Interpretacja wyników badań, podejrzenie PNN

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw sie 16, 2018 23:12 Interpretacja wyników badań, podejrzenie PNN

Dzień dobry,

Mojej 3 letniej kotce (po sterylce) zdarza się posikiwać. W związku z tym porobiłam jej badania. Wet stwierdziła problem z nerkami. poniżej wyniki:

Morfologia (oznaczenie maszynowe)
Erytrocyty 8,31 T/l 5,00-10,0
Hemoglobina 14,1 (8,74) g/dl (mmol/l) 9,00-15,0 (5,58-9,30)
Hematokryt 44,0 % 30,0-44,0
MCV 52,9 fl 40,0-55,0
MCH 17,0 pg 13,0-17,0
MCHC 32,2 g/dl 30,0-36,0
Leukocyty 7,63 G/l 6,00-11,0
Neutrofile % 71,2 % 60,0-78,0
Neutrofile ilościowo 5,44 G/l 3,00-11,0
Limfocyty % 20,8 % 15,0-38,0
Limfocyty ilościowo 1,59 G/l 1,00-4,00
Monocyty % 3,80 % 0,100-4,00
Monocyty ilościowo 0,290 G/l 0,040-0,500
Kwasochłonne % 3,88 % 0,100-6,00
Kwasochłonne ilościowo 0,296 G/l 0,100-0,600
Zasadochłonne % 0,370 % 0,100-1,00
Zasadochłonne ilościowo 0,028 G/l 0,010-0,100
Płytki krwi 196 G/l 180,0-550,0
Albuminy 37,7 g/l 26,0-46,0
ALT (GPT) 39,6 U/l 1,00-91,0
AP - fosfataza alkaliczna 19,0 U/l 1,00-140,0
AST (GOT) 45,8 U/l 1,00-59,0
Białko całkowite 75,0 (7,5) g/l (g/dl) 57,0-94,0 (5,70-9,40)
Bilirubina całkowita 3,54 (0,21) µmol/l (mg/dl) 0,010-5,50 (0,001-0,324)
Cholesterol 5,99 (231,27) mmol/l (mg/dl) 1,80-6,50 (69,5-251,0)
GLDH 1,86 U/l 0,100-6,00
Kreatynina 171,8 (1,94) µmol/l (mg/dl) 1,00-168,0 (0,011-1,90)
Mocznik 8,88 (53,55) mmol/l (mg/dl) 5,00-11,3 (30,2-68,1)
Chlorki 114,0 (403,56) mmol/l (mg/dl) 110,0-130,0 (389,4-460,2)
Fosfor nieorganiczny 0,680 (2,11) mmol/l (mg/dl) 0,800-1,90 (2,48-5,89)
Potas 4,68 (18,3) mmol/l (mg/dl) 3,00-4,80 (11,7-18,8)
Sód 149,0 (342,7) mmol/l (mg/dl) 145,0-158,0 (333,5-363,4)
Wapń 2,77 (11,08) mmol/l (mg/dl) 2,30-3,00 (9,20-12,0)


Badanie moczu pełne:
Barwa moczu słomkowy
Przejrzystość przejrzysty
Woń swoista
Ciężar właściwy 1,010
pH 6,50
Białko (ślad) mg/dl
Glukoza (-) nieobecna mmol/l
Ketony (-) nieobecne mmol/l
Urobilinogen w normie µmol/l
Bilirubina (-) nieobecna µmol/l
Erytrocyty (-) nieobecne kom/µl
Azotyny (-) nieobecne
Badanie osadu
Osad (makroskopowo) skąpy, biały, stabilny
Supernatant (makroskopowo) słomkowy, przejrzysty
Leukocyty pojedyncze w preparacie
Erytrocyty pojedyncze w preparacie
Śluz nie znaleziono
Flora bakteryjna mierna
Nabłonki płaskie pojedyncze w preparacie
Nabłonki przejściowe nie znaleziono
Nabłonki nerkowe nie znaleziono
Wałeczki nie znaleziono
Kryształy nie znaleziono
Stosunek: białko/kreatynina
Białko w moczu 9,61 mg/dl
Kreatynina w moczu 8942,0 (101,04) µmol/l (mg/dl)
Wynik 0,095

Uwagi
Wartość prawidłowa: - pies: < 0.3 - kot: < 0.6 Wartości > 1 uznaje się za nieprawidłowe.


Zalecili mi zrobienie USG, poszłam więc do innego weta który zazwyczaj leczy kota, powiedziałam o przypuszczeniu problemów z nerkami, zrobiliśmy sdma i oto wynik:

Wynik: 0,69 µmol/L norma: 0,001-0,750


Jakby na granicy, mam się czym martwić?

miau1313

 
Posty: 141
Od: Czw lut 04, 2016 22:38

Post » Pt sie 17, 2018 20:50 Re: Interpretacja wyników badań, podejrzenie PNN

Zbadałabym mocz na posiew, jeśli to nie problem, i zrobiła usg (czy nie ma torbielowatości, to młody kot, pnn mogłoby być raczej tylko przy torbielach albo po niewydolności ostrej).
Wyniki sugerowałyby jakiś stan zapalny nerek, raczej miniony (ale ślady pozostały) Może reakcja na jakiś lek, albo znieczulenie przy sterylce? Ilość bakterii niby mierna, ale może to jakieś paskudy są, tylko że takie warto zwalczać antybiotykiem dobranym z posiewu.
A poza tym, jeśli usg i posiew niczego nie wykażą,z dopajałabym kota, ma sporo hematokrytu, co sugeruje lekkie odwodnienie. I na wselki wypadek zmniejszałabym ilość fosforu w diecie na razie, no i do kontroli za jakieś 3 miesiące.

taizu

Avatar użytkownika
 
Posty: 15806
Od: Śro gru 30, 2009 23:05
Lokalizacja: Mazury




Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości