Co jest mojej kici ?

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt lis 24, 2017 16:01 Co jest mojej kici ?

Witam. Po pół roku od ostatniego badania krwi , zrobiłam znów badania, ponieważ 10 letnia kicia bardzo schudła.
T4 0,684 1,00-2,50
Wapń 1,97 2,30-3,00
WBC 17,5 6,00-11,0
NEU 16,3 3,00-11,0
NEU% 93,2 60,0-78,0
LYM 0,236 1,00-4,00
LYM% 1,35 15,0-38,0
MONO 0,356 0,040-0,500
MONO% 2,04 0,010-4,00
EOS 0,075 0,040-0,600
EOS% 0,426 0,010-6,00
BASO 0,054 0,001-0,100
BASO% 0,31 0,001-1,00
RBC 5,20 5,00-10,0
HGB 67,8 90,0-150,0
HCT 0,226 0,300-0,440
MCV 43,4 40,0-55,0
MCH 13,0 13,0-16,0
MCHC 300,0 310,0-360,0
PLT 64,1 180,0-550,0
Mam jeszcze rozmaz, ale jak widzicie przepisuję, bo nie umiem wstawiać. Czy ktoś zobaczy coś w tych wynikach ?>

misiulka

 
Posty: 84
Od: Nie lut 15, 2015 21:32

Post » Pt lis 24, 2017 19:31 Re: Co jest mojej kici ?

Obrazek
Obrazek

mziel52

 
Posty: 8989
Od: Czw gru 27, 2007 20:51
Lokalizacja: W-wa Śródmiescie

Post » Pt lis 24, 2017 20:10 Re: Co jest mojej kici ?

Z tych badan wynika- niedoczynność tarczycy- obniżone T4, brakuje mi TSH do dokładniejszej oceny, obniżona zawartość hemoglobiny, hematokryt też, przy prawidłowej objętości krwinki, czyli anemia niedobarwliwa i bardzo wysoki poziom leukocytów, niski poziom wapnia- trzeba sprawdzić przytarczyce.
Czy były robione badania na FELV, i FIV u kota? Skąd taka leukocytoza?
Podajesz za mało danych, czy oprócz chudnięcia coś jeszcze się dzieje?

emill

 
Posty: 234
Od: Sob lip 26, 2014 20:08

Post » Pt lis 24, 2017 21:02 Re: Co jest mojej kici ?

Kiedy kotka była młoda to badań na FELV i FIV się nie robiło, a zresztą do tej pory nigdy nie chorowała, nawet na koci katar. Pół roku temu miała takie jakby zawroty głowy, np. po zaskoczeniu z legowiska na podłogę przekręcała głową na boki tak jakby szukała kierunku i chwiejnym krokiem szła do kuwety,czy do jedzenia. Zabrałam ją zaraz do weta, ale w badaniach nic nie wyszło. Teraz w obrazie usg też nie ma żadnych zmian, ale wet przy badaniu rękoma wyczuwa jakiś guz w brzuchu. Dajemy antybiotyki w zastrzykach, kotka od czwartku trochę więcej zaczeła jeść, a poniedziałek znów zrobimy badania, żeby sprawdzić czy coś się zmienia.Wczoraj zauważyłam, że kotka wcina żwirek .

misiulka

 
Posty: 84
Od: Nie lut 15, 2015 21:32

Post » Pt lis 24, 2017 21:33 Re: Co jest mojej kici ?

W takim układzie konieczne jest badanie Usg brzucha, próby wątrobowe, wskaźniki nerkowe- mocznik, kreatynina i sprawdzić dokładnie tarczycę.
Zrobiłabym też Rtg kl. piersiowej.

emill

 
Posty: 234
Od: Sob lip 26, 2014 20:08

Post » Sob lis 25, 2017 9:48 Re: Co jest mojej kici ?

Usg brzucha było robione kilka razy i to bardzo dokładnie, nerki i wątroba spawdzone a wyniki :
Bun 32
Glu 80
Alp 76
T-Pro 8.2
Gpt 116
Cre 2.0
Na 1.41
K 4.5
Cl 110

misiulka

 
Posty: 84
Od: Nie lut 15, 2015 21:32




Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości