Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw cze 20, 2024 14:44 Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

Hej!

Proszę o poradę/uspokojenie w kwestii naszych kochanych Tygryska i Węgielka - rasa europejska, bracia, wiek około 3 lat, urodzeni w domu adopcyjnym i od małego z nami. Koty niewychodzące.

Zabraliśmy ich na rutynową kontrolę do naszej Pani Weterynarz przed konsultacją z behawiorystą. Tygrys, choć jest odczuwalnie mniejszy i drobniejszy od brata (4,4kg vs 4,9kg) bywa strasznym kocikotem wobec brata - goni , gryzie za kark, zaczepia, czasem ze sporą agresją. Węgliczek jest bardzo spokojnym i lękliwym kotem, zwłaszcza w porównaniu do brata, którego wszędzie pełno, w praktyce nigdy się nie postawi/nie odgryzie. W ostatnich miesiącach koty miały też dodatkowe "stresy" - powiększyliśmy mieszkanie, co wiązało się nie tylko z "emigracją" na prawie miesiąc do domu na wieś (gdzie uwielbiają przebywać, także nie wychodząc na zewnątrz, ale oglądanie kurek i ptaszków z okna to rozrywka na długie godziny), godzinną podróżą autem w każdą stronę (czego nie cierpią, śpiewając obaj całą drogę) a finalnie odmienionym po remoncie domem (nowe pomieszczenia). Już przed tym Tygrys niemal codziennie potrafił zaczepiać Węgliczka, ale nasiliło się to w ostatnim czasie, nawet pomimo Feliwaya. Stąd decyzja o badaniach i docelowo behawioryście.

Jako że w drodze na badanie Tygrys zsiusiał się do transportera, i to w bardzo dużej ilości (pierwszy raz taka akcja, zazwyczaj w podróży robi kupę, a sika Węgliczek, i to raczej niedużo) udało się też pobrać w ten sposób mocz do badania (z transportera). Wyniki jak poniżej:
Krew u Węgielka:
Obrazek
Krew u Tygrysa:
Obrazek
Mocz u Tygrysa:
Obrazek

Kreatynina u obu chłopaków ponad normą, tak samo mocznik, oba zwłaszcza u Tygrysa. U Tygrysa w moczu za niski ciężar właściwy, obecność krwi w moczu.

Pani Weterynarz zaleciła brak paniki (chociaż ja panikuję, żona tylko trochę mniej), Tygrys dostał steryd w tabletkach (Encortolon), oba chłopaki suplementy nerkowe (dostaliśmy próbki Renalvetu i Nefrokrila, Nefrokrila mielą z mokrą karmą, ale Renalvet potraktowały jak przysmak, więc chyba zamówię Renalvet). Pani Weterynarz zaleciła kontrolę za miesiąc, wtedy powtórzenie badań i USG w celu oceny stanu nerek. Zaleciła także dawać kotom jeść ile chcą.

Do tej pory koty były głównie na karmie mokrej. Jako że od małego robią im się "cićki" w oczach (czasem suche, czasem mokre) staramy się wykluczyć alergię na kurczaka i od ~2-3 mc dostają wyłącznie mokre puszki z kangurem (catz finefoodz) i wołowiną z sarniną (Animonda Carny). Każdą porcję mają dodatkowo rozrabianą wrzątkiem, żeby było ciepłe i dodatkowo nawadniające. Na noc lub gdy musieliśmy wyjść/wyjechać na dłużej (max 24h) dostawały karmę suchą - wcześniej Josera Sensitive, ale od ~miesiąca, po zauważeniu że i ona ma kurczaka, mają pstrąga i łososia Taste of the Wild Canyon River Feline a po krytyce składu przez moją siostrę właśnie zamówiliśmy królika MAC's Superfood for Cats Adult Monoprotein. Apetyt mają niespożyty - zwłaszcza Tygrys. Dostają mokre z 5-6 razy dzienie, a Tygrys gdy tylko jest głodny przychodzi żonę gryźć po kostkach (jak żony nie ma w domu to mnie). Mieli jedzenie w niemal każdych ilościach, trudno go "zapchać". Wydaje mi się, że w ostatnim czasie apetyt tylko mu się nasilił. Nadal jest jednak odczuwalnie drobniejszy i lżejszy od Węgliczka.

Jeśli chodzi o wodę to mają fontannę oraz dodatkowo miski w dwóch pomieszczeniach. Węgliczek kocha wodę najbardziej na świecie, pije z wszystkiego, a najchętniej z cudzych kubków (ale tylko wodę, nic innego nie tknie) oraz z kranu (wie nawet że po powrocie do domu idziemy myć ręce, więc od razu jak nas widzi wchodzących pędzi wskoczyć na umywalkę). Tygrys również pije, ale nie aż tak często i chętnie jak Gliczek (tzn. picie dla Tygrysa jest normą, a dla Gliczka pasją).

Nie widzę większych różnic w ich zachowaniu. Kochają nadal wyjścia na balkon, dużo śpią, często gonią (Tygrys Gliczka) i generalnie "ganguszą", uczestnicząc w każdej czynności domowej. MOŻE Tygrys trochę rzadziej biega za piłeczką, tzn. od czasu remontu i powiększenia mieszkania przestał mnie sam zachęcać do zabawy przynoszeniem jej do mojego biurka - częściej teraz sam bawi się myszką lub inną minimaskotką.

Jak bardzo niepokojące są te wyniki, i czy spokojnie podawać Tygrysowi te sterydy i suplementy powtarzając badania i robiąc USG za miesiąc, czy też nie czekać na poprawę i szukać specjalisty od nerek? Pani Weterynarz uspokaja że może to być jakieś zapalenie na które pomoże steryd lub nawet dieta zbyt bogata w białko (zwłaszcza że problem występuje u obu kotów), ale ja nie potrafię się nie zamartwiać.

BelegUS

Od: Czw cze 20, 2024 14:13

Post » Czw cze 20, 2024 15:46 Re: Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

Skontaktuj wyniki z innym wetem
Nie wiem po co ten steryd a może więcej kłopotów spowodować
Koty powinny więcej pić
Ten mocz z transportera to nie jest za wiarygodny
Moze najpierw usg nerek czy tam coś nie siedzi
Myśle ze podwyższona glukoza ze stresu
Nastepnym razem poproś o fruktozamine ale w moczu nie ma ,wiec powinno być ok

Nic nie mówił wet na temat płytek ?

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Czw cze 20, 2024 17:01 Re: Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

Glukozą i PLT poleciła się nie przyjmować:
prosze nie przejmowac sie podwyzszonym poziomem glukozy bo to norma u zestresowanego kota, u kórego moze skoczyc nawet ponad 200 (glikemie stresowa)
- prosze równiez nie przejmowac sie niskim poziomem płytek (PLT), to też norma w morfologii kotów oznaczanej automatycznie (plytki krwi u kotow w sposob fizjologiczny zlepiaja sie w konglomeraty a tych automat nie kiczy, liczy tylko te "luzem")

Koty miały też robione badanie tarczycy, w normie.

Pani Weterynarz tłumaczyła steryd podejrzeniem autoimmunologicznego podłoża.

BelegUS

Post » Czw cze 20, 2024 19:00 Re: Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

To co mówi wet jest ok
Ale zrobiłabym najpierw usg
A steryd , spytaj innego weta , bo moze nabroić więcej
Mogą być wyniki kreatyniny i mocznika podwyższone od dużej ilości białka
Ale trochę tak kot ma zawyżonej wyniki w morfologi - -
Za mało pije ?
A mocz jest leciutko o obniżonym cięższe właściwym
Ale wszystko na spokojnie
Bo wyniki mogą skakać
Trochę pomyślałam o czymś , oba koty
A było więcej rodzeństwa ? Popytaj ?

anka1515

Post » Czw cze 20, 2024 19:25 Re: Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

Z tym piciem to właśnie bym powiedział że dużo piją - i w karmie mokrej którą rozwadniamy (a jedzą jej DUŻO i często) i z fontanny. Węgielek (ten z lepszymi wynikami) jest w ogóle fanatykiem wody, pije przy każdej okazji, najchętniej z kubków i kranów.

Były jeszcze dwie siostry w tym miocie, adoptowane przed naszymi. Postaram się ustalić do kogo poszły.

Po czym poznać karmę o wysokiej ilości białka? Tzn. ile powinno go być w składzie, a ile to za dużo?

Staraliśmy się w ostatnich tygodniach (przed badaniami) ograniczyć im ilość tego suchego co dostają na noc do kilkunastu chrupek bo "suche złe". Pani Weterynarz poleciła dawać teraz kotom jeść ile chcą. Zwłaszcza Tygrys (ten z gorszymi wynikami) wciąga (i mokre i suche) ile wlezie. Co dostatnie to zje, co brat zostawi to też wciąga.

BelegUS

Post » Czw cze 20, 2024 19:58 Re: Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

Trudno mi polecić karmę
Ale na spokojnie
A dlaczego uważacie ze jest uczulony , przez te śpiochy w oczach ?
A jak będziecie robić badania krwi to trzeba zrobić jonogram a nie walić leków w ciemno
Jak macie podawać leki - renalwet i Nefrokrill ?

anka1515

Post » Czw cze 20, 2024 20:22 Re: Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

anka1515 pisze:A dlaczego uważacie ze jest uczulony , przez te śpiochy w oczach ?

Tak, śpiochy / wydzielinę mają obaj, w sumie od początku jak są u nas. U Tygrysa jest też teraz zaczerwienienie spojówek (?) stąd dalsze podejrzenie alergii.

anka1515 pisze:A jak będziecie robić badania krwi to trzeba zrobić jonogram a nie walić leków w ciemno

Poprosimy o to na najbliższej wizycie

anka1515 pisze:Jak macie podawać leki - renalwet i Nefrokrill ?

Encortonol w tabletkach Tygrys dostał dzisiaj wkruszony do mokrej karmy, zjadł większość - jutro rozkruszę bardziej.

Nefrokril im wczoraj wieczorem próbowałem dać całe kapsułki do misek z mokrym ale ich nie chciały. To przy następnym karmieniu posypałem mokre - powąchały, pomyślały, wciągnęły całość. Renalvet dzisiaj dostały jako całe kapsułki (te w kształcie rybek) i pomedytowały nad nimi kilkanaście sekund, po czym wmieliły ze smakiem. Stąd raczej skłaniam się ku Renalvetowi. Dostaliśmy po dwie sztuki Renalvetu i Nefokrila żeby ocenić które im łatwiej podawać.

BelegUS

Post » Pt cze 21, 2024 11:11 Re: Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

Ja oba leki dawałam bez kapsułek
Te leki maja za zadanie wyłapywanie fosforu z jedzenia - fosfor niszczy nerki
Jest niebezpieczny u kotów z pnn
Nerki nie dają rady go dostatecznie usuwać - chore
Dlatego podaje się leki wiążące fosfor ( między innymi te )
Ale powinien być zbadany jonogram -fosfor , wapń potas ..
Każdy z leków ma inny skład i może się więcej tego pierwiastka nagromadzić i znowu problem
Te leki podaje się do posiłku , tylko tak wiążą fosfor
I w zależności od ilości fosforu dzieli się go do posiłków

anka1515

Post » Sob sie 03, 2024 21:17 Re: Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

Po zakończonej kuracji Encortolonem (Tygrysek) i otrzymywaniu codziennie Renalveta (obaj bracia) powtórzyliśmy badania. Widząc wyniki pani doktor zleciła jeszcze jonogram u Tygrysa. Niestety nie udało nam się pobrać moczu - udamy się na USG i mocz w tym tygodniu. Czekamy nadal na wyniki SDMA.

Z dobrych wiadomości - wyniki Węgliczka są już raczej bez zarzutu:
Obrazek

Ze złych wiadomości - wyniki u Tygryska nadal nieprawidłowe, niektóre lepsze, niektóre gorsze (kreatynina...):
Obrazek
Obrazek

Spadł mocznik - jest nadal powyżej normy, ale już lepiej niż było. Kreatynina jeszcze wzrosła... z 2,11 w czerwcu na 2,65 teraz. Nadal podwyższone są limfocyty - w czerwcu 5,81, teraz 4,56 - norma to max 4.

Odchodzę od zmysłów i bardzo się martwię, oczekiwanie na wyniki SDMA a potem USG będzie straszne.

Dlaczego poprawiły się mocznik i limfocyty, ale nie wróciły do normy? Czemu kreatynina jeszcze wzrosła? Czy steryd mógł zadziałać, ale nie doleczyć do końca? Czy np. może to być jakaś infekcja/zapalenie w układzie moczowym? Tygrysek normalnie siusia, chyba nieco częściej niż jego brat, ale zrzucaliśmy to zawsze na karb jest zaczepnego charakteru - jak brat był w kuwetce to Tygrysek prawie zawsze idzie po nim zrobić małe siusiu żeby zaakcentować że to on jest gierojem w tym domu.

W zachowaniu nie widzę żadnych objawów. Rzadko ostatnio przynosi piłkę do aportowania a za wędką chętniej i wyżej skacze Węgliczek. Ale do kontrolowania szafek i pudeł oraz asystowania przy wszystkich czynnościach domowych Tygrys jest pierwsze, podobnie jak do miski.

Jeśli to PNN to nie wiem jak zaakceptuje świadomość że rok-dwa gasnąc i już go nie będzie.

BelegUS

Post » Śro sie 07, 2024 23:03 Re: Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

Mamy wyniki SDMA, u Tygryska niestety 16... czas na USG i nefrologia. Spełnia się chyba najgorszy scenariusz :(

BelegUS

Post » Śro sie 07, 2024 23:09 Re: Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

Nie mam siły na analizę ale badania usg powinnaś zrobić a sdma nie bierz pod uwagę
Bo to kilka razy pisane było ze ten wynik nie odzwierciedla tego co zakładano
Nie bierz go pod uwagę

anka1515

Post » Pon sie 12, 2024 18:09 Re: Niepokojące wyniki nerkowe u dwóch braci

Mam wyniki USG. Brak mi słów i chce mi się wyć.
Obrazek

BelegUS