Bardzo wysoki mocznik

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto gru 18, 2018 19:13 Bardzo wysoki mocznik

Hej,
proszę Was o porady co robić.
Trzy miesiące temu przybłąkał się pod mój dom starszy kot. Od tego czasu został u mnie.
Byłam z nim u weterynarza, stwierdzono ślepotę na jedno oko i na drugie częściowo, świerzb w uszach (otrzymał maść Oridermyl) oraz zapalenie dziąseł (złamane kły do wyrwania), powiększenie węzłów chłonnych szyi. Zalecono też kastrację. Kot 8-9 letni. Wykonano badania krwi.
Oto wyniki, proszę kogoś, kto się na tym zna o interpretacje. Wyniki dała mi bardzo niemiła Pani, która nic na ich temat nie rzekła, oprócz tego, że kot ma niewydolność nerek.
Leukocyty tys/ul 10,0 (5,5-19,0)
Erytrocyty mln/ul 5,30 (5,00-10,00)
Hemoglobina g/dl 6,0 (9,0-15,0) L
Hematokryt % 22,7 (28,0-45,0) L
Płytki krwi tys/ul468 (180-550)
MCV fl43 (39-55)
MCH pg13,9 (13,0-17,0)
MCHC g/dl32,1 (30,0-36,0)
RDW % 19,3 (14,-31,0)
MPV fl 11,3 (12,0-18,0) L
LYM % 9 (20-50) L
MON % 2 (0-4)
EOZ % 2 (0-6)
PAŁ 5 4 (0-4)
SEGM % 83 (50-75) H
LYM tys/ul 0,98 (1,50-7,00) L
MON tys/ul 0,22 (0,00-1,00)
EOZ tys/ul 0,22 (0,00-1,50)
SEGM tys/ul 9,48 (2,50-13,00)

Opis rozmazu:
mierna poikilocytoza (echinocyty)
obecne makropłytki
rulonizacja erytrocytów
pojedyncze krwinki polichromatofilne

Biochemia:
AspAT 16 u/l (0-55)
ALAT 53 bu/ul (0-90)
AP 91 u/l (0-120)
Glukoza 83 mg/dl (56-124)
Kreatynina 1,91 mg/dl (0,40-1,80) H
Mocznik 149,5 mg/dl (30,2-68,1) H

Albuminy 35,6 g/l (26,0-56,0)
Białko 7,35 g/dl (5,70-9,40)
Globuliny 37,9 g/l (28,0-55,0)
Albuminy/ Globuliny 0,94

Proszę Was o rady co teraz robić.

Łazik

 
Posty: 24
Od: Wto gru 18, 2018 18:56

Post » Śro gru 19, 2018 10:46 Re: Bardzo wysoki mocznik

Może ktoś zajrzy i podpowie?
Łazik, cierpliwości.
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów,
ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
viewtopic.php?f=46&t=186264

ewkkrem

Avatar użytkownika
 
Posty: 2999
Od: Czw lip 27, 2017 15:20
Lokalizacja: Włocławek

Post » Śro gru 19, 2018 11:00 Re: Bardzo wysoki mocznik

Przede wszystkim kot powinien mieć zbadany mocz, poza tym we krwi elektrolity (sód, potas, wapń i fosfor) - bo to powie coś o stanie nerek, czy to ostra niewydolność z powodu infekcji/zatrucia, czy przewlekła. W następnej kolejności usg nerek. Napisz skąd jesteś to będzie wiadomo, czy masz szanse trafić do specjalisty nerkowego.
Obrazek

mziel52

 
Posty: 10898
Od: Czw gru 27, 2007 20:51
Lokalizacja: W-wa Śródmiescie

Post » Śro gru 19, 2018 11:28 Re: Bardzo wysoki mocznik

Jestem z Żyrardowa. Tak myślałam, że trzeba zrobić dodatkowe badania, ale lekarka nic na ten temat nawet nie mruknęła..

Łazik

 
Posty: 24
Od: Wto gru 18, 2018 18:56

Post » Śro gru 19, 2018 12:07 Re: Bardzo wysoki mocznik

Łazik pisze:Jestem z Żyrardowa. Tak myślałam, że trzeba zrobić dodatkowe badania, ale lekarka nic na ten temat nawet nie mruknęła..

a u kogo byłaś? Dr Komorowski jest dobry, tzn kiedyś był super, teraz nie wiem..
ObrazekObrazek
"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

 
Posty: 29051
Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro gru 19, 2018 12:13 Re: Bardzo wysoki mocznik

Nie chcę tutaj robić reklamy ani antyreklamy, po prostu byłam w przychodni w której przyjęły mnie dwa razy bardzo dobre lekarki, tylko Pani, która dała mi wyniki a której wcześniej tam nie widziałam, mnie zawiodła.

Łazik

 
Posty: 24
Od: Wto gru 18, 2018 18:56

Post » Śro gru 19, 2018 12:32 Re: Bardzo wysoki mocznik

Może jeszcze z tej krwi która jest w laboratorium da się dorobić biochemię, a na razie kota nawadniaj, zachęcaj do picia, dolewaj wody do mokrej karmy, zaproponuj rosołek, kozie mleko, albo mleko bez laktozy, jogurt, pod zadnym pozorem nie dawaj suchej karmy.
Obrazek

Ewa.KM

 
Posty: 3619
Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Śro gru 19, 2018 12:49 Re: Bardzo wysoki mocznik

Dr Komorowski jest dobrym chirurgiem, ale jeśli chodzi o leczenie PNN to 4 lata temu posiadał bardzo mało aktualną wiedzę... Nie wiem czy coś zmieniło się od tego czasu.
Masz możliwość zapisać się na konsultację do dr Neski?
Do kompletu badań potrzebny jonogram (fosfor-bardzo ważny!, potas, sód, magnez, wapń, chlorki), badanie moczu (na początek ogólne plus stosunek białka do kreatyniny) oraz usg jamy brzusznej.
Trzeba byłoby zrobić porządek w paszczy, bo zapalenie dziąseł oraz zepsute zęby dodatkowo pogarszają stan nerek.

Edit: kotu trzeba zacząć leczyć anemię.
Ostatnio edytowano Śro gru 19, 2018 13:14 przez Feliska97, łącznie edytowano 1 raz
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

 
Posty: 570
Od: Pon lis 17, 2014 20:55
Lokalizacja: Mazowsze

Post » Śro gru 19, 2018 12:57 Re: Bardzo wysoki mocznik

Ewa.KM pisze:Może jeszcze z tej krwi która jest w laboratorium da się dorobić biochemię, a na razie kota nawadniaj, zachęcaj do picia, dolewaj wody do mokrej karmy, zaproponuj rosołek, kozie mleko, albo mleko bez laktozy, jogurt, pod zadnym pozorem nie dawaj suchej karmy.


Kot bardzo dużo pije sam od siebie, od kiedy przyszedł pił bardzo dużo wody, ze stojących wiaderek do których spadła deszczówka, z każdej kałuży. Zawsze ma wodę w miseczkach, pije mleko dla kotów. Jogurt? Jakie jogurty może jeść?>

Łazik

 
Posty: 24
Od: Wto gru 18, 2018 18:56

Post » Śro gru 19, 2018 13:21 Re: Bardzo wysoki mocznik

Feliska97 pisze:Dr Komorowski jest dobrym chirurgiem, ale jeśli chodzi o leczenie PNN to 4 lata temu posiadał bardzo mało aktualną wiedzę... Nie wiem czy coś zmieniło się od tego czasu.
Masz możliwość zapisać się na konsultację do dr Neski?
Do kompletu badań potrzebny jonogram (fosfor-bardzo ważny!, potas, sód, magnez, wapń, chlorki), badanie moczu (na początek ogólne plus stosunek białka do kreatyniny) oraz usg jamy brzusznej.
Trzeba byłoby zrobić porządek w paszczy, bo zapalenie dziąseł oraz zepsute zęby dodatkowo pogarszają stan nerek.

Edit: kotu trzeba zacząć leczyć anemię.


Planowany był porządek w paszczy, ale kot nie może dostać narkozy z takimi wynikami krwi.
Jak zacząć leczyć anemię? Co mu podawać?

Łazik

 
Posty: 24
Od: Wto gru 18, 2018 18:56

Post » Śro gru 19, 2018 13:44 Re: Bardzo wysoki mocznik

Z takimi wynikami, a bywa że z gorszymi, przy opanowanej anemii, koty są poddawane sanacji jamy ustnej (np. u dr Neski). Kot musi być tylko odpowiednio przygotowany do zabiegu i trafić do dobrego weta. Najlepiej, żeby sanacja była wykonana w narkozie wziewnej.
Anemię leczy się m.in. przy pomocy Aranespu. Podajemy także żelazo, witaminę B12 oraz kwas foliowy. Czasami potrzebna jest transfuzja krwi. W żyrardowskiej "Wetce" są w stanie zrobić transfuzję, ale Twój kot na szczęście aktualnie się do niej nie kwalifikuje. Na początek włączyłabym tabletki Olimp Chela Ferr Bio Complex 2 kapsułki dziennie lub Olimp Chela Ferr Forte - 1 kapsułka/dobę.
Potrzebny też na pewno wyłapywacz fosforu, z tym, że nie masz oznaczonego jonogramu, więc trudno dobrać odpowiedni, ale podejrzewam, że najlepszy byłby Renagel (wspólne zamówienia są organizowane na forum).
Czy kot ma już włączone jakieś leczenie? Podawane są leki, kroplówki? Co je?
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

 
Posty: 570
Od: Pon lis 17, 2014 20:55
Lokalizacja: Mazowsze

Post » Śro gru 19, 2018 13:45 Re: Bardzo wysoki mocznik

Jogurt naturalny, dawaj surowe, tłuste mieso, wołowine, indyka ze skórą, jesli ma chore zeby to mielone albo drobno pokrojone. Byc moze wskazany jest wyłapywacz fosforu np ipakitine ale bez biochemii z krwi tego nie wiemy
Obrazek

Ewa.KM

 
Posty: 3619
Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Śro gru 19, 2018 14:45 Re: Bardzo wysoki mocznik

Kot nie ma włączonego żadnego leczenia, wczoraj odebrałam wyniki krwi i nie wiem co dalej.

Łazik

 
Posty: 24
Od: Wto gru 18, 2018 18:56

Post » Śro gru 19, 2018 15:09 Re: Bardzo wysoki mocznik

Kot wychodzący był może trzeba oprócz proponowanych badań zakaźna anemię kotów - Haemobartonelle

anka1515

 
Posty: 2392
Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Śro gru 19, 2018 15:17 Re: Bardzo wysoki mocznik

Łazik, poczytaj pierwsze strony tego wątku: viewtopic.php?f=36&t=158590
Powinny choć trochę rozjaśnić Ci sytuację. Kotu potrzebne są dodatkowe badania, aby móc ustalić plan leczenia. Miał robione testy w kierunku chorób zakaźnych?
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

 
Posty: 570
Od: Pon lis 17, 2014 20:55
Lokalizacja: Mazowsze

[następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 8 gości