Moderator: Moderatorzy
W zaburzeniach trawienia i wchłaniania węglowodanów (cukrów) najczęściej wykonywane są:
pomiar pH kału (w warunkach prawidłowych pH kału jest obojętne, kiedy pH kału jest niższe niż 6, świadczy to o zaburzeniach wchłaniania cukrów z przewodu pokarmowego);
test na substancje redukujące w kale (terminem „substancje redukujące” określa się cukry, m.in. glukozę, laktozę, fruktozę, u zdrowych osób w kale są one nieobecne);
stężenie elektrolitów i osmolalność kału (badanie służy różnicowaniu przyczyn biegunek).
W zaburzeniach trawienia i wchłaniania tłuszczów wykonywane jest badanie mikroskopowe kału, w którym w warunkach nieprawidłowych wykrywa się obecność „kuleczek” niestrawionych lipidów.
W zaburzeniach jelitowych prowadzących do utraty białka z organizmu wykonywane jest oznaczenie aktywności enzymu, alfa-1 antytrypsyny, w kale.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 48 gości