» Sob gru 05, 2015 17:29
Myszka - 14 lat, podwyższony mocznik
Moja kocica, Myszka, ma ponad 14 lat i nadwagę (ok. 7 kg), jest wysterylizowana i niewychodząca. Dopisuje jej apetyt (nawet bardzo), je głównie jedzenie puszkowe i saszetki + sucha karma.
Ze względu na jej wiek weterynarz zleciła badanie moczu, niestety kocica, jak na złość postanowiła załatwiać się wyłącznie w nocy i pobór próbki był wielce utrudniony.
W związku z powyższym, Pani doktor zrobiła jej wczoraj badanie krwi, a oto jego rezultaty:
RBC = H 8,90 DE 10(3)/mm(3)
MCV = 59,0 um(3)
RDW = H 22,1 %
PLT = H 615 10(3)/mm(3)
MPV = 11,0 um(3)
WBC = 7,6 10(3)/mm(3)
HGB = L 16,8 g/dl
HCT = 52,5 %
MCH = L 18,9 pg
MCHC = 32,1 g/dl
ALT.BS = 7 IU/l
MOCZNIK BS = 102 mg/dl
KREATYNINA.BS = 1,52 mg/dl
Pani doktor stwierdziła, że morfologia jest ok, natomiast podwyższony jest poziom mocznika. Zaproponowała zastąpienie zwykłej suchej karmy karmą typu Renal (domyślam się, że chodzi o tą z Royal Canine), tj. niskofosforową.
Moje pytanie (a właściwie kilka) jest, czy po pierwsze powyższe wyniki to już powód do niepokoju (zwłaszcza biorąc pod uwagę jej wiek i nadwagę), po drugie - jaką karmę byście polecali (kocica jest dosyć wybredna w tym względzie, a czytałam, że karma dla kotów z problemami nerkowymi nie jest zbyt smaczna i lubiana przez koty) i po trzecie - czy powinna przyjmować więcej płynów (obecnie to głównie mokra karma i trochę wody z kranu).
Z góry dziękuję za pomoc.