Pseudocysta nerki - 9 cm!!! Czy ktoś się spotkał??

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro gru 11, 2024 19:56 Pseudocysta nerki - 9 cm!!! Czy ktoś się spotkał??

Moja Mrusia na 12,5 roku. Jest kotką otyłą, na wiecznej diecie, ale waga schodzi maks do 7,8kg i dalej ani drgnie. Od wielu lat tylko na mokrej karmię wysokiej jakości, od miesiąca wprowadzamy dietę BARF według zaleceń dietetyczki. We wrześniu objawy zespołu przedsionkowego - miała zaburzenia równowagi, przewracała się na lewą stronę. Podejrzewano zapalenie ucha, wykluczyliśmy toksopkazmozę, panel geriatryczny wyszedł ok, poza CK bardzo wysoko. 3 tygodnie brała klindamycynę. Niestety bez wielkich zmian, zdecydowaliśmy sie na MRI i tomografię za jednym zamachem pod narkozą, z kontrastem (parametry nerkowe były ok). Wyszła nam wada wrodzona - malformacja typu Chiari, ale doktor nie była przekonana, że to ona spowodowała zaburzenia. Wyszedł też ząb że zmianami resorpcyjnymi. Kotka dostała verospiron, po miesiącu zaczęły ustepowac objawy bo przedsionkowe. Zrobiłam ponowne badania krwi - wyszły bardzo dobre, nerkowe parametry w środkach normy. Neurologiczne objawy ustąpiły. Zrobiłyśmy sanację w narkozie wziewnej i wyrwałyśmy tego ząbka z lewej strony - istniała szansa, że to on spowodował całe zamieszanie. Minęły 2 tygodnie, zauważyłam, że jakby znów kotka zrobiła się tkliwa, unika dotyku, wymacalam coś z lewej strony brzuszka, myślałam, że to przytkane jelita. Zabrałam ją na USG, a tam 9 cm twór!!! Torbiel na lewej nerce (pseudotorbiel/pseudocysta). Rozpycha tam wszystko, zepchnęła prawą nerkę, która ponoć nie wygląda tez najlepiej. Jutro mamy zabieg punkcji tej torbieli u nefrolog i będziemy pytać o to co dalej, ale z tego, co czytam to tego typu torbiele powstają przy chorobach nerek, a nasze nerkowe wyniki na to nie wskazywały... Czy to możliwe, że taka torbiel zrobiła się po narkozach/kontraście? A może była przyczyną zespołu przedsionkowego? (Kotka przewracała się na lewą stronę, tam też jest torbiel). Czy ktoś miał podobny przypadek i podzieli się doświadczeniem jakie są w tym przypadku rokowania???

raiya

Od: Pon sty 09, 2012 17:02

Post » Śro gru 11, 2024 20:20 Re: Pseudocysta nerki - 9 cm!!! Czy ktoś się spotkał??

Podniosę , trzymam kciuki
Miałam koty z torbielami nerek
One potrafią stać i nagle ruszyć
U jednej kotki namawiali mnie na punkcję , ściąganie ale
To było kilka lat temu i nie znalazłam inf żeby coś było robione
Coś tam miało być wlewane
Sama mam torbiele na obu nerkach przy kielichach i lekarze oblewają

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05