Wciąż wysoki mocznik

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt lis 15, 2024 11:16 Wciąż wysoki mocznik

Kochani, może coś podpowiecie. Moja kotka znajduszka ma problem z nerkami. Mam ją od niedawna. Ma apetyt i energię, natomiast przy badaniach miesiąc temu wyszły kompletnie rozjechane wyniki krwi i moczu. Podwyższony mocznik i kreatynina we krwi, obniżony ciężar moczu, niewłaściwe ph 7, białko i urobilingen w moczu; podwyższony sód i fosfor we krwi. Przez miesiąc podawałam karmę catz finefood purr, dosypywałam nefroactiv, dawałam też kwasy omega 3 z kryla. Wszystkie wyniki się unormowały oprócz mocznika który nawet trochę wzrósł - najpierw 87 przy normie do 70, teraz 93. Kot był wcześniej najprawdopodobniej zagłodzony, miał niedowagę, teraz je jak opętany, za dużo. Jak obniżyć ten mocznik?

Anna.Seszele

Od: Pt sie 09, 2024 17:36

Post » Pt lis 15, 2024 11:30 Re: Wciąż wysoki mocznik

Przy tak niewielkim przekroczeniu powinny wystarczyć kroplówki podskórne (ringer zwykły byłby najlepszy).
Niestety często przy zagłodzeniu obrywają nerki :(
Na takim etapie nie ma sensu wprowadzać takiego środka jak renibus czy azodyl, można skonsultować z wetem podawanie kotce probiotyku o nazwie vivomixx jako wsparcie.
No i oczywiście kontrolować wyniki.
Czy kotka nie ma jakiegoś stanu zapalnego? Przeziębienie, podrażnione gardło, stan zapalny w pyszczku. Takie stany często mają wpływ na podniesienie tzw parametrów nerkowych.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pt lis 15, 2024 13:26 Re: Wciąż wysoki mocznik

Nie ma stanu zapalnego, natomiast zaczyna jej się tworzyć kamień nazębny - będę dawać pastę enzymatyczną. Vivomixx ten ludzki - ile z tej saszetki dla takiej małej kici 4kg?

Anna.Seszele

Post » Pt lis 15, 2024 13:42 Re: Wciąż wysoki mocznik

Ten ludzki, owszem. On jest też w kapsułkach. Taki właśnie, w kapsułkach, podaje koleżanka swojemu kotu. To bardzo podobny przypadek - kotu odcięto wyjście z miejsca bytowania, a zagłodzenie uderzyło w nerki. Ten vivomixx bardzo ładnie podtrzymuje funkcje nerek. O dawkowanie musisz spytać weta, ja się nie podejmę.

A jak wygląda jego morfologia, czy nie ma podwyższonych leukocytów?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Pt lis 15, 2024 14:01 Re: Wciąż wysoki mocznik

Vivomixx jest i w kasulkach i w saszetkach. A nawet w kroplach.
Że trzymać w lodówce pewnie wiesz :ok: .
Obrazek

Z dawkowaniem nie pomogę po prostu ustal z wetem.

Wynik mocznika 93, przy normie 70, to nie dramat :201461 . A że kicia dużo je, Wiesz ona wciąż pamięta WIELKI GŁÓD.

Zdrówka dla kici.

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Pt lis 15, 2024 19:55 Re: Wciąż wysoki mocznik

A jak wygląda jego morfologia, czy nie ma podwyższonych leukocytów?[/quote]

Nie, morfologię ma idealną.

Anna.Seszele

Post » Pt lis 15, 2024 19:57 Re: Wciąż wysoki mocznik

Musisz w takim razie dać szansę organizmowi na regenerację. Mam nadzieję, że w wyniku zagłodzenia nerki nie uległy uszkodzeniu.

Katarzynka01

Post » Pt lis 15, 2024 19:58 Re: Wciąż wysoki mocznik

egwusia pisze:Vivomixx jest i w kasulkach i w saszetkach. A nawet w kroplach.
Że trzymać w lodówce pewnie wiesz :ok: .
Obrazek

Z dawkowaniem nie pomogę po prostu ustal z wetem.

Wynik mocznika 93, przy normie 70, to nie dramat :201461 . A że kicia dużo je, Wiesz ona wciąż pamięta WIELKI GŁÓD.

Zdrówka dla kici.

Dzięki Tylko że ona je 350 - 400g karmy przy zapotrzebowaniu max 250g i wiecznie drze się o jedzenie a i tak baaardzo jej ograniczamy. Je tyle białka aż pojawiły się ciała ketonowe w moczu (bez glukozy itd.)

Anna.Seszele

Post » Pt lis 15, 2024 20:02 Re: Wciąż wysoki mocznik

Podstawowe usg jamy brzusznej (nie u nefrologa tylko u specjalisty usg) wykazało że z nerkami wszystko ok. Spróbuję z vivomixem i zobaczymy. Ogólnie kicia wygląda obecnie jak okaz zdrowia a jeszcze jedno pytanko - czy nefroactivem posypuje się KAŻDY posiłek? Jak np daję oleje omega, probiotyk lub zylkene do posiłku to też sypać dodatkowo wyłapywacze fosforu?

Anna.Seszele

Post » Pt lis 15, 2024 20:11 Re: Wciąż wysoki mocznik

Anna.Seszele pisze:Podstawowe usg jamy brzusznej (nie u nefrologa tylko u specjalisty usg) wykazało że z nerkami wszystko ok.

Nefrolog nie musi być specjalistą od USG, bardzo często specjaliści kierują na USG do radiologów. Skoro specjalista stwierdził, że w obrazie nerki są ok, to \swietnie i to jest bardzo dobra wiadomość.
Anna.Seszele pisze:Spróbuję z vivomixem i zobaczymy. Ogólnie kicia wygląda obecnie jak okaz zdrowia a jeszcze jedno pytanko - czy nefroactivem posypuje się KAŻDY posiłek? Jak np daję oleje omega, probiotyk lub zylkene do posiłku to też sypać dodatkowo wyłapywacze fosforu?

Wyłapywacz fosforu konieczny jest do karm, która zawiera jego dużą ilość, np do świeżego mięsa. Jeśli podajesz kici np karmę specjalistyczną dla nerkowców, nie musisz stosować wyłapywacza. Ja bym jednak stawiała na normalne karmienie. Podawaj zgodnie z tym jak Ci zalecił wet

Katarzynka01