Jak to jest z kotkami hodowlanymi z licencją bez wystaw?

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Czw sie 03, 2006 17:17 Jak to jest z kotkami hodowlanymi z licencją bez wystaw?

Chciałam się zapytać ,bo gdzieś o tym słyszałam i nie wiem czy jest to prawda czy po prostu ja coś pokręciłam ;)
A mianowicie jak to jest z kotkami hodowlanymi z licencją bez wystaw?
Czy kotka rodowodowa którą chcemy by była hodowlana i chcemy by miała licencje - czy są związki w których taką licencję można otrzymać bez wystaw?
Jeśli coś pokręciłam to mocno przepraszam :oops: jestem ciekawa czy dobrze to sformuowałam 8)

Anheles

Od: Nie lip 23, 2006 19:53

Post » Czw sie 03, 2006 17:40

Są kluby w FPL które nie wymagają wystawiania kota,

jagienka

Od: Pt maja 21, 2004 17:12

Post » Czw sie 03, 2006 19:12

Są i związki felinologiczne nie wymagające wystaw do uzyskania licencji hodowlanej np. PZF
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt sie 04, 2006 8:51

W niektórych klubach istnieje zapis w regulaminie ,mówiący ,że z ważnych dla kota przyczyn np kot wyjątkowo bojażliwy , można uzyskać licencję bez wystawy .a z tego co pomiętam poprawność budowy anatomicznej ocenia vet
dann
Obrazek

dann

Od: Pt sty 27, 2006 19:34

Post » Pt sie 04, 2006 18:42

przecież to bez sensu rozmnażać strachliwe zwierzęta

dorregaray

Od: Nie sty 01, 2006 18:50

Post » Pt sie 04, 2006 21:07 Re: Jak to jest z kotkami hodowlanymi z licencją bez wystaw?

Anheles pisze:Chciałam się zapytać ,bo gdzieś o tym słyszałam i nie wiem czy jest to prawda czy po prostu ja coś pokręciłam ;)
Czy kotka rodowodowa którą chcemy by była hodowlana i chcemy by miała licencje - czy są związki w których taką licencję można otrzymać bez wystaw?
Jeśli coś pokręciłam to mocno przepraszam :oops: jestem ciekawa czy dobrze to sformuowałam 8)

A dlaczego nie chcecie wystawić swojej kici? To świetna okazja, żeby poznać innych hodowców, móc na żywo zobaczyć i porównać koty danej rasy, jak również wysłuchać opinii sędziów o naszym kocie.
Milva B
Obrazek
Nasze Koty: http://www.divine-cats.eu

milva b

Od: Czw mar 30, 2006 21:24

Post » Sob sie 05, 2006 12:21

A ja mam inne pytanie, choć dotyczy tematu. Dajmy na to, że należę do klubu, w którym nie ma licencji (np.DCC). Wystawiam kotkę, dostaje takie oceny, że mogłaby mieć licencję i co teraz. Dostaje licencje czy nie? Bo jeśli w klubie nie ma czegoś takiego wogóle :roll: No i jak wtedy wygląda krycie. Wiadomo, właściciel reproduktora może wymagać licencji, bo np w jego klubie jest wymagana. Jak to się wszystko wtedy rozgrywa?

A co do bojaźliwości, to nie rozumiem dlaczego nie można rozmnażać bojaźliwego kota. W większości przypadków bojaźliwość wynika z wychowania. Kociak od małego tylko w domu, więc poza nim się denerwuje i boi chałasu, nowych ludzi, innych kotów. I przecież tego kocięta nie odziedziczą :roll:

klara

Od: Śro kwi 07, 2004 17:50

Post » Sob sie 05, 2006 12:38

klara pisze:A ja mam inne pytanie, choć dotyczy tematu. Dajmy na to, że należę do klubu, w którym nie ma licencji (np.DCC). Wystawiam kotkę, dostaje takie oceny, że mogłaby mieć licencję i co teraz. Dostaje licencje czy nie? Bo jeśli w klubie nie ma czegoś takiego wogóle :roll: No i jak wtedy wygląda krycie. Wiadomo, właściciel reproduktora może wymagać licencji, bo np w jego klubie jest wymagana. Jak to się wszystko wtedy rozgrywa?

Na dokumencie miotu wydawanym właścicielowi kotki w DCC rubryka „licencja do” jest zacieniona z zapisem „nie dotyczy”, zarówno przy danych kotki jak i kocura.
Ale nie praktykowałam, więc nie wiem jak inne kluby to regulują, może wymagają przedstawienia ocen z wystaw?
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Sob sie 05, 2006 16:03

no ale jak ma CH to licencja już nie ma znaczenia, nie? bo teoretycznie każda championka ma licencję dożywotnią, si?
więc myślę, że nikt dysponujący odrobiną roządku nie będzie chciał licencji od kotki/kocura z tytułem
czy może się mylę?
czterej pancerni.... i piesy dwa :)
ObrazekObrazekObrazek Obrazek

Gacusiowa

Od: Wto gru 09, 2003 12:22

Post » Sob sie 05, 2006 17:21

Miriel dzięki za wyjaśnienie :)Właśnie o to mi chodziło.

klara

Od: Śro kwi 07, 2004 17:50

Post » Sob sie 05, 2006 17:35

klara pisze:Miriel dzięki za wyjaśnienie :)Właśnie o to mi chodziło.

Na wszelki wypadek dopytam jeszcze w klubie o szczegóły.
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Nie sie 06, 2006 0:36

Gacusiowa Mama pisze:no ale jak ma CH to licencja już nie ma znaczenia, nie?nią bo teoretycznie każda championka ma licencję dożywot, si?

:D praktycznie również. Każda kotka z tytułem Champion ma licencję dożywotnio !!!!!!!
W Regulaminie Hodowlanym FIFe nie ma "licencji hodowlanej".Nasze kluby (FPL) zaostrzyły przepisy.W każdym klubie jest inny wymóg licencji -np. jeden EX, dwa EX-y (bez wad),jeden CAC,dwa CAC-e- w klasie otwartej oczywiście :D
Zdarzaja się sporadycznie przypadki,że kotka może otrzymac licencje hodowlaną ,gdy w klasie starszej młodzieży zdobyła iles tam EX-ów.
Najlepiej poczytac sobie Regulaminy Hodowlane poszczególnych klubów :lol:,bo również licencja hodowlana dotyczy kocurów :D
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Nie sie 06, 2006 10:36

Miriel pisze:Na dokumencie miotu wydawanym właścicielowi kotki w DCC rubryka „licencja do” jest zacieniona z zapisem „nie dotyczy”, zarówno przy danych kotki jak i kocura.
Ale nie praktykowałam, więc nie wiem jak inne kluby to regulują, może wymagają przedstawienia ocen z wystaw?

tak wystarczy pokazac dyplomy

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Śro sie 09, 2006 19:10 Re: Jak to jest z kotkami hodowlanymi z licencją bez wystaw?

milva b pisze:
Anheles pisze:Chciałam się zapytać ,bo gdzieś o tym słyszałam i nie wiem czy jest to prawda czy po prostu ja coś pokręciłam ;)

A dlaczego nie chcecie wystawić swojej kici? To świetna okazja, żeby poznać innych hodowców, móc na żywo zobaczyć i porównać koty danej rasy, jak również wysłuchać opinii sędziów o naszym kocie.

Milva ale ja jeszcze nie mam kotki :) A moje pytanie jest zadane tylko z ciekawości, bo nie byłam pewna czy dobrze słyszałam czy może coś pokręciłam i to nie prawda ;) ;)
pozdrawiam :D

Anheles

Od: Nie lip 23, 2006 19:53

Post » Śro sie 09, 2006 22:10 Re: Jak to jest z kotkami hodowlanymi z licencją bez wystaw?

Anheles pisze:Milva ale ja jeszcze nie mam kotki :) A moje pytanie jest zadane tylko z ciekawości, bo nie byłam pewna czy dobrze słyszałam czy może coś pokręciłam i to nie prawda ;) ;)
pozdrawiam :D

Sorki, źle zrozumiałam :oops: Jeśli jednak zdecydujesz się na kotkę i na rozpoczęcie hodowli, warto wystawiać swojego kota nie tylko dla ocen i tytułów, ale również dla świetnej atmosfery i możliwości poznawania innych kociarzy . Poza tym każdy ,,rasowy,, hodowca, również ten zrzeszony w klubie gdzie nie wymaga się wystaw i licencji lubi pochwalić się swoimi milusińskimi.
Milva B
Obrazek
Nasze Koty: http://www.divine-cats.eu

milva b

Od: Czw mar 30, 2006 21:24