Hej!
W tym roku spędzam wyjątkowo paskudne Święta;
W skrócie:
Koniec sierpnia - przypadkowo zdiagnozowana PNN, nerki pracują na 20-30%, w USG obraz nedzy i rozpaczy, nadciśnienie. Przejście na renalowe leki oraz zapisane leki i suple: Renagel, PorusOne, Multiway Nerki, Amodip, Nefroloxan, RenalVet, Telmisartan.
Od sierpnia do grudnia liczne badania mocznika i kreatyniny, w ostatnim mocznik na 33,1 milimola/litr, kreatynina 415 mikromola/litr. Dużo, ale stabilnie, więc zapada decyzja o usunięciu zębów, które trują organizm.
18 grudnia zabieg - połowa zębów wyrwana, za mało czasu na narkozie żeby zrobić wszystko. Dostał 3kolejne leki: antybiotyk, probiotyk, przeciwbólowy.
20 grudnia zauważyłam, że spuchła mu tylna łapka, 21 grudnia dostał na to Lioton 1000.
23 grudnia spuchnięte już obie tylne łapy.
24 na wizycie dostał DMSO do smarowania z Liotonem 1000, ale lekarz nie wie, czy opuchlizna jest septyczna, udarowa, alergiczna, mocznikowa czy jaka. Zbadaliśmy też mocznik i kreatyninę - wyniki dużo pogorszone (niestety nie mam, jak otrzymam od leczniczy to edytuję ten post). Dostał kroplówkę podskórną do domu, którą mam mu podawać 3x dziennie (po 50ml). Obecnie dostaje 11 leków, kroplówkę 3x dziennie i Lioton 1000 + DMSO 2x dziennie na łapy. Moje życie to patrzenie na zegar czy już pora podać kolejny lek.
Jestem ogólnie załamana i straumatyzowana, podawanie kroplówki jest dla mnie horrorem. Owszem, pewnie mogłabym jechać 3x dziennie na dyżur 24h żeby tam mu ją podali, ale dobrze wiemy, że to by znaczyło, że spędzam na tym dyżurze całe święta, bo tam jest zawsze tyle pracy, że podanie kroplówki to nie jest priorytet.
Teraz siedzę z kotem na kolanach, od 20minut ma kołnierz, zeby nie wylizywał sobie tylnych stópek, zawiniętych w bandaże, bo ma nałożony Lioton z DMSO. Nie wiem nawet jak to zmyć, żeby się tym nie struł.
Boję się, że decyzja o usunięciu zębów go zabija.
Czy ktokolwiek miał podobny problem z puchnącymi po zabiegu łapami? Czy DMSO pomogło? Czy pomogło cokolwiek? Jestem w rozpaczy i zaczynam wątpić, że lekarze wiedzą co robią.