Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon cze 18, 2018 13:12 Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Witam,
Chciałabym dopytać, ponieważ otrzymałam wyniki badania 8 letniego kota. Wcześniej miał problemy z pęcherzem, kamienie struwitowe, w związku z czym z przerwami był na l-methiocid, teraz wprowadzony na stałe, razem z Urinovetem. Kot je tylko mokrą karmę Catz Finefood (czasem dostaje smaczki, również Catz Finefood), dopajam Go wodą do posiłków. Kwestia kamyków od roku ucichła, wyniki przeważnie miał dobre, pH 6.5 (to pH przy którym nie pojawiają się kamienie, a badam mocz średnio raz w miesiącu). Ostatnio badania wyszły gorsze - zbadałam mu również krew (zaznaczę, że kot był przegłodzony 12h a sam z siebie niestety wody nie pije).

krew:
WBC 2,7/5,5-19
RBC 9,1/6,5-10
HGB 12,9/8-15
HCT 46,8/24-45
MCV 51,4/39-55
MCH 14,2/13-17
MCHC 27,6/22-41
PLT 256/200-600
kwasochłonne 8/2-12
granulocyty segmentowane 54/35-75
limfocyty 35/20-55
monocyty 3/1-4
opis - nieznaczna anicytoza erytrcytów, znaczna anicytoza płytek krwi
ASPAT 26,8/6-44
ALAT 42,4/20-107
AP 23,5/23-107
mocznik 53,1/25-70
kreatynina 2,53/1-1,8
białko całkowite 7,15/6-8
glukoza 96,4/100-130


mocz:
barwa jasnożółta
przejrzystość zupełna
ciężar 1,019/1,025-1,060
pH 6,5
glukoza nieobecna
ciała ketonowe nieobecne
azotyny nieobecne
białko nieobecne
billrubina nieobecna
urobillogen w normie
nabłonki płaskie pojedyncze w preparacie
leukocyty 2-3 w polu widzenia
erytrocyty 2-4 w polu widzenia
pasma śluzu pojedyncze
bakterie liczne
składniki mineralne pojedyncze wałeczki ziarniste w preparacie


W związku z tymi badaniami kot miał również zrobione badanie SDMA - w normie, wynik 11.

Teraz pojawia się pytanie co dalej. Wet kazał wstrzymać się miesiąc, nie głodzić Go 12 h tylko 6-8 h i powtórzyć badania.
Z jednej strony wyniki sugerują w pewnym stopniu nerki (z tego co zrozumiałam, przy odwodnieniu również kreatynina podskakuje, więc wynik może być zawyżony), z drugiej strony nie pojawia się białko w moczu, które sugerowałoby nerki... SDMA też w normie. Zastanawiam się czy czekać, czy na własną rękę umawiać się na USG nerek ze względu na te nieszczęsne wałeczki...

Gosinek

 
Posty: 12
Od: Pon cze 18, 2018 12:51

Post » Pon cze 18, 2018 19:11 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Ja bym zrobiła tak:
powtórzyłabym badanie ogólne moczu z oznaczeniem stosunku białka do kreatyniny, to też parametr do diagnostyki pracy nerek.
Jeżeli w badaniu ponownie wyjdą liczne bakterie, złapałabym kolejna próbkę i odwiozła na posiew. Po celowanej antybiotykoterapii, kilka dni po odstawieniu antybiotyku ponownie badanie moczu. Jeśli będzie ok, to wtedy badanie krwi. Mniej stresująca dla kota taka opcja mi sie wydaje - bo nawet nie będzie musiał być ciągany do lecznicy.

Najpierw wyleczyć bakteryjną infekcję pęcherza, a potem sprawdzać dalej, bo taka infekcja może namieszać w wynikach (stosunek białka do kreatyniny też może wyjść nieprawidłowy).

megan72

 
Posty: 2283
Od: Śro kwi 18, 2007 12:41
Lokalizacja: Cymru

Post » Śro cze 20, 2018 9:31 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Kot 1.5 tygodnia temu dostał również tabletkę na odrobaczanie, czy ewentualnie ma ona wpływ na wyniki badań? Zdarzyły się po podaniu rzadsze kupy, miał dwa przypadki gdzie saneczkował po dywanie, natomiast było to chwilowe - podtarł sobie w ten sposób pupkę, zostawiając co nieco na dywanie. Czy tym powinnam się martwić? W kupie żadnych robaków nie widać. Właśnie zdziwiło mnie też to, że wet nie odniósł się w ogóle do infekcji pęcherza, nie zasugerował żadnych leków. Kot zachowuje się normalnie, dopisuje mu apetyt (zawsze dopisywał), bawi się z drugim kotem...

Gosinek

 
Posty: 12
Od: Pon cze 18, 2018 12:51

Post » Śro cze 20, 2018 14:54 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Gosinek, pisałaś, że robisz kotu badania moczu raz w miesiącu ostatnio. Jak było z bakteriami? zawsze liczne?
Przewlekły stan zapalny dolnych dróg moczowych jak najbardziej może rzutować na wyniki nerkowe.
I prawdę mówiąc dziwię sie wetowi, który widząc taki wynik zleca SDMA, zamiast wyleczyć infekcję.

Dla mnie dużo bardziej niepokojąco wyglądają tak niskie białe krwinki, niż nieco podniesiona kreatynina, przy moczniku i SDMA w porządku.

Posiew (tylko na posiew próbkę najlepiej odwieźć do labu od razu po złapaniu), i celowana antybiotykoterapia.


Wiesz, odrobaczać najlepiej przy braku innych problemów zdrowotnych. Ale, skoro kupy były rzadsze i kot saneczkował, to sprawdziłabym badaniem kału, czy przypadkiem jeszcze jacyś obcy nie zostali. Tylko do badania 3 kupy, z 1- lub 2-dniwą przerwą między próbkami. Tu dobry lab: https://www.laboratoriumfelix.com/badania,s,1.html.

megan72

 
Posty: 2283
Od: Śro kwi 18, 2007 12:41
Lokalizacja: Cymru

Post » Śro cze 20, 2018 16:37 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Megan - sprawdzany średnio raz w miesiącu, ostatnio miał przerwę ze względu na mój wyjazd - ostatnio był robiony w marcu. Bakterie wcześniej się pojawiały, przeważnie jeśli były to jako "dość liczne", leczony był furaginą. Był spokój, częściej pojawiały się kryształy. Kot dopajany, więc wypłukiwał kryształy. Martwię się Jego wynikami, zgodnie z Twoją radą zawiozę mocz do badania. Niestety dopiero w piątek. Mam nadzieję, że te wyniki to kwestia infekcji... Białe krwinki mogą wskazywać na coś konkretnego? Nie wiem czy mogę mu coś podawać na wzmocnienie?

Gosinek

 
Posty: 12
Od: Pon cze 18, 2018 12:51

Post » Śro cze 20, 2018 18:51 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Kiedy robiłaś badania, których wyniki wkleiłaś w pierwszym poście?
Bo jeśli to świeża sprawa, to od razu zawiozłabym do labu mocz na posiew. Tylko kup jałowy pojemnik w aptece. I najlepiej od razu ze trzy na kupę - one są trochę inne.

A co do tych leukocytów - trzeba Wam sensownego weta. Może to robale, może kwestia polekowa a może tysiąc innych przyczyn.
Zaczęłabym od wyleczenia infekcji pęcherza i sprawdzenia kup pod kątem robali i pierwotniaków. I dopajania.

megan72

 
Posty: 2283
Od: Śro kwi 18, 2007 12:41
Lokalizacja: Cymru

Post » Śro cze 20, 2018 19:08 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Te wyniki są z 13 czerwca, czyli najnowsze. Jałowe pojemniki mam. W takim razie na biegu robię posiew. Od czwartku nie dopajam kota, odrobinkę wody dolewam do jedzenia, jeśli jest wyjęte z lodówki(raz dziennie). Jutro kupię pojemniki na kupę i rozpocznę zbieranie. Dzisiaj już zaliczył "posiedzenie" więc raczej nie uda mi się dzisiaj nic złapać. Sensowny wet...

Gosinek

 
Posty: 12
Od: Pon cze 18, 2018 12:51

Post » Śro cze 20, 2018 21:15 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

A skąd jesteś? Może ktoś z forum poleci Ci kogoś.
Bo wet, który od miesięcy (o ile dobrze rozumiem) widzi w badaniu moczu liczne lub dość liczne bakterie i nie wdraża przez tyle czasu antybiotykoterapii, hmmm.... dziwny jest.

A tu jeszcze o odrobaczaniu środkami 'na wszystko' - a jednak nie umiem wstawić linka do postu - post z 16 czerwca: https://www.facebook.com/pg/wetmedyka24/posts/

megan72

 
Posty: 2283
Od: Śro kwi 18, 2007 12:41
Lokalizacja: Cymru

Post » Czw cze 21, 2018 6:00 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Z Łodzi. Kupę będę łapać. Mam nadzieje, że nie zrobi niespodzianki i nie załatwi się pod moją nieobecność... Z weterynarzami bywa różnie, jeden już moją kotkę wysłał za tęczowy most, dlatego teraz jestem bardzo wyczulona. Jak się okazuje - bardzo dobrze.

Gosinek

 
Posty: 12
Od: Pon cze 18, 2018 12:51

Post » Czw cze 21, 2018 8:30 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Mocz zawieziony do badania. Ogólne wyniki mają być jutro a posiew po weekendzie. Myślisz, że jeszcze złapać mocz do badania kreatynina-białko? Starałam się pobrać środkowy strumień jak najbardziej sterylnie, wyparzona pusta kuweta, ale musiałam kotu troszkę ogon podnieść żeby trafić kubeczkiem - obawiam się, że może być zafałszowany wynik...

Gosinek

 
Posty: 12
Od: Pon cze 18, 2018 12:51

Post » Czw cze 21, 2018 9:17 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Na razie odpuściłabym sobie ocenianie wszelkich parametrów nerkowych i skupiła sie na leczeniu infekcji.
Kiedyś uległam też radom, że mocz na posiew to tylko przez punkcję pęcherza. Ale ostatnio jeden z wetów, do którego mam ogromne zaufanie powiedział mi, że wcale niekoniecznie to jedynie słuszna droga. Bo jesli kot ma w pęhcerzu rozbuchaną infekcję bakteryjną, to nakłuwając pęcherz można tę infekcję rozwlec na jamę brzuszną (choć to rzadkie powikłanie). A moja praktyka wskazuje, że pobieranie środkowego strumienia sprawdza się. Moja Mela, jak była zdrowa, to mocz wychodził jałowy. A jak coś sie działo, to posiew zawsze to pokazywał. Także spokojnie, dobrze działasz.
Na forum jest dział Weci polecani, jest wątek o Łodzi viewtopic.php?f=22&t=78222&start=450 . Może tam znajdziesz info, gdzie warto się udać?

megan72

 
Posty: 2283
Od: Śro kwi 18, 2007 12:41
Lokalizacja: Cymru

Post » Pt cze 22, 2018 9:07 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Nie mam jeszcze wyników posiewu, ale dopytałam o wyniki badania ogólnego - wszystko w normie oprócz pH - skoczyło do 7. Bakterie nieliczne, nie ma żadnych wałeczków, ciężar właściwy w normie. Stosunek białka do kreatyniny wyliczony przez weta również w normie... Bądź tu człowieku mądry!


Zastanawiam się nad tym pH - zawsze ma wysokie, taki Jego urok. Może warto byłoby podawać mu l-methiocid plustą opcję Urinovet Cat Dilusion zamiast UrinoVetu, żeby mu to pH obniżać bardziej?
Ostatnio edytowano Pt cze 22, 2018 9:36 przez Gosinek, łącznie edytowano 1 raz

Gosinek

 
Posty: 12
Od: Pon cze 18, 2018 12:51

Post » Pt cze 22, 2018 10:48 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Na pewno warto zakwaszać mocz.
Moja kota bez leków też ma permanentnie za wysokie pH moczu. Jechała na Urinovet Cat Dillution, teraz przesiadłam sie L-Methiocid, bo mniej szarpie kieszeń. Przydwóch kapsułkach dziennie pH zjeżdża na 6,5. Przy jednej od razu skacze na 7. Ale kontrolować muszę dość często, żeby w drugą stronę nie przedobrzyć. Tyle, że już nie ma bakterii w moczu.

Tak czy inaczej pozostaje Ci poszukać chyba sensownego weta, który przyjrzy sie kotu, jego historii zdrowotnej i wszystkim badaniom moczu, które robiłaś i zdecyduje, czy warto przy nielicznych bakteriach wjeżdżać z antybiotykiem, czy jednak pozakwaszac mocz i liczyć, że utrzymując właściwe pH bakterie przestaną się namnażać. Nie wchodziłabym znów w Furaginę, bo zaburzenia hematologiczne (w tym np. spadek liczby leukocytów) są jednym z możliwych skutków ubocznych tego leku.

Przy struwitach i zapaleniach pęcherza w przeszłości, ja bym się pewnie zdecydowała na podawanie antybiotyku, mimo, że nadużywania i podawania ich na wszelki wypadek nie lubię.

megan72

 
Posty: 2283
Od: Śro kwi 18, 2007 12:41
Lokalizacja: Cymru

Post » Pt cze 22, 2018 11:06 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Wstrzymam się do poniedziałku, zobaczymy co za bakterie kotu się przytrafiły. Jak wykończę UrinoVet to spróbuję te Cat Dillution - oczywiście z kontrolą moczu. Na szczęście Miś jest prosty w obsłudze - zanoszę Go do kuwetki i siusia na zawołanie :) To pH na poziomie 6.5 ma przy jednej tabletce l-methiocid i jednej UrinoVetu. Spróbuję te Cat Dillution - może z kontrolą moczu raz w tygodniu. Zobaczymy jak szybko obniża pH u kota. Zastanawiam się teraz nad tymi badaniami krwi, skontrolować za miesiąc? Na czerwiec wypada też szczepienie. Na razie się z tym wstrzymuje, ale niebawem czeka nas działkowy urlop - koty co prawda wychodzą tylko na działce, kontrolowane przez nas, ale nie wiadomo czy nie zdarzy się jakiś kot okoliczny...

Gosinek

 
Posty: 12
Od: Pon cze 18, 2018 12:51

Post » Pon cze 25, 2018 19:01 Re: Badania kota z podejrzeniem choroby nerek.

Urinovet, Urinovet Cat Dilution i L-methiocid mają tę samą i w takiej samej ilości substancję zakwaszającą: l-metioninę w dawce 250 mg.
Mocz i krew kontrolowałabym po wyleczeniu infekcji.
Dobrałaś jakiegoś weta? Jak wyniki?

megan72

 
Posty: 2283
Od: Śro kwi 18, 2007 12:41
Lokalizacja: Cymru

[następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości