Hej
czytując to forum nasuwa mi się kilka pytań, bardzo proszę o wyrozumiałość w tym temacie :)
1. Czytałem o wystawach i formalnościach z nimi związanymi, czy na taką wystawę można sobie przyjechać i pooglądać koty? Czy z tej okazji odbywa się jakiś kiermasz artykułów związanych z kotami? Może można coś kupić sobie ciekawego dla swojego pupila?
2. Co to znaczy Steward? Kto nim może być? Jakie obowiązki czekają taką osobę? Czy to ktoś kto pomaga jakoś w wystawie? Czy musi mieć jakieś specialne uprawnienia?
3. Coś mi się napomkneło na określenie "kot domowy". Co to znaczy? To, że kot jest właściwie nierasowym, czy raczej tzw. nakolankowcem? (ale nakolankowiec to prędzej działka kastrat?) Jeśli to rzeczywiście chodzi o kota nierasowego to co daje właścicielowi wystawianie kota w takiej kategorii?
4. Jaki jest program takich wystaw? Oglądając zdjęcia widzę tylko sporo klatek, kotki w nich pozamykane, dużo szumu wśród ich opiekunów, ogólny szum i gwar. Wiem że koty podlegają jakimś ocenom, ten proces pewnie trwa jakiś czas, a później jest jakaś parada czy coś? Przy niektórych wystawach jest dopisek o "special show", co to takiego?
5. Czy poza tymi oficjalnymi wystawami w większych miastach są może jakieś mniejsze, bez tych ocen na których spotykają się miłośnicy tych zwierząt? Np w Krakowie jest wystawa raz na rok, ale czy nie ma częściej jakichś mniejszych?
6. W czym lepsze są wystawy dwudniowe? W ogóle wystawianie kota przez dwa dni? Przecież dwa razy nie będzie chyba ocenianiy?
7. Czy mając kota znajdkę można cokolwiek myśleć o takiej wystawie i tym kocie? Ciekawi mnie to, czytując strony róznych związków natrafiłem na jakieć cenniki wraz z "uznawaniem" rasowości kota, ustalaniem jego koloru i takich tam. Dalej ciekawie mnie co to mi daje, przecież nie założę hodowli z kota który jest owocem jakiegoś dziwnego mieszanego romansu do tego nie wiadomo jakiego dokładnie, nikt też by nie kupił potem takiego kota, a same związki się przed tym bronią, jednocześnie wtykając swój nosek w sprawy właśnie związane z kotami domowymi :)
To tyle z moich wątpliwości i pytań, ciekawi mnie to i czytając nie rozumiem wszystkiego z tu przedstawionych dyskusji :) Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli któreś z pytań jest bardzo naiwne :D
pozdrawiam ciepło :)