mowi sie kurcze blade , nie k...ma..."Tak moze tata, jako niereformowalny osobnik, my nie i"td
Podrecznik z genetyki d;la weterynarii, jak rowniez podrecznik do farmakologii, to albo krowy i konie, albo psy i koty"a wiekszzscz przed dwudziestu lat.
moze zadzwonie do SSGGW, mam tam niedaleko zajecia Z SWPS i dopytam czy nie ma prac doktorskich w tym temacie. Prace doktorskie sa jawne, bibliografia autentyczna z datami wykorzystywanych pubkikacji, jak cos da to mili. Ja k nie to reasumujemy co wiemy i robimy najazd na fora innych krajow. Ciekawe rozmowe a przy okazji moze sie czegos nauczymy.
Tym barzdiej zacgecam do odrebnego watku. Czesc z nas ma wiedze ogolna o genetyce, czesc sledzi diniesienia co do kotow, a czesc z praktyki nam opisze . mRazem bedzieny nadzejsi :P
Obrazek

Agu-Arti

Od: Śro sie 09, 2006 1:34

Post » Nie kwi 08, 2007 21:09

Poprosić moderatora o wyodrębnienie? (bo temat przeciekawy)

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Nie kwi 08, 2007 21:22

Oberhexe pisze:Poprosić moderatora o wyodrębnienie? (bo temat przeciekawy)

Dobry pomysl 8)
Figuletta

Figuletta

Od: Nie maja 29, 2005 11:34

Post » Nie kwi 08, 2007 21:26

Czyli co Ta w lokus ? (nie T bo ta literka zarezerwowana glaT tb ) niepelnie dominuje nad poprzednim. czyli jest recesywny wzgledem no wlasnie tb, to napewni a nad czym dominyje oproczT
A maze T ma juz inne lokum M i tylko mm ujawniaja sie inne czyli centki, kalasyki abisynczyki, w korelacjach -do dogadania i doczytania.
Lub jest lokus Ta przy dwoch tata sie ujawniaabisynski
i inne T ktore sie ujawniaja jak konfiguracja, tata nie wystepuja tylko nop Tata lub TaTa. Wowczas T tb ts sobie radza ale w ilu roznych lokum, czy tez tb reces wzgldem Ta i T
Za malo danych nijak z sensemn nnie wychodzi za duzo X w rownaniu. Czekam na pomoc lub na spokojny dyzur.
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi :P
Obrazek

Agu-Arti

Od: Śro sie 09, 2006 1:34

Post » Nie kwi 08, 2007 21:59

Agu-Arti pisze: A crosing -over to nazwa zjawiska wymiany fragmentow chromosomow.
mogę jeszcze dodać, że w stadium pachytenu I profazy podziału mejotycznego :lol:

Ale wracając do pręgowań to Mysza przedstawiła istotę zagadnienia
Mysza pisze:następny jest Ta/ta
A? TaTa lub A? Ta/ta to kot "ticked", taki jak abisyn, niezależnie, co ma w pozostałych genach
tata - pozwala na ujawnienie się następnych genów

następny jest Sp/sp
A? tata SpSp lub A? tata Spsp to kot cętkowany, niezależnie od tego, co ma dalej
spsp - pozwala na ujawnienie się następnego genu

a ostatni jest Mc/mc
A? tata spsp McMc lub A? tata spsp Mcmc jest tyrgysio pręgowany
A? tata spsp mcmc - klasycznie pręgowany

I już nic się więcej nie wymyśli.
Oznaczenia alleli, w zależności gdzie czytasz, są różne, ale może rzeczywiście teraz coraz częściej używa się Mc. Najlepiej byłoby to sprawdzić u „źródła” czyli w Robinson's Genetics for Cat Breeders and Veterinarians. Na swoje nieszczęśnie nie mam do tej książki dostępu :(
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

[poprzednia]