Prosba o pomoc, dziwne wyniki

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lip 27, 2017 20:25 Prosba o pomoc, dziwne wyniki

Czesc,

chcialabym prosic o pomoc bardziej doswiadczonych w temacie Chociaz sie doktoryzuje, to mam metlik w glowie a chcialabym zapewnic kotce jak nalepsza pomoc.

Po kolei:

1 badania MARZEC 2017

MOCZ

żółty, niezupełnie przejrzysty, ciężar właściwy = 1048 (N: 1025-1060), pH = 7,5, białko = nieobecne
osad
nabłonki płaskie = 1-3 wpw,
leukocyty = 1-2 wpw,
kryształy bezpostaciowe = liczne w prep.,
bakterie = obfita flora!

KREW

2017-03-26

MORFOLOGIA (NORMY)
WBC 5,59 tys. (6-20) ↓
RBC 9,30 mln (6,5-10)
HGB 8,80 g% (6,21-9,31)
HCT 40 % (30-45)
PLT 29 tys. (300-800) ↓
MCV 42,8 fl (39-55)
MCH 0,95 fmol (0,81-1,05)
MCHC 22,2 mmol/l (18,6-22,3)
RDW 17,8 % (14-31)
MPV 6,5 fl (14-18) ↓
Rozmaz manualny wg Schillinga:
eozynofilowe 5 % (2-12)
limfocyty 68 % (20-55) ↑
granulocyty 21 % (35-75) ↓
monocyty 6 % (0-4) ↑
Obraz krwinek czerwonych:
poikilocytoza = dość znaczna

BIOCHEMIA (NORMY)
AST 18,0 U/l (6-44)
ALT 32,0 U/l (20-107)
AP 22,0 U/l (7-107)
Glukoza 127,0 mg/dl (100-130)
Mocznik 55,0 mg/dl (25-70)
Kratynina 1,36 mg% (1,0-1,8)
Cholesterol 155,0 mg/dl (77,4-201,2)
Białko całkowite 79,0 g/l (60-80)
Albuminy 40,0 g/l (27-39) ↑
Globuliny 39,0 g/l (27-45)
Amylaza 1334,0 U/l (433-1600)


Kotka po nich miala przeprowadzone badania tarczycy i wszystko bylo w normie


T4 (tyroksyna) 2,0 mikrogram/dl (1,0-4,3)
TSH (tyreotropina) 0,99 mmol/l (0,25-5,0)


Podejrzenie pada na klebuszkowe zapalenie nerek, dostaje przez kwiecien i maj ImmuVet i Benakor 2.5mg/dzien

kolejne badania u hematologa 31 MAJ 2017

https://ibb.co/mtxwqQ

https://ibb.co/mtxwqQ
https://ibb.co/iRVuc5
https://ibb.co/n0neAQ

i SDMA

Lipemia index negative

Hemolysis index negative

SDMA (EIA) 14 0 - 14 ug/dl

dostaje 3 ztasrzyki Zylexis na poprawienie odpornosci i Nefrokrill (dalej Benakor)

12 CZERWIEC 2017

Badania krwi i moczu przez naklucie, RTG klatki piersiowej i USG czynnosciowe nerek (brak zmian)

https://ibb.co/f5OGPk
https://ibb.co/i0TuAQ
https://ibb.co/eFrLjk

Dalej kontunujemy Nefrokril plus zmiana diety na mokra pelnowartosciowa karme (raz dziennie z woda, zeby ja nawodnic). Do tej pory jeden mokry posilek dziennie i sucha karma.

No i wyniki z wczoraj, znow gorsze:

https://ibb.co/e3p6Pk


czemamy jeszcze na wynik SDMA.

Kotka czuje sie bardzo dobrze, lekko schudla na mokrej karmie, ale to bylo wskazane (aktualnie 3,6kg). Bawi sie chetnie i nie ma zmian w zachowaniu.

Co jescze mozna zrobic zeby jej pomoc, jakie badana, jaki wet? Polecacie cos w Krk? Czy to juz PNN czy zapalenie, z ktorego mozna wyjsc?

Tu jest tyle zmiennych, ze trzeba dobrego rozeznania w temacie, wiec bardzo prosze o opinie.

KoralinaKrk

 
Posty: 2
Od: Czw lip 27, 2017 19:32



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości