Proszę o pomoc w analizie badania krwi

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto mar 28, 2017 15:30 Proszę o pomoc w analizie badania krwi

Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc w analizie badania krwi Baltazara - kot ma 8 lat, waży 6kg, do weterynarza trafił z powodu ząbka. Od paru dni zauważyłam, że go pobolewa - jednak do kliniki udaliśmy się ponieważ uderzył się w buzię i ząb wykrzywił się. Do momentu uderzenia kotek jadł normalnie z apetytem, był chętny do zabawy i dbał o higienę liżąc się. Samopoczucie dobre. Baltazar nie wychodzi na dwór, jedynie na balkon, chociaż przez ostatni tydzień nie wychodził wcale (nie było nas w domu, do kota przychodził ktoś z rodziny do opieki). Weterynarz powiedział, że ząb się rusza i że można wyrwać go bez narkozy - co uczynił bardzo szybko i sprawnie. Okazało się, że ząb był tak "zjedzony" przez stan zapalny, że nie miał prawie wcale korzenia (nie był czarny, jedynie ciemno-zolty). Zdecydowaliśmy się również na badanie krwi (na własną odpowiedzialność, ponieważ mam jedynie 80% pewności, że kot był na czczo, na pewno nie jadł około 4,5 godziny, ale prawdopodobnie wcześniej również że względu na ból zęba). Od razu weterynarz przepisał antybiotyk Enroxil flavour (pół tabletki). Po odebraniu poniższych wyników zalecił przejście na karmę Renal Royal Canin, lek na wątrobę Hepatiale Forte i na odporność Immunoactiv Balance. Kupiłam suchą i mokrą karmę Renal - czy mogę podawać kotu również surową wołowinę? Dodam, że od razu po powrocie od weterynarza po wyrwaniu zęba kot rzucił się na michę, był jak nowo narodzony, teraz czuję się bardzo dobrze. Bardzo proszę o pomoc w podpowiedzeniu jak postępować! Z góry dziękuję!

ALAT 170.2 (norma do 107) podwyższone
Aspat 75.2 (norma do 44) podwyższone
Fosfataza alkaliczna 63 (norma 23-107)
Glukoza 89 (norma 100-130) za niska
Kreatynina 2.03 (norma 0.4-1.8) podwyższona
Mocznik 53 (norma 25-70)
Leukocyty 2.7 (norma 5.5-19) za niskie
Erytrocyty 8.71 (norma 6.5-10)
Homoglobina 13.1 (norma 8-15)
Hematokryt 43.2 (norma 24-45)
MCV 50 (Norma 39-55)
MCH 15.1 (norma 13-17)
MCHC 30.4 (norma 30-36)
PLT 192 (norma 200-600) za niskie
LYM 57 (norma 20-55) podwyższone
MONO 5 (norma 1-4) podwyższone
GRAN 38 (norma 35-75)

Rozmaz krwi:
Segmenty -37%
Eozynofile - 1%
Bazofile 0%
Limfocyty 57%
Monocyty 5%

Układ czerwonokrwinkowy bez zmian patologicznych
Układ płytkowy bez zmian patologicznych

nonszalancka

 
Posty: 1
Od: Wto mar 28, 2017 15:00



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości