Plyn infuzyjny NaCl

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto paź 22, 2024 9:36 Plyn infuzyjny NaCl

Dzie Dobry, jak długo po otwarciu i odpowietrzaniu igła stosujecie płyn infuzyjny NaCl?

Szeska

Od: Pon lis 08, 2004 18:19

Post » Wto paź 22, 2024 12:41 Re: Plyn infuzyjny NaCl

mam jeden lek mieszany z NaCl, który (według słów kilku weterynarzy) mogę przechowywać w lodówce (lek potrzebuje temperatury chłodniczej) tak długo jak długo roztwór będzie klarowny (nie zmieni się) . Sama przechowuję tak wiele miesięcy , i taki czas też wskazywali weterynarze w swoich obserwacjach (dłużej nie próbowałam, bo wcześniej zużywałam) . Skoro to można tyle przechowywać i podawać i nic się nie dzieje , to samą sól moim zdaniem tym bardziej.

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Wto paź 22, 2024 14:14 Re: Plyn infuzyjny NaCl

Może niedokładnie sprecyzował pytanie.Chodzi mi o butelkę z NaCl odpowietrzony poprzez wbicie igły na górze z której podaje kotu kroplówką podskórną Nie podaje jej dużo więc został płyn i jak długo można go podawać.Do lodówki butelka się nie nadaje bo jest przedziurawiona po prostu wisi na wieszaki i czeka na następny dzień

Szeska

Od: Pon lis 08, 2004 18:19

Post » Wto paź 22, 2024 14:30 Re: Plyn infuzyjny NaCl

To raczej możesz zdjąć z wieszaka
Okręcić ręcznikiem , watke na dziurkę i plaster i stoi np w szafce
Ja tak długo trzymam do zużycia
Najgorzej by było z glukoza ,po jakimś dłuższym czasie robił się glut
Normalnie stojąca w kuchni
Sprawdzałam
Nacl długo stało i nic

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto paź 22, 2024 15:01 Re: Plyn infuzyjny NaCl

NaCl nie musi być w lodówce. Jak wspomniałam- u mnie lek który jest dodany tego wymaga. Sól możesz raczej trzymać w temperaturze pokojowej do zużycia. Tylko otwory w woreczku w miarę zabezpieczyć przed wyciekiem (i powiesić gdzieś w pozycji pionowej)

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Wto paź 22, 2024 23:38 Re: Plyn infuzyjny NaCl

w ciągu godziny (jeżeli nie ma warunków do sterylnego przechowywania).

laughriot

Od: Nie paź 13, 2024 18:43